Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 79

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie problematyczny af w d5100

Mam prośbę do posiadaczy d5100 lub innych aparatów z tym samym AF (np.d90) aby napisali jak u nich jest z celnością autofocusa z jasnymi obiektywami. Szczególnie chodzi mi tu o 35f/1.8 gdyż u mnie zdjęcia z ok. 2 metrów to ok. 50% celności. AF myli się nawet na dworze przy bardzo dobrym świetle. Przy świetle żarowym to czysta loteria... Ciekawe jest to że w zależności jak mi serwis skalibruje to aparat zawsze myli się tylko w jedną stronę -albo FF albo BF. Na karcie testowej ostrzy w punkt, no ale np. żeby uchwycił ostrość na twarzy czasem muszę robić zdjęcia 3 krotnie.
    tutaj podaje link do mojego postu i są tam zdjęcia m.in. butelek z wodą gdzie celność w dobrych warunkach oświetleniowych, na kontrastowym obiekcie kształtowała się na poziomie ok.30%
    http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...120181&page=41

Chiałbym się dowiedzieć czy to wina mojego body, czy też macie problem ze słabym AF w swoich puszkach, czy po prostu tak zawodny jest ten AF. Poważnie zastanawiam się nad spróbowaniem oddania aparatu do FJ na niezgodność towaru z umową i dlatego chciałbym wiedzieć czy ewentualna wymiana body coś da.
    Z góry dziękuję.
    d300+S17-50OS

Domyślnie

Mam ten objektyw od grudnia zeszłego roku. Ostrzy w punkt w każdych warunkach.
    Jedyne problemy wynikają z moich błędów.
    Spróbuj jeszcze zrobić testy na skrajnych punktach, może to coś wyjaśni.

Pozdrwaim Darek.
    D5 + .

Domyślnie

u mnie również ma problemy z ostrościa z 35/1.8... Jeżeli obiekt jest poniżej 2metrów to 90% strzałów jest celna, zarówno na środkowym punkcie jak i skrajnych. Jednak na większych odległościach ma problemy... nawet na środkowym punkcie, jeżeli obiekt jest np. z 8m to BF jest już duży, bo około 1m. I nie wiem czemu ale dzieje się to do przesłony f/2.2, później jest lepiej, choć i tak nie jest idealnie. Na LV jest dużo lepiej w każdym z przypadków. Z d200 i 35/1.8 ten problem juz nie występuje, z d300 którego miałem również nie - więc sądze, że jest to wina d5100.
    D700+MB-10___d600____d3s___F14/2.8____S20/1.8____S35/1.4A___50/1.8___S85/1.4hsm___C85/1.5___T55-200____

Domyślnie

U mnie nie ma takich problemów, 35 sprawuje się dobrze choć na domowych testach na kartce milimetrowej lekki FF. W realnym fotografowaniu tego nie zauważam więc się nie przejmuję bo zdjęcia robi ładne i celnie.
    D5100, N10-24, N18-105, N35, S17-50, T70-300, 44M-4, Metz 50

Domyślnie

Mowię tylko o centralnym ,najlepszym punkcie AF. To już moja druga 35, w FJ przejrzałem z 5 i ze wszystkimi było to samo. Co najlepsze dostałem też drugą puchę 5100 i drugi czy trzeci strzał był już bardzo niecelny i odpuściłem bo myślałem że ten typ tak ma. Ale widzę niektórzy z Was są zadowoleni z AFa w swoich d5100... Już nie wiem co z tym fantem zrobić.
    d300+S17-50OS

Domyślnie

Mój D5100 po zakupie miał BF zarówno z 35/1,8 jak i z 18-105. Po kalibracji jest dużo lepiej, nowe szkła które w międzyczasie kupiłem też pracują dobrze. Oczywiście nie oznacza to że trafia zawsze, trafia w zdecydowanej większości przypadków. Podejrzewam że każdy z wypowiadających się ma inną tolerancję, dlatego jedni są zadowoleni a inni nie, choć aparat i obiektywy wszyscy mamy takie same

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GWS Zobacz posta
    [...] nie oznacza to że trafia zawsze, trafia w zdecydowanej większości przypadków [...]
    U mnie b. podobnie. Rzadko są problemy z nietrafianiem. Generalnie to jestem zadowolony z duetu D5100 + 35 f/1.8G.
    Nikon

Domyślnie

Koledzy poproszę o jakieś przykłady ów celności af
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GWS Zobacz posta
    Mój D5100 po zakupie miał BF zarówno z 35/1,8 jak i z 18-105. Po kalibracji jest dużo lepiej, nowe szkła które w międzyczasie kupiłem też pracują dobrze. Oczywiście nie oznacza to że trafia zawsze, trafia w zdecydowanej większości przypadków. Podejrzewam że każdy z wypowiadających się ma inną tolerancję, dlatego jedni są zadowoleni a inni nie, choć aparat i obiektywy wszyscy mamy takie same
    No właśnie wydaje mi się że wszyscy mamy te samy aparaty ,ale moduły AF w nich różnią się jakością, wątpię żeby ktoś był zadowolony z takich "trafionych strzałów" jak przedstawiłem w linku. Podobnie jest z d7000, tez niektórzy wieszają psy a niektórzy mówią,że jest ok. Ja bardzo żałuję że znalazłem się w stajni N, tyle że 35 zdecydowała.
    d300+S17-50OS

Domyślnie

Tu nie ma co płakać, ale do jasnych szkiel trzeba mieć odpowiedni modol AF. D5100 to super aparat entry level. Sprzedawany z kitem smiga aż miło. Dokup N17-55 f2,8 a AF będzie szalał.
    Jeśli byłeś aż tak obeznany z tematem ze zdecydował o N 35mm to musiales tez wiedzieć, ze ta puszka oraz inne miewają problemy z jasnymi stalkami. Jeśli nie wiedziales, to znaczy ze jednak nie zupełnie świadomie dokonales wyboru.
    Ot i moja rada: kup N17-55 albo zmien puszkę do tego 35mm F1,8.
    Od d300 w górę nie będzie problemów.
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów