Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sigma Sigmie nierowna ?

Krystianw
25-03-2013, 18:07
Witam, jestem na kupnie Sigmy 17-50 2.8. Slyszalem ze kupujac Sigme nalezy wybrac ta najostrzejsza i tu moje pytanie, jaki jest stosunek tych ostrych egzemplarzy do tych mniej. Oczywiscie najbardziej ciekawi mnie jak ten problem dotyka obiektywu ktory planuje zakupic.

Zen
25-03-2013, 18:15
Witam, jestem na kupnie Sigmy 17-50 2.8. Slyszalem ze kupujac Sigme nalezy wybrac ta najostrzejsza i tu moje pytanie, jaki jest stosunek tych ostrych egzemplarzy do tych mniej. Oczywiscie najbardziej ciekawi mnie jak ten problem dotyka obiektywu ktory planuje zakupic.

Masz w Krakowie Sigmę Procentrum, idż zapnij obiektyw i sprawdż, Jak pasuje to kup i tyle.

Krystianw
25-03-2013, 18:44
Planuje kupic uzywana wiec nici z bezposredniego dobierania.

cz4rnuch
25-03-2013, 19:10
Witam, jestem na kupnie Sigmy 17-50 2.8. Slyszalem ze kupujac Sigme nalezy wybrac ta najostrzejsza i tu moje pytanie, jaki jest stosunek tych ostrych egzemplarzy do tych mniej. Wątpię żeby ktokolwiek mógłby Ci sensownie odpowiedzieć na to pytanie i to nie tylko dlatego, że nie dałeś na końcu znaku zapytania :) Dam sobie rękę obciąć, że nikt nie przeprowadził rzetelnie takich badań (coś takiego widziałem jedynie na lensrentals na ich blogu, ale dotyczyło to innych obiektywów). Myślę, że problemem z tą konkretną sigmą może być bardziej BF/FF niż mydlana sztuka, także nie pozostaje Ci jednak nic innego jak sprawdzić konkretny model czy aby się lubi z twoim aparatem. O ostrość bym się aż tak nie martwił. Ostatnio przeglądałem DxOmarka i ta właśnie sigma jako jedyny zoom dobiła do 10mpixeli na D7000 (na bardziej upchanych matrycach jeszcze chyba nie sprawdzali) pozostawiając daleko w tyle Nikkora 17-55 (inna sprawa, że różnica jest tak duża że aż nie chce mi się w to wierzyć)

Edit: DxOmark używają parametru Perceptual Megapixel do oceny ostrości i jeszcze nie doczytałem co to za narzędzie. Pewnie stąd bierze się aż taka różnica. <<Tutaj>> (http://www.dxomark.com/index.php/en/Publications/DxOMark-Reviews/Looking-for-new-photo-gear-DxOMark-s-Perceptual-Megapixel-can-help-you) można o tym poczytać.

Zen
25-03-2013, 19:45
Planuje kupic uzywana wiec nici z bezposredniego dobierania.

No to tym bardziej idiotyczne pytanie.

Krystianw
25-03-2013, 19:51
O samym obiektywie wiem sporo, widzialem przerozne testy ;). Wiem ze tak rzetelnie ciezko to udowodnic, ale chodzilo mi o jakies subiektywe odczucia podczas kupna lub sprawdzania i czy sa to poprostu jakies plotki czy nie. Ale to chyba moze faktycznie byc wlasnie to ze ktos mial BF/FF i stwierdzil omylkowo ze akurat ten egzemplarz jest mniej ostry. Pardon za brak pytajnika.

Krystianw
25-03-2013, 19:58
No to tym bardziej idiotyczne pytanie.

Chyba nie chcialbys sie kiedys dowiedziec ze nabyles mniej ostra sztuke niz mogles nabyc. To normalne ze kazdemu zalezy na jak najlepszej jakosc.

Zen
25-03-2013, 20:14
Chyba nie chcialbys sie kiedys dowiedziec ze nabyles mniej ostra sztuke niz mogles nabyc. To normalne ze kazdemu zalezy na jak najlepszej jakosc.

Odpowiedz mi jak Ty chcesz wybrać tą najostrzejszą z najostrzejszych, zważając na fakt że chcesz kupić używkę ?
Zrobisz przetarg, a może konkurs ?.
Jednego możesz być pewien ....że nigdy nie będziesz pewien.

GonzoG
25-03-2013, 20:20
Nie wiem, czy warto pchać się w tą Sigmę jako używkę - nowa to ok 2700zł, a używka to 2300-2400... No i na używce łatwiej trafić na kalibrowany pod body, więc większe prawdopodobieństwo trafienia na problemy z BF/FF.

Krystianw
25-03-2013, 20:23
Odpowiedz mi jak Ty chcesz wybrać tą najostrzejszą z najostrzejszych, zważając na fakt że chcesz kupić używkę ?
Zrobisz przetarg, a może konkurs ?.
Jednego możesz być pewien ....że nigdy nie będziesz pewien.

Chodzi mi o potwierdzenie tych plotek i o jakies ogolne stosunki jesli takie istnieja. Przeciez to oczywiste ze nie da sie na jednej sztuce wybrac tej najostrzejszej, ale przynajmniej bede mial swiadomosc ze istnieje taki problem lub nie.

GonzoG
25-03-2013, 20:32
Chodzi mi o potwierdzenie tych plotek i o jakies ogolne stosunki jesli takie istnieja. Przeciez to oczywiste ze nie da sie na jednej sztuce wybrac tej najostrzejszej, ale przynajmniej bede mial swiadomosc ze istnieje taki problem lub nie.

Taki problem istnieje z obiektywami każde producenta. Nie ma znaczenia czy to Sigma czy Nikon, czy Zeiss.

Krystianw
25-03-2013, 20:38
Nie wiem, czy warto pchać się w tą Sigmę jako używkę - nowa to ok 2700zł, a używka to 2300-2400... No i na używce łatwiej trafić na kalibrowany pod body, więc większe prawdopodobieństwo trafienia na problemy z BF/FF.

Mysle tez o nowej sztuce. Na amazonie jest jeszcze taniej, ale zamawiajac stamtad nie bede mial mozliwosci sprawdzenia paru sztuk.

Krystianw
25-03-2013, 20:40
Taki problem istnieje z obiektywami każde producenta. Nie ma znaczenia czy to Sigma czy Nikon, czy Zeiss.

A sigma sie tu nie wyroznia jakos szczegolnie pod tym wzgledem ?

dezerter_27
26-03-2013, 01:09
Jeśli jest gwarancja to czego się boisz? A jakie masz body?

tomek67
26-03-2013, 10:10
Zdarzało mi się, że mogłem porównać kilka takich samych obiektywów.
Przy normalnych zdjęciach w centrum nigdy nie widziałem żadnych różnic (gdy AF działał ok).
Natomiast czasem zdarzało się, że niektóre egzemplarze miały wyraźnie gorszą ostrość po jednej stronie zdjęcia.
Nawet przy stałkach się to mi zdarzyło, pierwsza Sigma 19mm była wyraźnie gorsza po lewej stronie prawie od centrum zdjęcia.

GonzoG
26-03-2013, 10:49
Mysle tez o nowej sztuce. Na amazonie jest jeszcze taniej, ale zamawiajac stamtad nie bede mial mozliwosci sprawdzenia paru sztuk.

Na allegro też nowy kupisz za 2400-2500, ale nie z polskiej dystrybucji, więc gwarancja tylko rok, a nie 3 lata.... A te 2 lata gwarancji, to raczej trochę więcej warte niż 200-250 zł...

A sigma sie tu nie wyroznia jakos szczegolnie pod tym wzgledem ?
Tak samo jak i u innych producentów - zależy od szkła.

Przez moje ręce przewinęło się już 6 (4 nowe i 2 używki) szt S17-50/2.8 i 5 trafiało zawsze w punkt. Jedna - moja nie, ale była wcześniej kalibrowana pod inne body, więc miała prawo nie trafiać. Po kalibracji do danych fabrycznych - wysłałem sam obiektyw - trafia idealnie.

Krystianw
26-03-2013, 13:06
Ogladalem zdjecia przykladowe z pewnej aukcji i gosc mial totalnie rozmyta 1/5 lewej strony na kazdym chyba z 7 zdjec. Mozna by pomyslec ze mogl ja kiedys upuscic i optyka sie rozjustowala, ale po poscie tomka67 widac ze taki problem u niego tez wystepowal i to w nie jednej sztuce, wiec cos musi byc na rzeczy. BF/FF nie stanowi problemu bo mozna to szybko wyregulowac.

look
26-03-2013, 13:42
się to astygmatyzm nazywa, no i cóż jak się trafi to po zawodach, do szkła z taką wadą trzeba się albo przyzwyczaić, albo sprzedać szkło.

toleek8
29-03-2013, 13:00
ja mam sigmę 50 1.4 i nie mam z nią żadnych problemów.