PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D4 - oświadczenie

siedemczwartych
20-03-2013, 14:21
Nie wiem czy już było czy nie, ale mnie silnie sprawa zbulwersowała.
W wolnym kraju... chyba, że coś sie ostatnio zmieniło....? :)

Kupując nikon D4 nabywca zmuszony jest do złożenia oświadczenia dwuznacznej treści poddając sie ewentualnej karze 100 000 pln.
Kupujący oświadcza, że kupuje na własne potrzeby i nie będzie handlował.
To jeszcze jestem w stanie zrozumieć.
Ale w oświadczeniu nie ma informacji o okresie; np jeśli za pół roku postanowię zmienić system i sprzedać używanego D4 to sklep będzie mógł mnie skasować na 100 000.

Czy te oświadczenia były od początku?
czy można kupić bez składania takich deklaracji?
Bo przecież więcej niż pewne jest, że za jakiś czas będzie się wymieniało sprzęt.

burton
20-03-2013, 14:26
Nie żartuj. Takie "jaja"?! Nic takiego nie miałem. W jakim to sklepie ? Tak dobrze im schodzą D4, że stawiają takie warunki ? Może chodzi o jakąś promocyjną cenę ?

morzon
20-03-2013, 14:32
Yyy jakieś źródło... ?

siedemczwartych
20-03-2013, 14:40
www.stefanolszak.pl/xx/nikon.pdf

Dostałęm od AB Foto.
FotoJoker telefonicznie potwierdził.

http://abfoto.pl/lustrzanki-lustrzanki-nikon-nikon-d4-profesjonalna-lustrzanka-+-markowy-pasek-neoprenowy-gratis!-+-transport-14-pln-o_l_2_1402.html

kamisz
20-03-2013, 14:50
Ze sklepu FJ...

Informujemy Szanownych Klientów, że sprzedaż profesjonalnych produktów firmy Nikon oferowanych w ramach Selektywnej Dystrybucji w punktach sprzedaży firmy FOTOJOKER Sp.z o.o., dokonywana jest na zasadach dystrybucji selektywnej tj. wyłącznie na rzecz użytkowników końcowych (bez możliwości wprowadzania zakupionego produktu do dalszego obrotu handlowego przez nabywcę w ramach prowadzonej przez niego działalności gospodarczej).

Także zakupiony aparat możesz później sprzedać, nic nie stoi na przeszkodzie. Generalnie chodzi o to, że towar zakupiony w FJ czy ABFOTO, nie wprowadzasz do swojego sklepu.

dejote
20-03-2013, 14:51
Chodzi o to, żeby nowego aparatu nie sprzedawać dalej, jako sklep. Używany aparat możesz bez przeszkód sprzedać.

MstrG
20-03-2013, 14:52
Tu bardziej chodzi o to, abyś był nie był jako pośrednik, tylko jako odbiorca końcowy. Czyli nie handlujesz zakupionym u nich sprzętem w ramach swojej działalności gospodarczej. To nie Nikon się zabezpiecza, tylko ABFOTO i FJ.

siedemczwartych
20-03-2013, 14:55
super tylko gdzie to masz napisane????
Ja rozumiem o co chodzi. Tylko oświadczenie jest lakoniczne i nie jest jednoznaczne.
Ja nie mam we wpisie swojej działalności gospodarczej zapisu o handlu sprzętem, wiec nie ma obawy i żadnych oświadczeń na 100 000 nie zamierzam podpisać.

cytuję:
2. W związku z powyższym Nabywca oświadcza, że dokonuje zakupu produktów Nikon wyłącznie na własne potrzeby, jako odbiorca końcowy, a nabyte produkty Nikon nie będą wchodziły w skład jego oferty handlowej i nie będą przez niego odsprzedawane w ramach prowadzonej przez niego działalności gospodarczej pod rygorem kary finansowej w wysokości 100 000 zł.

kamisz
20-03-2013, 14:59
cyt. "a nabyte produkty Nikon nie będą wchodziły w skład jego oferty handlowej"

Ten fragment jest istotny :)

josephebeloki
20-03-2013, 15:15
:) to ich w du... kopnij . Mało jest sklepów?

Karrampuk
21-03-2013, 00:07
... na tej liście w FJ oprócz D4 jest też D800 z literką E. Kupiłem swojego w Warszawie na Czerniakowskiej (nie w FJ) i żadnego cyrografu nie podpisywałem. Na moje pytanie o taki formularz sprzedawcy zareagowali zdziwieniem. Mało tego dostałem 2 lata gwarancji (w FJ jest rok).

ryszkut
21-03-2013, 00:57
a tak dla beki powiedz że nie podpiszesz, a jak ci odmówią sprzedaży to podaj ich do sądu ;) jakiś tam urzędów konsumenta czy czegoś.
totalnie idiotyczne przepisy i że tak powiem z d wzięte

Jacek_Z
21-03-2013, 13:20
... na tej liście w FJ oprócz D4 jest też D800 z literką E. Taką kartkę dostałem też z D800 bez E. Kupowałem (w AB) przez internet, oczywiscie nie odesłałem im podpisanego oświadczenia.
Larum sie podniosło gdy wypuszczano D4 i D800, wtedy pojawił sie temat selektywnej sprzedaży. Dziś, gdy rynek się nasycił nikt juz o tym nie pamięta. Choć ... przez to nadal trzymają cenę D4 na wg mnie absurdalnie wysokim poziomie.

Grzesiek_G
21-03-2013, 16:15
PAnowie, kupcie na paragon. Problem rozwiązany, bo jako osoba fizyczna takiego oświadczenia nie będziesz musiał podpisywać. Potem poproście o fakturę VAT. DO 7 dni mają obowiązek taki dokument wystawić.

josephebeloki
22-03-2013, 00:35
A ja proponuję iść do UOKIK albo do Inspekcji Handlowej przedstawić od tej firmy e-maila i zapytać czy jest to zgodne z prawem. Bo mam wrażenie, i chyba osobiście się też tym zajmę, że ktoś wprowadza NIEUCZCIWĄ KONKURENCJĘ.
Nikt na wolnym rynku zgodnie z prawem handlowym nie może mi zakazać sprzedać towaru który kupiłem. Napiszę jutro e-maile do tych instytucji może jakoś pomogą, oraz do stowarzyszeń UOKIK.
No tak być nie może... pozdro !!!

slawczyk
22-03-2013, 00:51
Grzesiek kupując D4 w AB-Foto wypisują fakturę imienną. Ja tak miałem.

siona
22-03-2013, 10:22

ciekaw jestem na jakiej podstawie ?

slawczyk
22-03-2013, 11:52
W temat się nie wgłębiałem, bo i tak FV potrzebowałem. Trzeba zapytać w AB Foto.

ska
22-03-2013, 16:48
Czyli ja jako właściciel sklepu fotograficznego i prowadząc na przykład sprzedaż na allegro nie mogłbym takiego świeżo kupionego d4 wprowadzić na sprzedaż jako osoba prywatna?

markB
22-03-2013, 17:51

Mi też proponowali, ale powiedziałem - dziękuję, nie potrzebuję - i nie wypisali.

wer
23-03-2013, 11:50
To podpada pod ograniczenie konkurencji i w dodatku zmowę podmiotów AB + FJ. Jestem ciekaw jak zareaguje UOKiK?

siona
23-03-2013, 12:01
Dawno o tym mówiłem. Kwestia oświadczenia jest znana od ogłoszenia d4.

Pienia
23-03-2013, 12:18
w rzeszowie w ab można odmówić podpisania tego świstka, nawet przy fakturze...pani z panem najpierw się obruszyli jak śmiem odmawiać podpisania, ale jak zrezygnowałem z zakupu, to zmienili zdanie...dało się!

bartek.g
23-03-2013, 12:18
Nie do konca od ogloszenia. Jak kupowalem to jeszcze tego nie bylo. Na tej liscie jest tez TC020E III. Mily pan sprzedajacy (w AB) powiedzial mi, ze to nikon polska wymusza to na nich z racji na preferencyjne ceny, ktore maja. Prawda pewnie jest po srodku i chodzi o to co zawsze.

kazziz
23-03-2013, 20:14
Czy może się wypowiedzieć ktoś pracujący w ABFOTO/FotoJoker/FotoPlus? Czy tylko osoby, które nie mają o tym pojęcia?

Bo też bym się chętnie dowiedział, ale widzę samych znaffcuff, którzy wiedzą wszystko o firmach, w których nie pracują, a mój znajomy z jednego z tych sklepów akurat korzysta z końcówki zimy i śmiga na nartach...

... na tej liście jest też D800 z literką E. (...) Mało tego dostałem 2 lata gwarancji (w FJ jest rok).
a to akurat nieprawda bo to Nikon daje Ci gwarancję, nie FJ czy ktokolwiek inny - a skoro daje dwa lata, to masz dwa lata. Od producenta (dystrybutora - Nikon Polska), nie od Fotojokera, ABFoto czy jakiegokolwiek innego sprzedawcy.

pepe2k
23-03-2013, 23:40
To podpada pod ograniczenie konkurencji i w dodatku zmowę podmiotów AB + FJ. Jestem ciekaw jak zareaguje UOKiK?

www.uokik.gov.pl/download.php?plik=11135 (http://www.uokik.gov.pl/download.php?plik=11135), strona 21. Jeżeli dobrze się orientuję, to do dzisiaj w sprawie dystrybucji selektywnej nic się nie zmieniło.

Karrampuk
24-03-2013, 17:41
[B]

a to akurat nieprawda bo to Nikon daje Ci gwarancję, nie FJ czy ktokolwiek inny - a skoro daje dwa lata, to masz dwa lata. Od producenta (dystrybutora - Nikon Polska), nie od Fotojokera, ABFoto czy jakiegokolwiek innego sprzedawcy.

Najpierw sprawdź zanim napiszesz "nie prawda" ...
Wystarczy zadzwonić do AB Foto :-)
Chyba, że się coś zmieniło od sierpnia 2012

pozdrawiam :-)

Kacper82
24-03-2013, 17:47
Ale z prawnego punktu widzenia sklep nie może narzucać podpisania takiej "umowy". Mają obowiązek sprzedać towar z oferty handlowej, jeśli odmówią sprzedaży w przypadku odmowy podpisania oświadczenia, można wprowadzić to na drogę prawną.

kazziz
24-03-2013, 18:02
Karrampuku, z całym szacunkiem, podajże numer telefonu, jak do nich zadzwonię, jak ich zapoznam z przepisami, to im w pięty pójdzie :) Tudzież podaj po prostu sklep, znajdę sobie.

Bo to nie ABFoto czy FJ czy ktokolwiek inny naprawia Ci Nikona, jak Nikon się zepsuje. To nie ABFoto czy FJ czy ktokolwiek inny funduje naprawy gwarancyjne. Robi to Nikon.

Cytuję osobę, która wie, co mówi:
"GWARANCJĘ w POLSCE NA NIKONA DAJE PRODUCENT, jest to gwarancja 12-miesięczna, rozszerzona przez Nikon Polska o kolejne 12 miesięcy ochrony serwisowej (dotyczy produktów wprowadzonych do sprzedaży od 19.02.2010, czyli NIE DOTYCZY D90 ale D3100 się już łapie!) - czyli skrótem myślowym mówiąc, 2 lata gwarancji.
http://www.optyczne.pl/2698-nowo%C5%9B%C4%87-Dodatkowy_rok_ochrony_od_Nikona.html
Każdy sprzęt Nikona zakupiony na terenie Unii Europejskiej jest objęty 12-miesięczną gwarancją Nikon Europe z siedzibą w Amsterdamie."

No chyba że ja źle rozumiem to, co do mnie piszą, mówią i tłumaczą.

pepe2k
24-03-2013, 18:05
Gwarancja producenta to jedno, a gwarancja/rękojmia u sprzedawcy to drugie. I nie należy tych pojęć mylić.

wymiatacz00
01-04-2013, 13:04
nie ma czegoś takiego jak gwarancja u sprzedawcy, jest co najwyżej niezgodność towaru z umową, czyli składanie reklamacji na podstawie Ustawy Konsumenckiej

WaldekT
06-04-2013, 09:21
Myślę, że takie oświadczenie nie ma sensu, ponieważ kupując w AB lub FJ podbijają gwarancję. Więc jak sobie wyobrażacie sprzedaż danego aparatu za jakiś czas w Waszym sklepie X z podbitą gwarancją przez AB lub FJ sprzed np. 2 miesięcy :)

kazziz
05-05-2013, 18:17
mhm.. ale druczek polskiej gwarancji (ten z błyszczącą "pieczątką" 2 lata na górze) dorwać to nie problem, natomiast zdarzają się gwarancje które nie mają wpisanego produktu i numeru seryjnego, chyba lornetki takie mają, więc dla takiego sprzedawcy to jest mały problem przy dalszej odsprzedaży.