Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Domyślnie D300 dla amatora, pomocy

Witam, mam na imię Paweł i jestem tu nowy. Mam do Was kilka pytań odnośnie możliwości zakupu jaką mam. Nikon D300 + Nikon AF 28-85mm f/3.5-4.5. Chcę skupić się na portretach plus wiadomo jakieś imprezy rodzinne, spacery, może jakieś zwierzaki jak się uda. Zestaw mogę kupić od znajomego fotografa półprofesjonalisty za 2500 zł. A teraz pytania:
    1) Czy taki zestaw dla "świeżaka" nie jest zbyt wymagający? (Znajomy pomoże mi w trudnych początkach, jest niezły, ale wiadomo i tak szybko trzeba się usamodzielnić a wiem, że body ma duże możliwości, ale samo dobrej fotki nie zrobi...
    2) Jeżeli taki zestaw jest wg Was zbyt wymagający polećcie mi coś tak do 2500 do portretów, bez super macro i innych bajerów
    3) Wiadomo, że ten sprzęt nie jest nowy (3,5 roku, kumpel 1 właściciel "nie palący" dbał o niego, przebieg ok 32 000 fotek - czy nie lepiej kupić jakiś nowszy (noowy) aparat w tej cenie ?
    4) Czy to połączenie body + obiektyw da przyzwoitą jakość fotek, (Z czasem pewnie zainwestuję w lepszy słoiczek )

Wydaje mi się, że cena nie jest wygórowana, ale wolałbym usłyszeć Wasze opinie. Proszę Was o pomoc. Osobom chcącym nakierować zagubioną owieczkę dziękuję, a hodowcom świnek, chcącym wylać na mnie pomyje odrazam tracić arsenał, mam gumowe palto i hamstwo po mnie spływa . POZDRAWIAM PASJONATÓW

Domyślnie

Ten obiektyw na D300 będzie raczej za wąski, szczególnie do zdjęć imprez rodzinnych. Do portretów jeszcze by się nadał.
    Lepszym rozwiązaniem były jakiś obiektyw pod DX, np. 18-105/3.5-5.6.

Co do ceny, to też nie jest jakaś super atrakcyjna. W podobnych cenach bez problemów dostaniesz na allegro - 1500-2000 body i ok 500 zł obiektyw.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Tak, tylko że tutaj mam sprzęt na 100 % sprawny z gwarancją zaufanej osoby. Tak jak wcześniej wspomniałem interesują mnie głównie portrety. Reszta to tylko opcjonalne fotki. Zamierzam powoli dokupywać osprzęt, jednak obecnie fundusze nie pozwalają mi bardziej poszaleć. Jeżeli macie jeszcze jakieś pomysły odnośnie optyki napiszcie, może dogadam się ze znajomym i wezmę od niego samo body a dokupię ten obiektyw pod DX. A może jakąś stałkę? Dziękuję i pozdrawiam.

Oszczędny w słowach Awatar puszosław
    Miasto
    okolice Wrocławia

Domyślnie

Jeśli stałkę i do portretu to polecę 85 1.8. Wersja D jest na naszej giełdzie, ale to zależy jak bardzo zależy Ci na portretowaniu. Bo jeśli kupisz ją jako jedyne szkło nie będziesz mógł zbytnio poszaleć. Jeżeli w kierunku uniwersalności to polecę jak kolega wyżej 18-105. Można wyrwać w przyzwoitej cenie a zakres jest bardzo uniwersalny - dla początkującego idealny - sam niedawno kupiłem to szkiełko i powiem Ci że ostrością bije na głowę nie jedno szkło. Do portretu można też użyć 50 1.8 w wersji d kupisz już od 350 na aledrogo.
    Ostatnio edytowane przez puszosław ; 23-04-2013 o 07:39 Powód: drobne poprawki polszczyzny :)

Domyślnie

Za taką cenę lepiej kup nowy aparat, z bardziej amatorskiej półki. D300 sprawi Ci więcej kłopotu niż zabawy. Z Twojego postu raczej wynika, że jesteś na samym początku drogi z fotografią, więc aparat z serii półprosefjonalnej będzie dla Ciebie trudny do okiełznania.
    pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie

do portetów i stałka to minimum Nikkor 50/1.8 jest naprawdę rewelacyjne szkło. I potwierdzam że 28mm pod D300 da Ci realne 42mm więc baaardzo wąsko. Weź od niego samą puszkę i szukaj N18-105VR a z czasem dokupisz sobie N50/1.8
    2x D500 N10,5/2.8fisheye, S18-35/1.8art, S50-100/1.8art, 2xN622mkII, YN460II, RF602, fastpack250 & camrock..

Domyślnie

Jeżeli naprawdę jesteś zdecydowany na D300 i nakierowany na portrety to moim zdaniem kup samo body i ...

85/1.8D (do portretów, na początek) i 35/1.8G (ogólnego zastosowania, później)

lub odwrotnie (zależy od budżetu)
    Ostatnio edytowane przez sezrG ; 23-04-2013 o 07:50

Domyślnie

A ja Ci naświetlę sprawę z trochę innej strony. Jeśli kupisz korpus półprofesjonalny od kogoś znajomego, to możesz liczyć na jego pomoc, czego nie uświadczysz kupując sprzęt w sklepie czy na allegro. Ja bym się nie obawiał "trudności" w zapoznaniu się z nowym sprzętem, jeśli rzeczywiście sprzedający byłby w stanie zapoznać Cię ze sposobem działania profesjonalnego korpusu. A jak Cię pasja pochłonie, to później nie będziesz miał żadnych problemów gdy sprawisz sobie nawet najbardziej nowoczesny i profesjonalny korpus.
    Ja zaczynałem od D40 + 18-55. Wtedy marzyłem o D80, który kosztował ponad 5 000 zł - tak, naprawdę były takie czasy... Gdybym miał wtedy możliwość zakupu korpusu profesjonalnego od znajomego, który dodatkowo gotów by był przeszkolić mnie i mi pomagać, nie wahałbym się ani chwili!

Domyślnie

85 mm na DXie da równoważnik ok 130 mm, a to, moim zdaniem, już jest wąsko. Ja na początek kupiłbym budżetowo:
    sam korpus + 50/1,8 + 35/1,8. W podanej kwocie powinieneś się zmieścić bez problemu. Gdy już zdobędziesz doświadczenie, sam będziesz wiedział, czego Ci brakuje.

Domyślnie

Amatorowi łatwiej robi się zdjęcia mając zoom'a. Ja do 18-55 kupiłem sobie 50/1,8, w którym ręcznie sobie ustawiałem ostrość. Tyle, że wtedy nie było jeszcze 35/1,8. Teraz to są czasy na rozpoczynanie przygody z fotografią!

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów