Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Domyślnie Nikon D5100 - pisk lcd?

Witam. Lustrzanka raptem od tygodnia, mam pytanie jak w temacie. Spotkał się ktoś może z takim problemem? Gdy jest włączony wyświetlacz LCD wydobywa się z niego jakby.. pisk? Cichy o wysokiej częstotliwości. Znika gdy ekran gaśnie. Niby nic wielkiego ale dość.. irytujące czy ktoś spotkał się z takim problemem? Dodam iż dźwięk pochodzi na 100% z wyświetlacza ponieważ specjalnie wychylałem go na maksa i się przysłuchiwałem. Czy warto się tym przejmować i uderzać do sklepu?

Domyślnie

Nic nie powinno "piszczeć" przy nowym sprzęcie. A skoro Cię to irytuje to warto sprzęt reklamować.
    Nikon

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bawaria/ Katowice

Domyślnie

Rowniez mysle, ze nie powinno piszczec, cos jest nie tak jak powinno= reklamacja.

Domyślnie

Ja też słyszę delikatny pisk przy włączonym LCD. Po zakupie swojego body zaraz byłem w sklepie porównać z innymi d5100 i wszystkie tak mają. Odgłos jest na tyle cichy, że trzeba przystawić aparat do ucha w cichym pomieszczeniu żeby go usłyszeć. No chyba, że kolega słyszy go wyraźnie przy normalnym użytkowaniu. W tym przypadku może coś być nie tak.
    D5100 | AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED | SB-700 i dużo chęci...

Domyślnie

U mnie nic w D5100 nie piszczy. Nic a nic. Dodam, że słuch mam wyśmienity.
    Nikon

Domyślnie

A jesteście pewni że to LCD? Może to VR w obiektywie lub żyroskop w body. W instrukcji D7K napisano, że obiektyw może wydawać takie dźwięki.

Może wystarczy zrobić prosty test, np. zmieniając czas wyłączenia podświetlenie ekranu na dłuższy niż pozostałe czasy / wyłączyć VR w obiektywie... i może wtedy uda się ustalić czy to LCD tak piszczy.
    D7K SB900|N24-120 f4, N35 f1.8 i kilka słoików|...i masa drobiazgów|wszystko upchane w Tamrac Velocity 8x

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez EMILjo Zobacz posta
    A jesteście pewni że to LCD? Może to VR w obiektywie lub żyroskop w body. W instrukcji D7K napisano, że obiektyw może wydawać takie dźwięki.

Może wystarczy zrobić prosty test, np. zmieniając czas wyłączenia podświetlenie ekranu na dłuższy niż pozostałe czasy / wyłączyć VR w obiektywie... i może wtedy uda się ustalić czy to LCD tak piszczy.
    na 200%... specjalnie odchylony wyświetlacz taki dźwięk wydobywał. Był z dala od body oraz obiektywu. Nie ma możliwości aby to było coś innego. I tym bardziej, że tylko gdy jest włączony LCD.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez neoxs Zobacz posta
    na 200%... specjalnie odchylony wyświetlacz taki dźwięk wydobywał. Był z dala od body oraz obiektywu. Nie ma możliwości aby to było coś innego. I tym bardziej, że tylko gdy jest włączony LCD.
    Ja specjalnie wczoraj otwierałem ekran LCD przy swoim D5100, poruszałem nim, obracałem itd. I nic. Nawet wtedy kiedy ucho przyłożyłem do ekranu...
    Nikon

Domyślnie

no nie wiem tak czy siak byłem dziś w Fotojokerze i Pani była tak miła, że udostępniła mi 2 inne body. I co? Oba wydawały z siebie ten specyficzny... "dźwięk" także przypuszczam iż to normalna praca LCD. Innego wyjaśnienia nie widzę i raczej nie ma co sobie tym dłużej głowę zawracać.

Domyślnie

no nie wiem tak czy siak byłem dziś w Fotojokerze i Pani była tak miła, że udostępniła mi 2 inne body. I co? Oba wydawały z siebie ten specyficzny... "dźwięk" także przypuszczam iż to normalna praca LCD. Innego wyjaśnienia nie widzę
    Dziwne bo ja kolejny raz obsłuchałem swojego D5100 z uchem przy ekraniku i... nic. Ustawiałem różne tryby pracy, włączałem Live View, pstrykałem i... nic. Zero jakiegokolwiek dźwięku...

raczej nie ma co sobie tym dłużej głowę zawracać.
    Chyba masz rację. Trzeba się skoncentrować na foceniu.
    Nikon

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów