Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Szyfrowanie dysku/danych

Chcę kupic dysk 2,5 cala. Powiedzmy WD passport. Tam jest szyfrowanie - jest oprogramowanie WD security.
    Czy można podzielic dysk na 2 częsci - jedną część mieć zaszyfrowaną, drugą - nie?
    Jeśli sie da - czy wtedy trzeba podzielić dysk na partycje - przewidzieć ile GB na pliki chronione, a ile na dostępne dla wszystkich?
    Czy mogę zrobić tak, że mój laptop pamięta hasło, a dysk podpięty gdzie indziej wymaga hasła?
    Nigdy sie w to nie bawiłem, jestem zielony w temacie.
    Boje się, że coś się stanie i stracę dostęp do danych. Ale trzeba spróbować.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Za pomocą http://www.truecrypt.org/ tworzysz na niezaszyfrowanej partycji dyskowej plik zaszyfrowanego dysku wirtualnego.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Które z niezaszyfrowanej partycji można sobie spokojnie zakosić i w ciszy domowego ogniska łamać tysiąc lat...

Jak już coś szyfrować to całą partycję...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Które z niezaszyfrowanej partycji można sobie spokojnie zakosić i w ciszy domowego ogniska łamać tysiąc lat...

Którą można zgrać na surowo i w ciszy domowego ogniska łamać tysiąc lat.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Którą można zgrać na surowo i w ciszy domowego ogniska łamać tysiąc lat.
    Można ale trzeba mieć dostęp do dysku dłużej niż skopiowanie jednego pliku, trzeba być przygotowanym (mieć coś więcej niż windowsowe CTRL+C, CTRL+V)...

Domyślnie

Dla mnie większe niebezpieczeństwo jest takie, że stosunkowo łatwo sobie taki kontener przypadkowo skasować, a zaszyfrowana partycja wywołuje monit o jej natychmiastowe sformatowanie . Po trzech piwkach można się zapomnieć.
    Tym niemniej tez polecam truecrypta.
    Cyfry i analogi

Domyślnie

Dysk przyszedł, na "pustym" dysku juz jest pełno śmieci (tzn aplikacji). Użyłem WD security - fajny, prosty programik, miał to co chciałem - może pamiętać hasło na moim laptopie, na innych kompach hasła żąda.
    Próbowałem zrobić partycje - nie da się. Zrobiłem format - był problem, windows nie dał rady, musiałem pościągać z netu programy do formatowania, udało się. Zrobiłem 2 partycje, ponownie użyłem WD security mając nadzieję, że wykryje partycje. Niestety, wykrywa nawet 2 dyski, ale hasłuje dla kompletu. Czyli nie mam dysku K z hasłem i dysku L bez hasła.
    Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Jaki program do tego polecasz?

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Za pomocą http://www.truecrypt.org/ tworzysz na niezaszyfrowanej partycji dyskowej plik zaszyfrowanego dysku wirtualnego.
    Ja po polsku poproszę bo nie rozróżniam niuansów o których mówisz ty z Robertem

Jak patrzę na Truecrypta to on ma kilka opcji - ma też szyfrowanie partycji.

Jak zabiorę taki dysk przenośny na plener i podepne komuś pod komputer to .. da się? (będzie jakis pliczek, który zapyta mnie o hasło?)
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 05-04-2013 o 11:38
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Du...
    Zainstalowałem Truecrypta.
    Dysk K zaszyfrowałem, dysk L - nie (to 2 partycje na dysku). Tak chcę mieć.

podłączam dysk do kompa - windows nic nie widzi. Uruchamiam więc Truecrypta, wpisuje hasło i OK, dysk sie pokazuje w Windowsie. Ale pokazuje się ten zaszyfrowany K. Dysku L jak nie było tak nie ma.
    W dodatku skoro po podłaczeniu do windy nic mi ona nie pokazuje w eksploratorze to - nie wejdę na dysk L, na obcych laptopach nie odpalę tez dysku K?
    Mam spolszczenie, ale program jets zbyt rozbudowany, a ja w dodatku nie łapię sie w tych wszystkich partycjach, kontenerach itd.
    Coś trzeba inaczej ustawić bym dostał to co chce?

WD security byłby idealny, gdyby umozliwiał szyfrowanie jednej partycji a drugiej nie.
    Coś mi się wydaje, że odpuszczę sobie całe to szyfrowanie. Az tak tajnych rzeczy nie mam
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 05-04-2013 o 13:10

Domyślnie

Jest jeszcze bitlocker to go Tam można wyłączyć wymóg podania hasła na danym komputerze.

Domyślnie

Ostatnie doniesienia z pola walki z HDD.
    Udało się zrobić format i Windows widzi to co "ukrył" TrueCrypt.
    Zrobiłem jedną partycję, zainstalowałem WD Security i OK. Potem podzieliłem dysk na 2 partycje - dało radę, a WD unlocker mimo formatu tych partycji nadal jest na sformatowanym dysku (i blokuje obie partycje albo żadnej, wg wybranej opcji, niesteyty nie da sie blokowac tylko jednej).
    Zdziwiło mnie, że chroniony dysk pozwala sobie na zmianę wielkości partycji (jej zmniejszenie), formatowanie itd.

Gdy był TRruecrypt to formatowanie było problematyczne - Windows nie chciał sie podjąć bo komunikował, że dysk jest używany.

Chcę zrobić format tak, by się pozbyć WD security (tzn na dysku WD unlocker) - i nie wiem jak, a przecież wczoraj wieczorem to juz zrobiłem

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów