PDA

Zobacz pełną wersję : problematyczny af w d5100

vetguy
17-04-2013, 23:44
Mam prośbę do posiadaczy d5100 lub innych aparatów z tym samym AF (np.d90) aby napisali jak u nich jest z celnością autofocusa z jasnymi obiektywami. Szczególnie chodzi mi tu o 35f/1.8 gdyż u mnie zdjęcia z ok. 2 metrów to ok. 50% celności. AF myli się nawet na dworze przy bardzo dobrym świetle. Przy świetle żarowym to czysta loteria... Ciekawe jest to że w zależności jak mi serwis skalibruje to aparat zawsze myli się tylko w jedną stronę -albo FF albo BF. Na karcie testowej ostrzy w punkt, no ale np. żeby uchwycił ostrość na twarzy czasem muszę robić zdjęcia 3 krotnie:mad:.
tutaj podaje link do mojego postu i są tam zdjęcia m.in. butelek z wodą gdzie celność w dobrych warunkach oświetleniowych, na kontrastowym obiekcie kształtowała się na poziomie ok.30%
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=120181&page=41

Chiałbym się dowiedzieć czy to wina mojego body, czy też macie problem ze słabym AF w swoich puszkach, czy po prostu tak zawodny jest ten AF. Poważnie zastanawiam się nad spróbowaniem oddania aparatu do FJ na niezgodność towaru z umową i dlatego chciałbym wiedzieć czy ewentualna wymiana body coś da.
Z góry dziękuję.

darjo1
18-04-2013, 07:28
Mam ten objektyw od grudnia zeszłego roku. Ostrzy w punkt w każdych warunkach.
Jedyne problemy wynikają z moich błędów.:D
Spróbuj jeszcze zrobić testy na skrajnych punktach, może to coś wyjaśni.

Pozdrwaim Darek.

artman
18-04-2013, 08:37
u mnie również ma problemy z ostrościa z 35/1.8... Jeżeli obiekt jest poniżej 2metrów to 90% strzałów jest celna, zarówno na środkowym punkcie jak i skrajnych. Jednak na większych odległościach ma problemy... nawet na środkowym punkcie, jeżeli obiekt jest np. z 8m to BF jest już duży, bo około 1m. I nie wiem czemu ale dzieje się to do przesłony f/2.2, później jest lepiej, choć i tak nie jest idealnie. Na LV jest dużo lepiej w każdym z przypadków. Z d200 i 35/1.8 ten problem juz nie występuje, z d300 którego miałem również nie - więc sądze, że jest to wina d5100.

sandbender
18-04-2013, 09:19
U mnie nie ma takich problemów, 35 sprawuje się dobrze choć na domowych testach na kartce milimetrowej lekki FF. W realnym fotografowaniu tego nie zauważam więc się nie przejmuję bo zdjęcia robi ładne i celnie.

vetguy
18-04-2013, 12:07
Mowię tylko o centralnym ,najlepszym punkcie AF. To już moja druga 35, w FJ przejrzałem z 5 i ze wszystkimi było to samo. Co najlepsze dostałem też drugą puchę 5100 i drugi czy trzeci strzał był już bardzo niecelny i odpuściłem bo myślałem że ten typ tak ma. Ale widzę niektórzy z Was są zadowoleni z AFa w swoich d5100... Już nie wiem co z tym fantem zrobić.

GWS
18-04-2013, 12:27
Mój D5100 po zakupie miał BF zarówno z 35/1,8 jak i z 18-105. Po kalibracji jest dużo lepiej, nowe szkła które w międzyczasie kupiłem też pracują dobrze. Oczywiście nie oznacza to że trafia zawsze, trafia w zdecydowanej większości przypadków. Podejrzewam że każdy z wypowiadających się ma inną tolerancję, dlatego jedni są zadowoleni a inni nie, choć aparat i obiektywy wszyscy mamy takie same ;)

Andrzej1974
18-04-2013, 20:10
[...] nie oznacza to że trafia zawsze, trafia w zdecydowanej większości przypadków [...]

U mnie b. podobnie. Rzadko są problemy z nietrafianiem. Generalnie to jestem zadowolony z duetu D5100 + 35 f/1.8G.

ikar39
18-04-2013, 22:43
Koledzy poproszę o jakieś przykłady ów celności af :lol:

vetguy
19-04-2013, 00:01
Ikar39 w polowie strony masz moje zdjecia z butelkami wody . Sa to cropy- zdjecia sa z ok 1.5m

siwyozzman
19-04-2013, 06:07
U mnie na D90 była tragedia. Do 2m było na centralnym dobrze natomiast z nieco większej odległości przestrzeliwał za obiektem na metry :) Na D70s było ok. Teraz na D200 inny egzemplarz tego szkła działa bez zarzutu chociaż to teoretycznie ten sam moduł AF

vetguy
19-04-2013, 11:54
Mój D5100 po zakupie miał BF zarówno z 35/1,8 jak i z 18-105. Po kalibracji jest dużo lepiej, nowe szkła które w międzyczasie kupiłem też pracują dobrze. Oczywiście nie oznacza to że trafia zawsze, trafia w zdecydowanej większości przypadków. Podejrzewam że każdy z wypowiadających się ma inną tolerancję, dlatego jedni są zadowoleni a inni nie, choć aparat i obiektywy wszyscy mamy takie same ;)

No właśnie wydaje mi się że wszyscy mamy te samy aparaty ,ale moduły AF w nich różnią się jakością, wątpię żeby ktoś był zadowolony z takich "trafionych strzałów" jak przedstawiłem w linku. Podobnie jest z d7000, tez niektórzy wieszają psy a niektórzy mówią,że jest ok. Ja bardzo żałuję że znalazłem się w stajni N, tyle że 35 zdecydowała.

d90
19-04-2013, 15:11
Tu nie ma co płakać, ale do jasnych szkiel trzeba mieć odpowiedni modol AF. D5100 to super aparat entry level. Sprzedawany z kitem smiga aż miło. Dokup N17-55 f2,8 a AF będzie szalał.
Jeśli byłeś aż tak obeznany z tematem ze zdecydował o N 35mm to musiales tez wiedzieć, ze ta puszka oraz inne miewają problemy z jasnymi stalkami. Jeśli nie wiedziales, to znaczy ze jednak nie zupełnie świadomie dokonales wyboru.
Ot i moja rada: kup N17-55 albo zmien puszkę do tego 35mm F1,8.
Od d300 w górę nie będzie problemów.

vetguy
19-04-2013, 22:01
Tu nie ma co płakać, ale do jasnych szkiel trzeba mieć odpowiedni modol AF. D5100 to super aparat entry level. Sprzedawany z kitem smiga aż miło. Dokup N17-55 f2,8 a AF będzie szalał.
Jeśli byłeś aż tak obeznany z tematem ze zdecydował o N 35mm to musiales tez wiedzieć, ze ta puszka oraz inne miewają problemy z jasnymi stalkami. Jeśli nie wiedziales, to znaczy ze jednak nie zupełnie świadomie dokonales wyboru.
Ot i moja rada: kup N17-55 albo zmien puszkę do tego 35mm F1,8.
Od d300 w górę nie będzie problemów.

No teraz to doradziłeś...tak kupię sobie obiektyw z a 5k i będę happy tak?

xavi99
19-04-2013, 22:18
Mam ten sam problem ;/

ikar39
19-04-2013, 23:15
Dobry słoik do podstawa:smile:

d90
19-04-2013, 23:27
No teraz to doradziłeś...tak kupię sobie obiektyw z a 5k i będę happy tak?

Dokładnie tak. Będziesz happy. Jak każdy kto wydał te pare groszy. A do niego filtry za pare stowek :)

Mam d5100 i żadna stalka nie lata na nim jak powinna. Miałem tez d90 z tym samym AF. Było tragicznie. Ale oba śmigaja na w/w stoliku aż miło. Tzn d90 już nie mam bo został wymieniony na lepszy czyli właśnie d5100.
Nie pekaj, masz fajna puszkę. Po prostu dobierać trzeba szkła. Kalibracjia w serwisie raczej nic nie da, ale można spróbować...moze będzie oki.

Jako pociechę dodam ze używane tez można złapać i być happy.
No i wiedziales chyba panując sie w aparaty, ze trzeba mieć kopalnie złota żeby kupić to co by sie chciało. A apetyt jeszcze z czasem urośnie ... i do słoika za piątkę będziesz chciał body za kolejne pare tysiaczkow...
:)

vetguy
20-04-2013, 00:08
Dokładnie tak. Będziesz happy. Jak każdy kto wydał te pare groszy. A do niego filtry za pare stowek :)

Mam d5100 i żadna stalka nie lata na nim jak powinna. Miałem tez d90 z tym samym AF. Było tragicznie. Ale oba śmigaja na w/w stoliku aż miło. Tzn d90 już nie mam bo został wymieniony na lepszy czyli właśnie d5100.
Nie pekaj, masz fajna puszkę. Po prostu dobierać trzeba szkła. Kalibracjia w serwisie raczej nic nie da, ale można spróbować...moze będzie oki.

Jako pociechę dodam ze używane tez można złapać i być happy.
No i wiedziales chyba panując sie w aparaty, ze trzeba mieć kopalnie złota żeby kupić to co by sie chciało. A apetyt jeszcze z czasem urośnie ... i do słoika za piątkę będziesz chciał body za kolejne pare tysiaczkow...

Może i stać mnie żeby kupić sobie d700 z kilkoma fajnymi szkłami; tyle że super szybkie auto nie czyni Cię od razu rajdowcem. Potrzebuję jasnego szkiełka żeby robić foty maluchowi i d5100 miało wystarczyć do moich potrzeb. Nie grozi mi pogoń za szklarnią bo fotografię traktuję jako bardzo lightowe hobby, stąd też nie zakładałem większych wydatków, tylko po to by się pochwalić na forum. Spróbuję oddać d5100 ,bo dla mnie nie wytłumaczalne jest że nie potrafi współpracować z jasnymi szkłami, w dodatku firmowymi nikona.
Pozdro.

Andrzej1974
20-04-2013, 07:52
Dobry słoik do podstawa:smile:

A 35 f/1.8G, które niemalże wszyscy wszystkim wokół polecają, już nie jest "dobrym słoikiem"? Dla mnie to bardzo dobre szkło, które sprawdza się w amatorskiej fotografii (w moim przypadku z D5100) i jest dostępne praktycznie za grosze (w porównaniu do szkieł po 5-6 tys. zł).

Może i stać mnie żeby kupić sobie d700 z kilkoma fajnymi szkłami; tyle że super szybkie auto nie czyni Cię od razu rajdowcem [...] Nie grozi mi pogoń za szklarnią bo fotografię traktuję jako bardzo lightowe hobby, stąd też nie zakładałem większych wydatków, tylko po to by się pochwalić na forum.

Mówią, że dla niektórych facetów auto jest przedłużeniem pewnej części ciała. Czytając to forum mam czasami wrażenie, że dla innych jest to... aparat... ;-)

ikar39
20-04-2013, 11:34
A 35 f/1.8G, które niemalże wszyscy wszystkim wokół polecają, już nie jest "dobrym słoikiem"? Dla mnie to bardzo dobre szkło, które sprawdza się w amatorskiej fotografii (w moim przypadku z D5100) i jest dostępne praktycznie za grosze (w porównaniu do szkieł po 5-6 tys. zł).

Mówią, że dla niektórych facetów auto jest przedłużeniem pewnej części ciała. Czytając to forum mam czasami wrażenie, że dla innych jest to... aparat... ;-)
Mi z D5100 nikkor35/1.8 średnio się spisywał a z D7100 jest idealnie:-o

d90
20-04-2013, 12:00
Może i stać mnie żeby kupić sobie d700 z kilkoma fajnymi szkłami; tyle że super szybkie auto nie czyni Cię od razu rajdowcem. Potrzebuję jasnego szkiełka żeby robić foty maluchowi i d5100 miało wystarczyć do moich potrzeb. Nie grozi mi pogoń za szklarnią bo fotografię traktuję jako bardzo lightowe hobby, stąd też nie zakładałem większych wydatków, tylko po to by się pochwalić na forum. Spróbuję oddać d5100 ,bo dla mnie nie wytłumaczalne jest że nie potrafi współpracować z jasnymi szkłami, w dodatku firmowymi nikona.
Pozdro.

To co piszesz, sugeruje ze chyba powinieneś luknac po prostu na jakieś mniejsze zabawki.
Moze polecany wszędzie nex ? Nie mam to nie wiem ...
Natomiast do dzieciaczka ja bym proponował 18-105 a do tego fajna jakaś lampe zewnętrzna. Nauczysz sie blyskac i zdjecia bedą cud miód i orzeszki. Poważnie mówię. Oczywiscie z aparatem który już masz. Bo zmiana systemu nic nie da. Tańsze modele zawsze maja ograniczenia, po prostu muszą je mieć ze względu choćby na cenę.
Sprawa chwalenia sie na forum o której wspominasz...nie wszyscy maja choćby stopke wypełniona. Tak więc można mieć klamoty, robić swoje i siedzieć cicho.
Poza tym, jak sie ma coś fajnego, to dlaczego sie nie pochwalić jeśli to coś cię cieszy i rajcuje?

ikar39
20-04-2013, 16:11
Ja w stopce ma tylko Nikon bo na takim systemie pracuje,a posiadam d7100 i 5100,więc niemierz wszystkich jedną miarką

wysłano z Ipad4 za 3500 klocka:smile:

vetguy
20-04-2013, 19:57
Lampa nie zastapi jasnego szkla np na dworze gdy chcialbym uzyskac mala GO. Ikar39 napisalem o sobie ze nie zalezy mi na chwaleniu sie fajnym sprzetem. Nie byla ta prowokacja wobec Ciebie czy kogokolwiek innego.

d90
20-04-2013, 21:19
Lampa nie zastapi jasnego szkla np na dworze gdy chcialbym uzyskac mala GO. Ikar39 napisalem o sobie ze nie zalezy mi na chwaleniu sie fajnym sprzetem. Nie byla ta prowokacja wobec Ciebie czy kogokolwiek innego.

Z tego co piszesz, wnioskuje ze potrzeba Ci książki a nie stalki.
To nic osobistego.
Po prostu poczytaj zanim wydasz opinie jak wyżej.
Twój problem GO można rozwiązać na inne sposoby. A lampy trzeba sie nauczyć. W innym wypadku nie będzie plusów dodatnich, lecz plusy ujemne :)
Proponuje tez zdecydować czy chcesz mała Go na dworzu, czy jednak N35mm F1,8G. Ponieważ jedno z drugim wcale nie musi być powiązane. Ale to już doczytaj na spokojnie. Guglnij "szeroki kadr" moze na początek.
pzdr

vetguy
20-04-2013, 22:15
Dobra a mala GO w pomieszczeniu tez uzyskasz kitem z lampa ? Starasz mi sie udowodnic ze nie potrzebuje tej 35? Pozwol ze sam zdecyduje co mi jest potrzebne a co nie.
Twierdzisz ze d5100 jest dobrym body pomimo ze zle wspolpracuje z jasnymi obiektywami...dla mnie jest to glowny powod czemu jest to slabe body i dlatego zalozylem ten watek. Skoncz juz z tym OT jak uszczesliwic posiadaczy puch z wadliwym AF ,albo stworz o tym inny temat.

vetguy
20-04-2013, 22:27
I co do tego dworu i malej GO.... Np. W lesie tele bedziesz uzywal zeby rozmazac tlo? Moze ty sie zastanow zanim wysnujesz takie madre wnioski bo "dwor" to nie zawsze zupelnie otwarta przestrzen.

d90
20-04-2013, 22:46
I co do tego dworu i malej GO.... Np. W lesie tele bedziesz uzywal zeby rozmazac tlo? Moze ty sie zastanow zanim wysnujesz takie madre wnioski bo "dwor" to nie zawsze zupelnie otwarta przestrzen.

Ja sie nie muszę zastanawiać :)
Ja sobie poradzę z GO na twoim kicie. Natomiast N35 po prostu ułatwi sprawę. No chyba ze zaczniemy teraz dywagacje pt jakie to cudne efekty uzyskamy inwestując w klamoty fortunę. A nie o to chodzi przecież.
GO na wspomnianym wcześniej N17-55 będziesz miał super. Skoro nie chces czytać, nie chcesz szkła które będzie smigaj na twoim body, to ja już chyba nic wiece nie mam tu do powiedzenia.
Ps.
Na starym 70-210 można mieć fajna GO, nawet w lesie. Tyle ze zamiast siedzieć na forum, trzeba zdjecia robić. I będzie dobrze. A na pewno lepiej niz jest teraz.
O ustawieniach w menu chyba nie trzeba Cie pytać i doradzac, bo widać wiesz chyba lepiej.

Zdjecia rób tym co masz. 18-105 kryje przed Tobą cała masę tajemnic.

limal
20-04-2013, 23:03
Dobra a mala GO w pomieszczeniu tez uzyskasz kitem z lampa ? Starasz mi sie udowodnic ze nie potrzebuje tej 35? Pozwol ze sam zdecyduje co mi jest potrzebne a co nie.
Twierdzisz ze d5100 jest dobrym body pomimo ze zle wspolpracuje z jasnymi obiektywami...dla mnie jest to glowny powod czemu jest to slabe body i dlatego zalozylem ten watek. Skoncz juz z tym OT jak uszczesliwic posiadaczy puch z wadliwym AF ,albo stworz o tym inny temat.
Jako szczęśliwy posiadacz "słabego" d5100, informuję szanownego kolegi że nie występuje u mnie zauważalna różnica w celności af pomiędzy obiektywami 18-55, a 35. Ilość chybionych strzałów jest podobna, a przy dobrym oświetleniu wręcz znikoma. A u Ciebie nawet przy dziennym świetle b.kiepsko. Zastanawiałem się skąd te ogromne różnice, bo przecież 30% trafień toż to porażka totalna, tym bardziej że piszesz o próbach na innym body z takim samym skutkiem. Trudno mi uwierzyć żeby ten sam układ af aż tak bardzo się różnił. No i pytanie pozostaje otwarte : skąd biorą się takie rozbieżności ?
Pozdrawiam

vetguy
20-04-2013, 23:05
I wlasnie to jest w tobie najlepsze ze uwazasz ze nie musisz sie zastanawiac...uwierz mi ,na prawde bedzie ci latwiej w zyciu gdy od czasu do czasu pomyslisz zanim cos powiesz lub napiszesz. A TERAZ UWAZAJ watek jest o dzialaniu af w d5100 a nie o tym jak zastapic jasne stalki przez lampe, tele itp.

vetguy
20-04-2013, 23:17
Jako szczęśliwy posiadacz "słabego" d5100, informuję szanownego kolegi że nie występuje u mnie zauważalna różnica w celności af pomiędzy obiektywami 18-55, a 35. Ilość chybionych strzałów jest podobna, a przy dobrym oświetleniu wręcz znikoma. A u Ciebie nawet przy dziennym świetle b.kiepsko. Zastanawiałem się skąd te ogromne różnice, bo przecież 30% trafień toż to porażka totalna, tym bardziej że piszesz o próbach na innym body z takim samym skutkiem. Trudno mi uwierzyć żeby ten sam układ af aż tak bardzo się różnił. No i pytanie pozostaje otwarte : skąd biorą się takie rozbieżności ?
Pozdrawiam

Drugie body sprawdzalem w slabym oswietleniu, w sklepie i dowiedzialem sie tyle ze af nie jest nieomylny. U mnie af myli sie czesto nawet na dworze. Wlasnie dlatego stworzylem ten temat by dowiedziec sie czy moj model jest wadliwy, wiec daruj sobie zbedna ironie.

ikar39
20-04-2013, 23:23
Drugie body sprawdzalem w slabym oswietleniu, w sklepie i dowiedzialem sie tyle ze af nie jest nieomylny. U mnie af myli sie czesto nawet na dworze. Wlasnie dlatego stworzylem ten temat by dowiedziec sie czy moj model jest wadliwy, wiec daruj sobie zbedna ironie.
To wstaw jakieś fotki, to ocenimy czy pucha aż tak się myli

vetguy
20-04-2013, 23:29
Ikar39 w polowie strony masz moje zdjecia z butelkami wody . Sa to cropy- zdjecia sa z ok 1.5m

Masz watpliwosci co do tego czy te zdjecia sa trafione?

ikar39
20-04-2013, 23:35
Masz wstpliwosci co do tego czy te zdjecia sa trafione?
Ja widzę że na pierwszej butelce jest ostro,chyba że celowłeś na drugą,przy przysłonie 1.8 to no normalne że wszystkie obiekty nie będą ostre

Apropo kalibracji w serwisie
Serwis ustawia af na minimalnej przysłonie 4.5

vetguy
20-04-2013, 23:40
Na oby dwoch zdjeciach celowane na srodkowa, jest podpisane przeciez. Na f/2.5 tez widac FF. I nie jest to normalne ze na f/1.8 butelka na ktora sie celuje z ok.1.5m nie jest ostra, bo gdy trafi af to ostrosc jest od pelnej dziury.

vetguy
20-04-2013, 23:48
Ja widzę że na pierwszej butelce jest ostro,chyba że celowłeś na drugą,przy przysłonie 1.8 to no normalne że wszystkie obiekty nie będą ostre

A skad masz takie informacje?!
Akurat tak sie sklada ze dostalem zdjecia z kalibracji z serwisu i na 35 byly na pelnej dziurze i 18-105 tez

ikar39
20-04-2013, 23:52
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img802.imageshack.us/img802/879/imagesxpx.jpg)

Aby przeciąć wszelkie dyskusje na temat ewentualnych blędów pomiaru przy pomocy tablicy testowej proponujemy dla sceptyków alternatywną wersję sprawdzania celności AF przy pomocy trzech kart, proszków do prania lub innych kolorowych, płaskich opakowań z dużą ilością szczegółów, ustawionych prostopadle do osi obiektywu jak na zdjęciu powyżej. Ostrzymy na element środkowy i on oczywiście musi mieć najlepszą ostrość.

eBarciu
20-04-2013, 23:54
mój D5100 i 35tka współpracują bardzo dobrze. czasem przy obiekcie oddalonym o 5-7 metrów trafi się jakieś przestrzelone zdjęcie ale generalnie jestem bardzo zadowolony ( czasem mam na myśli kiepskie warunki oświetleniowe )
35-tka ma opinie kapryśnego szkła więc może to kwestia trafienia na dobry egzemplarz ...

co do jasnych szkieł; fociłem portrety Tamronem 90 2.8 i AF również trafiał bardzo dobrze, tak więc opinie o słabym AF w D5100 są według mnie mocno naciągane - ktoś chyba myli go z D7000.

picia78
21-04-2013, 00:04
No właśnie wydaje mi się że wszyscy mamy te samy aparaty ,ale moduły AF w nich różnią się jakością, wątpię żeby ktoś był zadowolony z takich "trafionych strzałów" jak przedstawiłem w linku. Podobnie jest z d7000, tez niektórzy wieszają psy a niektórzy mówią,że jest ok. Ja bardzo żałuję że znalazłem się w stajni N, tyle że 35 zdecydowała.

Posiadałem D5100 i jakoś nie zauważyłem większych problemów z AF

Pozdro.

a może jednak "kolegę" nie stać na nic innego, i z tej o to frustracji, że innych stać, sie tak wyżywa :)

To wstaw jakieś fotki, to ocenimy czy pucha aż tak się myli

no właśnie pokaże niech swój kunszt, i celność :) bo pitolić to, każdy może ale chyba nie o to chodzi ?

vetguy
21-04-2013, 00:36
pitolić to, każdy może ale chyba nie o to chodzi ?

Rodzice kultury nie nauczyli, czy tak sie do Ciebie zwracali co?
Kilka postow wyzej masz linka do tematu ze zdjeciami

ikar39
21-04-2013, 00:39
A skad masz takie informacje?!
Akurat tak sie sklada ze dostalem zdjecia z kalibracji z serwisu i na 35 byly na pelnej dziurze i 18-105 tez
Taką notkę dostałem z serwisu po kalibracje z N 35/1.8

picia78
21-04-2013, 00:41
Rodzice kultury nie nauczyli, czy tak sie do Ciebie zwracali co?
Kilka postow wyzej masz linka do tematu ze zdjeciami

nie pogrążaj się!
i nie ucz kultury, bo w sumie co to ma do tego,( i wara o moich Rodziców !) ja Twoich w to nie mieszam!
może lektura o fotografii czegoś nauczy...

ikar39
21-04-2013, 00:43
nie pogrążaj się!
i nie ucz kultury, bo w sumie co to ma do tego
może lektura o fotografii czegoś nauczy...
W tych postach są tylko dwa zdjęcia z butelkami:?:to troszkę za mało

vetguy
21-04-2013, 00:52
Ok postaram sie cos wrzucic tyle ze przez kilka dni mam ograniczony dostep do kompa(pisze z telefonu). Co do metody z kartami to u mnie problem nie wystepuje przy malych odleglosciach.

limal
21-04-2013, 01:02
Sory ! ale ja nie szukam zaczepki. Faktycznie trochę wyszło ironicznie, więc przepraszam. Moje pytanie jest dalej aktualne ,skąd te różnice, czyżby te moduły były produkowane niechlujnie ?,albo kontrola techniczna szwankuje?, coś jednak na rzeczy jest, bo postów o wadliwym af w d90, d5100, jest sporo.
Pozdrawiam !

vetguy
21-04-2013, 01:12
Sory ! ale ja nie szukam zaczepki. Faktycznie trochę wyszło ironicznie, więc przepraszam. Moje pytanie jest dalej aktualne ,skąd te różnice, czyżby te moduły były produkowane niechlujnie ?,albo kontrola techniczna szwankuje?, coś jednak na rzeczy jest, bo postów o wadliwym af w d90, d5100, jest sporo.
Pozdrawiam !

Spoko, tez zauwazylem ze sporo ludzi narzeka na polaczenie N35 z d5100/d90(takze w tym watku kilka osob to potwierdzilo)ale sa tez ignoranci ktorzy nie potrafia tego zrozumiec.

Andrzej1974
21-04-2013, 07:30
Jako szczęśliwy posiadacz "słabego" d5100, informuję szanownego kolegi że nie występuje u mnie zauważalna różnica w celności af pomiędzy obiektywami 18-55, a 35. Ilość chybionych strzałów jest podobna [...]

Mogę tylko potwierdzić te słowa gdyż mam identyczny zestaw.

Andrzej1974
21-04-2013, 07:38

Być może. Ja ze strony "Wsparcie techniczne" Nikona dowiedziałem się:

Do testów autofokusa zwykle potrzebujemy około 3-4 zdjęć, najlepiej wykonanych na przysłonie f/5.6 (bardzo jasne obiektywy, nie sa testowane na w pełni otwartej przysłonie) tak, aby można było w pelni ocenić rozkład pola głębi ostrości.
Proszę ustawić autofokus pojedynczy (AF-S) i wybrać pojedynczy wybór pola ostrości, ustawiając jednocześnie jako aktywne środkowe pole AF.
Może Pan wykorzystać technikę testową opisaną tutaj:
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/52158

lub pobrać dedykowaną tablicę testów FF/BF, np. tutaj:
http://www.accord-foto.pl/index.php?artykul=110
lub
http://focustestchart.com/focus21.pdf

Pamiętając, że tablica testowa musi być ustawiona pod kątem 45stopni do osi obiektywu i płaszczyzny sensora
Proszę też pamiętać o bezpiecznych czasach ekspozycji (co najmniej 1/60s) lub użyciu statywu.

Po przesłaniu "zdjęć bateryjkowych", które zrobiłem szkłem N35 f/1.8 na różnych przysłonach, dowiedziałem się:

Po sprawdzeniu przesłanych zdjęć, skłaniam się do potwierdzenia, że zarówno system autofokusa w aparacie jak i obiektyw działają prawidłowo. Większość zdjęć wykazała niemal idealną celność AF. Jedynie na trzech ze zdjęć można zauważyć niewielką niecelność: zarówno lekki back focus i front focus. Moim zdaniem mieści się to jednak w granicy błędu w przypadku testów wykonanych w domowych warunkach.

ikar39
21-04-2013, 08:01
Być może. Ja ze strony "Wsparcie techniczne" Nikona dowiedziałem się:

Po przesłaniu "zdjęć bateryjkowych", które zrobiłem szkłem N35 f/1.8 na różnych przysłonach, dowiedziałem się:
Jasno wynika z opisu że nie robimy testu na pełnym otworze,tak jak ktoś wcześniej wspominał

Andrzej1974
21-04-2013, 08:21
Jasno wynika z opisu że nie robimy testu na pełnym otworze,tak jak ktoś wcześniej wspominał

Teraz już to wiem. Na początku nie miałem o tym pojęcia. Stąd moje lekkie zdziwienie po zrobieniu zdjęć 35-tką (m.in. bateryjki AAA czy szereg testów tablicowych) na różnych przysłonach i zapytanie do Nikona. Odkąd zgłębiłem temat BF i FF nie bawię się w "pedantyczne" testowanie np. na bateryjkach AAA tylko skupiam na robieniu zdjęć. A te jak na razie wychodzą ok :-)

vetguy
21-04-2013, 10:24
U mnie jest kolosalna roznica w celnosci miedzy 35 a 18-105. Na zoomie 95% celnych strzalow a 35 ok 50%.

zgera
21-04-2013, 10:59
Ponieważ w chwili obecnej nie mam 35-tki, sprzedałem z powodów finansowych, ale na współpracę z D90 nie mogłem narzekać.
Zrobiłem wiele testów, tablice, przedmioty, mniejsze i większe odległości, ponad 80% zdjęć trafionych idealnie, pozostałe 20% trafione nieprecyzyjnie lub wcale.
Im bardziej ciemno a obiekt był mało kontrastowy odsetek nietrafionych zdjęć wzrastał, ale ogólnie byłem zadowolony z tego obiektywu.
Przed D90 był D5000 który miał minimalny BF z 35-tką, dwukrotna kalibracja body w serwisie sprawiła jeszcze większy FF.
Front Focus był powtarzalny, fotografowany obiekt zaledwie mieścił się na końcu GO, trzeci raz już nie wysyłałem do kalibracji bo miałem dość serwisu, za każdym razem aparat wracał tylko gorszy.
Tamten D5000 sprzedałem, obecny kupiłem używany, nie testowany z 35-tka z wiadomych powodów.
Poniżej link do kilku zdjęć D90 + N35 wszystkie na f/1.8
https://picasaweb.google.com/102651880399276157459/Nikkor35F18?authkey=Gv1sRgCICJ87eWkfuW6gE#

Andrzej1974
21-04-2013, 11:08
U mnie jest kolosalna roznica w celnosci miedzy 35 a 18-105. Na zoomie 95% celnych strzalow a 35 ok 50%.

U mnie też kitowy obiektyw 18-55 jest celniejszy od 35-tki. Te typy chyba już tak mają... ;-)

vetguy
23-04-2013, 12:33
No to jedziemy ze zdjęciami o które prosiliście :)

Na pierwszy rzut 2 zdjęcia testowe na kłębuszki- robione z ok.2.5m
Ostość ustawiona na CZARNY KŁĘBUSZEK.

źródło (http://imageshack.us/a/img856/5455/84022262.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img203/7204/88815561.jpg)

A teraz kilka zdjęć, z dworu:

zdjęcie robione z ok.3m

źródło (http://img594.imageshack.us/img594/2800/76582913.jpg)

ostrość ustawiona na biały pień(z ok 5m)

źródło (http://img33.imageshack.us/img33/5652/41329470.jpg)

ostrość na żabę w centrum kadru(z ok.2m)

źródło (http://imageshack.us/a/img198/5272/91492792.JPG)

Na zdjęciach kłębuszków widać IMO, że aparat jest źle skalibrowany przez serwis gdyż ma FF. Zrobiłem kilka zdjęć i nie udało mi się uzyskać lepszego efektu niz na 2 zdjęciu.
Aparat myli się zawsz w stronę FF. Zdjęcia robione z bliska(do 1 metra) są w większości bardzo dobrze trafione, tak samo na karcie testowej jest ok.
Część zdjęć robionych z daleka jest na granicy ostrości , a część to kompletne pudła. Nawet na dworze 30% zdjęc jest do wyrzucenia, nie mówiąc juz o gorszych warunkach oświetleniowych...Wydaje mi się że w moim przypadku nakłada się niecelny Af z niedokładną kalibracją body z obiektywem.

sandbender
23-04-2013, 12:54
Masakra z celnością moim zdaniem, jak znajdę jakieś z moich testów z 35 to tutaj wrzucę

Andrzej1974
23-04-2013, 15:07
Ostrość... delikatnie mówiąc... kiepska. Sam ostatnio robiłem testy z ok. 3 metrów 35-tką oraz kitowym obiektywem i nie ma co porównywać z Twoimi fotkami. U mnie była żyleta ;-)

zgera
23-04-2013, 15:10
Masakra z celnością moim zdaniem, jak znajdę jakieś z moich testów z 35 to tutaj wrzucę

To nie jest masakra z celnością, na wszystkich zdjęciach jest front focus, im większa odległość zjawisko będzie się potęgować.
Puszka do ponownej kalibracji, u mnie po kalibracji body w serwisie z BF zrobili FF, gdy wysłałem do ponownej kalibracji stwierdzili że według ich nadal występuje minimalny BF, czyżby nie umieli kalibrować.

Andrzej1974
23-04-2013, 15:16
Puszka do ponownej kalibracji, u mnie po kalibracji body w serwisie z BF zrobili FF, gdy wysłałem do ponownej kalibracji stwierdzili że według ich nadal występuje minimalny BF, czyżby nie umieli kalibrować.

No to ciekawie. Czytając o takich fachowcach bałbym się im wysłać aparat do kalibracji.

vetguy
23-04-2013, 17:40
To nie jest masakra z celnością, na wszystkich zdjęciach jest front focus, im większa odległość zjawisko będzie się potęgować.

Niestety nie do konca masz racje. Na karcie testowej ostrzy w punkt, z odleglosci do ok. 1 metra wiekszosc jest dobrze trafiona. Czesc zdjec ktore robie sa na granicy ostrosci w kierunku FF, ale akceptowalne(tak jak na zdjeciu klebuszkow). Czesc zdjec jednak jest wcale nietrafionych- to sa bledy AF. Dziwne ze zawsze w kierunku FF. Gdyby byla to wina tylko kalibracji to blad bylby zawsze proporcjonalnie do odleglosci taki sam.

vetguy
23-04-2013, 17:43
No to ciekawie. Czytając o takich fachowcach bałbym się im wysłać aparat do kalibracji.

Moj aparat byl u nich 3 razy i najlepiej bylo zanim w ogole do nich wyslalem. 2 razy przyslali mi tak skalibrowane ze zadne zdjecie nie bylo ostre bo byl FF/BF.Dla mnie serwis nikona to jakas kpina

sandbender
23-04-2013, 18:20
... Czesc zdjec ktore robie sa na granicy ostrosci w kierunku FF, ale akceptowalne(tak jak na zdjeciu klebuszkow). Czesc zdjec jednak jest wcale nietrafionych- to sa bledy AF. ...

Na zdjęciach płynów moim zdaniem nie jest akceptowalne. zgera dobrze mówi, wszędzie jest FF a możesz pokazać coż z karty ze statywu ?

zgera
23-04-2013, 20:01

Dlatego nic więcej nie wyślę do kalibracji, szkoda czasu i nerwów.

picia78
23-04-2013, 21:14
No rzeczywiście szału to nie ma. Jak dla mnie FF na poziomie nie do zaakceptowania :)
To przy takiej fachowości serwisu, to ja bym wolał samemu skalibrować body i myślę, że gorzej to już nie można skalibrować niż w serwisie :)

Archibald6803
23-04-2013, 21:37
Aż nie do uwierzenia że serwis tak "partoli" swoją robotę ... STRACH się BAĆ
Mimo wszystko sam bym na razie nie korygował ustawień - szkoda utraty gwarancji .
Co innego po gwarancji ;
Ja na szczęście od paru lat do serwisu już nie jeżdżę ... Sam sobie body serwisuję i reguluję i póki co nie narzekam ... :smile: , body zresztą też ...
Gdybym miał taki "przypadek" to nie wytrzymałbym i chyba ostro narozrabiał .... w tej Warszawce

vetguy
23-04-2013, 23:06
Dzieki chlopaki, bo widze ze na forum nie tylko sa fanboye ktorzy dawali rady w stylu poczytaj ksiazki to zrobisz dobre zdjecie. Kiedy aparat nie funkcjonuje tak jak powinien to sie odechciewa robienia zdjec. Jak wroce do domu to moze wysle zdjecie z karty testowej o ktore ktos prosil.

vetguy
24-04-2013, 11:48
zdjęcia gdzie aparat dobrze ustawia ostrość też się zdarzają, czyli nie jest to wina tylko złej kalibracji:

na granicy ostrości w kierunku FF(widać po trawie) ale trafione

źródło (http://imageshack.us/a/img46/7420/75776788.jpg)

i piwko trafione(tutaj akurat piwo z tyłu jest lepiej trafione gdyż nie ma fioletowej aberracji na napisie)celowane w środkowe:

źródło (http://imageshack.us/a/img221/1020/73983227.jpg)

także w moim d5100 AF działa totalnie losowo z 35

MstrG
24-04-2013, 12:19
Niestety to nie jest pierwszy przypadek, że D5100 35mm 1.8g się nie dogaduje. Zresztą nie tylko z tym korpusem ma problemy.

Nie wiem czy jest to wina rozrzutu jakościowego czy fabrycznej kalibracji, ale robiłem podejście do tego obiektywu jak miałem D90, niestety zniechęcił mnie do tego stopnia, że już więcej prób nie było :)

vetguy
16-05-2013, 21:05
Ktoś prosił o karte testową; zawsze praktycznie na karcie testowej trafia w punkt f/1.8:

źródło (http://imageshack.us/a/img41/8219/kartauv.jpg)

ale w gazecie już na f/2.5 jest FF(ostrość na cinemax)

źródło (http://imageshack.us/a/img441/3278/cinegq.jpg)

i kilka zdjęć butelek z ok. 2m celowane w środkową z mniejszym lub większym FF:

źródło (http://imageshack.us/a/img259/8273/wda1.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img716/2120/wodao.jpg)

źródło (http://imageshack.us/a/img62/4264/woda2x.jpg)

jak to jest możliwe że na karcie jest ok a w rzeczywistości mniejszy lub większy FF?

blackside
16-05-2013, 22:26
przecież na karcie niejest w punkt. Wyraźnie widać FF.

Mane
17-05-2013, 08:10
@vetguy

Z jakim obiektywem te zdjęcia robione?

zgera
17-05-2013, 08:17
@vetguy

Z jakim obiektywem te zdjęcia robione?

Nikkor 35mm /f1.8

zgera
17-05-2013, 12:58
Ktoś prosił o karte testową; zawsze praktycznie na karcie testowej trafia w punkt f/1.8:

źródło (http://imageshack.us/a/img41/8219/kartauv.jpg)

Mój D5000 po dwukrotnej kalibracji w serwisie, zdjęcie D5K + N35/f1.8

źródło (http://img507.imageshack.us/img507/1509/dsc5680e.jpg)

Prawie takie samo jak Twoje, ponieważ zostało zrobione z bliskiej odległości FF nie jest spory, ale jest bardzo widoczny, wraz z odległością stawał się coraz większy, choć czasami można było zrobić w miarę poprawne zdjęcie.

satanica
18-05-2013, 12:55
oj kumpel ustawił sobie AF w ten sposób i jest super
http://www.youtube.com/watch?v=Pfxz-Z_uEfU

Ja na szczęście nie miałem styczności z serwisem, u mnie sklep wymienia od reki takie problemy bo sobie aparat ubezpieczyłem i place za to ok 5 zł miesięcznie. Mój nikon5100 po upadku z metra na ziemie przestał działać ( czarny obraz i autofocus nie chodził), dzięki takiemu ubezpieczeniu dostałem w ten sam dzień nówkę , ale o zawal było blisko :/

vetguy
18-05-2013, 17:28
http://www.youtube.com/watch?v=Pfxz-Z_uEfU/

dzięki chyba spróbuję sam poprawić AF w ten sposób, jak aparat do mnie wróci z FJ; napiszę jaki dało to wynik

Andrzej1974
19-05-2013, 08:29
http://www.youtube.com/watch?v=Pfxz-Z_uEfU

Wygląda to dość ciekawie... ;-)

blackside
19-05-2013, 08:43
Aja z filmiku nic niekumam ;-(

GregB
19-05-2013, 11:45
Aja z filmiku nic niekumam ;-(

Pomijając potoczny American English autora filmu, jest dość przejrzysty... chociaż wymaga trochę wiedzy .... 8)

vetguy
24-05-2013, 00:19
Co do sposobu z filmiku to działa, tylko u mnie jest jedno ale, zrobiłem test na ostrzenie kartki z równoległymi liniami; gdy kartkę ustawię tak że linie są w poziomie to wiele zdjeć ma FF, gdy w pionie to BF !
Także ja u siebie tą metodą nie ustawię FF-ale rzeczywiście działa

zgera
24-05-2013, 08:15
Co do sposobu z filmiku to działa, tylko u mnie jest jedno ale, zrobiłem test na ostrzenie kartki z równoległymi liniami; gdy kartkę ustawię tak że linie są w poziomie to wiele zdjeć ma FF, gdy w pionie to BF !
Także ja u siebie tą metodą nie ustawię FF-ale rzeczywiście działa

Pamiętaj o jednym, w D5100 masz tylko jeden czujnik krzyżowy (środkowy), tylko on będzie poprawnie ostrzył zarówno na liniach poziomych i pionowych.
Pozostałe czujniku AF-u są liniowe, poziome i pionowe, czujnik poziomy nie ustawi poprawnie ostrości na lini poziomej, i tak samo pionowy czujnik na lini pionowej.
Ponieważ boczne czujniki są mało precyzyjne w wielu sytuacjach mogą się mylić, dlatego ja na ogół używam tylko czujnika środkowego a później przekadrowuje.

vetguy
24-05-2013, 11:20
Pamiętaj o jednym, w D5100 masz tylko jeden czujnik krzyżowy (środkowy), tylko on będzie poprawnie ostrzył zarówno na liniach poziomych i pionowych.
Pozostałe czujniku AF-u są liniowe, poziome i pionowe, czujnik poziomy nie ustawi poprawnie ostrości na lini poziomej, i tak samo pionowy czujnik na lini pionowej.
Ponieważ boczne czujniki są mało precyzyjne w wielu sytuacjach mogą się mylić, dlatego ja na ogół używam tylko czujnika środkowego a później przekadrowuje.

mówię cały czas Tylko o środkowym czujniku, reszta jest chyba w celach marketingowych :P

vetguy
24-05-2013, 11:22
no i świadczy to o tym że czujnik krzyżowy nie jest jednolitą całością bo inaczej ustawia ostrość na liniach poziomych a inaczej na pionowych