PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Soelden B&W

creep
14-04-2013, 19:52
Moje próby z konwersją do b&w:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/04/dsc0396v4resizer1000q10-1.jpg
źródło (http://imageshack.us/a/img194/8521/dsc0396v4resizer1000q10.jpg)

Liczę na Wasze komentarze.

pgaik
14-04-2013, 19:53
Fajny kadr, niebo nie wyszło za ciemne?

creep
14-04-2013, 20:28
Fajny kadr, niebo nie wyszło za ciemne?
Ciemne, to fakt. Taki miałem pomysł na obróbkę, inaczej niż zazwyczaj.

Bartekkw
14-04-2013, 21:39
Przyjemny kadr i BW. Niebo ciemne, ale nie przeszkadza ;)

6868
14-04-2013, 21:40
Mz. niebo jednak zbyt ciemne, ale skoro tak chciałeś ... :)

Adam Majchrzak
14-04-2013, 22:40
Niebo jak najbardziej w porządku i myślę, że mogłoby jeszcze delikatnie pójść w czerń, dobry kontrast z resztą foty.
Wybacz taką ingerencję, ale nie do końca podoba mi się ten jasny fragment chmury na samej górze pośrodku ;)
...i również, w takiej odsłonie wzrok troszkę biega od lewego zbocza do pozostałych elementów kadru,
i zastanawiam się czy kwadrat od prawej [ewentualnie pion, choć nie przepadam za nimi] nie podkreśliłby bardziej, wijącej się ścieżki w dolinie, która to bardzo ładnie prowadzi w głąb kadru ;)
Podoba mi się kontrast, choć deczko za osto, ale to takie moje tam... ;) ...no to na tyle z koncertu życzeń :lol:

Pozdrawiam! =]

jaś
14-04-2013, 22:48
ciemne niebo to raczej do plusów dodatnich w fotografii się zalicza więc mz nawet gdyby było ciemniejsze to nic tragicznego by się nie działo.

creep
14-04-2013, 23:38
Niebo jak najbardziej w porządku i myślę, że mogłoby jeszcze delikatnie pójść w czerń, dobry kontrast z resztą foty.
Wybacz taką ingerencję, ale nie do końca podoba mi się ten jasny fragment chmury na samej górze pośrodku ;)
...i również, w takiej odsłonie wzrok troszkę biega od lewego zbocza do pozostałych elementów kadru,
i zastanawiam się czy kwadrat od prawej [ewentualnie pion, choć nie przepadam za nimi] nie podkreśliłby bardziej, wijącej się ścieżki w dolinie, która to bardzo ładnie prowadzi w głąb kadru ;)
Podoba mi się kontrast, choć deczko za osto, ale to takie moje tam... ;) ...no to na tyle z koncertu życzeń :lol:

Pozdrawiam! =]
Dzięki za te uwagi. Odnośnie ciemniejszego nieba - spróbuję przy kolejnych zdjęciach. Jak szaleć, to na całego :)
Cięcie rozważałem, ale za każdym razem brakowało mi tej szerokości. Uwaga ze ścieżką słuszna, poszukam kadrów w których kończy się w LD rogu. Za dużego wyboru nie mam, zdjęcie robione z wyciągu - za każdym razem te same kąty, tylko inny układ chmur.
Chmurka rzeczywiście może drażnić, ale nie miałem serca jej usuwać.

deemes
14-04-2013, 23:44
ciemne niebo skupia uwage na białych partiach, bardzo udane B&W"))

Adam Majchrzak
15-04-2013, 02:06
Dzięki za te uwagi. Odnośnie ciemniejszego nieba - spróbuję przy kolejnych zdjęciach. Jak szaleć, to na całego :)
Cięcie rozważałem, ale za każdym razem brakowało mi tej szerokości. Uwaga ze ścieżką słuszna, poszukam kadrów w których kończy się w LD rogu. Za dużego wyboru nie mam, zdjęcie robione z wyciągu - za każdym razem te same kąty, tylko inny układ chmur.
Chmurka rzeczywiście może drażnić, ale nie miałem serca jej usuwać.

Z tym pozbyciem się chmurki, to kwestia kilku milimetrów, więc całość nie straciłaby wiele ;)
Co do kadrowania jeszcze i umiejscowienia ścieżki to uważam że teraz jest dobrze,
i nawet po ew przycięciu do kwadratu, a może zwłaszcza wtedy dobrze by było gdyby właśnie nie "wychodziła" z któregokolwiek rogu.
Dlaczego? Wydaje mi się to zbyt podręcznikowe [podobnie jak zaprezentowanie jaśniejszego nieba ... ],
Tysiące ludzi pstrykają tysiące powielających się fotek, bez skupienia, bez myślenia, takie podanie wszystkiego na tacy,
cóż z tego że są one nienagannej jakości skoro tak naprawdę nie pokazują niczego nowego, przecież nie o to chodzi, prawda?

Pozdrawiam! =]

biegly
15-04-2013, 12:00
Świetny kadr i B&W, ale chyba bym ciut rozjaśnił ;)
Pozdrawiam

jarekf34
15-04-2013, 14:59
Dla mnie świetne tak jak jest, BW super.

Nikonozaur
15-04-2013, 23:09
Niebo kwestia gustu, przy BW więcej chwytów jest dozwolone. Samo BW dobre. Kadrowo zrobiłem kwadracik z prawej części zdjęcia, nawet ciekawie wygląda (choć na górach nie znam się ;)).