PDA

Zobacz pełną wersję : D5100+SkyWatcher 1309

krzywy
23-03-2013, 11:37
Witam, opiszę na początek może co mam za zestaw, a później opiszę jaki mam z nim problem, interesuję się lotnictwem i z tego powodu kupiłem teleskop Synta SkyWatcher 130/900, do tego dokupiłem specjalną przejściówkę do aparatu nikona, no i sam aparat D5100, lecz po podłączeniu do teleskopu, wyświetliło mi "nie założono obiektywu", wyczytałem żeby przełączyć w tryb "M", tak zrobiłem i zaczęło to wszystko działać, lecz nastąpił kolejny problem, no i tu moje pytanie, jak ustawić manualnie ostrość w aparacie, bo mam z tym problem i czy są jeszcze jakieś specjalne ustawienia żeby fotki były lepsze? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi, pozdrawiam

zgera
23-03-2013, 12:12
moje pytanie, jak ustawić manualnie ostrość w aparacie.

Manualnie ustawiamy ostrość pierścieniem na obiektywie, jeśli ten teleskop takiego pierścienia nie posiada to nie ma możliwości ustawienia ostrości w samym aparacie.

krzywy
23-03-2013, 12:53
Manualnie ustawiamy ostrość pierścieniem na obiektywie, jeśli ten teleskop takiego pierścienia nie posiada to nie ma możliwości ustawienia ostrości w samym aparacie.

Dzięki za szybką odpowiedź, teleskop ma ustawianie ostrości na pokrętle, ale myślałem że można jeszcze poprawić w aparacie

Demonek
24-03-2013, 02:15
W aparacie nie. Tylko na wyciągu w teleskopie możesz ostrość ustawić. Akurat ten SW ma chyba dość słaby wyciąg i nawet małe poruszenie śrubą zmienia mocno punkt ostrości (ja mam 130/650 i podobny wyciąg). Dużo też zależy od stabilności statywu (przy tak dużych ogniskowych). Pewnie masz EQ2? Lepiej zmienić na EQ3, albo jeszcze wyższe modele...

krzywy
24-03-2013, 21:39
W aparacie nie. Tylko na wyciągu w teleskopie możesz ostrość ustawić. Akurat ten SW ma chyba dość słaby wyciąg i nawet małe poruszenie śrubą zmienia mocno punkt ostrości (ja mam 130/650 i podobny wyciąg). Dużo też zależy od stabilności statywu (przy tak dużych ogniskowych). Pewnie masz EQ2? Lepiej zmienić na EQ3, albo jeszcze wyższe modele...

Zgadza się, mam EQ2, na chwilę obecną muszę się pocieszyć tym co mam, trochę nadwyrężyłem swoje finanse, a możesz mi powiedzieć, czy miałeś jakieś problemy z dopasowaniem przejściówki do teleskopu? Niestety nie mogę jej nakręcić na wyciąg, jest inny gwint, a pisało że pasuje do wszystkich SW.

cesarkot
24-03-2013, 22:43
Hej.
W tym teleskopie nie ma możliwości fotografowania w ognisku głównym. Potrzebny jest konwerter między wyciągiem a aparatem "Nikonem". Oczywiście aparat musi mieć pierścień T2. Konwerter jest do kupienia w znanej firmie. Niestety nie mogę chyba wstawić linka do tego konwertera, ale napisz do mnie na pw. Pozdrawiam.

Demonek
25-03-2013, 15:25
Myślałem, że kolega "krzywy" ma wszystko co niezbędne :)
Jeśli nie, to odeślę do mojego wątku (też się pytałem o to), w którym podałem co kupiłem i jak to wygląda. Będziesz musiał kupić przejściówkę do projekcji okularowej 1,25''/T2
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=115208

Tu jeszcze o astrofoto (kolega mpwt napisał taki poradnik), z którego pewnie sporo informacji ci się przyda (nawet jeśli nie o fotografowaniu gwiazd, to ogólnie o teleskopach).
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=166496

krzywy
25-03-2013, 18:27
Wielkie dzięki za pomoc, byłem pewny że to co mam, wystarczy mi do zmontowania całego zestawu, kupiłem więc samą przejściówkę, trochę się rozczarowałem jak okazało się, że nie pasuję do wyciągu teleskopu.
Rozmawiałem już ze znajomym, który zajmuję się dorabianiem takich różnych tulejek ze specjalnego twardego plastiku, ma mi dorobić przejściówkę z 1,25" na T2, tylko czy to zda egzamin, proszę się nie śmiać że dorabiam taką przejściówkę, ale nigdy nie słyszałem o "złączce projekcyjnej", myślałem że nie ma nic takiego, żeby to połączyć i zwróciłem się do osoby która się tym zajmuje.

"Demonek" jeśli bym zamawiał ze strony które są w linku które podałeś, to zamawiać tą z regulacją czy bez, chodzi mi czy ta regulacja jest aż tak potrzebna, dodam że zależy mi głownie na kosztach?

cesarkot
25-03-2013, 21:56
Kup sobie telekonwerter do SKY Watchera ten z linku, który Tobie dałem. W tych telepach nie przewidziano możliwości bezpośredniego podpięcia lustrzanki i fotografowania w "ognisku głównym". Telekonwerter nie jest zwykłą tulejką. W środku jest soczewka. Musisz wkręcić aparat za pomocą T2 do telekonwertera i włożyć całość do wyciągu. Z telekonwerterem dopiero możesz wyostrzyć obraz na aparacie w wizjerze lub na Live View. Teleskop jest wtedy dużym obiektywem i jasnym. Ten telekonwerter jest teraz w promocji 35zł. (tani koszt). Pozdrawiam.

kolinmak
26-03-2013, 22:28
Witaj,
Nie wiem na ile będzie pomocny ten ale może Ci się przyda:

http://www.teleskopy.pl/pdf/inne/astrofotografia_lustrzanka.pdf

krzywy
27-03-2013, 17:47
Kup sobie telekonwerter do SKY Watchera ten z linku, który Tobie dałem. W tych telepach nie przewidziano możliwości bezpośredniego podpięcia lustrzanki i fotografowania w "ognisku głównym". Telekonwerter nie jest zwykłą tulejką. W środku jest soczewka. Musisz wkręcić aparat za pomocą T2 do telekonwertera i włożyć całość do wyciągu. Z telekonwerterem dopiero możesz wyostrzyć obraz na aparacie w wizjerze lub na Live View. Teleskop jest wtedy dużym obiektywem i jasnym. Ten telekonwerter jest teraz w promocji 35zł. (tani koszt). Pozdrawiam.

Kupiłem tą przejściówkę co podałeś mi w linku, ale po pierwsze nie ma tam żadnej soczewki, a po drugie nie pasuję na przejściówkę T2 do aparatu

krzywy
11-04-2013, 19:13
Panowie udało mi się połączyć SW z aparatem, ale jest kolejny problem, na wyświetlaczu widzę obraz, ale gdy zrobię zdjęcie, to zdjęcie wychodzi całe białe, no i czas naświetlania jest bardzo długi, zdjęcie robi jakieś 2s., co należy ustawić żeby na fotce było cokolwiek widać?

Jedrek.S
11-04-2013, 19:19
Tryb M, skróć*czas naświetlania

krzywy
23-04-2013, 11:30
Mam jeszcze jeden problem, jak mam ustawiony obraz na wyświetlaczu, to aparat długo mi naświetla obraz, nawet jak ustawie na krótki czas naświetlania, słychać dwa kliknięcia w odstępie ok. 1s i fotki wychodzą poruszone, natomiast gdy obraz przełączę na wizjer, to robi fotki normalnie, bez zmiany żadnych ustawień a robi fotki zupełnie inaczej, tylko przełączam obraz z wizjera na monitorek, wcześnie aparat robił fotki normalnie bez względu gdzie miałem ustawiony obraz, może coś włączyłem lub przestawiłem, a nie wiem co, więc proszę Was o pomoc co włączyć, lub wyłączyć. Pozdrawiam

PS. Przepraszam za moje niefachowe słownictwo, jestem zwykłym amatorem