Zobacz pełną wersję : Pierwszy ślub
Wiem forumowiczów
Wczoraj zastałem poproszony o robienie zdjęć na na skubie znajomych znajomego. Mam teraz prośbę, będzie to mój pierwszy ślub więc powiedzcie mi na co nam uważać, na co zwracać uwagę, jak zapanować nad zdjęciami rodzinnymi, Naczy jak mam wszystkich gości, to których zaprosić do zdjęć i jak, żeby mi się nie rozeszli. Jak kadrować itp. proszę o wszystkie praktyczne wskazówki z waszego doświadczenia. Za wszystkie z góry dziękuję :)
Pozdrawiam
Michał
Wiem forumowiczów
Wczoraj zastałem poproszony o robienie zdjęć na na skubie znajomych znajomego. Mam teraz prośbę, będzie to mój pierwszy ślub więc powiedzcie mi na co nam uważać, na co zwracać uwagę, jak zapanować nad zdjęciami rodzinnymi, Naczy jak mam wszystkich gości, to których zaprosić do zdjęć i jak, żeby mi się nie rozeszli. Jak kadrować itp. proszę o wszystkie praktyczne wskazówki z waszego doświadczenia. Za wszystkie z góry dziękuję :)
Pozdrawiam
Michał
Ja to bym uważał aby się za bardzo nie spić bo można af zgubić i będzie klops w postaci rozmytych zdjęć. Nad zdjęciami rodzinnymi w prosty sposób można zapanować ogłaszać poprzez śpiewaka z kapeli że teraz fotograf bedzie robił zdjęcia i zaprasza się wszystkich żeby przyszli. Zaproś wszystkich bo jak komuś powiesz że Ty nie boś brzydki lub brzydka to może się okazać że jak sie weselnicy popiją to mogą Ci manto sprawić. Ustaw wszystko wczesniej chodzi o sprzęt. Bo jak ustawisz ludzi i okaże się żeś wzioł body bez obiektywu to na bank ludzie pójda za stoły. Generalnie trzeba krzyczeć do ludzi bo jak wypici a jeszcze zobaczą żeś cherlawy to cie będą mieć .. no wiesz gdzie. Kadrować na dwa sposoby wszyscy ludzie w kadrze czyli stopy, nogi, brzuchy barki i głowy w kadrze i drugie zdjęcie od przyrodzenia w górę czyli przyrodzenie brzuchy barki i głowy w kadrze. Inne wskazówki dużo kart pamięci lub klisz orwo, schluny ubiór, naładowane baterie, wysokie iso, lampa w górę i głowa do góry bedzie dobrze.
Kadrować na dwa sposoby wszyscy ludzie w kadrze czyli stopy, nogi, brzuchy barki i głowy w kadrze i drugie zdjęcie od przyrodzenia w górę czyli przyrodzenie brzuchy barki i głowy w kadrze.
:)
Dziękuję za pomoc :) .. Jakich najczęściej używacie obiektywów podczas ślubu?
to tymi made in tahailand dupa wyjdzie
Dziękuję za pomoc :) .. Jakich najczęściej używacie obiektywów podczas ślubu?
Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Każdy używa takich obiektywów jakie są mu potrzebne.
Ja podczas ślubu używam obiektywy z mojej stopki wyłączając 70-200
trixiglk
26-04-2013, 12:49
O kurcze - "wyłączając 70-200"? A ja kiedyś musiałem stanąć w wejściu kościoła i użyć 200mm. Ale zrobiłem to jako czysty amator bo przy PM naliczyłem 10 fotografujących. A ja nie znoszę tłoku ;-)
85mm w zupełności mi wystarcza ;)
85 i to na FX wiec dosyć blisko :)
Więc może Sigmą 17-50 2.8 uda mi się wszystko ogrnąć ;)
czy koledzy mogą dodać od siebie jakieś praktyczne porady?
Ale powiedz, Ty tak na poważnie?!
Na forum było kilka takich tematów. Mówiąc szczerze nie będę ich szukał za Ciebie. To po prostu lenistwo z Twojej strony.
Ale żeby nie było, ze nie pomogłem. Jak nie masz zezwolenia na pracę w kościele z kurii to pogadaj najpierw z księdzem i rzuć coś na renowację, bo możesz się zdziwić.
No własnie się zdziwiłem, bo wpisałem w szukajkę i wyników zero. Dziwne dla mnie to było, więc dla tego założyłem ten temat. Ślub będzie cwilny
No własnie się zdziwiłem,....Ślub będzie cwilny
No tez się zdziwiłem: 20 sekund (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=225586), i drugie 20 sekund (http://www.google.com/custom?domains=forum.nikoniarze.pl&q=%B6lub+w+ko%B6ciele&sitesearch=forum.nikoniarze.pl&sa=Szukaj+Google&client=pub-000000000&forid=1&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&cof=GALT%3A%23006699%3BGL%3A1%3BDIV%3A%23999999%3B VLC%3A8A949E%3BAH%3Acenter%3BBGC%3AFFFFFF%3BLBGC%3 AFFFFFF%3BALC%3A006699%3BLC%3A006699%3BT%3A000000% 3BGFNT%3A006699%3BGIMP%3A223472%3BFORID%3A1%3B&hl=pl&s=&securitytoken=1367012460-ddf453333fc36ea4052f4a6a3b6349c095ac3707&do=dosearch&quicksearch=1&title=) i to co najważniejsze: 100 linków (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=171594)
więc nie gadaj, że nic nie ma.
Ja nie wiem, nie chce być nie tolerancyjny i chamski bo dobry fotograf obroni się swoimi zdjęciami. Ale uważam, że za takie pytania powinien być dożywotni ban na forum z ip włącznie i mac adresem. Bo rynek usłany jest takimi pstrykaczami i żal mi młodych, którzy w większości przypadków nie mają pojęcia jak odsiać ziarno od plew.
A by było w temacie to zdjęcia mają być ostre tam gdzie powinny, posiadać prawidłową ekspozycję oraz być wolne od wad (w tym szumy).