Zobacz pełną wersję : D300 dla amatora, pomocy
Witam, mam na imię Paweł i jestem tu nowy. Mam do Was kilka pytań odnośnie możliwości zakupu jaką mam. Nikon D300 + Nikon AF 28-85mm f/3.5-4.5. Chcę skupić się na portretach plus wiadomo jakieś imprezy rodzinne, spacery, może jakieś zwierzaki jak się uda. Zestaw mogę kupić od znajomego fotografa półprofesjonalisty za 2500 zł. A teraz pytania:
1) Czy taki zestaw dla "świeżaka" nie jest zbyt wymagający? (Znajomy pomoże mi w trudnych początkach, jest niezły, ale wiadomo i tak szybko trzeba się usamodzielnić a wiem, że body ma duże możliwości, ale samo dobrej fotki nie zrobi...
2) Jeżeli taki zestaw jest wg Was zbyt wymagający polećcie mi coś tak do 2500 do portretów, bez super macro i innych bajerów :)
3) Wiadomo, że ten sprzęt nie jest nowy (3,5 roku, kumpel 1 właściciel "nie palący" dbał o niego, przebieg ok 32 000 fotek - czy nie lepiej kupić jakiś nowszy (noowy) aparat w tej cenie ?
4) Czy to połączenie body + obiektyw da przyzwoitą jakość fotek, (Z czasem pewnie zainwestuję w lepszy słoiczek )
Wydaje mi się, że cena nie jest wygórowana, ale wolałbym usłyszeć Wasze opinie. Proszę Was o pomoc. Osobom chcącym nakierować zagubioną owieczkę dziękuję, a hodowcom świnek, chcącym wylać na mnie pomyje odrazam tracić arsenał, mam gumowe palto i hamstwo po mnie spływa :). POZDRAWIAM PASJONATÓW
Ten obiektyw na D300 będzie raczej za wąski, szczególnie do zdjęć imprez rodzinnych. Do portretów jeszcze by się nadał.
Lepszym rozwiązaniem były jakiś obiektyw pod DX, np. 18-105/3.5-5.6.
Co do ceny, to też nie jest jakaś super atrakcyjna. W podobnych cenach bez problemów dostaniesz na allegro - 1500-2000 body i ok 500 zł obiektyw.
Tak, tylko że tutaj mam sprzęt na 100 % sprawny z gwarancją zaufanej osoby. Tak jak wcześniej wspomniałem interesują mnie głównie portrety. Reszta to tylko opcjonalne fotki. Zamierzam powoli dokupywać osprzęt, jednak obecnie fundusze nie pozwalają mi bardziej poszaleć. Jeżeli macie jeszcze jakieś pomysły odnośnie optyki napiszcie, może dogadam się ze znajomym i wezmę od niego samo body a dokupię ten obiektyw pod DX. A może jakąś stałkę? Dziękuję i pozdrawiam.
puszosław
23-04-2013, 07:31
Jeśli stałkę i do portretu to polecę 85 1.8. Wersja D jest na naszej giełdzie, ale to zależy jak bardzo zależy Ci na portretowaniu. Bo jeśli kupisz ją jako jedyne szkło nie będziesz mógł zbytnio poszaleć. Jeżeli w kierunku uniwersalności to polecę jak kolega wyżej 18-105. Można wyrwać w przyzwoitej cenie a zakres jest bardzo uniwersalny - dla początkującego idealny - sam niedawno kupiłem to szkiełko i powiem Ci że ostrością bije na głowę nie jedno szkło. Do portretu można też użyć 50 1.8 w wersji d kupisz już od 350 na aledrogo.
barracuda
23-04-2013, 07:33
Za taką cenę lepiej kup nowy aparat, z bardziej amatorskiej półki. D300 sprawi Ci więcej kłopotu niż zabawy. Z Twojego postu raczej wynika, że jesteś na samym początku drogi z fotografią, więc aparat z serii półprosefjonalnej będzie dla Ciebie trudny do okiełznania.
do portetów i stałka to minimum Nikkor 50/1.8 jest naprawdę rewelacyjne szkło. I potwierdzam że 28mm pod D300 da Ci realne 42mm więc baaardzo wąsko. Weź od niego samą puszkę i szukaj N18-105VR a z czasem dokupisz sobie N50/1.8
Jeżeli naprawdę jesteś zdecydowany na D300 i nakierowany na portrety to moim zdaniem kup samo body i ...
85/1.8D (do portretów, na początek) i 35/1.8G (ogólnego zastosowania, później)
lub odwrotnie (zależy od budżetu)
A ja Ci naświetlę sprawę z trochę innej strony. Jeśli kupisz korpus półprofesjonalny od kogoś znajomego, to możesz liczyć na jego pomoc, czego nie uświadczysz kupując sprzęt w sklepie czy na allegro. Ja bym się nie obawiał "trudności" w zapoznaniu się z nowym sprzętem, jeśli rzeczywiście sprzedający byłby w stanie zapoznać Cię ze sposobem działania profesjonalnego korpusu. A jak Cię pasja pochłonie, to później nie będziesz miał żadnych problemów gdy sprawisz sobie nawet najbardziej nowoczesny i profesjonalny korpus.
Ja zaczynałem od D40 + 18-55. Wtedy marzyłem o D80, który kosztował ponad 5 000 zł - tak, naprawdę były takie czasy... Gdybym miał wtedy możliwość zakupu korpusu profesjonalnego od znajomego, który dodatkowo gotów by był przeszkolić mnie i mi pomagać, nie wahałbym się ani chwili!
miron19j
23-04-2013, 08:28
85 mm na DXie da równoważnik ok 130 mm, a to, moim zdaniem, już jest wąsko. Ja na początek kupiłbym budżetowo:
sam korpus + 50/1,8 + 35/1,8. W podanej kwocie powinieneś się zmieścić bez problemu. Gdy już zdobędziesz doświadczenie, sam będziesz wiedział, czego Ci brakuje.
Amatorowi łatwiej robi się zdjęcia mając zoom'a. Ja do 18-55 kupiłem sobie 50/1,8, w którym ręcznie sobie ustawiałem ostrość. Tyle, że wtedy nie było jeszcze 35/1,8. Teraz to są czasy na rozpoczynanie przygody z fotografią!
Archibald6803
23-04-2013, 08:40
................. kumpel 1 właściciel "nie palący" dbał o niego.................
hehehe , nie palący czy palący - jeden czort - bez znaczenia dla body ; ważniejsze czy "pijący" ....... no bo po pijaku można nieźle sprzęt styrać w "trymiga".......
A tak na poważnie : jeśli jesteś już "po słowie" z kumplem to bierz samo body (po koleżeńsku za 1,75 - uczciwa cena ) , dokup nowy 18-105 (za 0,75 ) i powinieneś być zadowolony z wydania tej kasy.
Chociaż ja na Twoim miejscu zrobiłbym inaczej ;kupiłbym NOWE : D5100 + 18-105VR + karta16MB (45) + UvHoya + Torba = 2,5kPln i jeszcze , jak dobrze poszukasz w kieszeni , zostanie na kilka piffek lub dobrą flaszkę (bo przecież zakup trzeba opić aby dobrze focił )
NA POCZĄTEK to bezdyskusyjnie najlepiej zainwestowane przez amatora 2500 PLN ( jak już trzeba je w foto inwestować )
puszosław
23-04-2013, 08:45
Sorry za OT ale jeśli chodzi o wywód kolegi Archibald6803 to inwestować ponoć najlepiej w Alkohol - wysoko oprocentowany i szybko się "zwraca" :)
Tak mi się jakoś skojarzyło.
Witam, mam na imię Paweł i jestem tu nowy. Mam do Was kilka pytań odnośnie możliwości zakupu jaką mam. Nikon D300 + Nikon AF 28-85mm f/3.5-4.5. Chcę skupić się na portretach plus wiadomo jakieś imprezy rodzinne, spacery, może jakieś zwierzaki jak się uda. Zestaw mogę kupić od znajomego fotografa półprofesjonalisty za 2500 zł. A teraz pytania:
1) Czy taki zestaw dla "świeżaka" nie jest zbyt wymagający? (Znajomy pomoże mi w trudnych początkach, jest niezły, ale wiadomo i tak szybko trzeba się usamodzielnić a wiem, że body ma duże możliwości, ale samo dobrej fotki nie zrobi...
2) Jeżeli taki zestaw jest wg Was zbyt wymagający polećcie mi coś tak do 2500 do portretów, bez super macro i innych bajerów :)
3) Wiadomo, że ten sprzęt nie jest nowy (3,5 roku, kumpel 1 właściciel "nie palący" dbał o niego, przebieg ok 32 000 fotek - czy nie lepiej kupić jakiś nowszy (noowy) aparat w tej cenie ?
4) Czy to połączenie body + obiektyw da przyzwoitą jakość fotek, (Z czasem pewnie zainwestuję w lepszy słoiczek )
Wydaje mi się, że cena nie jest wygórowana, ale wolałbym usłyszeć Wasze opinie. Proszę Was o pomoc. Osobom chcącym nakierować zagubioną owieczkę dziękuję, a hodowcom świnek, chcącym wylać na mnie pomyje odrazam tracić arsenał, mam gumowe palto i hamstwo po mnie spływa :). POZDRAWIAM PASJONATÓW
Szanowny Kolego. Daleki jestem od odradzania zakupu takiego zestawu do "znajomego". Myślę jednak, że ten znajomy służący swoją radą i doświadczeniem nie zawsze będzie osiągalny i nie w każdym momencie będzie mógł służyć Ci radą i swoim doświadczeniem.
Rozpoczynając swoją przygodę z fotografią zrobiłbym inaczej. Rozważyłbym zakup dużo lżejszego modelu z "ogromnymi" możliwościami..... D90 oraz obiektywów 18-105 + 50 1,8 D z czasem 85 1.8D. Myślę, że po zapoznaniu się z instrukcją obsługi + trochę praktyki, cieszyłbym się tym zestawem długie lata biorąc pod uwagę rodzaj fotografii która Ciebie interesuje. Powodzenia!
Archibald6803
23-04-2013, 08:56
Sorry za OT ale jeśli chodzi o wywód kolegi Archibald6803 to inwestować ponoć najlepiej w Alkohol - wysoko oprocentowany i szybko się "zwraca" :)
Tak mi się jakoś skojarzyło.
[OT] niekoniecznie ; za dawnych czasów , z tego co pamiętam , najszybciej i najpewniej zwracał się Vermuth a on taki wysoko% nie był .....
kolego kupuj te D300 i nawet sie nie zastanawiaj wcale on nie jest taki trudny zawsze jest program P taki niby auto i na nim zrobisz fajniejsze fotki jak D5xxx chodzi mi tu AF gdzie jest 99% zawsze trafiony a nie jak w nowych puszkach 60%
a jak chcesz wejsc w jasne stalki to juz loteria czy to bedzie D90 czy D5xxxx zawsze albo zlapie albo nie zalezy od aparatu
a tu zawsze jest OK i ta ergnomia trzymania D300 za...... bista w porownaniu do D3xxx czy D5xxxx
pozatym do nowych puszek niestety trzeba gripa zeby bylo wygodnie np na jakiejs imprezie rodzinnej gdzie tez robi sie zdjecia w trakcie i po tzw kieliszku
pisze jako posiadacz D5000 ktory dorwal sie wlasnie do D300
kolego kupuj te D300 i nawet sie nie zastanawiaj wcale on nie jest taki trudny zawsze jest program P taki niby auto
trzeba było d300s brać, tam auto dołożyli :mrgreen:
aronian, bierz samo body za jakieś 1800zł jak nie ma jakiegoś kosmicznego przebiegu. Akurat Nikkor AF 28-85mm f/3.5-4.5 to nic specjalnego, kup 18-105VR i ucz się ucz podstaw fotografii.
arecki51
oj chyba nie
jakos w instrukcji 300s tego nie widze od
P jest automatem dokladnie jak w d300
Jacek z Nikonem też
23-04-2013, 16:49
Wedlug mnie to dziwny pomysl. Za 2500zl mozesz kupic nowke D3200 z obiektywem 18-105 ktory dla Twoich zastosowan bedzie lepszym sprzetem. Oferta Twojego znajomego jest raczej okazja dla osob, ktore wiedza czego potrzebuja (sam kupilem uzywane D300 i jestem bardzo zadowolony).
Żadnych d3xxx nie kupuj.
Moim zdaniem znajomy ci zaproponował bardzo fajny zestaw do portretów.
Wszyscy ci doradzają obiektyw uniwersalny a zapominają że to ma być do portretu głównie!
Mam ten obiektyw i jestem pod wrażeniem tego co on produkuje z d90.
Dłuższe ogniskowe w sam raz do każdego rodzaju portretów.
Ja bym brał cały zestaw, obsługi się nie obawiaj szybko załapiesz.
Ci co doradzają d3100 i d5100 to chyba z zazdrości żebyś nie miał lepszego:)
Wszyscy ci doradzają obiektyw uniwersalny a zapominają że to ma być do portretu głównie!
Mam ten obiektyw i jestem pod wrażeniem tego co on produkuje z d90.
Dłuższe ogniskowe w sam raz do każdego rodzaju portretów.
Nikkor AF 28-85mm f/3.5-4.5 jest wg Ciebie jest idealny do portretu? Skoro tak to 18-105VR też da radę. Bokeh dodajesz już w postprocesie?
Do portretu niech lepiej dokupi 50mm f/1.8D za 350zł
Ja bym brał cały zestaw, obsługi się nie obawiaj szybko załapiesz.
Ci co doradzają d3100 i d5100 to chyba z zazdrości żebyś nie miał lepszego:)
Bardziej chodzi o to, że zbyt "trudny" aparat na początek może skutecznie zniechęcić do dalszej zabawy.
Ja uważam, że powinien odkupić tego D300 bez obiektywu za max 1800zł (o ile nie ma np 128k zdjęć), dokupić używanego 18-105VR za 600zł oraz 50mm f1.8D za 350zł. Jeśli obsługa okaże się zbyt skomplikowana i nie starczy sił na drążenie tematu, to zestaw powinien sprzedać się bez straty. Wtedy można pomyśleć o amatorskiej lustrzance.
Ja tam wiem, że ten obiektyw daje super obrazek.
Porównywalny z 35mm 1.8g i 50mm 1.8d
Nie każdy portret musi być na f1.8
hostman22
26-04-2013, 17:37
co w d300 może być takiego, aby amator nie ogarnął ? :mrgreen: niech bierze kompakt najtrudniejsze w tym wszystkim jest zmiana obiektywów, aby kurzu nie było w środku
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/02/haha-1.gif
źródło (http://klubkm.pl/forum/images/smilies/haha.gif)