Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Blackford Hill
Sebastianito
03-04-2013, 22:16
Góry Pentlandy (https://maps.google.com/maps?hl=pl&ll=55.883038,-3.22173&spn=0.004122,0.011362&t=h&z=17) na południe od Edinburgha. Bardzo blisko, aż za blisko, bo jak sami wiemy to co pod nosem najtrudniej się fotografuje.
ZAPRASZAM:
Blackford Hill
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img248.imageshack.us/img248/5023/blackfordhill.jpg)
|Nikon D200|Sigma 10-20mm@10mm|f/11|ISO100| rozne czasy przy użyciu BKT (głowny 1/15sek|polaryzator|
Krotki opis:
na zdjęcie składają 3 klatki:
1: ostrość na pierwszy plan
2: ten sam punkt ostrości i niedoświetlenie o -1 E/V (w celu wydobycia faktury i uniknięcia przepaleń)
3: ostrość na 2 plan (gory, niebo)
Składane ręcznie z zachowaniem największej ilości szczegółów oraz dynamiki światła.
Technicznie zdjecie znakomite, technika bardzo dobra i staram sie ja uskuteczniac, narazie teoretycznie.
Zrobilem kilka sklejek, ale narazie wciaz to uskuteczniam...
Ładnie, ale ja bym wolał te góry z tyłu oglądać niż te trawy. A może wieloryba w Oban byś ustrzelił? :)
mskowronski
04-04-2013, 21:36
Super, że dałeś opis wykonania :) I to wszystko nikonem D200, który już dawno nie powinien robić zdjęć ;) Świetne zdjęcie :)
I to wszystko nikonem D200, który już dawno nie powinien robić zdjęć
Cóż za presja!
Zrobilem kilka sklejek, ale narazie wciaz to uskuteczniam...
Grześ, ty taki przeciwnik HDR ;)
Seba, foty jak zawsze super :
Sebastianito
04-04-2013, 23:06
Super, że dałeś opis wykonania :) I to wszystko nikonem D200, który już dawno nie powinien robić zdjęć ;) Świetne zdjęcie :)
Zawsze lubię się dzielić swoimi spostrzeżeniami, ale widzę, ze nie ma to sensu tutaj...
ale widzę, ze nie ma to sensu tutaj...
Eee, zapomniałeś jeszcze o podglądaczach ;)
Pozdrawiam
Nikonozaur
04-04-2013, 23:40
Ładnie, nawet bardzo, szkoda jedynie, że nie ciut większe. Technikalia bez zarzutu, przyjemnie pogapić się na ten obrazek.
ale widzę, ze nie ma to sensu tutaj...
halo halo jak to nie ma sensu? choćby jedna osoba wyciągnęła jakieś wnioski, jest jakiś sens, zdjęcie mega!! i wielki dzieki za opisówke w imieniu wszystkich nieśmiałych podglądaczy:)) dzięki opisom technicznym Twoje zdjęcia jeszcze bardziej inspirują..
Grześ, ty taki przeciwnik HDR ;)
Zawsze mowie, ze HDR moze robic ktos kto ma jakies pojecie o fotografii a poza tym to zupelnie inna bajka...
Po opisie w jaki sposób powstało HDRem bym tego nie nazwał podejrzewam że autor również, ale spierać się zamiaru nie mam. Zdjęcie mi się podoba technikalia są bardzo pomocne i dobrze że jeszcze są autorzy którzy coś piszą o swoim workflow.
Sebastianito
05-04-2013, 16:42
To jak najbardziej jest HDR! High Dinamic Range... sa rozne HDR... czasem ciezkie czasem lekkie...
Milo jest uslyszec, ze mam podgladaczy :)
jarekf34
05-04-2013, 17:32
Ja tam lubię oglądać Twoje prace jak i wyciągać wnioski czytając opis tak jest i tym razem :)
Fajnie jest i nie zrażaj się podglądaczami, przyjdzie czas i zaczną coś pisać ;):)
Bardzo ładne zdjęcie i do tego gratis foto-warsztat...
Jak zwykle bardzo dobra praca ,fajnie że dajesz wskazówki aby dojść do podobnych rezultatów.
To jak najbardziej jest HDR! High Dinamic Range... sa rozne HDR... czasem ciezkie czasem lekkie...
Tak powinien wygladac HDR, jednak z tego co wyczytalem mam tutaj klatki z roznie rozlozona glebia ostrosci a to juz nie do konca HDR prawda?
Poza tym jezeli ktos tak robi HDR to ma u mnie pelen szacunek...efekt jest super!
Również dodam od siebie, że miło jest oglądając daną pracę przeczytać jej sposób powstania ;). Zdjęcie jest bdb technicznie, światło także ciekawe :)
romek257
06-04-2013, 12:16
Sebastianito o ile się nie mylę miałeś zrobić jakiś tutorial. Jest szansa go zobaczyć?
również jestem za opisówkami. Gratki
Bartekkw
06-04-2013, 19:16
Nie HDR a DRI. HDR to fot po całości składany z kilku ekspozycji.
Fajnie jest Sebek ...i cieszę się że podajesz sposób wykonania - na pewno ktoś wyciągnie wnioski (notabene niektórzy skrzętnie ukrywają technikalia ;))
Bardzo dobre światło ,kolor no i kadr.Pozdrawiam
Sebastianito
12-04-2013, 10:47
Tak powinien wygladac HDR, jednak z tego co wyczytalem mam tutaj klatki z roznie rozlozona glebia ostrosci a to juz nie do konca HDR prawda?
Poza tym jezeli ktos tak robi HDR to ma u mnie pelen szacunek...efekt jest super!
Zgadza sie, jest tu kilkanascie naswietlen z roznymi punktami ostrosci.... Dlaczego mam nie wykorzystywac karty kiedy w dzisiejszych czasach (cyfryzacji) zapisanie zdjecia prawie nic mnie kosztuje. Wracajac do domu chce miec pewnosc, ze mam wszystko :)
Sebastianito o ile się nie mylę miałeś zrobić jakiś tutorial. Jest szansa go zobaczyć?
Przepraszam ale z duzej chmury, mały deszcz. Projekt spalil na panewce, co nie znaczy, ze go nie wskrzeszę!
(...) (notabene niektórzy skrzętnie ukrywają technikalia ;))
Ale jaki jest sens ukrywania tego? Ja lubie robic to co robie a jak komus cos podpowiem tym bardziej mnie cieszy :)
Szkoda, ze inni sie nie dziela... zmienmy to!
Szkoda, ze inni sie nie dziela...
Nie widzę nic złego w dzieleniu się wiedzą, ale jak sam wiesz wielu za tę wiedzę trochę zapłaciło ;)
Wiadomo każdy by chciał za darmo i jak najwięcej, tylko nie każdy to docenia :/
Dokonując próby z warsztatami - było wielu chętnych, ale najlepiej za darmo!
Nawet kilka osób zaproponowało że się ze mną wybierze w plener, a oni będą tylko patrzeć :)
Trochę śmieszne zachowanie, ale taki świat :(
Sebastianito
12-04-2013, 14:18
Dokładnie tak jest... ja tez nie zdradzę wszystkich moich kruczków, ale jeśli uznam, ze coś jest godne uwagi to bardzo chętnie się tym podzielę.
pszemson
13-04-2013, 17:45
Mam pytanie co do techniki, nowy jestem także jeszcze mało co wiem.
Dwa zdjęcia w celu wydobycia faktury połączyłeś tak jak przy HDR? Czy konkretna maski photoshopa? Byłbym wdzięczny gdybyś mi wytłumaczył jak wydobyć tak ładnie fakturę śniegu. :)