Zobacz pełną wersję : PSD do sciagniecia!
Witajcie!
Dla zainteresowanych jak wyglada postprodukcja tej sesji:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=224309
... zapraszam do sciagniecia mojego PSD'ka z warstwami!!:
http://www.joannakustra.com/user/Kustra_tutorial.psd
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.joannakustra.com/user/Kustra_tutorial.jpg)
Pozdrawiam cieplo!
Joanna
RobertMiernik
08-04-2013, 21:41
Niby szczegóły i drobnostki, a jednak wisienka na torcie, super.
Trudnoonazwe
08-04-2013, 22:52
Dzięki za podzielenie się talentem. Rispekt. Zastanawiam się tylko, czy niektóre z akcji / warstw nie mogły być połączone i wykonane za jednym podejściem? Czy każda z nich to jakiś detal, który składa się na zamierzony cel?
jestem zaskoczony pozytywnie,że ktos odwazył sie wstawić swój workflow.
mam w zwiazku z tym pytanie, w jaki sposób ujednoliciłes tak doskonale kolorystycznie kazde zdjecie z tej sesji?
Kazde zdjecie jest dokałdnie takie samo kolorystycznie
Zastanawiam się tylko, czy niektóre z akcji / warstw nie mogły być połączone i wykonane za jednym podejściem? Czy każda z nich to jakiś detal, który składa się na zamierzony cel?
Zapewne moglyby byc skrocone, tzn zrobione na mniejszej ilosci warstw, ale czas bylby dokladnie taki sam. Taki sposob sobie wypracowalam i tak mi po prostu wygodniej, ze kazda korekcje kolorow robie na osobnej warstwie. Wiekszosc warstw tyczy sie konkretnych kolorow, dlatego sa na osobnych warstwach - jest to dla mnie bardziej przejrzyste.
mam w zwiazku z tym pytanie, w jaki sposób ujednoliciłes tak doskonale kolorystycznie kazde zdjecie z tej sesji?
Kazde zdjecie jest dokałdnie takie samo kolorystycznie
bardzo prosto - pracuje nad kolorem kontrastem na jednym zdjeciu, po czym wszystkie reszte z serii wywoluje w camera raw w podobnej barwie kolorystycznej, jasnosci i w PS'ie tylko przeciagam te warstwy z pierwszego zdjecia na wszystkie inne. Takze poza podstawowym wyczyszczeniem zdjecia nie mam juz nic do roboty jezeli chodzi o kolory i kontrasty... Dalam Ci wlasnie narzedzia, ktore Ci pozwoli zrobic doladnie takie samo zdjecie pod wzgledem kolorystycznym :P
Tak naprawde przez lata wypracowalam sobie kilka efektow, ktore mi sie podobaja i sobie je po prostu przeciagam z sesji na sesje delikatnie tylko dopasowujac wg gustu. to sie nazywa chyba styl... czy cos w ten desen :)
:)
to sie nazywa chyba styl
Yes, Milady.
Dzięki wielkie, bardzo pomocne i rozwijające!
National
09-04-2013, 22:49
Super Dzięki :)
diabel200
11-04-2013, 07:29
Panno/i Joanno co prawda i tak pewnie nigdy nie uda mi się stworzyć choć jednego zdjęcia abym mógł je nazwać: jak u Qustry:), ale mimo wszystko dziękuję, bo chyba na FB kiedyś pytałem dokładnie o to zdjęcie:):):):):)
wiem że pewnie tego nawet nie zauważyłaś, ale mimo wszystko czuję się wyróżniony z tłumu:).
Może za kilka/nascie lat jak pojmę o co tak naprawdę walczę w Ps to ten PSD się przyda, na razie to dla mnie czary.
Panno/i Joanno co prawda i tak pewnie nigdy nie uda mi się stworzyć choć jednego zdjęcia abym mógł je nazwać: jak u Qustry:), ale mimo wszystko dziękuję, bo chyba na FB kiedyś pytałem dokładnie o to zdjęcie:):):):):)
wiem że pewnie tego nawet nie zauważyłaś, ale mimo wszystko czuję się wyróżniony z tłumu:).
a tam ja u qstry, wyrob swoj wlasny styl!!! Masz zrodlo, to teraz kombinuj! :)
Prawda jest taka, ze dostaje tak duzo zapytan o obrobke i technikalia, ze odpisanie na nie jest fizycznie niemozliwe... ;/
Ale przygotowuje kilka tutoriali i mam w planach warsztaty. Jak ktos zainteresowany, to najlepiej mnie sledzic na facbooku, tam bede wrzucac info...
Teraz umiem coś wiecej. Dzięki.
coach_lodz
22-04-2013, 14:48
Miło, że są osoby które pomimo ogromnego talentu, są "przystępne" i chcą dzielić się swoją wiedzą... dziękuję!
Piotrek 77
24-04-2013, 19:54
również dziękuję , zwłaszcza że dzielić się swoją wiedzą nieliczni potrafią .
diabel200
02-05-2013, 01:30
a tam ja u qstry, wyrob swoj wlasny styl!!! Masz zrodlo, to teraz kombinuj! :)
Prawda jest taka, ze dostaje tak duzo zapytan o obrobke i technikalia, ze odpisanie na nie jest fizycznie niemozliwe... ;/
Ale przygotowuje kilka tutoriali i mam w planach warsztaty. Jak ktos zainteresowany, to najlepiej mnie sledzic na facbooku, tam bede wrzucac info...
Żeby go czyt. STYL wyrobić trzeba coś potrafić niestety, a ja to tak wiesz:):):):)
Na FB śledze, śledzę:), i rozumiem że nie zdradzasz tajników, nie podajesz na tacy, bo to twoja praca.
Na chwilę obecną, i na miarę mojego wolnego czasu szukam, oglądam tutoriale itp. Niestety to mnie chyba przerasta.
Ale może kiedyś z pomocą twoich tutoriali nauczę się czegoś, a poźniej to już tylko warsztaty:):), bo przy mojej obecnej znajomości Ps, na warsztaty bym się chyba nie zdecydował.