Zobacz pełną wersję : Windows 8, czyli szlag mnie trafił
Łomatko... Ale się nasłuchałem dzisiaj muzyki w słuchawce. Enrique Iglesiasa mam dosyć do końca życia... Mogliby w Microsofcie zmienić repertuar... Prawie dwie godziny wisiałem na tej słuchawce, przy czym przez 3/4 czasu słuchałem Iglesiasa...
Kilku ciekawych rzeczy się dowiedziałem. I tak... Wbrew temu, co mówicie, zakup oprogramowania na licencji OEM, nawet bez sprzętu, nie jest niezgodny z postanowieniami tej licencji. Po drugie, jeżeli kupię komputer z systemem OEMowym i dokupię do niego drugą licencję OEM, to też nie będzie to niezgodne z licencją. Mało tego, mogę używać obu licencji jednocześnie (np. jedną normalnie, drugą wirtualnie). Jak zapytałem pani, czy jest na pewno pewna, bo ja nie do końca, to chciała mi to na piśmie dać. Więc dla mnie temat jest oczywisty.
Na mój przypadek nie byli w stanie mi zaradzić, bo to sprawa natury sprzętowej i odbili piłeczkę w kierunku Della. Dell nie daje możliwości wyłączenia tego zabezpieczenia, chce wymieniać płytę (za moją kasę). Więc pat.
Najlepiej zachowała się firma, od której to wszystko kupowałem, bo bez problemu przyjmą zwrot tej licencji i skorygują fakturę. Czyli jestem w punkcie wyjścia. Jedynym sposobem na podniesienie ze standard do PRO jest zakup PRO Packa. Dla własnej wygody zrobiłem to przez MS Store, Marketplace, czy jak to zwał... I tu po raz kolejny uległem zdziwieniu... Nie można otrzymać faktury VAT na ten zakup. Kolejny telefon do MS. Pierdylion przełączeń do osób zajmujących się tą problematyką i na koniec dowiedziałem się, że się nie da. Nie da się, bo się nie da i już. Bo oni tego nie przewidują. Jest tylko standardowy rachunek zakupu, do którego dane wypełniam podczas zakupu (tam nawet miejsca na NIP nie ma). Już nie miałem siły drążyć dalej tematu z przełożonymi konsultantów, byłem zły i zmęczony Iglesiasem (to chyba po to oni go tam puszczają)... Ale tematu nie odpuszczę. Tak dla zasady. Tylko poprawcie mnie, jeżeli się mylę. Jeżeli w Polsce funkcjonuje podmiot gospodarczy, działający wg polskiego prawa handlowego, podlegający ustawie o VAT, będący płatnikiem VAT, to gdy kupujący zażąda tej faktury VAT, sprzedający ma zasr... obowiązek ją wystawić, prawda?
Windows 8 PRO -> Windows 8.1 RPO na Lenovo ThinkPad X220 Tablet bez problemów. Zainstalowany modem WWAN i lepsza karta wifi intela ( Ultimate a/b/g/n ).
irek6311
19-11-2013, 16:24
Jazda z 8 pro do 8.1 pro odbywa się na jednym kluczu produktu i zmiany sprzętowe też teraz już nic nie brużdżą ;)
gorzej jak kto chce zmienić wersję OS z 8.1 na pro ale da się to zrobić i w komputerkach z zaszytym w bios kluczem produktu ,
w Dell nie próbowałem bo mam 2 latki z win7 więc zero problemu z przesiadka na win 8.1 ,
jazda z Windows dopiero się zaczyna i ciekawe jak długo win 8.1 będzie wspierany (3lata ?) ...
bo wątpię żeby to był OS na lata > za szybko powstał .
Według PClab Windows 8 ma być wspierany do października 2015, a 8.1 do października 2018.
zbyszekD7000
19-11-2013, 17:36
A to win 8 to nie to samo co 8.1 ? Bo wydawało mi się że 8.1 to aktualizacja 8-ki
Jacek S.
19-11-2013, 17:53
Nie chce zakładać nowego wątku, więc napiszę tutaj.
Stoję przed wyborem systemu. Do tej pory byłem zdecydowany na 64 bitowy W7 Home Premium w wersji OEM (znam konsekwencje OEM), który kosztuje około 350 zł.
Ale pojawiła się aktualizacja W8 do 8.1. Jest on podobnież przyjemniejszy w użytkowaniu od podstawowego W8, który wg mnie, jest dość kiepski (używałem go bardzo krótko). No i tutaj kwestia ceny - niewiele ponad 400 zł za BOXa.
Dużo pracowałem na W7 i mógłbym z niego korzystać bardzo długo, ale BOX jest dużo droższy od BOXa W8.
Mam teraz spory dylemat :( Pomożecie z tego wybrnąć w miarę sensownie? Czy W8 faktycznie jest taki straszny jak go malują?
irek6311
19-11-2013, 18:18
System jest wygodny ale trzeba go poznać Jacek S ,
jeśli komputer zgodny z win8.1 to nie ma co się zastanawiać ,
testowa wersja 8.1 jest dostępna (sprawdzić) ,
zbyszekD7000 win8.1 to nowy system ale Microsoft udostępnił aktualizację w win8 bo ten ma krótkie wsparcie .
Jacek S.
19-11-2013, 18:41
System jest wygodny ale trzeba go poznać Jacek S ,
jeśli komputer zgodny z win8.1 to nie ma co się zastanawiać ,
testowa wersja 8.1 jest dostępna (sprawdzić)
Dzięki za odpowiedź. Zgodny to raczej będzie, bo sprzęt nowy. Obawiam się też, że na każdym kroku MS będzie chciał mi wcisnąć coś ze swojego sklepu...
Pobiorę tego triala i chyba najlepiej będzie się samemu przekonać, jak piszesz.
irek6311 ma racje. Na temat Win8 trzeba trochę poczytać i go poznać. Spędziłem dwa dni na personalizacji i teraz w 95% przypadkach używam tylko tych znienawidzonych przez wszystkich kafelków.
irek6311
19-11-2013, 19:21
Jacek S. większość niechcianych aplikacji i usług można win8.1 wywalić więc te ma tragedii ,
moim skromnym zdaniem win8.1 jest dużo lepiej dopracowany niż win8 (obsługa systemu) testową wersję zainstaluj ...
przekonasz się że obsługuje się win8.1 podobnie do starszych wersji a dodane funkcje in plus są a nie by uprzykrzać życie .
Jacek S.
20-11-2013, 13:20
Jacek S. większość niechcianych aplikacji i usług można win8.1 wywalić więc te ma tragedii ,
moim skromnym zdaniem win8.1 jest dużo lepiej dopracowany niż win8 (obsługa systemu) testową wersję zainstaluj ...
przekonasz się że obsługuje się win8.1 podobnie do starszych wersji a dodane funkcje in plus są a nie by uprzykrzać życie .
Dzięki wielkie za odpowiedź. Może dziś znajdę chwilę, żeby zainstalować triala :)
irek6311
20-11-2013, 18:56
W opcjach język (Panel Sterowania) da się go na język polski ustawić ;)
zbyszekD7000
20-11-2013, 20:13
Chyba jednak nie, tylko mała część się po polskiemu pokazuje
Ale nie oznacza to że win jest po polsku, dalej jest England ;-)
Chyba jednak nie, tylko mała część się po polskiemu pokazuje
Ale nie oznacza to że win jest po polsku, dalej jest England ;-)
Są dostępne pakiety językowe *.lp: http://support.microsoft.com/kb/2607607/pl .
irek6311
20-11-2013, 20:52
zbyszekD7000 jedynie wita po angielsku i w dzienniku zdarzeń część angielska ...
~20% w języku angielskim win8.1 to nie problem chyba ,
testowałem win 7 i win8 było podobnie tak na marginesie .
zbyszekD7000
20-11-2013, 20:58
nie problem, tylko trochę głupio jak część jest po polsku a znacząca większość po angielsku,
spróbuję dociągnąć bo coś samoczynnie się ten pakiet nie zainstalował
irek6311
20-11-2013, 21:02
Standardowo wersja językowa jest po angielsku (100%) i trzeba ściągnąć język polski i zainstalować .
zbyszekD7000
20-11-2013, 21:22
tylko trochę głupio że przy instalacji dopuszcza wybranie języka polskiego, potem w ustawieniach jest że jest wybrany polski a i tak go nie ma tylko trzeba dociągać, taka dezorientacja ze strony MS
na logikę, jak mam na liście że jest polski to nie powinienem niczego doinstalowywać
teraz żeby cokolwiek obsługiwać to trza być informatykiem :-)
irek6311
20-11-2013, 21:32
Na początku ustawiasz tylko język polski dla klawiatury a to nie to samo co systemu ...
nie trzeba być informatykiem a trochę czytać w necie bo tam wszystko jest ,
narzekanie na win8 też wiąże się z niechęci do szukania informacji bo nawet Microsoft tak nieskory do pomocy opisuje obsługę Windows ,
naście lat wstecz trzeba było książki kupować a teraz wszystko w streszczeniu w necie jest więc tylko korzystać :roll:
zbyszekD7000
20-11-2013, 21:39
nie narzekam,
tylko jak do wszystkiego trzeba szukać knifów to by człowiek musiał nic nie robić tylko w necie siedzieć i szukać, to takie trochę bez sensu bo powinno się iść w kierunku ułatwień i temu służą systemy upraszczane / kafelkowe (nie chodzi tu o język bo to proste, ale jest o wiele więcej knifów dla wtajemniczonych,
no dobra dość marudzenia, dzięki za wskazówki :-)
irek6311
20-11-2013, 23:26
Tak na koniec to większość aplikacji (kafelki) można podczepić do paska narzędzi a te systemowe jako skróty na pulpit ,
win8.1 można ustawić że zaraz pulpit pokazuje więc tak jak dawniej a knif to chwilę posiedzieć i poznać go .
zbyszekD7000
20-11-2013, 23:46
zainstalowałem wersję polską (nakładkę języka) a i tak nie wszystko jest po polsku :-)
irek6311
21-11-2013, 00:06
Enterprise masz za free który niedostępny dla klienta z ulicy i narzekasz na niepełne spolszczenie < to niefajne ,
kupiłem zwykłe wersje win8.1 nie pro bo koszt na kilka komputerów byłby za duży i niesmak mam po przesiadce z win8.1 Enterprise ...
pomijam językowe niedoróbki a brakuje mi niedostępnych funkcji w systemie których nie ma też i w pro wersji .
zbyszekD7000
21-11-2013, 00:13
może po aktualizacji ci się wyrówna, bo widać po każdym zaciąganiu duże zmiany, aż dziw bierze że tak podstawowych rzeczy jak np. różne rozdzielczości nie zawarli w wer podstawowej tylko dopiero po aktualizacji wchodzi cała paleta dostępnych rozdzielczości
Ale dzięki Irek6311 za namiary bo dzięki temu potestuję, a miałem duże obawy przed tym systemem / kafalkowym mając złe doświadczenia z kafelkami w komórce.
Dokąd się nie pomaca to się nie przekona :-)
GoOrange
21-11-2013, 00:26
zainstalowałem wersję polską (nakładkę języka) a i tak nie wszystko jest po polsku :-)
Bo to jeszcze trzeba skonfigurować. Piszę z fona to nie podam linka ale wiem że mi zajęło to 2 minuty.
zbyszekD7000
21-11-2013, 00:32
jak będziesz mógł podać to będę wdzięczny
(przy restarcie raz jest po polsku raz po angielsku, informacja o backupie też po angielsku, w środku większość jest po polsku, ale już same kafelki część jest po polsku a część po angielsku tak pół /pół
moje wrażenia jako sceptyka tego systemu po przejściu na niego są dość pozytywne, dużo podobieństw do WIN7, jest dość szybki jak na leciwego kompa na którym go zainstalowałem jedyny minus to nie wspiera karty muzycznej którą wspierał WIN7 (brak sterowników, za stara)
GoOrange
21-11-2013, 00:42
http://www.morfiblog.pl/2012/09/15/jak-calkowicie-spolszczyc-windows-8-rtm/
Sam pakiet językowy masz ale zwróć uwagę na drugą część opisu, czy wszystko poustawiałeś?
zbyszekD7000
21-11-2013, 01:00
dzięki,
poustawiałem,
ale i tak jeszcze nie wszystko się spolszczyło
GoOrange
21-11-2013, 01:03
dzięki,
poustawiałem,
ale i tak jeszcze nie wszystko się spolszczyło
Co się nie spolszczyło? Ja na Surface Pro nie widzę nic po angielsku.
zbyszekD7000
21-11-2013, 01:19
najlepiej widać po kafelkach, i tak np.
Aplikacje - tylko sklep i zdjęcia są po polsku, a wszystko pozostałe angielskie
Akcesoria Systemu - praktycznie wszystko jest po polsku
irek6311
27-11-2013, 23:02
Jak sprawuje się win8.1 zbyszekD7000 ;)
pobierz AVG TuneUP (http://www.tuneup.pl/) ...
po użyciu tego programu win8.1 pracuje dopiero jak trzeba ,
kupiłbym go ale za drogi bo subskrypcje tylko na rok ,
przez 15dni poustawiam Windows i wywalę AVG TuneUP .
zbyszekD7000
27-11-2013, 23:37
WIN 8.1 Sprawuje się całkiem dobrze, największa zaleta to szybkość, działa wyraźnie szybciej, chyba idzie się przyzwyczaić
, kafelki omijam szerokim łukiem ;-) takie przyzwyczajenie :-)
ten AVG to strasznie drogi :-( się cenią ;-)
irek6311
28-11-2013, 17:04
AVG to strasznie drogi :-( się cenią ;-)Po instalacji systemu się przydaje bo nie trzeba sprzątać aktualizacji i pozostałości po instalacjach ...
poustawia się system posprząta a potem wywali ;)
win7 mniej czyścił ale w win8.1 to masa śmieci była a system świeży .
zbyszekD7000
28-11-2013, 17:22
no to spróbuję, dzięki :-)
Serwus, pare swiatecznych dni wolnych sprawilo ze zabrałem się za lubienie Windows8... i idzie mi to w bolach, no ale skoro Slowacki wielkim poeta był to i Windows 8 lubie lubie lubie...
Ad rem.
Szukam po internetach rozwiązania problemu, który mogl wam już rzucic się w oczy :) wewnątrz przeglądarki nie potrafie wpisywać polskich znakow (te pare slow z ogonkami automat mi uzupelnil). Nie mogę ich uzywac wewnątrz przeglądarki, ale już w oknie wyszukiwania (pasek adresu) mogę do woli.
Dla zobrazowania oto pisze:
"z z kropka": |
"z z kreska": z
"u z kreska": ó
"l jak lucja": B
"s z kreska": [
Pozostale (większość klawiszy z prawym altem) nie reagują (nic się nie pokazuje).
Mam zainstalowany tylko jezyk polski (programisty) - zresztą to nie problem bo nie potrafie wpisywać tylko wewnątrz Internet Explorer'a. Nie mam pluginow ani toolbarow, wylaczylem skroty klawiszowe oprogramowania grafiki Radeon. Ktos poratuje?
PS. I pytanie z innej beczki, zastanawiam się nad organizacja pracy wielu uzytkownkow na jednym komputerze - szukam dobrego poradnika/bloga/książki opisującej wady i zalety Windowsowych userow (najlepiej Windows 8) - gdyby ktoś znal pozycje godne polecenia, czy strony ciekawe, to poproszę.. :)
Pomoże ktoś z rozwiązaniem tego problemu?
irek6311
30-11-2013, 22:11
Co do Windows 8 to jest problem z polskimi znakami bo OS nie w 100% ma język polski ...
więc w przeglądarce mogą być problemy i jak ci pomóc :roll:
do Microsoft zadzwoń i opieprz ich że $ biorą a produkt niedopracowany ,
Windows 8.1 mam z dystrybucji niemieckiej i też więcej po angielsku niż polsku (ale en znam więc to olewam) .
radekone
11-12-2013, 10:26
Swietny guide do instalacji i konfiguracji Win8.1.
Ciekawe jest to, ze W8.1 inaczej obsluguje dyski SSD niz W8.
http://www.tweakhound.com/2013/10/22/tweaking-windows-8-1/
Władca Pixeli
12-12-2013, 07:25
http://pclab.pl/news55783.html :mrgreen:
Spadła sprzedaż, poleciały głowy i wreszcie ktoś w Microsoft zrozumiał gdzie jest problem.
Rafał_Sz
12-12-2013, 10:08
Gdyby iść iść tym tropem: XP - spoko, Vista - dno, 7 bardzo spoko, 8 dno - to następny system musi być świetny. ;)
Ale tak mniej więcej jest.
XP był na swoje czasy stabilnym i dobrym systemem.
Vista była eksperymentem na użytkownikach domowych ( ogromna ilość managed code, etc )
Win 7 był wyciągnięciem wniosków z Visty, ale jednocześnie dobrym systemem i dobrym zamiennikiem XP dla korporacji.
Win 8 jest w duzym stopniu eksperymentem nad UI i patrzeniem na systemy operacyjne i ma za zadanie oswoić nas z pewnymi rzeczami. MS wprowadził "nową" strategię modyfikacji - Win 8.1, 8.2 - co oznacza, że Win 8 będize bardziej ewoluował niż poprzednie.
Nie wiem co z następnym systemem, bo na rynku OS było wiele zmian. Być może, to o czym się mówi, czyli przeorganizowanie linii produktów MS będzie kolejnym krokiem, ale nie jako Windows 9, ale 8.9? :) Albo 10.5.
radekone
12-12-2013, 14:22
Co nie zmienia faktu, że W8/W8.1 jest szybki, wydajny i chwalony za wiele rzeczy, przy czym jedyną jego zasadniczą wadą jest jego wygląd.
Istnieją jednak proste i darmowe sposoby, aby go pod tym względem 'usiódemczyć' (logowanie do pulpitu, szybki dostęp do ustawień, start menu, itp.). Żadna filozofia, wystarczy trochę chęci i mniej marudzenia. I wolę go od W7.
Jak słyszę zachwyty nad XP to przypomina mi się jak wieszano na nim psy gdy wyszedł. Odpalany na popularnych wtedy Duronach z 0.5GB wieszał się i ślimaczył przeokrutnie. W8 nawet na słabych sprzętach działa stabilnie.
zbyszekD7000
12-12-2013, 14:24
też to tak zauważyłem, że na słabszym sprzęcie działa sprawniej niż inne systemy
irek6311
12-12-2013, 16:58
Gdyby iść iść tym tropem: XP - spoko, Vista - dno, 7 bardzo spoko, 8 dno - to następny system musi być świetny. ;)Mam odmienne odczucie ...
Win7 średni a win 8 dobry ,
win8.1 to lekko przerobiony 8 więc szału nie ma ,
nie liczyłbym na jakiś super OS od Microsoft już bo firma idzie na masówkę co zaowocuje mnogością systemów podobnych ,
trzeba już składać kasę na nowe komputery bo następcy mogą być niezgodni wstecz ze sprzętem :|
irek6311
12-12-2013, 20:47
Dodam jeszcze że to mit jakoby co 2 OS od Microsoft był dopracowany ,
wszystkie od win95 miałem i złych wspomnień nie mam ,
Windows jest tak dobry jak użytkownik na nim pracujący ale to chyba logiczne ...
podobnie w fotografii nie aparat robi świetne zdjęcia a fotograf .
GoOrange
12-12-2013, 22:08
Ale tak mniej więcej jest.
XP był na swoje czasy stabilnym i dobrym systemem.
Vista była eksperymentem na użytkownikach domowych ( ogromna ilość managed code, etc )
Win 7 był wyciągnięciem wniosków z Visty, ale jednocześnie dobrym systemem i dobrym zamiennikiem XP dla korporacji.
Win 8 jest w duzym stopniu eksperymentem nad UI i patrzeniem na systemy operacyjne i ma za zadanie oswoić nas z pewnymi rzeczami. MS wprowadził "nową" strategię modyfikacji - Win 8.1, 8.2 - co oznacza, że Win 8 będize bardziej ewoluował niż poprzednie.
Nie wiem co z następnym systemem, bo na rynku OS było wiele zmian. Być może, to o czym się mówi, czyli przeorganizowanie linii produktów MS będzie kolejnym krokiem, ale nie jako Windows 9, ale 8.9? :) Albo 10.5.
Kółek z zapory został wybitny i woda pt. darmowy OS juz trysnęła. Usługi Google za darmo, teraz OS X + usługi za darmo... W zasadzie Microsoft nie ma wyjścia. Jak już mówiłem, teraz cała gra toczy się o usługi.
radekone
13-12-2013, 11:23
Asus nie uaktualnił sterowników pod starsze płyty serii P5Q, ale W8 zdaje się nie mieć z tym problemu. Czy natknął się ktoś na to?
A może sama aktualizacja pod chipsety ze strony Intela wystarczy?
radekone
17-12-2013, 13:59
Odpowiem sobie sam, że nie potrzeba żadnych sterowników oprócz tych do dźwięku w najnowszej wersji (VIA, v.10), których się zresztą ostro naszukałem.
A W8.1 śmiga aż miło.
Na 7 w laptopie patrzę teraz jak niedawno na XP.
Wygląda na to, że żona 1 - Microsoft 0.
Nie omieszkam jej o tym powiedzieć :-).
Michaelg
18-12-2013, 19:39
Ja do fanów należeć nie będę, ale mam pytanie czy można usunąć pasek po prawej stronie który się wysuwa?
radekone
18-12-2013, 21:59
Sciagnij sobie Classic Shell (darmowka) http://www.classicshell.net/
Od czasu zainstalowania nie ogladalem Metro.
Dokładnie. Długo się opierałem, ale w końcu zainstalowałem. I to jest jednak to, czego brakowało temu systemowi. Nawet sobie można ikonkę podmienić na jakąś bardziej ósemkową (jak by ktoś chciał, mogę podesłać grafikę - co prawda znalezioną w necie, ale się troszkę naszukałem, żeby znaleźć taką, która mi pasuje).
Michaelg
22-12-2013, 16:09
Używam Classic Shella akurat, ale czy to w nim jest opcja blokady paska?
Tak, jednen z presetów wyłącza dosłownie wszystko, co jest związane z interfejsem Metro.
Michaelg, w odpowiedzi na Twoją PW, wstawiam screen tutaj, może ktoś jeszcze skorzysta. U mnie to działa tyle, że ja nie podnosiłem Windy do 8.1. Może w nowszej wersji systemu coś się zmieniło...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/12/screen-2.jpg
źródło (http://majkon.pl/blog/uploads/2013/12/screen.jpg)
adolfik9501
25-12-2013, 19:23
Wpadłem ostatnio na taki poradnik dotyczący dopieszczania W8.1 http://www.tweakhound.com/2013/10/22/tweaking-windows-8-1/. Powinien się przydać.
Już miałem pisać kilka słów pochwały dla nowego systemu Win 8.1, że przyjazny, czytelny itd. itd. wiadomo trzeba się przestawić, ale, że generalnie jest OK.
Aż do wczorajszej nocy.
System mam już od jakiegoś niecałego miesiąca, wszystko było ok, uruchamiał się jakieś 8-10 sekund, wszystko idealnie płynnie chodziło, aż do wczoraj. System zaczął widocznie zwalniać. Wywalił kilka błędów programów, pozamykał je. Zrestartowałem komputer i tu zaczęła się magia. Uruchamianie stanęło na niebieskim okienku ładowania 8.1 - restart. Znowu stanęło na niebieskim okienku - lampka od dysku mruga i świeci więc dysk pracuje, ok, czekam ok 5 min. Widzę stronę logowania, ale moją uwagę przykuwa czerwone kółko przy połączeniu sieciowym - kabel jest wpięty a mimo to system nie ma połączenia z internetem. No nic, loguję się, i za chwile obraz staje się czarny widzę tylko kursor. Ctr+alt+del powoduje wyskoczenie ekranu z możliwością włączenia managera zadań - ale tylko w teorii. Gdy próbuję go uruchowmić nic się nie pokazuje i dalej jest czarny ekran.
Próbowałem odpalić też tryb awaryjny ale w miejscu gdzie należy wybrać w jakim trybie winda ma się odpalić, trzeba wcisnąć przyciski od 1-9 albo F1-F9. Problem jest w tym, że w tym miejscu klawiatura przestaje działać i nic nie idze zrobić oprócz kolejnego restartu który trwa wiecznie. I tak w koło macieju...
Macie może jakieś pomysły co możnaby z tym zrobić?
Instalowałeś coś ostatnio? Zmieniałeś ustawienia systemowe? Używałeś modyfikacji wyglądu systemu jak wymienione wyżej "startmenu for win8" etc ?
RobertMiernik
05-01-2014, 23:33
To wygląda raczej na problem sprzętowy, jak już w tryb awaryjny się wejść nie da i klawiatura przestaje działać - to jest bardzo źle..
Instalowałeś coś ostatnio? Zmieniałeś ustawienia systemowe? Używałeś modyfikacji wyglądu systemu jak wymienione wyżej "startmenu for win8" etc ?
Tak classic Shell zainstalowałem, używałem tego przez jakiś może tydzień i to był pierwszy program który się wykrzaczył.
W zasadzie system był czysty, miał zainstalowanych tylko kilka graficznych programów, żadnych aktualizacji, nowych sterowników. Jedyną modyfikacją był właśnie ten mod z góry.
Może poszła automatyczna instalacja aktualizacji?
Klawiatura może nie działać na początku ze względu na sterowniki - spróbować podpiąć inną.
Taki czarny ekran dla mnie oznacza raczej jakąś uwaloną aplikację, która robi syf w systemie - wszelkie modyfikacje w stylu classic shell idą na pierwszy ogień jeżeli chodzi o podejrzenia - w końcu one grzebią przy kwestiach wyświetlania.
Co zrobić? Najpierw próbować wejść w tryb awaryjny z innymi klawiaturami, później, odinstalować syf który może coś psuć.
Może poszła automatyczna instalacja aktualizacji?
Klawiatura może nie działać na początku ze względu na sterowniki - spróbować podpiąć inną.
Taki czarny ekran dla mnie oznacza raczej jakąś uwaloną aplikację, która robi syf w systemie - wszelkie modyfikacje w stylu classic shell idą na pierwszy ogień jeżeli chodzi o podejrzenia - w końcu one grzebią przy kwestiach wyświetlania.
Co zrobić? Najpierw próbować wejść w tryb awaryjny z innymi klawiaturami, później, odinstalować syf który może coś psuć.
Inne klawiatury też nie działają, próbowałem. Podobno to dosyć częsty błąd w win 8, 8.1 wystarczy wpisać "czarny ekran po logowaniu win 8" i wyskakuje tego mnóstwo, u niektórych przyczyną są sterowniki karty graficznej, u innych aktualizacja z 8 na 8.1 tyle że w większości przypadków działa klawiatura.
U mnie nawet po formacie ssd (na którym stoi system i programy) i reinstalacji windy dalej problem występował (długie i mozolne odpalanie) ale udało się jednorazowo wejść na pulpit. Kiedy chciałem wejść na hdd system się zamulił i zawiesił więc zdiagnozowałem, że to w hdd jest problem.
Odpiąłem i zaczeło wszystko śmigać.
Format D:\ i na razie jest spokój. Prawdopodobnie jakiegoś wirusa złapałem który powodował błąd dysku. Czy może to coś innego? Jak myślicie?
BTW, jakiego antywira nawet płatnego polecacie do małej firmy, taki coby nie zamulał za bardzo i był przede wszystkim skuteczny?
irek6311
06-01-2014, 16:19
Norton NIS lub N360 skuteczne i nie zamulają ,
a te krzaki co miałeś Misher raczej sprzętowy problem bo win8 nie zdycha z powodów aplikacji .
A czy mógł zdechnąć z powodu jakiegoś wirusa albo błędu programu który wykrzaczył hdd ale po formacie odżył? Bo teraz wszystko działa i właśnie na nim pracuję, więc ewidentnie błąd był w twardzielu.
irek6311
06-01-2014, 16:33
Daj zrzut z CrystalDiskInfo w jakim stanie są dyski ,
wirus nie wysypie win8 (8.1) nie ma takiej opcji ,
zrezygnuj z nakładek classic shell bo zamulają system ,
przyspieszyć win 8 można tą aplikacją AVG PC TuneUp .
I jak to wygląda?
Hdd
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.com/a/img11/1426/t7p9.jpg)
Ssd
źródło (http://imageshack.com/a/img716/4024/4z8z.jpg)
wirus nie wysypie win8 (8.1) nie ma takiej opcji ,
Oczywiście, że wysypie.
@Misher
Myślę, że mógł to byc po prostu padający dysk, szczególnie patrząc po screenach które zamieściłeś.
Jeżeli masz wyeksportowane foldery systemowe na HDD, to przy błędzie dysku może to powodować problemy z załadowaniem i działaniem systemu.
Czyli reklamować hdd? Czy ratować jakimś programem? Właśnie skanuję go AVG dick doctor, ale zawiesił się na 9%.... masakra z tym dyskiem.
RobertMiernik
06-01-2014, 18:25
Ze sprzętem nie wygrasz, reklamuj jeśli możesz.
irek6311
06-01-2014, 18:40
Dysk da się naprawić MHDD < niskopoziomy format dysku ,
program wersji bootowalnej płyty CD i naprawić z niego dysk ,
co do reklamacji to wymiany nie zrobią a tylko to co ten program .
RobertMiernik
06-01-2014, 18:59
wątpię, zawsze dostawałem nowy a w ciągu ostatnich dwóch lat wymieniałem 6 czy 7 razy
irek6311
06-01-2014, 19:32
Dysk nie ma usterek mechanicznych to na jakiej podstawie go reklamować RobertMiernik ?
przeważnie winowajcą takich usterek jest zasilacz (nie markowy lub za słaby) ...
trzeba by zacząć od niego bo może więcej popsuć w komputerze .
Co to znaczy mechanicznych? Padające nagle sektory mogą oznaczać usterkę mechaniczną. Uszkodzenie części związanych z głowicą to nie wszystko co może się stać z dyskiem.
RobertMiernik
06-01-2014, 21:02
Usterki mechaniczne nie są reklamowane bo wymagają upuszczenia dysku albo uderzenia w coś laptopem.
To są 'usterki' i mają być usunięte - ponieważ nie da się ich usunąć (program, który zmapuje uszkodzone sektory to nie jest usuwanie usterki) więc rozsądny gwarant po prostu wymienia dysk.
Tak jak pisałem 'ostatnio' wymieniłem z 6 dysków i wszystkie przyszły nowe - żadnych 'napraw'....
Oczywiście, że wysypie.
@Misher
Myślę, że mógł to byc po prostu padający dysk, szczególnie patrząc po screenach które zamieściłeś.
Też tak uważam. Miałem identyczny problem. System na SDD a reszta na talerzach. Padający dysk HDD skutecznie uniemożliwiał najpierw odpalenie systemu a później wykrzaczał cały komputer na etapie POST. A i irek dobrze prawi - bardzo często obarcza się za wszystko system a bruździ tandetny zasialacz, albo sypiące błędami kości pamięci.
Zasilacz mam SillentiumPC Deus G1 600W więc chyba nie taka tandeta.
Co do problemu z klawiaturą to chyba znalazłem winowajcę - FastBoot MSI, program który szybciej odpala kompa, praktycznie tak szybko, że nie można wcisąć del ani f11 przy rozruchu. Wyłącza on klawiaturę. Po wyłączeniu programu mam klawiaturę aktywną przy rozruchu.
Zaraz będę probowal naprawić dysk mhdd zobaczę co z tego wyjdzie. Pierwszy raz mi się zdarza, że dysk pada po pierwszym miesiącu użytkowania.
RobertMiernik
07-01-2014, 00:18
nie naprawiaj, jest ewidentnie wadliwy, teraz usuniesz błędy a za 6 miesięcy padnie z danymi...
irek6311
07-01-2014, 11:31
Jakby szedł na zgon hdd to parametr 01 i 05 musiałby być zły ,
obstawiam zanik prądu lub podobne zdarzenie ale dysk da się naprawić ,
mam w domu kilka takich dysków i po naprawie 2 rok służą bez ponownych badów ,
dysk monitorować CrystalDiskInfo i jak problem powróci dopiero serwis ...
ale decyzja należy do właściciela więc to moja tylko sugestia .
trzcionek
14-01-2014, 20:05
Mam taki problem... mianowicie odebrałem kompa ze sklepu z zainstalowanym WIN8. wszystko grało, instalowałem, ustawiałem itp. po ok tyg czasu (dziś) chciałem zainstalować resztę programów których nie zdążyłem zainstalować wcześniej. Niestety, w każdym programie pojawia się ten sam problem, mianowicie cała instalacja przebiega w porządku do czasu pojawienia się paska z postępem instalacji.. ani drgnie i nic się nie da zrobić - trzeba zakończyć proces. Ktoś ma pomysł co trzeba zrobić?
Może masz jakąś niedokończoną instalację?
trzcionek
14-01-2014, 20:47
Może masz jakąś niedokończoną instalację?
a gdzie to mogę sprawdzić?
irek6311
14-01-2014, 21:20
Przeprowadż gruntowne czyszczenie AVG PC TuneUp trzcionek ,
program ma masę opcji które przydały by się w Windows .
Odgrzewam kotleciora... Co prawda problem ciągnie się od 7-ki, ale może w 8-ce jest jakiś sprytny patent.
Czy ktoś ma pojęcie, jak w szybki sposób oczyścić listę ostatnio otwieranych dokumentów programu przypiętego do paska? Chodzi o o to, że jak kliknę PPM na ikonkę, rozwija się lista kilkunastu ostatnio otwieranych dokumentów. A tak naprawdę przechowywane jest nie wiem ile tych dokumentów (w zasadzie skrótów). Dużo w każdym razie...
Tutaj dla przykładu Reader:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/04/acrobat-2.jpg
źródło (http://majkon.pl/blog/uploads/2014/04/acrobat.jpg)
Tych pdfów dziennie otwiera się pierdylion. Można każdy skrót kliknąć PPM i wybrać "Usuń", ale już od pół godziny usuwam i mnie szlag trafia. Nie ma gdzieś jakiegoś guzika "usuń historię programu"? Już mogliby tak zrobić, żeby ta lista była pobierana z ogólnej historii otwieranych dokumentów (którą można oczyścić dwoma kliknięciami), jedynie filtrowana po rozszerzeniu. Ale nie... Musieli zrobić to tak, żeby było trudniej...
Andrzej1974
28-04-2014, 16:51
Ach ten "tragiczny" Windows 8.... Grr... jak on potrafi w.... ;-)
W Windows 8.1:
1. Prawoklik na pasku zadań (taskbar) a następnie wybierasz Properties.
2. Przechodzisz na zakładkę Jump Lists.
3. Odznaczasz drugiego checkboxa tj. Store and display recently opened items in Jump Lists.
4. OK.
źródło (http://img31.otofotki.pl/obrazki/lt965_Untitled.png)
irek6311
28-04-2014, 21:33
Prościej ale tylko w wersji Windows 7 / 8 (8.1) pro działa ...
uruchom gpedit.msc < tam można dużo poustawiać ;)
Ach ten "tragiczny" Windows 8.... Grr... jak on potrafi w.... ;-)
Nie tylko Win8. W Siódemce jest dokładnie to samo.
Ja nie chcę, żeby tam się nic nie zbierało, bo dosyć często korzystam z tych skrótów, generalnie to jest fajne rozwiązanie, tylko fatalnie zrealizowane. Mnie chodzi o to, żeby w jakiś sensowny sposób tym zarządzać.
Popatrzę sobie w polityki grup, ale nie wydaje mi się, żeby tam się dało ustawić akurat to, czego mi potrzeba. GPO do czego innego służą...
Limitowanie ilości zawsze może trochę pomóc, szczególnie jak masz mały ekran.
Swoją drogą, to pytanie bardziej dla developerów, czy tym co tam się wyświetla zarządza system, czy może aplikacja? ( może ktoś się orientuje :P )
...
... bo dosyć często korzystam z tych skrótów ...
...
A nie możesz utworzyć na pasku zadań odrębnego, Twojego paska używanych przez Ciebie narzędzi, gdzie już takie szopki nie będą się działy?
Najprościej robi się to w taki sposób że do utworzonego folderu, wrzuca się skróty do najczęściej używanych programów, po czym PPM na pasek zadań --> paski narzędzi --> nowy pasek narzędzi i wskazujesz utworzony folder ze skrótami, odtąd masz już wszystko pięknie dostępne, bez żadnego przypinania.
Dobrze jest też usunąć nazwę paska i nazwy skrótów i zostawić tylko ikony programów, żeby nie robić bałaganu, a pasek przeciągnąć maksymalnie w lewo i zablokować.
Do realizacji na okienkach od xp po w8.1
Panoowie, ja nie mam problemu z przybornikiem najczęściej używanych aplikacji, tylko z najczęściej używanymi dokumentami poszczególnych aplikacji. Przykład, który pokazałem wyżej dotyczył akurat Readera, ale to samo jest z Wordem, Excelem, Notatnikiem i każdym innym programem, który wczytuje jakieś pliki/dokumenty.
No dobra, widzę, że nadal jest z tym kiszka i nikt się jeszcze nie zbuntował... Widocznie mało kto tego używa i nikomu specjalnie nie przeszkadza... W każdym razie dzięki za chęć pomocy.
Panoowie, ja nie mam problemu z przybornikiem najczęściej używanych aplikacji ...
No jak nie masz, jak wyraźnie masz ?!
Moja porada, rozwiązuje ten problem definitywnie, bo, do stricte skrótów, nie są systemowo podpięte żadne dodatkowe ficzery, jak choćby lista używanych dokumentów.
Jest jeszcze jedna zaleta umieszczenia swojego paska narzędzi na pasku zadań, że można wówczas każdą umieszczoną tam aplikację odpalić z buta z uprawnieniami admina, czego z podpiętymi uczynić nie sposób.
Wiesz, jak bym chciał nie mieć tych list dokumentów wcale, to bym je sobie wyłączył. Bo całkiem wyłączyć się da. Ale ja z tych list korzystam i chcę je mieć. Tylko chcę (tzn chciałbym) też mieć możliwość jakiegoś sensownego zarządzania nimi. I to tu jest pies pogrzebany. Bo z czasem gromadzi się tam cała masa jakichś zaszłości. Generalnie, aż tak bardzo to nie przeszkadza poza tym, że mnie drażni. Czasem, jak sobie przypomnę, to zaczynam wywiewać skróty z tych list i klikam, klikam, klikam... Aż mi się znudzi i zostawiam... A chciałbym móc sobie otworzyć okno katalogu, w którym te skróty siedzą, zaznaczyć większość, zostawić tylko te używane, a resztę wywalić. Tak, jak jest systemowy katalog "Niedawno używane elementy". Mogę sobie otworzyć okienko, zaznaczyć, co mi się nie podoba i wypierniczyć do kosza...
otwieracz
11-12-2014, 20:25
Wczoraj ok. godz. 16 na moim laptopie rozpoczęło się uaktualnienie wersji 8.1, a raczej jego personalizacja po aktualizacji. Trwało do dzisiaj do godz.18:30. Co to k^#*a jest za szajs?! Przez ten czas nie mogłem uruchomić normalnie oprogramowania. Najpierw cierpliwie czekałem, czekałem, czekałem - bo przecież jest napisane nie wyłączać komputera. Około 23 wczorajszego dnia nie wytrzymałem i próbowałem wyłączyć laptopa. Nic z tego. Nie da się, przechodzi w tryb uśpienia a po ponownym uruchomieniu dalej to samo - personalizacja systemu Windows, nie wyłączać komputera. Nic nie działa nic nie można włączyć ani wyłączyć. Więc podłączyłem do zasilacza i czekałem od północy aż do dzisiaj jak się ten szajs spersonalizuje. Wyjmowałem w międzyczasie baterie i nic nie pomagało, dalej wyskakiwał ten sam komunikat. Już zacząłem przeglądać gazetkę MM w poszukiwaniu nowego laptopa bez tego badziewia, a w głowie kołatała mi myśl że zaraz ekran mojego laptopa będzie miał spotkanie z moim butem. I dziś przed jakąś godziną zatrybił. Na ekranie pojawił się napis Windows 8.1 Bulid 9600... Miałem wcześniej problemy z aktualizacjami tego systemu, zresztą nie tylko ja bo jest w necie dużo na ten temat ale to co spotkało mnie teraz to już szczyt szczytów. Już się boję ile będzie trwała następna aktualizacja - strzelam że tydzień minimum.
badtorro
11-12-2014, 20:32
trzeba było od początku trzymać go na zasilaczu -najczęściej na baterii system zwalnia w celu oszczedzania energii ;-) może następnym razem jednak nie będzie trwało to tydzień
Andrzej1974
11-12-2014, 20:49
Niezły masz ten sprzęt... ;-) Choć najlepiej zegnać na MS...
otwieracz
11-12-2014, 20:51
Na zasilaczu był gdzieś od 23:45 wczoraj aż do dziś do godz. 18. Grubo... W międzyczasie pojawiły się problemy. Nie mogę zamknąć CCleanerea ani uruchomić Anti-Malware. Tło pulpitu wcięło i wygląda to tak że chyba ciągle się coś dalej personalizuje bo pojawia się to małe kółeczko ładowania zamiast strzałki. Nie mogę wyłączyć laptopa. Chyba sam się prosi o szybką śmierć bo kończy mi się cierpliwość. Mam jeszcze Avasta, i ani on ani Malware nic mi wcześniej nie wykryły. Albo załapałem jakiegoś syfa, albo ten Windows wyląduje w koszu razem z laptopem zaraz...
otwieracz
11-12-2014, 21:01
Niezły masz ten sprzęt... ;-) Choć najlepiej zegnać na MS...
Intel Core i3-3110M, 2,4 GHz, 4 GB Ram
No nie wiem jak tam u Ciebie, ale OS-ów windowsowych nie da się używać bez ich porządnego skonfigurowania i to procentuje również przy okazji aktualizacji (u mnie dwa dni temu i trwała też dość długo, bo ok. 40 minut).
Powyłączać trzeba bezużyteczne procesy, pomoże xp-AntiSpy (nie sugeruj się nazwą).
otwieracz
11-12-2014, 21:47
Wyjąłem znowu baterię, odpaliłem, zaczęło znowu aktualizować ale po chwili miałem komunikat że nie można ukończyć aktualizacji. A potem przywracanie systemu i mam wszystko znowu po staremu, czyli sprawne :-) To dziadostwo nie dało rady się zaktualizować. Miejsca na dysku miało mnóstwo. I dobrze. Nie chcę mieć z nim już nic do czynienia, wystarczy mi starsza wersja.
Rafał_Sz
12-12-2014, 09:46
No nie wiem jak tam u Ciebie, ale OS-ów windowsowych nie da się używać bez ich porządnego skonfigurowania i to procentuje również przy okazji aktualizacji (u mnie dwa dni temu i trwała też dość długo, bo ok. 40 minut).
Powyłączać trzeba bezużyteczne procesy, pomoże xp-AntiSpy (nie sugeruj się nazwą).
Da się. U mnie w firmie od trzech lat pracuje komp z i72600k podkręconym do 4,5 GHz. Komp pracuje non stop 24h/ na dobę 365 dni w roku (render, sterowanie maszynami CNC i takie tam). Raz na trzy miesiące wyłączam go jedynie po to, żeby system mógł się zaktualizować. System to W7 Pro/64. Nigdy nic przy nim nie gmerałem i nigdy mi się nie wywalił. Chyba jakiś cud. ;)
... Chyba jakiś cud. ;)
To nie cud, tylko różnica pomiędzy systemem eksploatowanym wielozadaniowo, często z niestabilnym oprogramowaniem, a systemem zastosowanym do specjalizowanych i STAŁYCH zadań.
Chociaż i w firmowym powycinałbym w pień sporo procesów, które potrzebne są, jak koziej rzyci trąba.
Jak windows zle dziala to zawsze mozna przesiasc sie na macka, dalej bedziesz rzucal miesem i chcial rozwalic komputer, ale na forach obowiazkowo pisanie "u mnie wszystko dziala", zawsze to plus bo na necie bedziesz oaza spokoju:mrgreen:
Jak windows zle dziala to zawsze mozna przesiasc sie na macka, dalej bedziesz rzucal miesem i chcial rozwalic komputer, ale na forach obowiazkowo pisanie "u mnie wszystko dziala", zawsze to plus bo na necie bedziesz oaza spokoju:mrgreen:
Znam amerykańskie standardy towarzyskie, gdzie tylko gdy wszystko jest OK, jesteś z ich punktu widzenia, osobą godną zainteresowania.
Kto by tam chciał gadać z nieudacznikiem, któremu nic nie wychodzi, i który tylko na wszystko narzeka?
Dlatego OS X jest cool i MS toże. :D
Andrzej1974
14-12-2014, 20:56
Odkąd pamięcią sięgam a swoje latka już mam to zawsze wszyscy i wszędzie psioczyli na systemy M$ a i tak ich używali, używają i będą nadal używali. Po co więc to psioczenie skoro tak naprawdę nie ma alternatywy? ;-)
Odkąd pamięcią sięgam a swoje latka już mam to zawsze wszyscy i wszędzie psioczyli na systemy M$ a i tak ich używali, używają i będą nadal używali. Po co więc to psioczenie skoro tak naprawdę nie ma alternatywy? ;-)
Jaja sobie z nas robisz, jak to nie ma alternatywy? :)
Jest i zawsze była, tyle że do niektórych zadań trzeba nadal używać albo OS-ów MS, albo OS X-ów.
Andrzej1974
14-12-2014, 21:17
Jakie zadania masz na myśli gdzie Windowsy się nie sprawdzą i jaki jest to procent?
Bzdura.
U mnie Win7, na i7-920 @4.0GHz + turbo, pracuje po 12-14h dziennie, z kilkoma przeglądarkami, każda po ponad 100 kart, myzuką, filmami, outlookiem, często visual studio, dziesiątkami sesji putty, jakimś wordem, zawsze torrenty, w tle oracle, czasem mssql server, komunikator i masa innych rzeczy których nie pamiętam.
W systemie, po instalacji wyłączyłem tylko swap, żeby nie tracić pojemności niepotrzebnie.
Zużycie RAM prawie zawsze powyżej 7GB.
System działa dobrze, sprawnie i nie mam potrzeby jakiegokolwiek grzebania. To nie XP.
Jakie zadania masz na myśli gdzie Windowsy się nie sprawdzą i jaki jest to procent?
Znalazłyby się zadania, które realizowane są lepiej w systemach linuksowych, ale ja tu mówię o przypadkach, kiedy systemy MS działają na kogoś rzygliwie, bo wówczas ogranicza się bytność na nich do absolutnego minimum.
RobertMiernik
14-12-2014, 23:26
Jaja sobie z nas robisz, jak to nie ma alternatywy? :)
Jest i zawsze była, tyle że do niektórych zadań trzeba nadal używać albo OS-ów MS, albo OS X-ów.
Coś pięknego.
Jest alternatywa tyle, że do niektórych zadań nie ma alternatywy...
;]
Coś pięknego.
Jest alternatywa tyle, że do niektórych zadań nie ma alternatywy...
;]
Ano nie ma, jako że żadne środowisko wirtualne nie zastąpi w pełni pełnoprawnego systemu, szczególnie przy mocno obciążających zadaniach takich jak masowa obróbka fotografii np. oprogramowaniem Adobe.
Ano nie ma, jako że żadne środowisko wirtualne nie zastąpi w pełni pełnoprawnego systemu, szczególnie przy mocno obciążających zadaniach takich jak masowa obróbka fotografii np. oprogramowaniem Adobe.
Masowa obróbka fotografii można nie tylko zrobić w programie Adobe ale też w nie komercyjnych oprogramowaniach np. wykorzystując program imagemagick
Masowa obróbka fotografi można nie tylko zrobić w programie Adobe ale też w nie komercyjnych oprogramowaniach np. wykorzystując program imagemagick
Amator może wszystko, może nawet w ogóle nie robić zdjęć, albo zupełnie olać ich obróbkę i co komu do tego, ale zawodowcy mają swoje obowiązki i przyzwyczajenia, ba niektórzy mają nawet wypracowane schematy, z którymi trudno walczyć, więc wybacz ale ...
jerryjola
16-12-2014, 13:15
Amator może wszystko, może nawet w ogóle nie robić zdjęć, albo zupełnie olać ich obróbkę i co komu do tego, ale zawodowcy mają swoje obowiązki i przyzwyczajenia, ba niektórzy mają nawet wypracowane schematy, z którymi trudno walczyć, więc wybacz ale ...
Tym razem wyjątkowo z kolegą się zgadzam.
Alternatywy dla Windowsa są. I to całkiem dobre.
Ja ostatnio zainstalowałem obok windy ZorinOS 9. Piękne toto, śmiga jak ta lala.
Pytacie - gdzie jest problem, skoro piszę, ze go niema ?
W pozostałym oprogramowaniu.
Patrząc się na programy do obróbki zdjęć, to jest ich masa, co jeden to lepszy, ale - mało który pójdzie pod Linuxem
Z poważniejszych to: Bibble Pro (ostatnia wersja to 5.2.1, już nie kontynuowany ), Corel AfterShot2 (kontynuacja Bibble), Darktable... i z poważniejszych chyba nic. Ja przynajmniej kojarzę.
Próbowałem zainstalować pod Linuxem inne programy do obróbki czy zarządzania fotografią - i Corela, i Lightrooma, i PSE, CNX2 - i porażka. Ani przy pomocy Wine, ani przy pomocy CrossOver'a, nie ruszają.
A jak ktoś pracuje x lat na na Lightroomie, to nie da się nawet po paru tygodniach, biegle operować na np. Darktable. To nie tylko kwestia przyzwyczajeń ale myślę, że i ustawień środowiska pracy - konfiguracja monitora, drukarek, kalibracja kolorów, etc.
Ja dopiero od niedawna mogę w miarę swobodnie pracować (jako firma) na Linuxie, gdyż od niedawna moje główne narzędzie pracy (specjalistyczny program) pojawił się jako działający w chmurze, niezależnie do systemu. To duży plus. Ale minus - inne programy. Niestety nie wszystko w Wordzie mogę zrobić. Nie każda drukarka współpracuje z Linuxem.
Co do aktualizacji windy do 8.1 - u mnie trochę trwało, może nie całą noc. To może być też kwestia przepustowości sieci (trochę danych musiało przejść na kompa). Ale jak muszę popracować na Windzie, to nie narzekam na 8.1.
Praca na danym systemie, to też chyba kwestia konfiguracji systemu po instalacji. Może też kwestia konfiguracji sprzętowej. Mam w firmie inny laptop, na którym siódemka jest od 2011 r i nic mi się dzieje. Może z klika razy się zawiesił (ale to moje własne życzenie). Natomiast laptop był skonfigurowany (oprogramowanie) na pracy typowo biurowej plus obróbka fotografii (CNX2 i Corel PSP X). I nic poza tym.
Andrzej1974
16-12-2014, 23:50
Kilka razy próbowałem zakochać się w Red Hacie i... dałem sobie za n-tym razem spokój. Jednak Windows to jest to i przynajmniej nie ma problemów z apps o czym wyżej wspomniał mój przedmówca. Nie widzę więc sensu aby się męczyć i na siłę próbować zakochać w linuksach wszelkiej maści. Z Windowsami jest dużo lżej i tyle w temacie. ;-)
... i tyle w temacie. ;-)
Jak ja to lubię, to takie władcze. :D
Andrzej1974
17-12-2014, 06:02
Jak ja to lubię, to takie władcze. :D
Hmm... a tak na coś więcej można liczyć?
Z roku na rok coraz mniej interesuje mnie jaki mam system operacyjny, dla mnie to tylko podstawka do interesujących mnie programów.
Czy będę miał ikony czy kafelki - bez znaczenia.
Win 8.1 miło mnie zaskoczył, tak w pracy jak i prywatnie. Zwłaszcza jeżeli chodzi o stabilność i szybkość działania.
Pierwszy raz mam wrażenie, że wystarczy kupić system i działa on na prawie każdym sprzęcie - to widzę w pracy, część komputerów dość archaicznych.
W poprzednich wersjach zazwyczaj musiałem robić upgrade, żeby swobodnie SYSTEM działał, nie mówiąc już o aplikacjach.
Pozdrawiam Mirek
velaskez
17-12-2014, 11:31
Ja ostatnio miałem do czynienia z Panem prezesem dość małej firmy, próbującym mi wmówić, że Linux to jest super narzędzie i dlaczego program za 25-30k PLN (Autocad) nie wspiera linuxa. Ehh...i wytłumacz tu takiemu, że jest najmniejsza płotką w akwarium, skoro kupuje aż 2 (dwie) sztuki tego oprogramowania :D
Hmm... a tak na coś więcej można liczyć?
No co tu gadać, styl po prostu monarchiczny i nieznoszący sprzeciwu. :D
W8.1 to stabilny system, niestety to nadal windows, czyli najbardziej atakowany przez wszelkiej maści robactwo system i na tym polu ustanowiono już jakiś rekord świata.
Dlatego MS powinien stawiać na odzyskiwanie traconego przez lata zaufania użytkowników okienek, co nie stanie się tak z dnia na dzień.
Z powodu tego permanentnego braku zaufania, instaluje się na komputerach po dwa systemy, przy czym tym drugim, czy pierwszym, często bywa linuks.
C'est la vie i nie ma się co na fakty obrażać. ;)
RobertMiernik
17-12-2014, 11:58
Z powodu tego permanentnego braku zaufania, instaluje się na komputerach po dwa systemy, przy czym tym drugim, czy pierwszym, często bywa linuks.
Jeśli mówimy o faktach to robi tak może 0,000 000 1% część użytkowników windowsa
Jeśli mówimy o faktach to robi tak może 0,000 000 1% część użytkowników windowsa
A Ty, wszędobylski jasnowidzu skąd u Czorta znasz statystyki? :D
Jeżeli ktoś tak nie czyni, to zwykle albo z niewiedzy (znaczny odsetek), albo z głupoty (olbrzymi odsetek potencjalnych respondentów).
... ale jak już mówiłem, takie jest niestety życie, które każe nam żyć pośród niezrozumienia.
Diogenes miał nadzieję, ale też w końcu dał za wygraną.
Jeżeli ktoś tak nie czyni, to zwykle albo z niewiedzy (znaczny odsetek), albo z głupoty (olbrzymi odsetek potencjalnych respondentów).
Przestań obrażać, znaczną większość osób na tym forum, jak i w tym wątku.
Instalowanie i korzystanie z 2 systemów jest dla nerdów, a źle zabezpieczony linux, nie aktualizowany, jest coraz bardziej niebezpieczny - powstaje coraz więcej malware wykorzystującego luki w systemach linuxowych i to nie tylko serwerowych.
O Ty kurczaki pieczone... Ja tak nie robię, zupełnie świadomie, nie mam nawalone w garach na punkcie zabezpieczeń, pracuje na użytkowniku z uprawnieniami administratora od zawsze (jakieś 20 lat) i popatrz... Jakoś nikt mi się nigdy nigdzie nie włamał... Jak to możliwe w ogóle...
Śmiać mi się trochę chce, jak czytam takie opowieści, jacy to narażenie jesteśmy na zła wszelakie czyhające na nas za każdym rogiem, pod każdym linkiem, jaki to Windows dziurawy i w ogóle... Mam tu na myśli zwykłego szarego użytkownika, który chociaż odrobinę myśli podczas użytkowania komputera. Po jakiego grzyba tworzyć jakieś spiskowe teorie dziejów?
Będziesz miał nawalone nie w garach a gdzie indziej jak załapiesz jakiś syf. Świadome używanie komputera to również stosowanie zabezpieczeń i nie ma wtym żadnej teorii spiskowej.
Majek, to że żyjesz sobie bezstresowo, to powiadam Ci czysty zysk, ale ni cholery nie dodaje Ci to bezpieczeństwa. :)
Nie będę Cię zatem zamęczał filozofią Psa, która pasuje jak ulał do każdych czasów i pozostaje mi tylko życzyć Ci ... Zdrowych, Spokojnych Świąt.
Mi nie chodzi o nieużywanie zabezpieczeń wcale, tylko o używanie ich z umiarem i z głową. Komputer to jest narzędzie, które ma ułatwiać pracę, a nie utrudniać poprzez stosowanie pierdyliona zabezpieczeń, które na koniec dnia tylko do szału doprowadzają.
Przestań obrażać, znaczną większość osób na tym forum, jak i w tym wątku.
Instalowanie i korzystanie z 2 systemów jest dla nerdów, a źle zabezpieczony linux, nie aktualizowany, jest coraz bardziej niebezpieczny - powstaje coraz więcej malware wykorzystującego luki w systemach linuxowych i to nie tylko serwerowych.
Obrażać?
Można się i obrażać, ale rzeczywistości się w ten sposób nie zaczaruje.
A statystyki, akurat w temacie, za który powiadasz, że ktoś mógłby się obrazić, są dosyć ponure i niepokojące.
Trzeba się raczej godzić z faktami, a nie obrażać.
Pisanie, że ktoś robi coś z głupoty, jest obrażaniem. Ja się nie obrażam, bo bardziej cenię swoją wiedzę niż opinie większości ludzi w internecie, ale takie pisanie jest mocno niestosowne i po prostu niegrzeczne.
RobertMiernik
17-12-2014, 18:06
Na dodatek nieprawdziwe.
Czym innym jest instalowanie aktualizacji i nie wyłączanie antywirusa i zapory systemowej a czym innym używanie dwóch systemów na laptopie...
Gwarantuję Ci, że mając mojego laptopa w swojej sieci lokalnej na cały dzień, udałoby Ci się do niego dostać a używam jednego systemu i na jego konfigurację poświęciłem może dwie godziny.
Nawet jeśli dałbym Ci do niego fizyczny dostęp nie zdobyłbyś ani bita moich danych i nie ma to nic wspólnego z używaniem linuksa...
Andrzej1974
17-12-2014, 18:41
[...] W8.1 to stabilny system, niestety to nadal windows, czyli najbardziej atakowany przez wszelkiej maści robactwo system i na tym polu ustanowiono już jakiś rekord świata.
Dlatego MS powinien stawiać na odzyskiwanie traconego przez lata zaufania użytkowników okienek, co nie stanie się tak z dnia na dzień.
Wiadomo nie od dziś, że lepiej atakować systemy, których używają praktycznie... wszyscy i wszędzie. Podobnie z bardzo popularnym aplikacjami, portalami etc. Dlaczego? Łatwo się domyślisz... ;-)
[...] Z powodu tego permanentnego braku zaufania, instaluje się na komputerach po dwa systemy, przy czym tym drugim, czy pierwszym, często bywa linuks.
No patrz, to jakiś inny jestem bo może przez chwilę miałem 2 SO na dysku tj. Windows i Linux. Pierwszy do wszystkiego był, jest i będzie wykorzystywany a drugi... hmm... tylko do nauki, żeby zaliczyć egzamin na studiach.
BTW nikt się nie obraża. :-)
...
BTW nikt się nie obraża. :-)
Miło mi, ale coś mi się widzi, że nie wszyscy tak myślą.
Co między nami mówiąc raczej nie zakłóca mojego spokoju.
Nie byłbym rad, gdyby wszyscy mnie lubili. :)
troglodite
04-01-2015, 12:50
Dla wszystkich używających 8 i tęskniących za 7 polecam program classic shell http://www.classicshell.net/
Rossi_PL
13-01-2015, 11:31
Drodzy forumowicze używający Windowsa 8 i 8.1 - nie ma problemów z działaniem Capture NX, View NX? Wiem, że jest nowszy Capture NX-D ale póki co ze względu na ograniczenia i "starego" body jakiego używam;) nie interesuje mnie.
Edycja:
Wg. Producenta (http://nikonimglib.com/cnx2/index_en_nsa.html#os-windows) wspierają Win 8.1.
Drodzy forumowicze używający Windowsa 8 i 8.1 - nie ma problemów z działaniem Capture NX, View NX? Wiem, że jest nowszy Capture NX-D ale póki co ze względu na ograniczenia i "starego" body jakiego używam;) nie interesuje mnie.
Edycja:
Wg. Producenta (http://nikonimglib.com/cnx2/index_en_nsa.html#os-windows) wspierają Win 8.1.
Używam z Win 8.1 od ponad roku (NX2 ostatnia wersja chyba 2.4.7 oraz VNX również ostatnia wersja). Na NEF-ach działa poprawnie, bez uwag z mojej strony. Ostatnio obrabiałem jednak TIFF-y 16bit i z tym formatem dostaje niekiedy zadyszki, szczególnie przy zmianach wielkości obrazu. Moim zdaniem jednak to nie wina systemu, a uroda NX.
Rossi_PL
13-01-2015, 18:17
Najgorsze jest przycinanie zdjęcia (klawisz C-crop) a już w szczególności kadry pionowe. Coś niebywałego ale taka uroda CNX2;-) Dzięki za odzew.
jerryjola
18-01-2015, 17:39
A jak dla ciekawości podam przykład, jaki niedawno przerabiałem.
Kiedyś miałem PC-ta, którego zostawiłem synowi go gier.
Maszyna dosyć mocna, ale system to jeszcze Vista.
Więc stwierdziłem, że przechodzimy na 8.1. Zakupiłem Win 8 w wersji upgrade (jakiś czas temu), na początku stycznia zaktualizowałem do Ósemki.
Pozytywne zaskoczenie - komp dostał przyśpieszenia.
Zaktualizowałem go do wszystkich poprawek. Zakupiłem Media Center Pack.
Komp nadal chodził jak ta lala. Więc zaryzykowałem i przeszedłem na 8.1.
Komp zwolnił. Co więcej, nie obyło się bez konieczności ponownej aktywacji systemu. Przez to, ze wcześniej przed upgradem do 8.1, zainstalowałem i aktywowałem Windows Media Center Pack, po aktualizacji do 8.1 nie dało sie systemu aktywować poprzez internet, potrzebny był "telefon do przyjaciel" w Microsoft Polska.
Masakra.
Ale komp już także szybko nie chodzi. Tzn. le[piej niż na Viście, ale odczuwalnie gorzej niż na zaktualizowanej ósemce.
Wcześniej podobny manewr zrobiłem na lapku, ale tu akurat instalowałem od początku zakupiony 8.1. Instalacja i aktualizacja szły bardzo długo, ale laptop chodzi
lepiej niż na win 7 (chociaż na siódemce chodził od 2011, bez ruszania w nim w jakikolwiek sposób i całkiem nieźle)
Tak więc - jak zachce się komuś Media Center Packa, to albo niech przejdzie najpierw na 8.1 i potem zakupuje w/w dodatek, albo niech pozostanie na samej ósemce, albo nie się męczy i nie narzeka...
Aha, bo nie napisałem - po pierwszej próbie aktywowania 8.1, dostałem za chwilę maila od Microsoftu, ze aktywowanie muszę zrobić (niestety) telefonicznie...
GaijinPawel
18-01-2015, 21:16
Jestem mile zaskoczony przesiadką na Win 8.1. Mam starego PC będzie miał z 5 lat i 7 była czasami na nim kapryśna. 8.1 od początku zaskakuje szybkością i nowoczesnym wyglądem. A za to odpaliłem raz wcześniej 8 i zupełnie nie mogłem się do tego przekonać. Poczekałem na aktualizację do 8.1 i zupełnie inna praca. Ciekawy jaki będzie ten Win 10?
J Ciekawy jaki będzie ten Win 10?
Win 10 Technical Preview jest zaskakująco dobry i szybki. Jak dotychczas stabilny i bez niespodzianek. I ma już normalny interface. Oczywiście są kafelki ale to już zupełnie inna jakość niż prymitywny interfejs z Win 8.
Byłem i jestem przeciwnikiem interfejsu Win 8. Jeżeli win 10 będzie taki jak w Technical Preview to będzie hit sprzedażowy Microsoftu.
Windows 10 jest intuicyjnie oczywisty i bardzo, bardzo szybki. Testowany na loptopie C2D 2,4GHz 4GB RAM + dysk talerzowy 5400rpm. O SSD to nawet nie wspominam!
GaijinPawel
19-01-2015, 09:19
Czytałem że zatrudnili mnóstwo testerów i uwzględniali opinie użytkowników win 8. Ciekawe co z tego wyjdzie. Może w końcu pomyślał, żeby zrobić od podstaw dobry system a nie jakiś wynalazek.
Wyrwiząb
19-01-2015, 09:27
Edycja:
Mam od około 6 miesięcy laptopa dell z 8.1 i wszystko cacy. Uruchamia się od zera do pełnej funkcjonalności w 23 sek (szybciej od appla) viewnx działa bardzo szybko, miałem wcześniej komputer hp z vistą i np konwersja z raw na jpg trwała około 2 min :) teraz maks kilkanaście sekund. Nie wyobrażam sobie lepszego systemu.
Win 10 Technical Preview jest zaskakująco dobry i szybki. Jak dotychczas stabilny i bez niespodzianek. I ma już normalny interface. Oczywiście są kafelki ale to już zupełnie inna jakość niż prymitywny interfejs z Win 8.
Byłem i jestem przeciwnikiem interfejsu Win 8. Jeżeli win 10 będzie taki jak w Technical Preview to będzie hit sprzedażowy Microsoftu.
Windows 10 jest intuicyjnie oczywisty i bardzo, bardzo szybki. Testowany na loptopie C2D 2,4GHz 4GB RAM + dysk talerzowy 5400rpm. O SSD to nawet nie wspominam!
A może od Ciebie się dowiem, którego buildu używasz ?
A może od Ciebie się dowiem, którego buildu używasz ?
Bardzo proszę: 9841.
Bardzo proszę: 9841.
A to nie nazbyt archaiczna kompilacja w dodatku na jądrze 8.1, więc z prawdziwą dziesiątką niewiele ma wspólnego?
Poluję na kogoś, kto testuje ostatnie buildy na nowym już jajcu i z popierdółkami w rodzaju Cortany.