PDA

Zobacz pełną wersję : szukam speca od C++

jchyra
13-04-2013, 21:05
Nikoniarze. Nie mam lepszego forum (np programistów), bo nasze jest jedynym na jakim funkcjonuję. Więc może pomożecie lub znacie kogoś kto pomoże.

Mam prosty programik, który:

1) kopiuje pliki z karty CF do jednego katalogu na dysku twardym i...
2) nadaje numery zgodnie ze schematem.
Rok(2 cyfry)
Miesiac(2 cyfry)
Dzien(2 cyfry)
_
Godzina(2 cyfry)
Minuta(2 cyfry)
Sekunda(2 cyfry)
Milisekundy(3 cyfry)

Trzeba zmienić na schemat:
Rok(2 cyfry)
Miesiac(2 cyfry)
Dzien(2 cyfry)
_
trzy znaki*

*trzy znaki z wykorzystaniem cyfr (10) i liter (24), dzięki czemu jednego
dnia możemy zgrać więcej jak 999 plików. Te kodowanie pozwala uzyskać 39304 niepowtarzalne nazwy. Więcej nie trzeba. Kodowanie na dwa znaki daje tylko 1156 - to za mało.

I jeszcze jedna ważna sprawa. Zdjęcia zgrywane są czasem z kilku kart jedna
po drugiej, więc program nie może zacząć nadawania numerów z kolejnych kart
od 000 (tego samego numeru). Lepsza byłaby kontynuacja numerów lub z jakimiś
schematem a+dwa znaki z pierwszej karty, b+dwa znaki z drugiej karty, itp. Dowolnie.

Programik do wglądu jest na moim FTP. Osoby zainteresowane proszę o telefon 601-202-814 - podam dostęp do pliku, ustalimy wynagrodzenie.

Art Erie
13-04-2013, 22:10
Pisz na adres biuro{małpa}wm-studio.pl ; zapytałem czy mogę polecić, więc kolega będzie widział o co chodzi.

jchyra
14-04-2013, 09:55
Super. Mejlik poszedł. A program wisi na FTP do wglądu.

host: chyra.pl
user: forum
hasło: 12345678a

michalus
14-04-2013, 10:14
Może Ci się przyda - jest bardzo dobry gotowy komponent - bibliteka dla C++ lub program działający z linii poleceń do wykorzystania w skryptach - pozwalający na manipulację danymi EXIF, w tym na zmianę nazw plików. Popatrz w sieci na: http://www.exiv2.org/index.html Program na licencji GPL.

kazwita
14-04-2013, 10:57
Może Ci się przyda - jest bardzo dobry gotowy komponent - bibliteka dla C++ lub program działający z linii poleceń do wykorzystania w skryptach - pozwalający na manipulację danymi EXIF, w tym na zmianę nazw plików. Popatrz w sieci na: http://www.exiv2.org/index.html Program na licencji GPL.

Wygląda to bardzo interesująco. Dzięki za namiary! :)

glisek
14-04-2013, 22:13
Jarek, ale jak pamiętam to ostatnio (dawno temu się okazuje) robiłeś 3, 4 zdjęcia na miejscówkę. Teraz rozumiem, że masz szybszy samochód i robisz ponad 250 miejscówek na dzień? :)

Dammie
15-04-2013, 00:59
Jeśli nadal szukasz, to zapraszam na PW

Władca Pixeli
15-04-2013, 04:20
A nie prościej używać Total Commander z darmowym plug-in "Exif"

http://ghisler.fileburst.com/content/wdx_exif.zip

jchyra
17-04-2013, 14:40
Jarek, ale jak pamiętam to ostatnio (dawno temu się okazuje) robiłeś 3, 4 zdjęcia na miejscówkę. Teraz rozumiem, że masz szybszy samochód i robisz ponad 250 miejscówek na dzień? :)

Grzesiu, zdjęć robię jeszcze mniej - kilka miesięcznie. Ale jest tu do ogarnięcia archiwum 200 tysięcy fotografii autora, który w komputerze obsługuje tylko IE i z dużymi oporami operacje kopiowania, przenoszenia, itp plików - więc system postawiliśmy maksymalnie prosty w obsłudze. Udało się. Gdyby ktoś szukał sprawnego i taniego programisty C++, to też udało się takiego znaleźć.

Udało się też tanio postawić fajny serwer, backup i całe te zwiewne ustrojstwo. Teraz tylko zostało szkolenie z Adobe Bridge. Total Commander - to już za duża rewolucja w tym przypadku. Nawet nie wiesz Glisku ile kłopotu niektórym fotografom przyniosła cyfryzacja rzemiosła fotograficznego. Zero oszczędności a do tego dramatyczny spadek cen i nietrwałość archiwów.

A pamiętam jeszcze czasy, gdy zadeptaną butami fotografię odnaleźliśmy po kilkudziesięciu latach pod szafą w pracowni. Negatyw po zeskanowaniu i naprawieniu w Photoshopie wyglądał jak nowy. Jak to będzie za naszej starości, jeśli tylko odkopię na strychu CD czy HDD zagubione po kilkunastu latach? Nie wiem.

A nie prościej używać Total Commander z darmowym plug-in "Exif"

http://ghisler.fileburst.com/content/wdx_exif.zip
Poczciwy Total Commander! Osobiście nie wyobrażam sobie peceta bez tego Mistrza. Jego brak jest podstawową wadą systemu OS. Podróby napisane na maka, to łamagi i chłam. Nie lubię Windy pod jabłkiem, a testy z Wine i tym podobnymi wynalazkami skończyły się fiaskiem. Więc czasem męczę się z ForkLift i tym podobnymi wynalazkami.

Ale se ponarzekałem :-)

Władca Pixeli
18-04-2013, 02:28
Poczciwy Total Commander! Osobiście nie wyobrażam sobie peceta bez tego Mistrza. Jego brak jest podstawową wadą systemu OS. Podróby napisane na maka, to łamagi i chłam. Nie lubię Windy pod jabłkiem, a testy z Wine i tym podobnymi wynalazkami skończyły się fiaskiem. Więc czasem męczę się z ForkLift i tym podobnymi wynalazkami.

Od razu robi się na sercu przyjemniej jak człowiek czyta, że użytkownicy OS narzekają :wink:
Nikon View NX2 ma też opcję "Convert Files" (ostatnio ikona po prawej).
Na dole jest klawisz "Naming Options". Trzeba wcześniej zaznaczyć "Change File Name"
Pozostaje tylko pytanie czy przy największej jakości jpg program ingeruje w zawartość zdjęcia.

jchyra
19-04-2013, 12:16
Od razu robi się na sercu przyjemniej jak człowiek czyta, że użytkownicy OS narzekają :wink:
Nikon View NX2 ma też opcję "Convert Files" (ostatnio ikona po prawej).
Na dole jest klawisz "Naming Options". Trzeba wcześniej zaznaczyć "Change File Name"
Pozostaje tylko pytanie czy przy największej jakości jpg program ingeruje w zawartość zdjęcia.
Jestem - jak wielu - użytkownikiem obu systemów i na oba narzekam. Na cyfrę też narzekam, do kliszy czasem tęsknię. Kiedyś na kliszę i ramki narzekałem… Taka ludzka natura - ponarzekać :-)

Nikon View NX2… nie używam. Za dużo tych programów na świecie. Do wielu projektów książkowych przychodzi tak wiele różnych plików, że głowa boli. Już nauczyłem się nie wyściubiać nosa poza Adobe CS i Total Commander.

krzysztof jot
19-04-2013, 12:46
Nikon View NX2… nie używam. .... Już nauczyłem się nie wyściubiać nosa poza Adobe CS i Total Commander.

to trochę źle.
Bo wbudowany NX2, czy też działający całkiem oddzielnie jest "prosty programik" Nikon Transfer który robi dokładnie to co chcesz plus jeszcze ze sto innych opcji - typu nowa nazwa +pozostawienie starej numeracji, numeracja ciagła, seryjna, dokładny czas, ze spacjami, z podkreśleniami, no jak se chcesz, i dodanie prefixa i subfixa, i wstawienie danych IPC itp itd... Szybko, sprawnie, ba nawet z równoległą kopią na drugie wskazane miejsce... Oczywiście darmowy. To po co wyważać otwarte drzwi ?

jchyra
21-04-2013, 18:33
Ja to wszystko wiem, rozumiem i nawet czasem używam. Ale był potrzebny program maksymalnie prosty i udało się stworzyć taki, który ma jeden przycisk. No dwa przyciski, drugi do zamykania programu. Na samym początku pisałem jak "zaawansowany" w obsłudze komputera jest użytkownik tej aplikacji. Nie sądzicie chyba, że ja nie radzę sobie z tak prostymi funkcjami jak kopiowanie i wklejanie plików? :-)

Grabasimo
24-04-2013, 08:23

Ale se ponarzekałem :-)

Jesli na Mac-a to zainteresuje sie Midnight Commander (konsola)

http://tech.iprock.com/?p=351
http://danik.info/simple-way-to-install-midnight-commander-in-mac-os-lion/