Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Domyślnie Sigma Sigmie nierowna ?

Witam, jestem na kupnie Sigmy 17-50 2.8. Slyszalem ze kupujac Sigme nalezy wybrac ta najostrzejsza i tu moje pytanie, jaki jest stosunek tych ostrych egzemplarzy do tych mniej. Oczywiscie najbardziej ciekawi mnie jak ten problem dotyka obiektywu ktory planuje zakupic.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krystianw Zobacz posta
    Witam, jestem na kupnie Sigmy 17-50 2.8. Slyszalem ze kupujac Sigme nalezy wybrac ta najostrzejsza i tu moje pytanie, jaki jest stosunek tych ostrych egzemplarzy do tych mniej. Oczywiscie najbardziej ciekawi mnie jak ten problem dotyka obiektywu ktory planuje zakupic.
    Masz w Krakowie Sigmę Procentrum, idż zapnij obiektyw i sprawdż, Jak pasuje to kup i tyle.

Domyślnie

Planuje kupic uzywana wiec nici z bezposredniego dobierania.

Domyślnie

Witam, jestem na kupnie Sigmy 17-50 2.8. Slyszalem ze kupujac Sigme nalezy wybrac ta najostrzejsza i tu moje pytanie, jaki jest stosunek tych ostrych egzemplarzy do tych mniej.
    Wątpię żeby ktokolwiek mógłby Ci sensownie odpowiedzieć na to pytanie i to nie tylko dlatego, że nie dałeś na końcu znaku zapytania Dam sobie rękę obciąć, że nikt nie przeprowadził rzetelnie takich badań (coś takiego widziałem jedynie na lensrentals na ich blogu, ale dotyczyło to innych obiektywów). Myślę, że problemem z tą konkretną sigmą może być bardziej BF/FF niż mydlana sztuka, także nie pozostaje Ci jednak nic innego jak sprawdzić konkretny model czy aby się lubi z twoim aparatem. O ostrość bym się aż tak nie martwił. Ostatnio przeglądałem DxOmarka i ta właśnie sigma jako jedyny zoom dobiła do 10mpixeli na D7000 (na bardziej upchanych matrycach jeszcze chyba nie sprawdzali) pozostawiając daleko w tyle Nikkora 17-55 (inna sprawa, że różnica jest tak duża że aż nie chce mi się w to wierzyć)

Edit: DxOmark używają parametru Perceptual Megapixel do oceny ostrości i jeszcze nie doczytałem co to za narzędzie. Pewnie stąd bierze się aż taka różnica. <<Tutaj>> można o tym poczytać.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 25-03-2013 o 19:18

Domyślnie

Planuje kupic uzywana wiec nici z bezposredniego dobierania.
    No to tym bardziej idiotyczne pytanie.

Domyślnie

O samym obiektywie wiem sporo, widzialem przerozne testy . Wiem ze tak rzetelnie ciezko to udowodnic, ale chodzilo mi o jakies subiektywe odczucia podczas kupna lub sprawdzania i czy sa to poprostu jakies plotki czy nie. Ale to chyba moze faktycznie byc wlasnie to ze ktos mial BF/FF i stwierdzil omylkowo ze akurat ten egzemplarz jest mniej ostry. Pardon za brak pytajnika.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zen Zobacz posta
    No to tym bardziej idiotyczne pytanie.
    Chyba nie chcialbys sie kiedys dowiedziec ze nabyles mniej ostra sztuke niz mogles nabyc. To normalne ze kazdemu zalezy na jak najlepszej jakosc.

Domyślnie

Chyba nie chcialbys sie kiedys dowiedziec ze nabyles mniej ostra sztuke niz mogles nabyc. To normalne ze kazdemu zalezy na jak najlepszej jakosc.
    Odpowiedz mi jak Ty chcesz wybrać tą najostrzejszą z najostrzejszych, zważając na fakt że chcesz kupić używkę ?
    Zrobisz przetarg, a może konkurs ?.
    Jednego możesz być pewien ....że nigdy nie będziesz pewien.

Domyślnie

Nie wiem, czy warto pchać się w tą Sigmę jako używkę - nowa to ok 2700zł, a używka to 2300-2400... No i na używce łatwiej trafić na kalibrowany pod body, więc większe prawdopodobieństwo trafienia na problemy z BF/FF.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zen Zobacz posta
    Odpowiedz mi jak Ty chcesz wybrać tą najostrzejszą z najostrzejszych, zważając na fakt że chcesz kupić używkę ?
    Zrobisz przetarg, a może konkurs ?.
    Jednego możesz być pewien ....że nigdy nie będziesz pewien.
    Chodzi mi o potwierdzenie tych plotek i o jakies ogolne stosunki jesli takie istnieja. Przeciez to oczywiste ze nie da sie na jednej sztuce wybrac tej najostrzejszej, ale przynajmniej bede mial swiadomosc ze istnieje taki problem lub nie.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów