Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Tajemnicza Anna
Trochę tajemnicy...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://s1.zmniejszacz.pl/111/tajemnicza_anna__309945.jpg)
trixiglk
17-04-2013, 09:15
Mnie się nie podoba. Balans bieli chyba zwariował. Światło moim zdaniem masakruje dziewczynę na dodatek pogłębia wory pod oczami. Z prawej strony nie dość, że ciemności egipskie na oku to jeszcze cień nochala jak u Pinokia.
Oczywiście to moja subiektywna ocena. Być może to były celowe działania autora (czyt. 'wizja artystyczna').
Mnie się nie podoba. Balans bieli chyba zwariował. Światło moim zdaniem masakruje dziewczynę na dodatek pogłębia wory pod oczami. Z prawej strony nie dość, że ciemności egipskie na oku to jeszcze cień nochala jak u Pinokia.
Oczywiście to moja subiektywna ocena. Być może to były celowe działania autora (czyt. 'wizja artystyczna').
Nie, to nie wizja autora. Zdjęcia są wykonane na zajęcia z fotografii, na które uczęszczałem. Na tej części nasz, że tak to ujmę - wykładowca, pokazywał różne style oświetlenia przy portretach. Mam kilka takich portretów z tych zajęć, link w sygnaturze.
trixiglk
17-04-2013, 09:31
Gdybyś tutaj wrzucił zdjęcie kolegi w długich włosach.. ;-) Cieszyłoby oko. Widocznie wykładowca miał swoją wizję i cel. Niestety nie było mnie tam więc tego nie wiem.
Ja osobiście nie lubię takiego oświetlenia w portrecie. Wolę bardziej miękkie nawet jeśli jest kierunkowe.
Gdybyś tutaj wrzucił zdjęcie kolegi w długich włosach.. ;-) Cieszyłoby oko. Widocznie wykładowca miał swoją wizję i cel. Niestety nie było mnie tam więc tego nie wiem.
Ja osobiście nie lubię takiego oświetlenia w portrecie. Wolę bardziej miękkie nawet jeśli jest kierunkowe.
Widocznie tak, miał w tym jakiś cel. Wrzucę tu w późniejszym czasie inne zdjęcie, już nie z zajęć.
trixiglk
17-04-2013, 09:45
Tak na przyszłość - nie cytuj postu na który odpowiadasz, chyba że ktoś napisał coś pomiędzy.
No i po co wrzucać takie zdjęcia.
Jak sam napisałeś wykładowca pokazywał jak zachowuje się światłocień przy różnych typach światła.
To zdjęcie warsztatowe i taką rolę spełnia.
Świadome ustawienie światła głównego i kontry to późniejsza sprawa.
Niestety jest źle ... chyba wszystko źle w tej fotografii. Ułożenie światła spowodowało obwis workowaty polików, cienie pod oczami, duuuży cień nosa i brak jednego oka. Balans bieli też dziwny, kontry praktycznie zero... jakaś mała poświata na kosmyku z lewej.
Sorrki, ale to portret do kategorii "jak nie robić portretów"
Na tym kursie mieliście jakieś lampy błyskowe/studyjne?
Myslalem, ze zdjecie jest dobre skoro wykladowca mnie kierowal i pokzywal roznego typu oswietlenie, a jezeli mnie pamiec nie myli, nie wspominal nic, ze jest zle. Jestem tak na dobra sprawe u progu fotografii, wczesniej kompaktowki, teraz na powaznie i to jeszcze z lustrzanka. Ciesze sie, ze tu uswiadomiono mnie o blendach. Czuje sie troche zalmany bo to moje drugie kiepskie foto tutaj...
Jedno swiatlo studyjne plus blenda (na moim blogu, jest zdjecie z blenda od strony zlotej).
Mam zamiar zabrac te zdjecia na kolejne warsztaty i podyskutowac z wykladowca.
Pisze z tableta bez pl znakow, przepraszam.
Czyli "wykładowca" powiedział, że zdjęcie jest dobre, ok. Ale Ty sam nie widzisz co jest źle? Nie dostrzegasz, tak już abstrahując od fotografii, braku światła i tych elementów, o których wcześniej pisałem? Taka rada, zmień "wykładowcę" ;)
Teraz dostrzegam, wczesniej wydawalo mi sie jak pisalem, ze wszystko jest ok, skoro nie powiedziano, ze tak nie jest. Jestem ciekaw co powie mi jutro wykladowca.
No coz, sorry, ze narazilem Was na ogladanie tego zdjecia. Jeszcze dluga droga mnie czeka, nie mam zamiaru sie lamac :-)
A ktos napisał tutaj że wykładowca powiedział ze jest dobre ? Nie zauważyłem.
Jeżeli pokazywał różne ustawienia światła i kazał porobić próby - nie oznacza to "dał na tacy" dobre zdjęcie. Oznacza tylko tyle że chciał pokazać jak różne ustawienia światła modeluja bryłę.
Jak będzie omawiał wypełnienie - też dasz zdjęcie i będziesz oczekiwać na forumowe wypowiedzi ?
jeśli to do mnie fafniak to masz rację, nadinterpretacja zwrotu "nie powiedział, że jest źle" z mojej strony. ;)
login_87
17-04-2013, 11:49
A gdzie masz te zajęcia?
jeśli to do mnie fafniak to masz rację, nadinterpretacja zwrotu "nie powiedział, że jest źle" z mojej strony. ;)
troszkę do Ciebie , ale głównie do autora wątku :)
szymon708
17-04-2013, 12:05
Czego takie zdjęcia uczą ? Tylko jednego: jak nie robić zdjęć. Rozumiem, że już na tym "kursie" był etap jak zrobić poprawne zdjęcie studyjne, a teraz przeszliście do etapu artyzmu. Bo tylko tam widzę zastosowanie światła latarki w portrecie :-)
sunnyluk
17-04-2013, 12:06
Również uczestniczyłem w tym kursie i mogę potwierdzić, że była jedna lampa studyjna + blenda (niekoniecznie wykorzystane w tym zdjęciu) i wykładowca pokazywał różne rodzaje oświetlenia i co można uzyskać ustawiając lampę w tym a nie innym miejscu.
Nie usłyszałem, by powiedział "o! super zdjęcie wyszło!" tylko raczej: "ustawmy lampę tak to wyjdzie nam takie zdjęcie (...) o! widzicie? o to chodziło, gdy tak ustawicie wyjdzie taki efekt".
Zajęcia były w Czechowicach, ale prowadzone są również w innych miejscowościach niedaleko Bielska ;)
szymon708
17-04-2013, 12:10
Również uczestniczyłem w tym kursie i mogę potwierdzić, że była jedna lampa studyjna + blenda (niekoniecznie wykorzystane w tym zdjęciu) i wykładowca pokazywał różne rodzaje oświetlenia i co można uzyskać ustawiając lampę w tym a nie innym miejscu.
Nie usłyszałem, by powiedział "o! super zdjęcie wyszło!" tylko raczej: "ustawmy lampę tak to wyjdzie nam takie zdjęcie (...) o! widzicie? o to chodziło, gdy tak ustawicie wyjdzie taki efekt".
Zajęcia były w Czechowicach, ale prowadzone są również w innych miejscowościach niedaleko Bielska ;)
Ćwiczyliście tylko ustawienie lampy ? Czy ustawienie mocy też ? Gdyby ustawić lampę z boku i walnąć bez blendy wyszłaby ładnie oświetlona połowa twarzy. Ładnie. Tutaj po czole i pod oczami widzę jakby to było walone bez jakiegokolwiek rozpraszania.
Czego takie zdjęcia uczą ? Tylko jednego: jak nie robić zdjęć. Rozumiem, że już na tym "kursie" był etap jak zrobić poprawne zdjęcie studyjne, a teraz przeszliście do etapu artyzmu. Bo tylko tam widzę zastosowanie światła latarki w portrecie :-)
a efektem wstawiania tego typu zdjęć z zajęć tłumaczących oświetlenie - są tego typu głupie wpisy
szymon708 - proponuję poszukaj w sieci zdjęcia z filmu "siedem" ;) - uwaga! nie wszystkie znajdziesz na filmweb :D
sunnyluk
17-04-2013, 12:14
Niezbyt kojarzę z której strony tutaj było świecone, ale raczej sama jedna lampa studyjna gdzieś z góry/boku z możliwie małą ustawioną mocą.
trixiglk
17-04-2013, 12:18
Teraz dostrzegam, wczesniej wydawalo mi sie jak pisalem, ze wszystko jest ok, skoro nie powiedziano, ze tak nie jest. Jestem ciekaw co powie mi jutro wykladowca.
No coz, sorry, ze narazilem Was na ogladanie tego zdjecia. Jeszcze dluga droga mnie czeka, nie mam zamiaru sie lamac :-)
Zaraz tam 'naraziłeś... na ogladanie tego zdjecia'. Na forum i sieci jest sporo wartościowych zdjęć i cała masa śmieci. Oglądaj fotki i oceniaj, notuj co i dlaczego Ci się podoba. Gust albo się ma albo trzeba nad nim pracować...
Pamiętaj też, że wielu z dziś poważanych fotografów od czegoś musiało zacząć. Nie traktuj wykładowcy i jego opinii jako jedynej wiążącej i absolutnej - to nie papież ;-)
Publikuj fotki i uważnie słuchaj rzeczowych opinii.
Taki mam zamiar trixiglk :-) Nie chce sie poddawac juz na starcie.
Czytam z uwaga wszystkie opinie. Rowniez w przeciwienstwie do sunnyluka, ktory tam byl, myslalem, ze pracujemy juz nad zdjeciami na serio. Wpadlem po prostu. Jutro ma byc studio, moze teraz bedzie jakies fajne foto i juz na serio, serio. Mam nadzieje koledzy z forum, ze podobaja sie Wam inne zdjecia z mojej stronki, choc jest ich malo.
trixiglk
17-04-2013, 12:38
"...myslalem, ze pracujemy juz nad zdjeciami na serio..."
To, że to jest studio i zajęcia prowadzi ktoś kto na tym zarabia niech Cię nie zmyli. Nie sprzęt, jego rozmiar i wartość sprawia, że zdjęcie jest ciekawe ale fotograf.
RobertMiernik
17-04-2013, 12:45
"...myslalem, ze pracujemy juz nad zdjeciami na serio..."
To, że to jest studio i zajęcia prowadzi ktoś kto na tym zarabia niech Cię nie zmyli. Nie sprzęt, jego rozmiar i wartość sprawia, że zdjęcie jest ciekawe ale fotograf.
Nie opowiadaj takich rzeczy, bo będę musiał sprzedać moje największe lampy!
;]
chętnie odkupię... okazyjnie ;)
Taki mam zamiar trixiglk :-) Nie chce sie poddawac juz na starcie.
Czytam z uwaga wszystkie opinie. Rowniez w przeciwienstwie do sunnyluka, ktory tam byl, myslalem, ze pracujemy juz nad zdjeciami na serio. Wpadlem po prostu. Jutro ma byc studio, moze teraz bedzie jakies fajne foto i juz na serio, serio. Mam nadzieje koledzy z forum, ze podobaja sie Wam inne zdjecia z mojej stronki, choc jest ich malo.
chłopie... ty chcesz przepis na pomidorową bez zagłębiania się w to że potrzebna jest woda !
sunnyluk
17-04-2013, 13:07
myslalem, ze pracujemy juz nad zdjeciami na serio.
Byłem tam również i z mojej strony wyglądało to tak, że wszystko ustawiał nauczyciel (lampę, modelkę, czasy, przysłonę i ISO również mówił co wybrać), a Ty tylko nacisnąłeś spust migawki.
Według mnie to nawet nie jest Twoje zdjęcie, bo identyczne wyszłoby gdyby ktokolwiek inny, laik stanął z tym aparatem w ręce zamiast Ciebie.
Czy to jest więc Twoja wina, że zdjęcie wyszło "niezbyt" poprawne? Myślę, że nie, a błędem mogło być jedynie zbyt pochopne umieszczenie go tutaj.
Jutro mamy sami wszystko ustawiać, będzie więcej lamp, więcej możliwości. Dopiero wtedy, gdy wyjdzie coś ciekawego każdemu z nas, pochwalimy się efektami na forum oczekując krytyki od zaprawionych w boju ;)
szymon708
17-04-2013, 13:23
Byłem tam również i z mojej strony wyglądało to tak, że wszystko ustawiał nauczyciel (lampę, modelkę, czasy, przysłonę i ISO również mówił co wybrać), a Ty tylko nacisnąłeś spust migawki.
Według mnie to nawet nie jest Twoje zdjęcie, bo identyczne wyszłoby gdyby ktokolwiek inny, laik stanął z tym aparatem w ręce zamiast Ciebie.
Czy to jest więc Twoja wina, że zdjęcie wyszło "niezbyt" poprawne? Myślę, że nie, a błędem mogło być jedynie zbyt pochopne umieszczenie go tutaj.
Jutro mamy sami wszystko ustawiać, będzie więcej lamp, więcej możliwości. Dopiero wtedy, gdy wyjdzie coś ciekawego każdemu z nas, pochwalimy się efektami na forum oczekując krytyki od zaprawionych w boju ;)
Nie nie nie.... zupełnie mylisz pojęcia. Jeżeli lampy są poustawiane światłomierzem pod konkretne czasy i przysłonę to nie ma opcji żeby coś zmienić. Uczestniczę często w takich warsztatach. Modelki i kilku fotografów. Parametry muszą być takie same bo zdjęcie wyszłoby niepoprawnie oświetlone. Tutaj zamysł musiał być konkretny. Nie wyobrażam sobie, żebyście ustawiali sobie sami lampy. To dość żmudna praca by uzyskać satysfakcjonujący efekt.
Zdjęcia wychodzą takie same bo muszą. Różnica może być widoczna w plastyce i jakości ( obiektyw i body ) lub w post procesie i tyle. No modelka może się inaczej ustawiać ;-)
sunnyluk
17-04-2013, 13:35
Zamysł był konkretny, oczywiście, zamysł wykładowcy. On ustawiał, próbował, by pokazać zamierzony efekt, a kolega cykał zdjęcia. To było raczej tylko pokazanie co można uzyskać.
Następnym razem będzie możliwość ustawiania samemu i cykania przez każdego z uczestników. Oczywiście, że ciężko będzie nam, laikom, ustawić wszystko poprawnie, ale od czegoś trzeba zacząć ;)
trixiglk
17-04-2013, 14:37
Nie opowiadaj takich rzeczy, bo będę musiał sprzedać moje największe lampy!
;]
Spoko, nie wyprzedawaj się tak odrazu z powodu jednej wypowiedzi amatora (czyli mnie).
Chyba, że osiągnąłeś już kolejny poziom wtajemniczenia fotograficznego. Ten poziom, który sprawia, że nie potrzebujesz już całej tej świetlnej maszynerii ułatwiającej uzyskanie zamierzonych efektów...
;-)
P.S. Słyszałem, że kolejny poziom to wywalenie obiektywów, body a nawet filmu do analoga.. ;-)