Zobacz pełną wersję : Nikon D5100 - pisk lcd?
Witam. Lustrzanka raptem od tygodnia, mam pytanie jak w temacie. Spotkał się ktoś może z takim problemem? Gdy jest włączony wyświetlacz LCD wydobywa się z niego jakby.. pisk? Cichy o wysokiej częstotliwości. Znika gdy ekran gaśnie. Niby nic wielkiego ale dość.. irytujące ;) czy ktoś spotkał się z takim problemem? Dodam iż dźwięk pochodzi na 100% z wyświetlacza ponieważ specjalnie wychylałem go na maksa i się przysłuchiwałem. Czy warto się tym przejmować i uderzać do sklepu?
Andrzej1974
08-04-2013, 16:02
Nic nie powinno "piszczeć" przy nowym sprzęcie. A skoro Cię to irytuje to warto sprzęt reklamować.
Rowniez mysle, ze nie powinno piszczec, cos jest nie tak jak powinno= reklamacja.
Ja też słyszę delikatny pisk przy włączonym LCD. Po zakupie swojego body zaraz byłem w sklepie porównać z innymi d5100 i wszystkie tak mają. Odgłos jest na tyle cichy, że trzeba przystawić aparat do ucha w cichym pomieszczeniu żeby go usłyszeć. No chyba, że kolega słyszy go wyraźnie przy normalnym użytkowaniu. W tym przypadku może coś być nie tak.
Andrzej1974
08-04-2013, 19:54
U mnie nic w D5100 nie piszczy. Nic a nic. Dodam, że słuch mam wyśmienity.
A jesteście pewni że to LCD? Może to VR w obiektywie lub żyroskop w body. W instrukcji D7K napisano, że obiektyw może wydawać takie dźwięki.
Może wystarczy zrobić prosty test, np. zmieniając czas wyłączenia podświetlenie ekranu na dłuższy niż pozostałe czasy / wyłączyć VR w obiektywie... i może wtedy uda się ustalić czy to LCD tak piszczy.
A jesteście pewni że to LCD? Może to VR w obiektywie lub żyroskop w body. W instrukcji D7K napisano, że obiektyw może wydawać takie dźwięki.
Może wystarczy zrobić prosty test, np. zmieniając czas wyłączenia podświetlenie ekranu na dłuższy niż pozostałe czasy / wyłączyć VR w obiektywie... i może wtedy uda się ustalić czy to LCD tak piszczy.
na 200%... specjalnie odchylony wyświetlacz taki dźwięk wydobywał. Był z dala od body oraz obiektywu. Nie ma możliwości aby to było coś innego. I tym bardziej, że tylko gdy jest włączony LCD.
Andrzej1974
09-04-2013, 14:54
na 200%... specjalnie odchylony wyświetlacz taki dźwięk wydobywał. Był z dala od body oraz obiektywu. Nie ma możliwości aby to było coś innego. I tym bardziej, że tylko gdy jest włączony LCD.
Ja specjalnie wczoraj otwierałem ekran LCD przy swoim D5100, poruszałem nim, obracałem itd. I nic. Nawet wtedy kiedy ucho przyłożyłem do ekranu... ;-)
no nie wiem tak czy siak byłem dziś w Fotojokerze i Pani była tak miła, że udostępniła mi 2 inne body. I co? Oba wydawały z siebie ten specyficzny... "dźwięk" ;) także przypuszczam iż to normalna praca LCD. Innego wyjaśnienia nie widzę ;) i raczej nie ma co sobie tym dłużej głowę zawracać.
Andrzej1974
09-04-2013, 19:33
no nie wiem tak czy siak byłem dziś w Fotojokerze i Pani była tak miła, że udostępniła mi 2 inne body. I co? Oba wydawały z siebie ten specyficzny... "dźwięk" ;) także przypuszczam iż to normalna praca LCD. Innego wyjaśnienia nie widzę ;)
Dziwne bo ja kolejny raz obsłuchałem swojego D5100 z uchem przy ekraniku i... nic. Ustawiałem różne tryby pracy, włączałem Live View, pstrykałem i... nic. Zero jakiegokolwiek dźwięku...
raczej nie ma co sobie tym dłużej głowę zawracać.
Chyba masz rację. Trzeba się skoncentrować na foceniu. ;-)
Dziwne bo ja kolejny raz obsłuchałem swojego D5100 z uchem przy ekraniku i... nic. Ustawiałem różne tryby pracy, włączałem Live View, pstrykałem i... nic. Zero jakiegokolwiek dźwięku...
Zależy od wysokości dźwięku. Z wiekiem coraz gorzej słyszy się wysokie dźwięki.
no nie wiem tak czy siak byłem dziś w Fotojokerze i Pani była tak miła, że udostępniła mi 2 inne body. I co? Oba wydawały z siebie ten specyficzny... "dźwięk" ;) także przypuszczam iż to normalna praca LCD. Innego wyjaśnienia nie widzę ;) i raczej nie ma co sobie tym dłużej głowę zawracać.
Niestety LCD tak maja, problem występuje w odtwarzaczach mp3, telefonach - miałem taki problem w Nokii E51, wiele osób tego nie słyszy lub nie zwraca na to uwagi.
trixiglk
10-04-2013, 09:39
Ja bym spróbował reklamacji bo piski raczej nie świadczą o niczym dobrym - a w elektronice tym bardziej. Jednak serwis pewnie zbagatelizuje sprawę dopóki coś nie padnie. U mnie piski świadczyły o nadchodzących problemach z przetwornicą napięcia.
Takie niestety są koszty związane z miniaturyzacją. Zastanówcie się dlaczego tak często padają wszystkim ultra-cieńkie LCD zaraz po gwarancji? Dla ułatwienia podpowiem: cieńkie=problemy z chłodzeniem.. A elektronika pomimo XXIw. nadal nie przepada za wyższymi temperaturami pracy.
Zależy od wysokości dźwięku. Z wiekiem coraz gorzej słyszy się wysokie dźwięki.
Zgadzam się z Kolegą, gdy jesteśmy starsi nie słyszymy pewnych częstotliwości, można zrobić sobie test: Sprawdź swój słuch (http://www.se.pl/kobieta/zdrowie-kosmetyki/sprawdz-swoj-sluch-zbadaj-ile-lat-maja-twoje-uszy_156446.html)
Przekonałem się na sobie, zarówno w D90 jak D5000 mam włączony sygnał dźwiękowy potwierdzający ostrość,
w D5000 słyszę go bardzo głośno, natomiast w D90 praktycznie go nie słyszę, chyba że przyłożę ucho do głośnika, natomiast mój syn który ma 22 lata słyszy go dobrze.
Wniosek jest taki, być może w D5100 jest to normalne zjawisko, ale nie wszyscy to zauważyli, lub nie są w stanie tego usłyszeć.
Andrzej1974
10-04-2013, 18:00
Niestety LCD tak maja, problem występuje w odtwarzaczach mp3, telefonach - miałem taki problem w Nokii E51, wiele osób tego nie słyszy lub nie zwraca na to uwagi.
He he. Ja mam Nokię E51 chyba już 5-ty rok i nie słyszę żadnych pisków wydawanych przez wyświetlacz. Podobnie zresztą jak w D5100. Może faktycznie mam słuch jakiś skopany... ;-)
U mnie też słychać ale bardzo cicho muszę ucho przyłożyć. Za parę lat nie będziemy tego słyszeć hehe
U mnie jest taka sprawa,że gdy mam skaner częstotliwości (Uniden UBC 30 XLT) przypięty do kołnierza kurtki i dotknę anteną świecącego wyświetlacza, to mam zakłócenia w skanerze - ciągły szum. Gdy ekran gaśnie, problem znika.
pszemson
13-04-2013, 17:38
Mój wyświetlacz też piszczy. Ale zastanawia mnie jak ktoś mógł to zauważyć. Trzeba specjalnie przystawić LCD do ucha żeby to usłyszeć. Gdyby nie ten temat nawet bym o tym nie wiedział.
O ile pisk nie jest wyraźnie słyszalny bez przystawiania ucha to moim zdaniem nie ma się co przejmować.
Miałem tak przed kilku laty z moją pierwszą cyfrówką - Olympusem C8080. Zaprzyjaźniony elektronik (prawdziwy mgr inż. a do tego pasjonat swojej pracy) zdiagnozował to jako dźwięk pochodzący od kondensatora i poradził, by się tym nie przejmować. Osiem lat, które od tego czasu minęły potwierdzają jego rację. Zdarłem już kilka kolejnych aparatów a Olympus działa.