Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : d800 stałki czy zoom ?

olgierdowyy
05-04-2013, 09:41
witam,
Posiadam d800 + 35 1.8 + 50 1.4
Teraz staje przed zakupem no własnie ? i Tutaj pomocy.
1.Uniwersalnie nikkor 24-70
2.czy pójść w stałki 28 1.8 + 85 1.8 ?

Czym byście uzupełnili to co mam ?
Przeznaczenie śluby i wesela. Wiem ze brakuje szerokiego kąta ale kompletnie nie wiem czy iść w stałki czy zooma.
Będę wdzięczny.

fafniak
05-04-2013, 09:47
Zajmując się fotografią "na zlecenie" i kupując sprzęt klasy D800 powinieneś wiedzieć co w pracy bardziej ci pasuje. Nikt tutaj za ciebie nie rozwiąże tego ważkiego zagadnienia

pgaik
05-04-2013, 09:50
Pomijając oczywistą oczywistość kolegi fafniaka (podpisuję się pod jego słowami obiema rękoma), ile kasy masz do wydania?

Ja powiem tak, stałki pomimo tego, ze pokrywają się ogniskowymi z zoomem np N24-70 to zupełnie inne obiektywy. Dla mnie mają zupełnie inne zastosowanie i nie wyobrażam sobie sytuacji, w której musiałbym się pozbyć stałek lub zooma ...
Oczywiście, znam osoby, które 35-tką potrafią zrobić cały świetny reportaż.
Poleciłbym Tobie pożyczenie od kogoś na jeden dzień 24-70 i sprawdzenie czy zoomy będą Ci odpowiadać. Są osoby, które kochają to szkło a są tacy, którzy pozbyli się go po pierwszym zleceniu.

olgierdowyy
05-04-2013, 10:02
Zajmując się fotografią "na zlecenie" i kupując sprzęt klasy D800 powinieneś wiedzieć co w pracy bardziej ci pasuje. Nikt tutaj za ciebie nie rozwiąże tego ważkiego zagadnienia

Lubie stałki z zoomem miałem doczynienie tylko na DX stad moje pytanie.

Pomijając oczywistą oczywistość kolegi fafniaka (podpisuję się pod jego słowami obiema rękoma), ile kasy masz do wydania?

Ja powiem tak, stałki pomimo tego, ze pokrywają się ogniskowymi z zoomem np N24-70 to zupełnie inne obiektywy. Dla mnie mają zupełnie inne zastosowanie i nie wyobrażam sobie sytuacji, w której musiałbym się pozbyć stałek lub zooma ...
Oczywiście, znam osoby, które 35-tką potrafią zrobić cały świetny reportaż.
Poleciłbym Tobie pożyczenie od kogoś na jeden dzień 24-70 i sprawdzenie czy zoomy będą Ci odpowiadać. Są osoby, które kochają to szkło a są tacy, którzy pozbyli się go po pierwszym zleceniu.

Około 7 tys, tak więc wchodzi w gre tylko zoom lub te dwie stałki.... Serio nie chce zrobić głupoty i kupić czegość co mogłoby sie okazać niewypałem. Często używasz zooma w reporterce i czy należysz do kochających to szkło :) ?

remnaj
05-04-2013, 10:03
Adminie mozesz mnie zbanowac, wywalic po tym co napisze. rzadko sie wypowiadam na forum ale po takich wpisach krew mnie zalewa.

Kochani jestem zawodowym kierowca z dosc dlugim stazem poradzcie jak mam prowadzic auto by moja praca byla bardziej efektywna tudziez efektowa a zarazem przyjemna i malo uciazliwa.

z calym szacunkiem dla autora takie posty powinny byc od razu zamykane.

pgaik
05-04-2013, 10:12
Są sytuacje, w których 24-70nie ma sobie równych pod względem szybkości AF. Lubię to szkło. Ale lubię też stałki. Jeszcze raz powiem, ciężko mi wybrać faworyta, ponieważ to są szkła o innej specyfice i często do innego zastosowania.
Za 7 tys. to możesz spokojnie kupić 24-70 i np. 85/1.8. Chyba, że chcesz nówki, ale jak nie jesteś płatnikiem Vat to nie wiem czy się opłaca.
Pozdrawiam.

olgierdowyy
05-04-2013, 10:17
Są sytuacje, w których 24-70nie ma sobie równych pod względem szybkości AF. Lubię to szkło. Ale lubię też stałki. Jeszcze raz powiem, ciężko mi wybrać faworyta, ponieważ to są szkła o innej specyfice i często do innego zastosowania.
Za 7 tys. to możesz spokojnie kupić 24-70 i np. 85/1.8. Chyba, że chcesz nówki, ale jak nie jesteś płatnikiem Vat to nie wiem czy się opłaca.
Pozdrawiam.
Dzięki za pomoc. Pozdrawiam

karolt
05-04-2013, 19:58
1.Uniwersalnie nikkor 24-70
2.czy pójść w stałki 28 1.8 + 85 1.8 ?

Polecam radykalne rozwiązanie: kup wszystkie powyższe.
Brak kasy? Trzeba było pomyśleć przed wywaleniem szmalu na D800 :-)
Sytuacje bywają różne, moim zdaniem używany zadbany D700 jest o wiele lepszym zakupem, w zamian można zainwestować w szkła.
Pomijam niezbędność drugiej puszki...

Aeon88
07-04-2013, 10:24
Moim zdaniem bez sensu trzymać i stałki i drogi jak cholera zoom. Jeśli polubi jedną stronę, druga będzie leżeć w torbie, a to zmarnowane pieniądze. A że kupił D800 to dobrze zrobił, jak by się wepchał w D700 to by długo nie zmienił, mimo że siedemsetka to dobry sprzęt to swoje lata już ma i przeskok jakościowy na 36mpix i nowszej matrycy będzie widać, choćby samymi szczegółami i mniejszym szumem/żółcią na wysokich ISO, tym bardziej że jeszcze można to skalować w dół i dalej mieć ogromne zdjęcie.

Panerai
07-04-2013, 10:33
Mam D800, mam 24-70 f 2.8G ED, mam 85 f/1.8G ... nie brakuje mi niczego prócz poszerzania wiedzy w zakresie fotografii oraz obróbki.
Wczoraj w ramach spaceru pojechałem do Niemcowni. Potrzebowałem 24mm, 28mm, 35mm, 50mm, 70mm ... nie musiałem bawić się w ściąganie torby i wachlowanie obiektywami, narażać na brudzenie matrycy. Mogłem zostawić pustą torbę w bagażniku auta bez obaw, że stracę kilka obiektywów ... Jak dla mnie same zalety.

marcz
07-04-2013, 11:50
Mam zarówno 28/1.8 i 85/1.8 jak i 24-70/2.8. Ciężko powiedzieć co jest lepsze, wszystko zależy od tego co fotografujesz, a tego właśnie nam nie napisałeś, więc ciężko coś jednoznacznie doradzić.
Gdybym miał doradzić w 'w ciemno' - bierz zooma jeżeli masz 1 body, a stałki jeżeli masz 2 body. U mnie 28+85 (na 2 body) załatwiają jakieś 75% zdjęć, 24-70 używam coraz rzadziej.

olgierdowyy
07-04-2013, 22:45
Tak jak pisalem fotografuje glownie sluby. To co mam mozna powiedziec ze mi wystarcza w jakis sposob. Wiadomo ze czegos zawsze brakuje i chce sie rozwijac. Body drugie jest ale tylko dx. Zoom pomoze napewno ale czy w ciemnym kosciele da rade ze swiatlem? Z drugiej strony zonglowanie stalkami... Najlepiej byloby zainwestować w stalki i zooma. A czy ktorys z kolegow ma moze jakas fotke wykonana zoomem w kociele podczas ceremoni?. Dziekuje za wszystkie dotychczasowe odpowiedzi.

irek6311
07-04-2013, 22:59
olgierdowyy zoom spokojnie da radę w kościele ,
w totalnie ciemnym kościele może być problem ale ja takiego nie spotkałem i f/2,8 daje radę w N24-70mm ,
moda jest na płytkie GO i wtedy f/1,4 czy f/1,8 potrzebne ale jak budżet skromny to nie szedłbym tą drogą ;)
mnie żonglerka obiektywami wkurza i wesela z 24-70mm robię < D800 spokojne da radę bo wysokie ISO lepsze od D700 .

marcz
07-04-2013, 23:11
Jeżeli drugie body (DXowe) jest 'ślubniakowo używalne' (w moim mniemaniu tzn. min. D300) to wg mnie najlepiej jest dokupić 28/1.8, 35/1.8 i 85/1.8. Wtedy zakładasz 28 na FX i 35 lub 50 na DX (w zależności, która ogniskowa w danej sytuacji lepiej pasuje). 85 masz na plenery, do ciasnych kadrów w kościele i dyskretnego wyławiania ciekawych kadrów na sali weselnej. Co prawda, wiele osób twierdzi, że szerszy kąt powinno zakładać się na słabsze body, ale w przypadku pary FX/DX raczej to się nie uda.
Wracając do tematu 24-70 - to świetne szkło, w kościele da radę, ale mimo wszystko używam go tam sporadycznie. Stałki dają mniejszą GO, a czasu na spokojne i precyzyjne kadrowanie w kościele nie brakuje. Co innego na sali weselnej - tam 24-70 daje komfort mega szybkiego i pewnego AFu, dlatego też przez długi czas był to mój podstawowy obiektyw w trakcie wesela. Ostatnio jednak staram się być mniej leniwy i na sali też używam głównie stałek.
Podsumowując - w moim wypadku stałki sprawdzają się lepiej, ale wymagają odrobinę więcej wysiłku, którym moim zdaniem warto sobie zadać. Jak będzie w Twoim wypadku - może być podobnie, a może być na odwrót, czas podjąć męską decyzję :)

olgierdowyy
08-04-2013, 17:18
Cieszę się, że jest tu sporo pomocnych odpowiedzi :)
A czy ktoś z kolegów miał w rękach tamrona 24-70 ? i ma jakies porównanie do nikona ?

irek6311
08-04-2013, 18:36
Odpowiedż masz tu Tamron 24-70mm (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=223160) .

olgierdowyy
09-04-2013, 19:58
nie wiem czy nie oszalałem ale biore stałki tj 28mm 1.8 raz 85mm 1.8
Mysle ze bedzie ładniejszy obrazek.

zbig1972
09-04-2013, 20:18
Ja pół roku temu dokonałem identycznego wyboru.

suworow
09-04-2013, 20:32
nie wiem czy nie oszalałem ale biore stałki tj 28mm 1.8 raz 85mm 1.8
Mysle ze bedzie ładniejszy obrazek.

Nie oszalałeś :) A obrazek będzie na pewno przyjemniejszy dla oka. Ja przez jakiś czas robiłem śluby N 24-70, ale po przesiadce na stałki zoom na razie leży w torbie... Mając 28, 35, 50 i 85 zrobisz tym wszysto :) Ja mam D700 + 35 1.8 dx i 85 1.8 i prawdę mówiąc 35 można zrobić cały reportaż.

barracuda
10-04-2013, 07:52
Zoom pomoze napewno ale czy w ciemnym kosciele da rade ze swiatlem?

Sorry, ale jeśli uważasz, że f2.8 w połączeniu z D800 może nie dać rady w kościele, to nie wiem jak Ty te śluby robisz...

pgaik
10-04-2013, 09:43
No i brawo za decyzję, stałki fajna sprawa... Troszkę więcej roboty, ale frajda z fotografowania jak dla mnie większa. :)

olgierdowyy
11-04-2013, 00:05
:) Dobrzy ludzie podpowiadali :)
Dzięks!

dem
11-04-2013, 13:05
Jedyna rzecz, która irytuje mnie w stałkach, to fakt, iż ce****ą się stałą ogniskową. Wyobrażam sobie w sennych majakach, zooma 24-85 f1.8(1.4). Wtedy cały mój sprzęt, zamykał by się w jednym szkle, jednej lampie i jednym body + Coolpix A w kieszeni, jako zapas ;)

MstrG
11-04-2013, 13:07
Jedyna rzecz, która irytuje mnie w stałkach, to fakt, iż ce****ą się stałą ogniskową. Wyobrażam sobie w sennych majakach, zooma 24-85 f1.8(1.4). Wtedy cały mój sprzęt, zamykał by się w jednym szkle, jednej lampie i jednym body + Coolpix A w kieszeni, jako zapas ;)

http://www.youtube.com/watch?v=Ao8sMKINAFI

Benny_Bennasi
18-04-2013, 14:58
Sorry, ale jeśli uważasz, że f2.8 w połączeniu z D800 może nie dać rady w kościele, to nie wiem jak Ty te śluby robisz...

święte słowa ;)

miroko
21-04-2013, 23:55
Witam,

To specyfika tego co się fotografuje decyduje o tym czy stałki czy zoomy.

Zoom daje przewagę, że można zoomować, a stałkami trzeba żąglować :)
Pamiętam jeszcze wyprawy ze starą poczciwą Practica (Made in DDR) po górach. Żąglowanie trzema obiektywami nie było przyjemne szczególnie jak było bardzo zimno i łapy się trzęsły, bo z rękawiczkami nie dało rady nic zrobić.
A niekiedy po założeniu szerokiego kąta stwierdzałem, że jednak 50ką było lepsze ujęcie i zakładałem spowrotem 50kę.

Z drugiej strony zoomy trochę mogą rozleniwić i moga spowodować, że się tak naprawdę utraci lepsze ujęcie (albo nie bedzie sie miało takich ciekawych przeżyć z żąglowaniem obiektywami).
Bo jak coś w kadrze nie pasuje to zoomem można już sporo zmienić stojąc ciągle w jednym miejscu.
Natomiast stałką już trzeba ruszyć tyłek i odejść/podejść, jak nie da się cofnąć to trzeba sie przesunąć i to może już spowodować, że się odkryje nową ciekawą pozycję strzelecką :)

miroko

Aeon88
24-04-2013, 08:54
Wolałbym zatrudnić pracownika co by mi obiektywy nosił lub drugim aparatem zdjęcia robił na innej ogniskowej niż kupić N24-70 i przesiąść się ze stałek na zooma :P Ale ja dziwny jestem to mogę dziwne rzeczy gadać... ;)