Mam prośbę do posiadaczy d5100 lub innych aparatów z tym samym AF (np.d90) aby napisali jak u nich jest z celnością autofocusa z jasnymi obiektywami. Szczególnie chodzi mi tu o 35f/1.8 gdyż u mnie zdjęcia z ok. 2 metrów to ok. 50% celności. AF myli się nawet na dworze przy bardzo dobrym świetle. Przy świetle żarowym to czysta loteria... Ciekawe jest to że w zależności jak mi serwis skalibruje to aparat zawsze myli się tylko w jedną stronę -albo FF albo BF. Na karcie testowej ostrzy w punkt, no ale np. żeby uchwycił ostrość na twarzy czasem muszę robić zdjęcia 3 krotnie.
tutaj podaje link do mojego postu i są tam zdjęcia m.in. butelek z wodą gdzie celność w dobrych warunkach oświetleniowych, na kontrastowym obiekcie kształtowała się na poziomie ok.30%
http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...120181&page=41
Chiałbym się dowiedzieć czy to wina mojego body, czy też macie problem ze słabym AF w swoich puszkach, czy po prostu tak zawodny jest ten AF. Poważnie zastanawiam się nad spróbowaniem oddania aparatu do FJ na niezgodność towaru z umową i dlatego chciałbym wiedzieć czy ewentualna wymiana body coś da.
Z góry dziękuję.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami