Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Soelden B&W
Moje próby z konwersją do b&w:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/04/dsc0396v4resizer1000q10-1.jpg
źródło (http://imageshack.us/a/img194/8521/dsc0396v4resizer1000q10.jpg)
Liczę na Wasze komentarze.
Fajny kadr, niebo nie wyszło za ciemne?
Fajny kadr, niebo nie wyszło za ciemne?
Ciemne, to fakt. Taki miałem pomysł na obróbkę, inaczej niż zazwyczaj.
Bartekkw
14-04-2013, 21:39
Przyjemny kadr i BW. Niebo ciemne, ale nie przeszkadza ;)
Mz. niebo jednak zbyt ciemne, ale skoro tak chciałeś ... :)
Adam Majchrzak
14-04-2013, 22:40
Niebo jak najbardziej w porządku i myślę, że mogłoby jeszcze delikatnie pójść w czerń, dobry kontrast z resztą foty.
Wybacz taką ingerencję, ale nie do końca podoba mi się ten jasny fragment chmury na samej górze pośrodku ;)
...i również, w takiej odsłonie wzrok troszkę biega od lewego zbocza do pozostałych elementów kadru,
i zastanawiam się czy kwadrat od prawej [ewentualnie pion, choć nie przepadam za nimi] nie podkreśliłby bardziej, wijącej się ścieżki w dolinie, która to bardzo ładnie prowadzi w głąb kadru ;)
Podoba mi się kontrast, choć deczko za osto, ale to takie moje tam... ;) ...no to na tyle z koncertu życzeń :lol:
Pozdrawiam! =]
ciemne niebo to raczej do plusów dodatnich w fotografii się zalicza więc mz nawet gdyby było ciemniejsze to nic tragicznego by się nie działo.
Niebo jak najbardziej w porządku i myślę, że mogłoby jeszcze delikatnie pójść w czerń, dobry kontrast z resztą foty.
Wybacz taką ingerencję, ale nie do końca podoba mi się ten jasny fragment chmury na samej górze pośrodku ;)
...i również, w takiej odsłonie wzrok troszkę biega od lewego zbocza do pozostałych elementów kadru,
i zastanawiam się czy kwadrat od prawej [ewentualnie pion, choć nie przepadam za nimi] nie podkreśliłby bardziej, wijącej się ścieżki w dolinie, która to bardzo ładnie prowadzi w głąb kadru ;)
Podoba mi się kontrast, choć deczko za osto, ale to takie moje tam... ;) ...no to na tyle z koncertu życzeń :lol:
Pozdrawiam! =]
Dzięki za te uwagi. Odnośnie ciemniejszego nieba - spróbuję przy kolejnych zdjęciach. Jak szaleć, to na całego :)
Cięcie rozważałem, ale za każdym razem brakowało mi tej szerokości. Uwaga ze ścieżką słuszna, poszukam kadrów w których kończy się w LD rogu. Za dużego wyboru nie mam, zdjęcie robione z wyciągu - za każdym razem te same kąty, tylko inny układ chmur.
Chmurka rzeczywiście może drażnić, ale nie miałem serca jej usuwać.
ciemne niebo skupia uwage na białych partiach, bardzo udane B&W"))
Adam Majchrzak
15-04-2013, 02:06
Dzięki za te uwagi. Odnośnie ciemniejszego nieba - spróbuję przy kolejnych zdjęciach. Jak szaleć, to na całego :)
Cięcie rozważałem, ale za każdym razem brakowało mi tej szerokości. Uwaga ze ścieżką słuszna, poszukam kadrów w których kończy się w LD rogu. Za dużego wyboru nie mam, zdjęcie robione z wyciągu - za każdym razem te same kąty, tylko inny układ chmur.
Chmurka rzeczywiście może drażnić, ale nie miałem serca jej usuwać.
Z tym pozbyciem się chmurki, to kwestia kilku milimetrów, więc całość nie straciłaby wiele ;)
Co do kadrowania jeszcze i umiejscowienia ścieżki to uważam że teraz jest dobrze,
i nawet po ew przycięciu do kwadratu, a może zwłaszcza wtedy dobrze by było gdyby właśnie nie "wychodziła" z któregokolwiek rogu.
Dlaczego? Wydaje mi się to zbyt podręcznikowe [podobnie jak zaprezentowanie jaśniejszego nieba ... ],
Tysiące ludzi pstrykają tysiące powielających się fotek, bez skupienia, bez myślenia, takie podanie wszystkiego na tacy,
cóż z tego że są one nienagannej jakości skoro tak naprawdę nie pokazują niczego nowego, przecież nie o to chodzi, prawda?
Pozdrawiam! =]
Świetny kadr i B&W, ale chyba bym ciut rozjaśnił ;)
Pozdrawiam
jarekf34
15-04-2013, 14:59
Dla mnie świetne tak jak jest, BW super.
Nikonozaur
15-04-2013, 23:09
Niebo kwestia gustu, przy BW więcej chwytów jest dozwolone. Samo BW dobre. Kadrowo zrobiłem kwadracik z prawej części zdjęcia, nawet ciekawie wygląda (choć na górach nie znam się ;)).