Zobacz pełną wersję : [ Portret ] >> Waldi <<
Witam,
prosty portret Waldka do oceny.
Ciekaw jestem waszej opinii nie tylko na temat światła ale też obróbki, trochę popsociłem i nie wiem czy nie przekombinowałem :razz:
Dzięki
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img837/143/dsc6381kw2900piks.jpg)
Pozdrawiam
samson09
08-04-2013, 19:36
Mnie się podoba. Szkoda, że bez exifa
jak dla mnie włosy na samej górze trochę za bardzo zlewają się z tłem, to odcięcie kontrastu na płaszczu wygląda super ale właśnie na włosach w tym wypadku trochę mi nie pasuje, może kontra załatwiła by sprawę?
poza tym portret bardzo fajny, kolorystyka, kontrasty (poza włosami), GO super, spojrzenie ciekawe :)
Piotrek 77
08-04-2013, 20:30
Mnie sie rownież podoba.
Zarazem zwykły ale bardzo fajny portret.
jak dla mnie włosy na samej górze trochę za bardzo zlewają się z tłem...//...może kontra załatwiła by sprawę?
poza tym portret bardzo fajny, kolorystyka, kontrasty (poza włosami), GO super, spojrzenie ciekawe :)
Zwróciło to również moją uwagę kolejnym razem zapewne będzie kontra albo wyżej światło na tło.
Dzięki za komenty.
Opowiesz coś o PSuciu??
Generalnie bardzo fajnie, z uwagą jak powyżej, na 90% inaczej ustawione światło na tło załatwiło by sprawę. Kontra mogłaby popsuć efekt i wprowadzić nienaturalność która teraz bije. Przypomina mi portrety Gregora. Ja chyba bym jeszcze lekko uciekł z głównym światłem na bok. Od góry ale lekko po lewej żeby zwiększyć cień....ale to takie gdybanie nie poparte doświadczeniem :/
Ogólnie całość bardzo fajnie
Jakoś rzadko widuję męskie portrety, które mi podchodzą, a w tym przypadku tak jest :-) Bardzo fajne nieostrości kierujące wzrok na twarz i spojrzenie modela. Sam model też świetnie zagrał. Kolory nadające klimatu. Dobra robota, gratki :-)
Też jestem zdania że kontra popsułaby zdjęcie - straciłoby swój klimat. Generalnie nic bym nie zmieniał bo jest fajnie.
Bardzo fajna praca, obróbka mi się podoba, fajne kolorki. Jak już napisano wyżej włosy na górze zlewają się z tłem, ja pokusiłbym się o lekką kontrę z góry na tył głowy
Opowiesz coś o PSuciu??
Wszystko metodą prób i błędów począwszy od BB i pracy suwakami na kolorach przez kontrast. Tutaj zrobiłem foto na BW i mieszałem warstwy z kolorem. Dalej był filtr górnoprzepustowy, mieszanie warstw znowu kolory, kontrast suwakami ekspozycji...
"Wyciągnąłem" trochę oczy i zwiększyłem minimalnie kontrast na samej twarzy.
Dokładnego przepisu nie podam bo same tego do końca nie ogarniam :P