Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Domyślnie d800 stałki czy zoom ?

witam,
    Posiadam d800 + 35 1.8 + 50 1.4
    Teraz staje przed zakupem no własnie ? i Tutaj pomocy.
    1.Uniwersalnie nikkor 24-70
    2.czy pójść w stałki 28 1.8 + 85 1.8 ?

Czym byście uzupełnili to co mam ?
    Przeznaczenie śluby i wesela. Wiem ze brakuje szerokiego kąta ale kompletnie nie wiem czy iść w stałki czy zooma.
    Będę wdzięczny.

Domyślnie

Zajmując się fotografią "na zlecenie" i kupując sprzęt klasy D800 powinieneś wiedzieć co w pracy bardziej ci pasuje. Nikt tutaj za ciebie nie rozwiąże tego ważkiego zagadnienia

Domyślnie

Pomijając oczywistą oczywistość kolegi fafniaka (podpisuję się pod jego słowami obiema rękoma), ile kasy masz do wydania?

Ja powiem tak, stałki pomimo tego, ze pokrywają się ogniskowymi z zoomem np N24-70 to zupełnie inne obiektywy. Dla mnie mają zupełnie inne zastosowanie i nie wyobrażam sobie sytuacji, w której musiałbym się pozbyć stałek lub zooma ...
    Oczywiście, znam osoby, które 35-tką potrafią zrobić cały świetny reportaż.
    Poleciłbym Tobie pożyczenie od kogoś na jeden dzień 24-70 i sprawdzenie czy zoomy będą Ci odpowiadać. Są osoby, które kochają to szkło a są tacy, którzy pozbyli się go po pierwszym zleceniu.
    Ostatnio edytowane przez pgaik ; 05-04-2013 o 09:52
    pralka Siemens, żelazko Tefal, kuchenka Samsung, stolik najtańszy z ikei

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    Zajmując się fotografią "na zlecenie" i kupując sprzęt klasy D800 powinieneś wiedzieć co w pracy bardziej ci pasuje. Nikt tutaj za ciebie nie rozwiąże tego ważkiego zagadnienia
    Lubie stałki z zoomem miałem doczynienie tylko na DX stad moje pytanie.

Cytat Zamieszczone przez pgaik Zobacz posta
    Pomijając oczywistą oczywistość kolegi fafniaka (podpisuję się pod jego słowami obiema rękoma), ile kasy masz do wydania?

Ja powiem tak, stałki pomimo tego, ze pokrywają się ogniskowymi z zoomem np N24-70 to zupełnie inne obiektywy. Dla mnie mają zupełnie inne zastosowanie i nie wyobrażam sobie sytuacji, w której musiałbym się pozbyć stałek lub zooma ...
    Oczywiście, znam osoby, które 35-tką potrafią zrobić cały świetny reportaż.
    Poleciłbym Tobie pożyczenie od kogoś na jeden dzień 24-70 i sprawdzenie czy zoomy będą Ci odpowiadać. Są osoby, które kochają to szkło a są tacy, którzy pozbyli się go po pierwszym zleceniu.
    Około 7 tys, tak więc wchodzi w gre tylko zoom lub te dwie stałki.... Serio nie chce zrobić głupoty i kupić czegość co mogłoby sie okazać niewypałem. Często używasz zooma w reporterce i czy należysz do kochających to szkło ?

Domyślnie

Adminie mozesz mnie zbanowac, wywalic po tym co napisze. rzadko sie wypowiadam na forum ale po takich wpisach krew mnie zalewa.

Kochani jestem zawodowym kierowca z dosc dlugim stazem poradzcie jak mam prowadzic auto by moja praca byla bardziej efektywna tudziez efektowa a zarazem przyjemna i malo uciazliwa.

z calym szacunkiem dla autora takie posty powinny byc od razu zamykane.
    podpis niezgodny z regulaminem

Domyślnie

Są sytuacje, w których 24-70nie ma sobie równych pod względem szybkości AF. Lubię to szkło. Ale lubię też stałki. Jeszcze raz powiem, ciężko mi wybrać faworyta, ponieważ to są szkła o innej specyfice i często do innego zastosowania.
    Za 7 tys. to możesz spokojnie kupić 24-70 i np. 85/1.8. Chyba, że chcesz nówki, ale jak nie jesteś płatnikiem Vat to nie wiem czy się opłaca.
    Pozdrawiam.
    pralka Siemens, żelazko Tefal, kuchenka Samsung, stolik najtańszy z ikei

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pgaik Zobacz posta
    Są sytuacje, w których 24-70nie ma sobie równych pod względem szybkości AF. Lubię to szkło. Ale lubię też stałki. Jeszcze raz powiem, ciężko mi wybrać faworyta, ponieważ to są szkła o innej specyfice i często do innego zastosowania.
    Za 7 tys. to możesz spokojnie kupić 24-70 i np. 85/1.8. Chyba, że chcesz nówki, ale jak nie jesteś płatnikiem Vat to nie wiem czy się opłaca.
    Pozdrawiam.
    Dzięki za pomoc. Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez olgierdowyy Zobacz posta
    1.Uniwersalnie nikkor 24-70
    2.czy pójść w stałki 28 1.8 + 85 1.8 ?
    Polecam radykalne rozwiązanie: kup wszystkie powyższe.
    Brak kasy? Trzeba było pomyśleć przed wywaleniem szmalu na D800
    Sytuacje bywają różne, moim zdaniem używany zadbany D700 jest o wiele lepszym zakupem, w zamian można zainwestować w szkła.
    Pomijam niezbędność drugiej puszki...
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Moim zdaniem bez sensu trzymać i stałki i drogi jak cholera zoom. Jeśli polubi jedną stronę, druga będzie leżeć w torbie, a to zmarnowane pieniądze. A że kupił D800 to dobrze zrobił, jak by się wepchał w D700 to by długo nie zmienił, mimo że siedemsetka to dobry sprzęt to swoje lata już ma i przeskok jakościowy na 36mpix i nowszej matrycy będzie widać, choćby samymi szczegółami i mniejszym szumem/żółcią na wysokich ISO, tym bardziej że jeszcze można to skalować w dół i dalej mieć ogromne zdjęcie.
    ;]

Domyślnie

Mam D800, mam 24-70 f 2.8G ED, mam 85 f/1.8G ... nie brakuje mi niczego prócz poszerzania wiedzy w zakresie fotografii oraz obróbki.
    Wczoraj w ramach spaceru pojechałem do Niemcowni. Potrzebowałem 24mm, 28mm, 35mm, 50mm, 70mm ... nie musiałem bawić się w ściąganie torby i wachlowanie obiektywami, narażać na brudzenie matrycy. Mogłem zostawić pustą torbę w bagażniku auta bez obaw, że stracę kilka obiektywów ... Jak dla mnie same zalety.
    Panerai vel Eliot Capone

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów