PDA

Zobacz pełną wersję : Stacja robocza

zoom2
23-04-2013, 00:09
Zamierzam skonfigurować zestaw:

Gigabyte GA-B75M-D3H Intel B75 LGA 1155
Procesor Core I5 3330 3.0 GHz LGA 1155
Samsung SSD 840 Series 120GB Sata III MLC 2,5" MZ-7TD 120BW ASAP
RAM 16GB
system WINDOWS 8 64 bit
Zestaw będzie pracował z:
Canon DPP
Nikon NX2
Adobe LR 4.3
Adobe CS4
Obrabiane RAW-y często z D800

Pytania:
1. Czy zamiana procesora na I7 3770 3.4 GHZ (przy pozostawieniu bez zmian reszty konfiguracji) usprawni pracę tak , że będę to realnie odczuwał w kontekście obróbki pojedynczego obrazka?

2.Czy rozszerzenie RAM do 24 GB lub 32 GB bez zmiany konfiguracji z procesorem I5 usprawni pracę tak, że będę to realnie odczuwał na w kontekście obróbki pojedynczego obrazka?

Uwagi:
Wyjściową konfiguracją jest ta opisana powyżej. Jak na razie jedyne modyfikacje jakie zakładam to: albo wzmocnienie RAM bez zmiany procesora (I5) albo zmiana procesora na I7 bez zmiany RAM (16GB).
Oczywiście o ile przyniesie to realne poprawienie osiągów. Cenowo oba warianty modyfikacji są ca. podobne, i nie zamierzam wydawać więcej kasy.

Zdjęcia obrabiam amatorsko i nie wykonuję masowej obróbki setek czy tysięcy fotek od razu, nie zależy mi na "fabrycznej" wydajności. Zależy mi na obrabianiu pojedynczych zdjęć , maksymalnie szybko i maksymalnym komfortem pracy jaki może zapewnić konfiguracja zestawiona za 2700-3100 pln.

RobertMiernik
23-04-2013, 00:14
Zdecydowanie bierz lepszy procesor, RAM jest tak tani, że dokupienie go w przyszłości nie będzie żadnym problemem natomiast zmiana procesora to już poważna operacja.

GonzoG
23-04-2013, 02:01
16 GB RAM wystarczy, zwiększanie go raczej nie da zauważalnego przyśpieszenia.

Procesor - wyraźnie odczujesz, szczególnie w LR.

Aeon88
23-04-2013, 07:44
Za kolegami wyżej, procesor odczujesz bardziej niż ram, a że ram tani jak barszcz to dokupisz kiedykolwiek jeśli będziesz chciał. Ja mam 8GB i też bardzo spokojnie się na tym pracuje, jeśli chodzi o obróbkę zdjęć to ciężko więcej wykorzystać, będziesz miał 16GB więc o pamięć bym się nie martwił.

jkowal
23-04-2013, 10:15
Obrabiam zdjęcia amatorsko i jak na razie nie widziałem żeby zużycie pamięci doszło do 8GB, a mam 16GB.
Na razie ceny RAM raczej nie spadają.

Np takie Corsair Vengeance Low Profile 2x4GB 1600MHz kosztowały:
Pod koniec 2012 roku około 150
Na początku 2013 roku około 200
A teraz około 240

Aeon88
23-04-2013, 12:19
Ceny pamięci z tego co piszą na hotmoney mają niedługo drastycznie wzrosnąć (tyczy się to również dysków SSD). Tak czy siak 16GB to dużo i w tym momencie wybrałbym na miejscu autora szybszy procek.

markB
23-04-2013, 14:19
1. To co zamierzasz skonstruować to nie stacja robocza, a zwykły składak. Prawdziwe stacje robocze (HP, Dell czy Mac) pracują na procesorach Xeon; to jest inna architektura.
2. Pamięć 16 GB to aż nadto, ale na przyszłość lepiej mieć więcej. Obecny CS6 wymaga teoretycznie do dobrego współdziałania 8 GB RAM. Co nowy PS to większe wymagania co do RAM.
3. Szybszy procesor OK.
4. Wziąłbym większy SSD (256 GB), jeśli finanse pozwalają.

zoom2
23-04-2013, 14:51
MarkB

ad.2 Ilość RAM jest dla mnie pewną zagadką. Nigdy nie używałem wiecej niż 16GB i nie wiem czy powyżej jest sens (czyli realny a nie mierzalny efekt) ale miedzy 4 i 8 i 16 widzialem znaczne róznice i wiem ze widzialem to pomiedzy 8 a 16 wiec te 8 dla PS to troche ubogo. Stad moje pytanie nalezy interpretowac tak : czy 16 to dla takiej stacji i zakresu to rozsadny kres i czy ładowanie wiecej RAM ma sens.
ad.3 Szybszy procesor to też teortycznie lepiej ale znowu pytanie , czy te dwa wskazane procesory beda sie rożnily wyraznie.
Ja nie wiem po prostu gdzie jest waskie gardlo tej calej ukladanki ktora mnie interesuje.
ad.4 z tym SSD to pełna zgoda , kwestia finansow.
a na koniec ad.1 czyli łyżka dziegciu , twoja odpowiedz w punkcie pierwszym niczego nie wniosla merytorycznie. Tego rodzaju teksty pokazują ze mimo jakiejś tam realnej wiedzy drzemie w tobie mundraliński forumowy wacuś dzida. A szkoda

Kurtz
23-04-2013, 14:56
Moim zdaniem, ważne jest używanie odpowiedniego nazewnictwa i nie nazywanie stacją roboczą czegoś co nią nie jest. Popularyzacja fachowych terminów nie wychodzi na dobre definiowaniu pojęć.

W 16GB RAM warto iść tylko wtedy, kiedy aplikacje przez Ciebie używane będą miały zapotrzebowanie na RAM większe niż 6GB.
Powyżej 16GB, tylko jeżeli użyjesz conajmniej 10GB.

Różnica między tym i5 a i7 nie będzie powalająca. Jej odczuwalność zleży od obróbki. Jak duże pliki, ile warstw, obciążających wtyczek, etc?

Kyle
23-04-2013, 15:26
Moje 2 grosze odnośnie pamięci:

Jeśli pamięci są bardzo tanie (a takie w tej chwili nie są) to warto jest kupić dużo więcej niż potrzebujemy (na długą metę może się to bardzo przydać).

4. Wziąłbym większy SSD (256 GB), jeśli finanse pozwalają.Również bym radził kupić coś większego niż 128GB ... inna sprawa że widzę obecnie zdzierają na SSD (zawsze zdzierali, ale niedawno było taniej)

velaskez
23-04-2013, 15:31
1. To co zamierzasz skonstruować to nie stacja robocza, a zwykły składak. Prawdziwe stacje robocze (HP, Dell czy Mac) pracują na procesorach Xeon; to jest inna architektura.

To się popisałeś wiedzą. Mam stacje roboczą HP pod biurkiem na i7. I co? Stacje robocze są dostępne z procesorami i3/i5/i7/Xeon ;)

U mnie siedzi 32GB ramu i tylko od czasu do czasu udaje mi się go zapchać. Jeśli np. chcesz składać duże panoramy to wtedy im więcej ramu tym lepiej. 16GB Ci szybko się skończy.

markB
23-04-2013, 18:07
Tutaj są stacje robocze HP:
http://h41111.www4.hp.com/new_workstations/pl/pl/family-of-workstations.html. Stacjonarne są na Xeonach.

W pracy mam parę takich HP (+ Dell). Stacja robocza to nie komputer z dużą ilością RAM i szybkim procesorem. Stacja robocza to specyficzny komputer służący do długotrwałej nieprzerwanej pracy, głównie obliczeń, np. na jednej z takich stacji liczyliśmy ostatnio przez cztery tygodnie bez chwili przerwy. I dlatego w stacjach siedzi Xeon, bo się nie przegrzewa w czasie tak długiej intensywnej pracy.

A wracając do meritum: przyrost wydajności kompa przy wzroście ilości RAMu to jak krzywa Gaussa - czyli jest duży przyrost przy zmianie z 2 na 4 GB, ale w miarę gdy dochodzi się do tych 16, 32 GB to już tak wielkiego przyrostu wydajności nie widać.

Kyle
23-04-2013, 18:10
I dlatego w stacjach siedzi Xeon, bo się nie przegrzewa w czasie tak długiej intensywnej pracy.
Jak zwykły CPU Ci się przegrzewa przy intensywnym, długim obciążeniu, to masz kiepskie chłodzenie (samego CPU lub/i obudowy).

A wracając do meritum: przyrost wydajności kompa przy wzroście ilości RAMu to jak krzywa Gaussa - czyli jest duży przyrost przy zmianie z 2 na 4 GB, ale w miarę gdy dochodzi się do tych 16, 32 GB to już tak wielkiego przyrostu wydajności nie widać.
Z ramem jest tak, że jak wykorzystujesz max 7 GB (patrz max użycie RAM) to nie ma znaczenia czy masz 8 GB RAM, czy 64 GB RAM - różnicy nie będzie (no może nie licząc jeszcze buforowania systemowego, gdzie przy kopiowaniu np. filmu, system potrafi go wrzucić całego do pamięci).

remos
23-04-2013, 21:10
http://h41111.www4.hp.com/new_workstations/pl/pl/family-of-workstations.html. Stacjonarne są na Xeonach.

W pracy mam parę takich HP (+ Dell). Stacja robocza to nie komputer z dużą ilością RAM i szybkim procesorem. Stacja robocza to specyficzny komputer służący do długotrwałej nieprzerwanej pracy, głównie obliczeń, np. na jednej z takich stacji liczyliśmy ostatnio przez cztery tygodnie bez chwili przerwy. I dlatego w stacjach siedzi Xeon, bo się nie przegrzewa w czasie tak długiej intensywnej pracy.

Nie do końca masz rację, tzn. jak to się mówi przysłowiowo "wiesz, że gdzieś dzwoni w kościele, ale nie wiesz w którym"

Tak jeszcze tytułem wstępu bo ktoś wyżej wspomniał o "poprawnym nazewnictwie" otóż, dla kogoś kto będzie na tym pracował będzie to stacja robocza, a nie komputer do grania i koniec, reszta to semantyka i zwykłe czepialstwo!
Tak samo jak używanie znaczenia słowa Profesjonalny/profesjonalista otóż Koledzy drodzy, każdy sprzęt i czynność, która prowadzi do zarobienia pieniędzy może być nazwane profesjonalnym!

Wracając do Xeonów/Workstation oraz długotrwałej pracy, otóż główną zaletą Xeonów, ale w połączeniu w co najmniej odpowiednią płytą główną z adekwatnym chipsetem jest zastosowana funkcja kontroli parzystości/błędów ECC dla pamięci RAM.

Można wsadzić Xeona do "zwykłej płyty" i w ten czas nie będzie możliwe użycie ECC a to między innymi gwarantuje długotrwałą pracę pozbawioną błędów/przekłamań/restartów.
No oczywista oczywistość to że jeszcze pamięć musi być w standardzie ECC.

Natomiast nie ma to wspólnego nic z przegrzewaniem się.

PS.
Obecnie płyty do samodzielnego złożenia na Xeonie mają chipset C206 lub nowsza C216, z Asusa jest P8C https://www.asus.com/Motherboards/P8C_WS/ - ciężko do zdobycia
lub P8B.

Xeony są w tej samej cenie co i7 - oczywiście porównywalne Xeony tj, i7-3770/K=Xeon E3-1270/75
ramy też ECC nie są jakieś tam fest wydatkiem (no powiedzmy bo są droższe od "normalnych")

Natomiast jeszcze co do "Składaka" założyciela wątku to dodałbym dysk twardy HDD bo na jednym tylko dysku to moim zdaniem mało komfortowo może być.

I słowem podsumowania, to teraz jest mało ciekawy okres na zmianę platformy bo za 1-2mce mają pokazać się nowe procesory Intela Haswelle i albo iść w nie albo cena Ivy Bridge spadnie.

Sam miałem "ochotę" swojego i7-860 zamienić właśnie na Xeona (nie chciałem "oryginalnej" stacji HP/Dell bo zasilacze tam są mniejsze abym mógł zasilić Nvidie GTX 670 bo coś tam pogiercuję od czasu do czasu) i jednak poczekam na Xeona na Haswellu.

Kurtz
23-04-2013, 22:54
Można wsadzić Xeona do "zwykłej płyty" i w ten czas nie będzie możliwe użycie ECC a to między innymi gwarantuje długotrwałą pracę pozbawioną błędów/przekłamań/restartów.
To akurat nic nie gwarantuje.

Obecnie płyty do samodzielnego złożenia na Xeonie mają chipset C206 lub nowsza C216, z Asusa jest P8C https://www.asus.com/Motherboards/P8C_WS/ - ciężko do zdobycia
lub P8B.
A cała rodzina Intel server/workstation boards ?

Sam miałem "ochotę" swojego i7-860 zamienić właśnie na Xeona (nie chciałem "oryginalnej" stacji HP/Dell bo zasilacze tam są mniejsze abym mógł zasilić Nvidie GTX 670 bo coś tam pogiercuję od czasu do czasu) i jednak poczekam na Xeona na Haswellu.
W tej chwili, mając i7-860 czy i7-920, po sensownym OC, można jeszcze pracować przez pewien czas stosunkowo wygodnie. Przy następnej generacji Inteli, czyli za te kilka miesięcy warto się zastanowić nad zmianą.

Johanan
23-04-2013, 23:06
Między architekturą Haswell, a Ivy Bridge nie ma żadnej aż tak istotnej różnicy, która uzasadniałaby czynienie sobie szczególnych nadziei na przyrosty wydajności.

Haswell ma być troszkę mniej energożerny, co akurat na wydajność wcale nie musi się przełożyć. ;)

zoom2
23-04-2013, 23:36
remos,
jako HDD z danymi mam już (używam na bieżąco)WD 1TB Caviar Green (WD10EZRX).
Nie wrzucałem kwestii HDD z danymi do wątku bo tu wydaje mi się , że mam jasność.
No chyba że myślisz o innej funkcji dla HDD niż trzymanie danych to proszę powiedz.

remos
24-04-2013, 00:38
remos,
jako HDD z danymi mam już (używam na bieżąco)WD 1TB Caviar Green (WD10EZRX).
Nie wrzucałem kwestii HDD z danymi do wątku bo tu wydaje mi się , że mam jasność.
No chyba że myślisz o innej funkcji dla HDD niż trzymanie danych to proszę powiedz.

O to super. Tak dokładnie jako trzymanie danych oraz ułożenie sobie tak w programach do obróbki lub ręcznie, aby z jednego dysku czytało RAWY i zapisywało na drugi już obrobione zdjęcia o ile w automacie coś będziesz robił, a na pewno coś się znajdzie (choćby resize i wyostrzanie).

markB
24-04-2013, 18:37
Tak jeszcze tytułem wstępu bo ktoś wyżej wspomniał o "poprawnym nazewnictwie" otóż, dla kogoś kto będzie na tym pracował będzie to stacja robocza, a nie komputer do grania i koniec, reszta to semantyka i zwykłe czepialstwo!

Definicja stacji roboczej jest tutaj: https://en.wikipedia.org/wiki/Workstation

remos
25-04-2013, 12:02
Definicja stacji roboczej jest tutaj: https://en.wikipedia.org/wiki/Workstation

Nie, no proszę Ciebie.
Trochę inteligencji, szkoda, że tweetera nie cytujesz i info o wybuchach w białym domu.

Powiedz koncernowi Dell że nie mogą nazywać tego stacją roboczą!!!
http://www.dell.com/pl/firmiinstytucji/p/precision-t1650/pd?oc=wt16501&model_id=precision-t1650

EDYTA:
Ah bo zapomniałbym, że jest też polska wersja:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Stacja_robocza#Znaczenie_popularne

markB
25-04-2013, 12:55
Nie, no proszę Ciebie.
Trochę inteligencji, szkoda, że tweetera nie cytujesz i info o wybuchach w białym domu.

Powiedz koncernowi Dell że nie mogą nazywać tego stacją roboczą!!!
http://www.dell.com/pl/firmiinstytucji/p/precision-t1650/pd?oc=wt16501&model_id=precision-t1650

EDYTA:
Ah bo zapomniałbym, że jest też polska wersja:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Stacja_robocza#Znaczenie_popularne

Co ma wspólnego wikipedia z tweeterem? Taką samą definicję jak w wikipedii można znaleźć w podręcznikach.
Nie posiadasz stacji roboczej, a próbujesz mi uzmysłowić co to jest. Ja natomiast mam trzy w pracy i jedną prywatnie (HP Z400). Nie masz również racji w sprawie różnicy temperatur w czasie pracy procesorów Xeon i I-5, 7 itd, ponieważ ja sprawdziłem to praktycznie, a nie teoretycznie. Przy niewielkiej różnicy w zegarze (ca 0.12) poddany temu samemu zadaniu obliczeniowemu procesor Xeon wykazywał ok. 10 stopni niższą temperaturę niż I-7 (w ciągu kllku godzin, dłużej nie próbowałem). I trzeba porównywać to samo, czyli zakładanie super wydajnych wiatraków (lub innego chłodzenia) na procesor I nie daje możliwości obiektywnego porównania.

Link do Della: OK, jest to tania stacja robocza jeśli w środku Xeon i odpowiednie pamięci itd., inaczej to tylko chwyt marketingowy.

Kurtz
25-04-2013, 15:39
A jakiego Xeona porównywałeś? Z ciekawości pytam, bo ja porównywałem i7-920 i odpowiadającego xeona ( nie pamiętam, a każdy może sobie sprawdzić ) w stacji roboczej i różnice były dość niewielkie. Tylko, że w stacji roboczej masz inne rozwiązanie chłodzenia. Mój i7 pracował na boxie, z sensownym przepływem powietrza wewnątrz, a stacja robocza, ( chyba dell ) wyła trochę głośniej...

kutzzz
25-04-2013, 16:11
W sumie nie ma co definiować dokładnie, gdzie zaczyna się stacja robocza, a gdzie jeszcze mamy do czynienia z czymś mniej wydanym. Przecież te parametry ulegają systematycznemu przesuwaniu się w kierunku szybszego procesora, większej ilości dysku, lepszego odwzorowania kolorów, itp. Na pewno warto zainwestować w sprzęt dostosowany do naszych wymagań zawodowych i stowrzony do pracy. Powiedzmy, że potrzebujemy stacji roboczej dla grafika czy projektanta (tutaj jest dobrze opisana http://www.kuzniewski.pl/i161,laptop-dla-grafika.html) - szukajmy rozwiązań dedykowanych do tego celu, z odpowiednią luminacją, odwzorowaniem gamutu barw, wydajnością obliczeniową, itp. Tylko taki sprzęt spełni wszystkie lub większość naszych wymagań.

Kurtz
25-04-2013, 16:31
W stacji roboczej, nie chodzi o samą wydajność.

zoom2
25-04-2013, 17:26
Panowie,
Jako założyciel wątku proszę o trzymanie się tematu.

MarkB jak chcesz udowodnić co jest a co nie jest stacją roboczą to załóż sobie oddzielny wątek.

markB
25-04-2013, 18:07
A jakiego Xeona porównywałeś? Z ciekawości pytam, bo ja porównywałem i7-920 i odpowiadającego xeona ( nie pamiętam, a każdy może sobie sprawdzić ) w stacji roboczej i różnice były dość niewielkie. Tylko, że w stacji roboczej masz inne rozwiązanie chłodzenia. Mój i7 pracował na boxie, z sensownym przepływem powietrza wewnątrz, a stacja robocza, ( chyba dell ) wyła trochę głośniej...

Takiego jak jest w HP Z400 3.2 MHz (chyba W3670, nie chce mi się grzebać w instrukcjach).

Też jestem zdania, że nie ma co roztrząsać dalej sprawy co to jest stacja robocza. Pozostańmy więc przy swoich stanowiskach (to do OP i reszty dyskutantów przekonanych o swoich racjach).