Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Stacja robocza

Domyślnie Stacja robocza

Zamierzam skonfigurować zestaw:

Gigabyte GA-B75M-D3H Intel B75 LGA 1155
    Procesor Core I5 3330 3.0 GHz LGA 1155
    Samsung SSD 840 Series 120GB Sata III MLC 2,5" MZ-7TD 120BW ASAP
    RAM 16GB
    system WINDOWS 8 64 bit
    Zestaw będzie pracował z:
    Canon DPP
    Nikon NX2
    Adobe LR 4.3
    Adobe CS4
    Obrabiane RAW-y często z D800

Pytania:
    1. Czy zamiana procesora na I7 3770 3.4 GHZ (przy pozostawieniu bez zmian reszty konfiguracji) usprawni pracę tak , że będę to realnie odczuwał w kontekście obróbki pojedynczego obrazka?

2.Czy rozszerzenie RAM do 24 GB lub 32 GB bez zmiany konfiguracji z procesorem I5 usprawni pracę tak, że będę to realnie odczuwał na w kontekście obróbki pojedynczego obrazka?

Uwagi:
    Wyjściową konfiguracją jest ta opisana powyżej. Jak na razie jedyne modyfikacje jakie zakładam to: albo wzmocnienie RAM bez zmiany procesora (I5) albo zmiana procesora na I7 bez zmiany RAM (16GB).
    Oczywiście o ile przyniesie to realne poprawienie osiągów. Cenowo oba warianty modyfikacji są ca. podobne, i nie zamierzam wydawać więcej kasy.

Zdjęcia obrabiam amatorsko i nie wykonuję masowej obróbki setek czy tysięcy fotek od razu, nie zależy mi na "fabrycznej" wydajności. Zależy mi na obrabianiu pojedynczych zdjęć , maksymalnie szybko i maksymalnym komfortem pracy jaki może zapewnić konfiguracja zestawiona za 2700-3100 pln.

Domyślnie

Zdecydowanie bierz lepszy procesor, RAM jest tak tani, że dokupienie go w przyszłości nie będzie żadnym problemem natomiast zmiana procesora to już poważna operacja.

Domyślnie

16 GB RAM wystarczy, zwiększanie go raczej nie da zauważalnego przyśpieszenia.

Procesor - wyraźnie odczujesz, szczególnie w LR.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Za kolegami wyżej, procesor odczujesz bardziej niż ram, a że ram tani jak barszcz to dokupisz kiedykolwiek jeśli będziesz chciał. Ja mam 8GB i też bardzo spokojnie się na tym pracuje, jeśli chodzi o obróbkę zdjęć to ciężko więcej wykorzystać, będziesz miał 16GB więc o pamięć bym się nie martwił.
    ;]

Domyślnie

Obrabiam zdjęcia amatorsko i jak na razie nie widziałem żeby zużycie pamięci doszło do 8GB, a mam 16GB.
    Na razie ceny RAM raczej nie spadają.

Np takie Corsair Vengeance Low Profile 2x4GB 1600MHz kosztowały:
    Pod koniec 2012 roku około 150
    Na początku 2013 roku około 200
    A teraz około 240
    FUJI+NIKON

Domyślnie

Ceny pamięci z tego co piszą na hotmoney mają niedługo drastycznie wzrosnąć (tyczy się to również dysków SSD). Tak czy siak 16GB to dużo i w tym momencie wybrałbym na miejscu autora szybszy procek.
    ;]

Domyślnie

1. To co zamierzasz skonstruować to nie stacja robocza, a zwykły składak. Prawdziwe stacje robocze (HP, Dell czy Mac) pracują na procesorach Xeon; to jest inna architektura.
    2. Pamięć 16 GB to aż nadto, ale na przyszłość lepiej mieć więcej. Obecny CS6 wymaga teoretycznie do dobrego współdziałania 8 GB RAM. Co nowy PS to większe wymagania co do RAM.
    3. Szybszy procesor OK.
    4. Wziąłbym większy SSD (256 GB), jeśli finanse pozwalają.

Domyślnie

MarkB

ad.2 Ilość RAM jest dla mnie pewną zagadką. Nigdy nie używałem wiecej niż 16GB i nie wiem czy powyżej jest sens (czyli realny a nie mierzalny efekt) ale miedzy 4 i 8 i 16 widzialem znaczne róznice i wiem ze widzialem to pomiedzy 8 a 16 wiec te 8 dla PS to troche ubogo. Stad moje pytanie nalezy interpretowac tak : czy 16 to dla takiej stacji i zakresu to rozsadny kres i czy ładowanie wiecej RAM ma sens.
    ad.3 Szybszy procesor to też teortycznie lepiej ale znowu pytanie , czy te dwa wskazane procesory beda sie rożnily wyraznie.
    Ja nie wiem po prostu gdzie jest waskie gardlo tej calej ukladanki ktora mnie interesuje.
    ad.4 z tym SSD to pełna zgoda , kwestia finansow.
    a na koniec ad.1 czyli łyżka dziegciu , twoja odpowiedz w punkcie pierwszym niczego nie wniosla merytorycznie. Tego rodzaju teksty pokazują ze mimo jakiejś tam realnej wiedzy drzemie w tobie mundraliński forumowy wacuś dzida. A szkoda

Domyślnie

Moim zdaniem, ważne jest używanie odpowiedniego nazewnictwa i nie nazywanie stacją roboczą czegoś co nią nie jest. Popularyzacja fachowych terminów nie wychodzi na dobre definiowaniu pojęć.

W 16GB RAM warto iść tylko wtedy, kiedy aplikacje przez Ciebie używane będą miały zapotrzebowanie na RAM większe niż 6GB.
    Powyżej 16GB, tylko jeżeli użyjesz conajmniej 10GB.

Różnica między tym i5 a i7 nie będzie powalająca. Jej odczuwalność zleży od obróbki. Jak duże pliki, ile warstw, obciążających wtyczek, etc?
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Moje 2 grosze odnośnie pamięci:

Jeśli pamięci są bardzo tanie (a takie w tej chwili nie są) to warto jest kupić dużo więcej niż potrzebujemy (na długą metę może się to bardzo przydać).

Cytat Zamieszczone przez markB Zobacz posta
    4. Wziąłbym większy SSD (256 GB), jeśli finanse pozwalają.
    Również bym radził kupić coś większego niż 128GB ... inna sprawa że widzę obecnie zdzierają na SSD (zawsze zdzierali, ale niedawno było taniej)
    Ostatnio edytowane przez Kyle ; 23-04-2013 o 15:31

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów