Zobacz pełną wersję : Szyfrowanie dysku/danych
Chcę kupic dysk 2,5 cala. Powiedzmy WD passport. Tam jest szyfrowanie - jest oprogramowanie WD security.
Czy można podzielic dysk na 2 częsci - jedną część mieć zaszyfrowaną, drugą - nie?
Jeśli sie da - czy wtedy trzeba podzielić dysk na partycje - przewidzieć ile GB na pliki chronione, a ile na dostępne dla wszystkich?
Czy mogę zrobić tak, że mój laptop pamięta hasło, a dysk podpięty gdzie indziej wymaga hasła?
Nigdy sie w to nie bawiłem, jestem zielony w temacie.
Boje się, że coś się stanie i stracę dostęp do danych. Ale trzeba spróbować.
MariuszJ
02-04-2013, 17:47
Za pomocą http://www.truecrypt.org/ tworzysz na niezaszyfrowanej partycji dyskowej plik zaszyfrowanego dysku wirtualnego.
RobertMiernik
02-04-2013, 17:50
Które z niezaszyfrowanej partycji można sobie spokojnie zakosić i w ciszy domowego ogniska łamać tysiąc lat...
Jak już coś szyfrować to całą partycję...
MariuszJ
02-04-2013, 17:53
Które z niezaszyfrowanej partycji można sobie spokojnie zakosić i w ciszy domowego ogniska łamać tysiąc lat...
Jak już coś szyfrować to całą partycję...
Którą można zgrać na surowo i w ciszy domowego ogniska łamać tysiąc lat.
RobertMiernik
02-04-2013, 18:00
Którą można zgrać na surowo i w ciszy domowego ogniska łamać tysiąc lat.
Można ale trzeba mieć dostęp do dysku dłużej niż skopiowanie jednego pliku, trzeba być przygotowanym (mieć coś więcej niż windowsowe CTRL+C, CTRL+V)...
Dla mnie większe niebezpieczeństwo jest takie, że stosunkowo łatwo sobie taki kontener przypadkowo skasować, a zaszyfrowana partycja wywołuje monit o jej natychmiastowe sformatowanie :razz:. Po trzech piwkach można się zapomnieć.
Tym niemniej tez polecam truecrypta.
Dysk przyszedł, na "pustym" dysku juz jest pełno śmieci (tzn aplikacji). Użyłem WD security - fajny, prosty programik, miał to co chciałem - może pamiętać hasło na moim laptopie, na innych kompach hasła żąda.
Próbowałem zrobić partycje - nie da się. Zrobiłem format - był problem, windows nie dał rady, musiałem pościągać z netu programy do formatowania, udało się. Zrobiłem 2 partycje, ponownie użyłem WD security mając nadzieję, że wykryje partycje. Niestety, wykrywa nawet 2 dyski, ale hasłuje dla kompletu. Czyli nie mam dysku K z hasłem i dysku L bez hasła.
Jak już coś szyfrować to całą partycję...Jaki program do tego polecasz?
Za pomocą http://www.truecrypt.org/ tworzysz na niezaszyfrowanej partycji dyskowej plik zaszyfrowanego dysku wirtualnego.Ja po polsku poproszę :) bo nie rozróżniam niuansów o których mówisz ty z Robertem :)
Jak patrzę na Truecrypta to on ma kilka opcji - ma też szyfrowanie partycji.
Jak zabiorę taki dysk przenośny na plener i podepne komuś pod komputer to .. da się? (będzie jakis pliczek, który zapyta mnie o hasło?)
Du...
Zainstalowałem Truecrypta.
Dysk K zaszyfrowałem, dysk L - nie (to 2 partycje na dysku). Tak chcę mieć.
podłączam dysk do kompa - windows nic nie widzi. Uruchamiam więc Truecrypta, wpisuje hasło i OK, dysk sie pokazuje w Windowsie. Ale pokazuje się ten zaszyfrowany K. Dysku L jak nie było tak nie ma.
W dodatku skoro po podłaczeniu do windy nic mi ona nie pokazuje w eksploratorze to - nie wejdę na dysk L, na obcych laptopach nie odpalę tez dysku K?
Mam spolszczenie, ale program jets zbyt rozbudowany, a ja w dodatku nie łapię sie w tych wszystkich partycjach, kontenerach itd.
Coś trzeba inaczej ustawić bym dostał to co chce?
WD security byłby idealny, gdyby umozliwiał szyfrowanie jednej partycji a drugiej nie.
Coś mi się wydaje, że odpuszczę sobie całe to szyfrowanie. Az tak tajnych rzeczy nie mam :)
Jest jeszcze bitlocker to go ;) Tam można wyłączyć wymóg podania hasła na danym komputerze.
Ostatnie doniesienia z pola walki z HDD. :)
Udało się zrobić format i Windows widzi to co "ukrył" TrueCrypt.
Zrobiłem jedną partycję, zainstalowałem WD Security i OK. Potem podzieliłem dysk na 2 partycje - dało radę, a WD unlocker mimo formatu tych partycji nadal jest na sformatowanym dysku (i blokuje obie partycje albo żadnej, wg wybranej opcji, niesteyty nie da sie blokowac tylko jednej).
Zdziwiło mnie, że chroniony dysk pozwala sobie na zmianę wielkości partycji (jej zmniejszenie), formatowanie itd.
Gdy był TRruecrypt to formatowanie było problematyczne - Windows nie chciał sie podjąć bo komunikował, że dysk jest używany.
Chcę zrobić format tak, by się pozbyć WD security (tzn na dysku WD unlocker) - i nie wiem jak, a przecież wczoraj wieczorem to juz zrobiłem :)
W przypadku Truecrypta możesz wybrać 2 opcje:
1. Montowanie dysku systemowego/partycji (wówczas przed usuwaniem takiej zaszyfrowanej partycji należy użyć polecenia System> Permanently decrypt System Partition /Drive czyli rozszyfrować ją - bez tego formatowanie lub usuwanie partycji może być nieskuteczne)
2. Szyfrowanie pliku (części partycji) jako voluminu zawierającego dane (volumin jest na niezaszyfrowanej partycji), można go zdaje się przenosić i zwyczajnie kasować (i formatować też partycję zawierająca volumin - ale nie może on być w tym czasie zamontowany)
Można spróbować - zamiast formatowania - najpierw usunąć partycje, później od nowa je utworzyć i sformatować. Z drugiej strony cos mi sie tam o zakamarkach pamięci tłucze, że TC zapisuje i modyfikuje dane w sektorach rozruchowych dysku (MBR?) i zwykłe formatowanie może byc nieskuteczne. Ale tez pamiętam sytuację, że miałem kiedyś jakies problemy z zainicjowaniem dysku chyba nawet zaszyfrowanego właśnie TC (jakieś przepięcie) i oczywiście system absolutnie dysku nie widział, wpisywanie hasła nic nie dawało, bo TC tez go nie widział, i chyba używałem jakiejs aplikacji do naprawy MBR. Dysk w systemie sie pojawił jako wymagający formatowania ale po wpisaniu hasła w TC wszystko działało jak trzeba.
Jeśli masz drugie urządzenie (laptop - PC)to oczywiście musi być na nim jakiś program deszyfrujący, czyli albo zainstalowany TC na tym drugim komputerze, albo TC w wersji portable np na pendrive.
Większośc informacji pisze z pamieci, bo uzywam TC tylko w podstawowym zakresie i pewnych funkcji po prostu nie znam.
Jeśli masz drugie urządzenie (laptop - PC)to oczywiście musi być na nim jakiś program deszyfrujący, czyli albo zainstalowany TC na tym drugim komputerze, albo TC w wersji portable np na pendrive.Żebym ja to wcześniej wiedział to bym się z TC nie bawił. Dla mnie to dyskwalifikuje ten program.
WD security jest wiele bardziej przyjazny.
Poradziłem sobie z formatowaniem dysku, podzieliłem na partycje i używam WD security. Niestety działa na całość dysku.