PDA

Zobacz pełną wersję : Głośniki do kompa

ALF
20-03-2013, 09:50
Ponieważ zbliża się zakup monitora, a jemu zabrakło głośników, to stanąłem przed wizją zanabycia takowych drogą zakupu. I tu problem, bo te, które znam świetnie są nie do zdobycia, nawet na rynku wtórnym.
Czasem lubię słuchać muzyki przy pracy, czasem potrzebny mi dźwięk do multimediów, czasem do aplikacji, słowem potrzebna jakość przynajmniej dobra. Więc odpadają rozwiązania z górnej półki oraz plastikowe trzeszczadełka. Na forach odpowiednich tematycznie królują głośniki pod łubudubu z mocnym basem, a ja dość, że tego nie słucham, to jeszcze nie znoszę dudniącego basu. Lubię wysoką górę, dobry środek i klasyczny bas.
Głośniki wyłącznie 2.0. i raczej niezbyt wysokie (do ok 25cm). Ze wstępnej selekcji wyszły mi takie duda:
Krator N2-20050 - nie znam i nic o nich nie wiem
Genius SW-HF2000A - podobno grają przyzwoicie - zaletą jest dioda z boku ;)
RedStar RS-215R - niewiele wiem
Genius SP-HF1250B - jeżeli grają podobnie do moich Genius SP-HF1255, to byłby dobry wybór
Edifier R1600T Plus - czytałem różne opinie i chyba niewarte ceny
Genius SP-HF2.0 1201A - paskudny wygląd po zakurzeniu, grają przyzwoicie
Modecom MC-SHF56 - imho, nie warte ceny
Microlab Solo6C - te najczęściej polecają miłośnicy łbubudubu, czyli powinienem się czymać od nich z daleka
Niby wybór spory, ale jak przyszło do zakupu, to... ;)

pgaik
20-03-2013, 10:19
A może coś z tej serii, sam mam te pierwsze 2.1 i jeśli chodzi o stosunek jakość do ceny to nie mają konkurencji. Grają świetnie, w drewnianych skrzynkach... tylko kable musiałem przedłużyć :)
Jeśli te 2.0 są podobnie wykonane (jakościowo i dźwiękowo) to warto je wziąć pod lupę :)

http://realitynet.pl/comment.php?comment.news.9190.Tracer_przedstawia_g łośniki_ZEN_2_1_oraz_PRIME_2_0

maly5
20-03-2013, 11:15
Jakbym miał za niewielką gotówkę kupić coś, to bym nabył stare Creativy Inspire 2.1 , 4.1 , 5.1 (ważne żeby był subwoofer - sześcian w kwadracie)
http://allegro.pl/creative-inspire-2-1-2400-100-sprawne-i3104075295.html
http://allegro.pl/creative-inspire-5-1-5100-zestaw-glosnikow-i3109662717.html
http://allegro.pl/creative-cambridge-fps1600-4-1-eax-glosniki-w-wa-i3109730228.html

To są jedne z najprzyjemniej grających głośników jakie chyba kiedykolwiek ktoś robił do kompa. Kilka takich zestawów po znajomych jest i jak do nich zaglądam to wciąż cieszy mnie reprodukowany przez nie dźwięk - jest od razu rozpoznawalny.
Były to jeszcze wytwory bazujące na współpracy z cambridge audio. Jak się uda to można kupić też Cambridge'iowskie Creativy (miały inne satelitki). Później Creative zaczął robić ITrigue, zmienili subwoofer, podzespoły, przestało to grać. Oczywiście opcja - jeśli używane wchodzi w grę.

http://allegro.pl/glosniki-cambridge-soundworks-polecam-i3090929146.html - od tych się zaczęło - pierwsze, białe serie cambridge'a - też warto, tylko białe.

Me_how
20-03-2013, 11:16
Przyjrzyj się głośnikom Microlab B73. Małe ale jak dla mnie dobrze grające.

ALF
20-03-2013, 12:41
Głośniki wyłącznie 2.0 Żadne 0.1 nie oddadzą dźwięku, tak jak stereo. Wynalazki typu 5.1 są może dobre do kina domowego, ale nie muzyki.

O Tracerach i Microlabach poczytam w wolnej chwili.

elanek
20-03-2013, 12:45
http://allegro.pl/creative-cambridge-fps1600-4-1-eax-glosniki-w-wa-i3109730228.html

Ha, od 11 lat mam takie i nie mam zamiaru wymieniać :).

Kurtz
20-03-2013, 13:29
@ALF
Niektórzy lubią jak im sub wali pod biurkiem do muzyki klasycznej... ^^

Solo6C brzmią całkiem przyzwoicie, ale czy warte swojej ceny, biorąc pod uwage głośniki do komputera?
Moim zdaniem tutaj kupno zestawu 2.1 czy 5.1 ma sens. To głośniczki do komputera, z założenia, a nie tylko do odsłuchu...

Microlab Solo7C bym polecił, ale definitywnie ni są to głośniczki do komputera. ;)

ALF
20-03-2013, 13:44
Z definicji nie należę do osób, które lubią być walone przez suba :D Poza kinem domowy nie uznaję głośników 0.1. Jedynym wyjątkiem była ciemna strona na kwadro, ale to 4x4, a nie 5.1 :D
Dla mnie ideałem (jakość/cena) są Genius SP-HF1255A, które mam przy drugim kompie.

maly5
20-03-2013, 14:20
ALF ja Cię rozumiem. Też niby nie jestem fanem subwooferow. Ale ! ;) Ale dobry subwoofer to nie coś co buczy i mota się pod biurkiem, tylko uzupełnia scenę dźwiękowa. I robi to nienachalnie. W Stereo albo nie ma się potrzeby bardzo niskiego basu, albo trzeba dużo wydać żeby mieć go reprodukowanego na b.dobrym poziomie przy 2 kolumnach. Ja to zrozumiałem, kiedy dawno temu kolega zaprezentował mi możliwości świetnego suba, który subtelnie uzupełniał najniższe pasma podczas słuchania - o zgrozo - jazzu ;p

A wracając do komputerowych - Alf- zaufaj mi TATO ;) cambridge lat temu wiele stworzył coś, co naprawdę grało. A jak kupisz i Ci się nie spodobają to je od Ciebie wezmę ;p o! ;p

Zolty
20-03-2013, 15:00
Dołóż trochę i kup takie:
http://www.ancient.com.pl/e_oslo.htm

Kyle
20-03-2013, 15:23
Jakbym miał za niewielką gotówkę kupić coś, to bym nabył stare Creativy Inspire 2.1 , 4.1 , 5.1 (ważne żeby był subwoofer - sześcian w kwadracie)
http://allegro.pl/creative-inspire-2-1-2400-100-sprawne-i3104075295.html
http://allegro.pl/creative-inspire-5-1-5100-zestaw-glosnikow-i3109662717.html

To są jedne z najprzyjemniej grających głośników jakie chyba kiedykolwiek ktoś robił do kompa. Kilka takich zestawów po znajomych jest i jak do nich zaglądam to wciąż cieszy mnie reprodukowany przez nie dźwięk - jest od razu rozpoznawalny.
Były to jeszcze wytwory bazujące na współpracy z cambridge audio. Jak się uda to można kupić też Cambridge'iowskie Creativy (miały inne satelitki). Później Creative zaczął robić ITrigue, zmienili subwoofer, podzespoły, przestało to grać. Oczywiście opcja - jeśli używane wchodzi w grę.

http://allegro.pl/glosniki-cambridge-soundworks-polecam-i3090929146.html - od tych się zaczęło - pierwsze, białe serie cambridge'a - też warto, tylko białe.Słuchałem tego u kolegi ... niby czysto, niby z łupnięciem ... ale w porównaniu do 2.0 w tej cenie (a może nawet nieco niższej) to pod wzgl. naturalności wypadają kiepsko.

ps. jak dobrze pamiętam było to 4.1

ALF ja Cię rozumiem. Też niby nie jestem fanem subwooferow. Ale ! ;) Ale dobry subwoofer to nie coś co buczy i mota się pod biurkiem, tylko uzupełnia scenę dźwiękowa. I robi to nienachalnie. W Stereo albo nie ma się potrzeby bardzo niskiego basu, albo trzeba dużo wydać żeby mieć go reprodukowanego na b.dobrym poziomie przy 2 kolumnach. Ja to zrozumiałem, kiedy dawno temu kolega zaprezentował mi możliwości świetnego suba, który subtelnie uzupełniał najniższe pasma podczas słuchania - o zgrozo - jazzu ;p

A wracając do komputerowych - Alf- zaufaj mi TATO ;) cambridge lat temu wiele stworzył coś, co naprawdę grało. A jak kupisz i Ci się nie spodobają to je od Ciebie wezmę ;p o! ;p
Dobry sub może za 2 tys kupisz ... i nie zagra dobrze, jeśli władujesz go pod biurko (biurko będzie działało nieco jak komora, wzbudzając dudnienie w losowym zakresie basu, kosztem dokładności). Jak ktoś ma kilka stówek, to x.1 tylko dla amatora łupanek, a 2.0 dla kogoś, kto chce minimum naturalności.

Dołóż trochę i kup takie:
http://www.ancient.com.pl/e_oslo.htmIle to kosztuje? Wg. tej witryny:
http://gpoint-audio.com/ancient-audio-oslo-active-speakers-are-now-finnished-and-ready-to-hit-the-market/

to 650 funtów. ... w niższej cenie są ciekawsze produkty: ADAM A5X, Yamaha MSP5 Studio, Equator D5

maly5
20-03-2013, 15:58
Słuchałem tego u kolegi ... niby czysto, niby z łupnięciem ... ale w porównaniu do 2.0 w tej cenie (a może nawet nieco niższej) to pod wzgl. naturalności wypadają kiepsko.

No tu pojawia się jeszcze jeden element - ja nie słyszałem Geniusów, które pasują ALFowi.
Zestawy, które ja wkleiłem są bardzo przyjemne w odbiorze, tchną muzykalnością, wysokie są melodyjne, brak im ostrości. Ja tak lubię.
Ty Kyle lubisz słuchać monitorów bliskiego pola o zacięciu przekazu studyjnego, które z kolei średnio trawię jeśli chodzi o codzienne odtwarzanie muzyki czy multimediów z kompa. Ale audio wybiera się pod siebie. Moja propozycja ma wadę w postaci suba. Ma plusa, że bije po łydkach wszystko co kupisz do tej 'stówki', a chcesz to po prostu podpiąć do kompa.
Bo za 'pięć dych' znaleźć coś grającego wiernie/naturalnie.. no kurcze cuda się trafiają, ale ja takich nie słyszałem.

Dobry sub może za 2 tys kupisz ... i nie zagra dobrze, jeśli władujesz go pod biurko (biurko będzie działało nieco jak komora, wzbudzając dudnienie w losowym zakresie basu, kosztem dokładności). Jak ktoś ma kilka stówek, to x.1 tylko dla amatora łupanek, a 2.0 dla kogoś, kto chce minimum naturalności.

Ten sub teraz się trafia w okolicach 2k jak dobrze kojarzę w używkach na allegro. Kolega niestety poszedł dużo grubiej od tego czasu w sprzęty i w jego zabudowie audio biurko nie uczestniczy ;)

Johanan
20-03-2013, 16:18
...
Ale audio wybiera się pod siebie.
...

Ciekawe jak to zrobić i wybrać pod swoje potrzeby sprzęt, tak tylko metodą "na ucho", spośród tak wielu propozycji sprzętowych?

Nie lepiej zainteresować się sprzętem o najlepszej charakterystyce, a przynajmniej takim, który nie tylko dobrze brzmi u kolegi, tylko praktycznie wszędzie, i który zadowolić powinien wszystkich, którzy nie mają drewnianych uszu?

maly5
20-03-2013, 16:24
Nie lepiej zainteresować się sprzętem o najlepszej charakterystyce, a przynajmniej takim, który nie tylko dobrze brzmi u kolegi, tylko praktycznie wszędzie, i który zadowolić powinien wszystkich, którzy nie mają drewnianych uszu?
A jest taki sprzęt ? taki co ma najlepszą charakterystykę i który brzmi wszędzie świetnie ? no i jeszcze zadowoli do tego wszystkich :) podziel się ze mną tym odkryciem ;)

ALF
20-03-2013, 16:36
Kochani, ja potrzebuję głośników do kompa, a nie studia :) Do muzy mam Technicsa z nieśmiertelnymi tonsilami na thompsonowej licencyji. Toto ma ładnie mruczeć podczas pracy. Uprzyjemniać życie ma cóś inszego.
Wierzcie mi, że wydatek kilku stówek więcej na taki sprzęt to wyrzucanie kasy w błoto.

Kyle
20-03-2013, 16:51
A jest taki sprzęt ? taki co ma najlepszą charakterystykę i który brzmi wszędzie świetnie ? no i jeszcze zadowoli do tego wszystkich :) podziel się ze mną tym odkryciem ;)Są sprzęty bardziej neutralne (np. EIZO CG, ADAM SX) i mniej neutralne (np. LG E1942, Creative FPS 1000). A co się komu podoba to już zupełnie inna kwestia (w końcu są tacy, dla których przewalone kolorki w ustawieniach ekranu, czy "V" w EQ to podstawa)

Kyle
20-03-2013, 16:53
Kochani, ja potrzebuję głośników do kompa, a nie studia :) Do muzy mam Technicsa z nieśmiertelnymi tonsilami na thompsonowej licencyji. Toto ma ładnie mruczeć podczas pracy. Uprzyjemniać życie ma cóś inszego.
Wierzcie mi, że wydatek kilku stówek więcej na taki sprzęt to wyrzucanie kasy w błoto.Te Microlab Solo 6 nie powinny być łubu-dubu ... choć z drugiej strony tylny bassreflex ma swoje minusy.

Johanan
20-03-2013, 17:35
...
Toto ma ładnie mruczeć podczas pracy. Uprzyjemniać życie ma cóś inszego.
...

Jeśli chcesz mruczenia, to posadź obok siebie zadowolonego dachowca. :D

A jeżeli zamierzasz słuchać jednak przy komputerze muzyki, to powinna ona brzmieć, a nie mruczeć, charczeć, czy bębnić, dlatego te "głośniczki" powinny być reprezentantami przynajmniej klasy średniej.

Zestaw dwugłośnikowy, to do komputera rozwiązanie najlepsze.

edit:
Na szybko, może coś takiego: http://www.dj-sklep.pl/p/pl/631/behringer+ms40+para.html ?

foto.art1
20-03-2013, 18:10
Ja od siebie polecę : JBL JEMBE 2.0
http://www.ceneo.pl/19638037
Grają bardzo przyzwoicie i myślę że bija na głowę większość zestawów 2.0
Sam w domu ich używam i uwielbiam je :)

Nie wiem tylko czy cena jest do zaakceptowania. Mimo że jest trend na zestawy 2.1, 3.1, 5.1 itd to ja też wybrałem 2.0 bo jako głośniki komputerowe to jedynie 2.0 robią swoje. No chyba że ktoś chce komputer zmieniac w kino domowe.

No i przepraszam że moja propozycja nie zawiera się w liście autora tematu ;)

maly5
20-03-2013, 19:15
Na szybko, może coś takiego: http://www.dj-sklep.pl/p/pl/631/behringer+ms40+para.html ?
Na szybko to można dzieciaka zrobić albo kupić głośniczki za 29.99 w media. Słuchałeś tego ? Wg Ciebie to jest to panaceum dla wszystkich poszukiwaczy najlepszego brzmienia?

w sumie to zadam mega podchwytliwe pytanie (bo już abstrahuję od pułapu cenowego jaki interesuje założyciela wątku):
Słuchałeś tych głośników?

Johanan
20-03-2013, 20:30
Na szybko to można dzieciaka zrobić albo kupić głośniczki za 29.99 w media. Słuchałeś tego ? Wg Ciebie to jest to panaceum dla wszystkich poszukiwaczy najlepszego brzmienia?

w sumie to zadam mega podchwytliwe pytanie (bo już abstrahuję od pułapu cenowego jaki interesuje założyciela wątku):
Słuchałeś tych głośników?

Nie chcę mówić, że jesteś zadziora, bo to każdy widzi, a zlinkowane głośniki są po prostu, tak nielubianym przez mnie kompromisem.

ALF, nie chce wydawać za dużo, bo gdyby nie to, to pewnie zaproponowałbym urządzenia Proel Flash, które jednak reprezentują zupełnie inną cenową półkę.

Czy słuchałem dźwięków z MS40?
Osobiście nie, ale słuchałem wielu dobrych o nich opinii.

Kyle
20-03-2013, 21:22
Ja słuchałem podobnych do nich Edirol MA-20D - no grało to jako tako, była jakaś tam przestrzeń, bas był nie rozmyty, jedna kolumna miała inne brzmienie niż druga (to akurat minus). Ogólnie grało to dobrze jak na swoją cenę, choć nawet KRK RP5 je zabijały.

ps. warto pomyśleć nad :
http://zakupek.pl/test/glosniki/recenzja-edifier-r2600/
- tych już nie słuchałem ... ale maja bi-amp zdaje się

maly5
20-03-2013, 21:42
Może i jestem zadziora, ale rozwala mnie autorytatywne stwierdzanie, że coś jest dobre, bo przeczytałeś to w necie.
Ja czytałem wiele pozytywnych opinii na temat sprzętu audio, który po zapoznaniu (czasami nawet nie bliższym-dłuższym) okazywał się istną pomyłką nie mającą nic wspólnego z ochami i achami z netowych recenzji. Jak się na czymś nie znasz, albo nie masz kontaktu z zagadnieniem, to po co takie gadanie? Do tego Kyle mówi, że To To gra gorzej od KRK.. no to proszę Cię. Oddałbym te głośniki po piętnastu minutach, z czego 3 bym się zastanawiał co jest nie tak, a 12 bym się męczył (chyba, że funkiel nówki to przez miesiąc łudziłbym się, że zaczną grać lepiej).

Zatem po pierwsze nie rozumiem propozycji kiepskich, nietestowanych przez Ciebie głośników kilkukrotnie przekraczających wartością oczekiwania autora wątku (chociaż na tym forum to standard propozycji - pierwszy aparat minimum d600, a na pierwsze szkło 85 f/1.4 albo 200 f/2).

Po drugie jeśli mówisz o sprzęcie odsłuchowym w kategoriach - dobre dla każdego .. no ta faktycznie .. kup byle co za jakieś tam większe pieniądze - i tak nie zauważysz różnicy.

Johanan
20-03-2013, 22:42
...

Po drugie jeśli mówisz o sprzęcie odsłuchowym w kategoriach - dobre dla każdego .. no ta faktycznie .. kup byle co za jakieś tam większe pieniądze - i tak nie zauważysz różnicy.

Nie chcę Cię zasmucać, ale mnie akurat stać na najlepsze, więc nie jestem zmuszony do zgniłych kompromisów.

Sprzęt audiofilski, kosztuje takie pieniądze, że szkoda nawet o tym gadać.

A te sześć stów, za w sumie całkiem niezły zestaw, to dobrze wydane pieniądze, a z pewnością dużo lepiej, niż plastykowy szajs, którego nawet nie powinno się podłączać, żeby nie puścić pawia.

maly5
21-03-2013, 00:07
Co to jest najlepsze Johanan ? Na ile Cię stać ? Na pewno aby ? Nie chcę Cię zasmucać.
Skoro piszesz, że szkoda o tym gadać to chyba mógłbyś się zasmucić jednak.

A przy okazji tych kiepskiej jakości monitorków, nieszczęśliwie próbujących być studyjnymi, dobrze by było zauważyć, że szukamy czegoś sensownego za stówkę - dwie, więc wywalanie sześciu na to coś .. bo ktoś coś w necie napisał.. 'Papier wszystko przyjmie'.

ALF
21-03-2013, 00:14
Kochani, czy Wy czytacie siebie samych choć czasem? ;)
O prawie każdym z ww zestawów słyszałem/czytałem skrajne opinie. Część z nich pisali/mówili ludzie, którzy je mieli/słuchali. A nawet tacy, co po miesiącu użytkowania zmieniali zdanie z TAK na NIE i odwrotnie.
Wezmę pod uwagę Behringery MS20, bo moc mają dla mnie wystarczającą, a i tak najczęściej będą chodzić na 25-50% mocy. Mają też ten plus, że cały panel jest z przodu (włącznie z wyłącznikiem), co jest o tyle istotne, że będą stały w miejscu dość niedostępnym. No i mieszczą się w limicie, który sobie wyznaczyłem, czyli poniżej 500zł. Wydawanie więcej na głośniki kompowe nie ma sensu.
W każdym razie dość zdecydowanie odrzuciłem solo. Właściwie stoję przed wyborem... minimum przyzwoitości, czy za dwa razy więcej coś tylko nieco lepszego... bo sorki, ale przy pracy nie potrzebuję doznań audiofilskich, a wręcz czasem mogą one przeszkadzać ;)
Raczej już nie będę szukał, a rozważał wybór. Na decyzję mam jeszcze trochę czasu. A decyzję jakąś tam podjąłem... kupię córce wielkiego misia :D
Tymczasem odpalam Blackmore's Nights - Ocean Gypsy... miodzio :D

Johanan
21-03-2013, 00:15
Co to jest najlepsze Johanan ? Na ile Cię stać ? Na pewno aby ? Nie chcę Cię zasmucać.
Skoro piszesz, że szkoda o tym gadać to chyba mógłbyś się zasmucić jednak.

A przy okazji tych kiepskiej jakości monitorków, nieszczęśliwie próbujących być studyjnymi, dobrze by było zauważyć, że szukamy czegoś sensownego za stówkę - dwie, więc wywalanie sześciu na to coś .. bo ktoś coś w necie napisał.. 'Papier wszystko przyjmie'.

Nie mam zamiaru ani Ciebie, ani nikogo innego, epatować moimi wyborami, bo to moja prywatna sprawa i niczyja inna.

Nawet nie wymienię firm, bo to zupełnie niepotrzebne, wystarczy sięgnąć po szukajkę i wyszukać producentów sprzętu audio o charakterystyce liniowej i sprawy się ociupinę rozjaśnią.

Co do ALF-a, to skoro udało się Tomowi namówić go na sx2262, to może i mnie uda się namówić go na wspomniany zestaw.

I ma to o tyle sens, że słuchanie muzyki na byle czym jest przynajmniej dla mnie zwykłym barbarzyństwem, więc ucywilizowanie choćby jednego nikoniarza, to byłby niemały sukces. ;)

Kochani, czy Wy czytacie siebie samych choć czasem? ;)

Nie mam na to zwykle czasu, by napawać się własnymi tekstami. :)

Dziwię sie tylko, że nie chcesz MS40, skoro różnica w cenie jest tak niewielka.

ALF
21-03-2013, 01:02
Zanim Tom mnie namawiał, był to jeden z trzech wyborów nr1 :D
100zł = cena misia dla córki... uważasz, że to niewiele? Za 100zł mniej mam ten sam zestaw, a o mocy i jej wykorzystaniu pisałem wyżej.

Johanan
21-03-2013, 01:05
...
100zł = cena misia dla córki... uważasz, że to niewiele? Za 100zł mniej mam ten sam zestaw, a o mocy i jej wykorzystaniu pisałem wyżej.

100 złotych, czy aby na pewno?

http://www.electronic-star.pl/Behringer-MS40-aktywne-monitory-studyjne-przetwornik-D/A_i33448.htm?etcc_med=Comparison&etcc_par=ceneo&etcc_ctv=10006847&etcc_grp=Monitory+studyjne

pgaik
21-03-2013, 01:05
ehhh... a myślałem, że poczytam jakieś konkrety o głośnikach ... smutne

Johanan
21-03-2013, 01:08
ehhh... a myślałem, że poczytam jakieś konkrety o głośnikach ... smutne

Masz wątek na ten temat kilka pozycji w dół, więc nie narzekaj. ;)

pgaik
21-03-2013, 01:09
ok, ok, ale już się nie drapcie ;)

ALF
21-03-2013, 01:13
Luzik, moi drodzy... luzik, bez osobistych wycieczek.

rozwala mnie autorytatywne stwierdzanie, że coś jest dobre, bo przeczytałeś to w necie.

a chwilę dalej, w tym samy poście (dopisek mój ALF)

nie rozumiem propozycji kiepskich, nietestowanych przez Ciebie głośników

Zauważasz niekonsekwencję? Przecież Ty też ich nie słuchałeś, a piszesz wyłącznie opierając się na opinii przeczytanej w necie, opartej na domyśle, a nie słuchaniu. ;)

Wierzcie mi, że umiem czytać. Również opinie w necie. Nawet majtki kupuję w necie od lat, więc coś o tych zakupach, testach i opiniach wiem.

ALF
21-03-2013, 01:15
Na pewno KLIK (http://allegro.pl/behringer-ms20-ms-20-monitory-studyjne-aktywne-i3096343330.html)

pgaik
21-03-2013, 01:34
ładne bestie ;)
czyli na nie się zdecydowałeś?

ALF
21-03-2013, 01:55
Nie. Rozważam dwie opcje. Tańszą opartą na głośnikach Genius, które całkiem dobrze sprawdzają się przy drugim kompie. Oraz droższą, opartą o Behringery. Wybór będzie pewnie jakimś kompromisem, ale mam jeszcze trochę czasu, bo najpierw muszę kupić kompa. Jutro jadę zamówić :D Monitor i głośniki, to za dwa-trzy tygodnie decyzja, więc mam jeszcze czas na przemyślenia. Musze przyznać, że Behringery kuszą żeby sprawdzić, bo po Geniuszach to wiem czego mogę się spodziewać, niewiadomą są niuanse.

maly5
21-03-2013, 02:00
No zauważam. Miałem pomysł usprawiedliwienia, ale za łatwy do podważenia ;)

Ale faktem jest, że z głośnikami jak z obiektywami. Jak coś jest świetnym obiektywem macro to niekoniecznie jest idealne do subtelnych portretów. Monitory studyjne to trochę inny kierunek niż zestawy do słuchania muzyczki i oglądania reklam na YT. I mi ten kierunek do domowej rozrywki nie odpowiada.

Więc pozostaje sprawa czy szukasz głośników idących w kierunku hi-fi czy chcesz wejść w krypto studyjny odsłuch.

Borat1979
21-03-2013, 02:11
Microlab Solo6C - te najczęściej polecają miłośnicy łbubudubu, czyli powinienem się czymać od nich z daleka
Akurat do łubudubu to nadają się najbardziej wszelkiej maści geniusy, creative logitechy itp. badziewia :)

ALF
21-03-2013, 02:14
Akurat do łubudubu to nadają się najbardziej wszelkiej maści geniusy, creative logitechy itp. badziewia :)

Piszesz bo testowałeś, czy tylko tak sobie popisać?

Borat1979
21-03-2013, 02:18
Piszesz bo testowałeś, czy tylko tak sobie popisać?
Microlab Solo6C ma mój kolega i bardzo ładnie grają te głośniczki czego nie można powiedzieć o logitechach czy geniusach, które mam w pracy.

ALF
21-03-2013, 02:20
Których?

Borat1979
21-03-2013, 02:23
Których?

Nie pamiętam w tej chwili modelu

ALF
21-03-2013, 02:38
No widzisz, a jam ma to szczęście, że mogłem posłuchać kilku różnych zestawów Geniszów, w różnych konfiguracjach sprzętowych. Gdyby SP-HF1255 były dostępne, to ten wątek by nie powstał. O pozostałych mogę powiedzieć mniej, bo tylko je słyszałem. Nie znam konfiguracji sprzętu, muzyka i dźwięki były dość ograniczone. Z recenzji zaś wywnioskowałem, że może być różnie. Na pewno tańsze Geniusze są wystarczające do korzystania z kompa, ale już do muzy się nie nadają, droższe to już inna bajka. Na pewno nie postawiłbym ich w jednej puli z Logitehami czy Creativami.

Borat1979
21-03-2013, 03:06
No widzisz, a jam ma to szczęście, że mogłem posłuchać kilku różnych zestawów Geniszów, w różnych konfiguracjach sprzętowych. Gdyby SP-HF1255 były dostępne, to ten wątek by nie powstał. O pozostałych mogę powiedzieć mniej, bo tylko je słyszałem. Nie znam konfiguracji sprzętu, muzyka i dźwięki były dość ograniczone. Z recenzji zaś wywnioskowałem, że może być różnie. Na pewno tańsze Geniusze są wystarczające do korzystania z kompa, ale już do muzy się nie nadają, droższe to już inna bajka. Na pewno nie postawiłbym ich w jednej puli z Logitehami czy Creativami.

Osobiści dawno wyleczyłem się z wszelkiego rodzaju głośników komputerowych i po prostu podłączyłem wzmacniacz z kolumnami do kompa.

Mekano
21-03-2013, 03:53
Sprzęt audiofilski, kosztuje takie pieniądze, że szkoda nawet o tym gadać.
A te sześć stów, za w sumie całkiem niezły zestaw, to dobrze wydane pieniądze, a z pewnością dużo lepiej, niż plastykowy szajs, którego nawet nie powinno się podłączać, żeby nie puścić pawia.

To, jest dobre.. myslalam ze opluje ekran ze smiechu..

I ma to o tyle sens, że słuchanie muzyki na byle czym jest przynajmniej dla mnie zwykłym barbarzyństwem, więc ucywilizowanie choćby jednego nikoniarza, to byłby niemały sukces. :wink:

ja tez nie lubie sluchac muzyki przez jakies male glosniki komputerowe i wole posluchac przez wzmacniacz ktory jest podlaczony pod komputer wraz z glosnikami, zawsze to chyba lepszy efekt niz cokolwiek bez wzmacniacza.

No ale ALF ma inne wymagania i do sluchania muzyki ma oddzielny zestaw.

Kyle
21-03-2013, 08:46
Jeśli chodzi o Logitech - w swojej klasie gra to o niebo lepiej od jakichś bzyczków za 10-20 czy pewnie 50 zł (np. jednodrożne 2.0 Logitech za 100zł vs. jednodrożne firmy krzak za 20zł). - tak by ktoś nie myślał że kupi plastik za 20zł i będzie miał to samo co plastik Logitech.

Co do drewna (w praktyce MDF) vs. plastik (tworzywo sztuczne) - wolałbym "plastik" Logitech od najtańszego "drewna" firmy krzak. - by ktoś nie myślał że "drewno" jest zawsze lepsze od "plastiku" (takie Bose MusicMonitor 2.0 {choć nie wiem czy nie są z aluminium} by pozamiatały pewnie wszystkie "drewniane" Genius).

maly5
21-03-2013, 09:51
Bo to, że ktoś sobie wytnie dziurę w kawałku drewna i wsadzi w to speaker z obudowy kompa nie spowoduje nagle poprawienia właściwości tegoż speakera. Tak samo okleina drewnopodobna nie spowoduje nagłej poprawy odbioru, choć może wypaść lepiej wizualnie. Najpierw trzeba mieć, stworzyć przetwornik, poznać jego faktyczne właściwości fizyczne, zaprojektować pod niego obudowę uwzględniając całość jaką ma tworzyć kolumna finalnie. I takie dalej bla bla bla.

No.. ale pytanie czy to nie jest zła opcja - minimalne 'znaki szczególne są' , ale cenowo może być ok ;>
http://allegro.pl/glosniki-genius-sp-hf2-0-1255a-sp-hf1255a-bcm-gw-i3117475966.html

Borat1979
21-03-2013, 14:26
Jeśli chodzi o Logitech - w swojej klasie gra to o niebo lepiej od jakichś bzyczków za 10-20 czy pewnie 50 zł (np. jednodrożne 2.0 Logitech za 100zł vs. jednodrożne firmy krzak za 20zł). - tak by ktoś nie myślał że kupi plastik za 20zł i będzie miał to samo co plastik Logitech.

Miałem dwa nieduże zestawy zestawy logitech 2.1 z subwooferem. Jeden za jakieś 150 zł drugi za ok 250 zł i dźwięk z tego jest podły. Wysokie tony są meczące dla uszu a bas nienaturalnie dudni. Ustawisz bas delikatnie to nie ma go wcale podkręcisz mocnej to dudni.

Kyle
21-03-2013, 15:25
Miałem dwa nieduże zestawy zestawy logitech 2.1 z subwooferem. Jeden za jakieś 150 zł drugi za ok 250 zł i dźwięk z tego jest podły. Wysokie tony są meczące dla uszu a bas nienaturalnie dudni. Ustawisz bas delikatnie to nie ma go wcale podkręcisz mocnej to dudni.Słuchałem Logitech Z-2300 (ich topowe w danym czasie 2.1) i też grało to podle ... jednak pisałem o czymś innym. Konkretniej o tym, że takie Logitech 2.0 których słuchałem, a modelu nie pamiętam, jak na plastikowy crap 2.0, to grały o niebo mniej podle, od jakiejś plastikowej, podobnie gabarytowej manty lub innego niefirmowego crapu.

ALF
21-03-2013, 15:57
No.. ale pytanie czy to nie jest zła opcja - minimalne 'znaki szczególne są' , ale cenowo może być ok ;>
http://allegro.pl/glosniki-genius-sp-hf2-0-1255a-sp-hf1255a-bcm-gw-i3117475966.html

Dzięki :D To je dobra opcja, bo rozwiązuje dylemat bez konieczności używania mózgu do czynności bardziej skomplikowanych niż sikanie pod wiatr :D

pitupitu
02-06-2013, 14:09
wcale nie jest to takie proste, żeby wybrać dobre głośniki, szczególnie jak się ma duże wymagania a mały budżet, sama muszę sobie kupić nowe, bo stare strasznie trzeszczą i tym samym nie mam przyjemności ze słuchania muzyki. Powiedzcie mi co myślicie o tych http://www.i-box.pl/g%C5%82o%C5%9Bniki/132-seattle.html

Mekano
03-06-2013, 01:21
wcale nie jest to takie proste, żeby wybrać dobre głośniki, szczególnie jak się ma duże wymagania a mały budżet, sama muszę sobie kupić nowe, bo stare strasznie trzeszczą i tym samym nie mam przyjemności ze słuchania muzyki. Powiedzcie mi co myślicie o tych http://www.i-box.pl/g%C5%82o%C5%9Bniki/132-seattle.html

Muzyki sie slucha w stereo, na markowych glosnikach, a nie plastikowych wydmuszkach marki krzak.

JAP
03-06-2013, 03:37
ja między innymi dzięki temu wątkowi chyba kupię BEHRINGER ms20 lub ms40 (rozumiem, że jedyna różnica między nimi to różnica mocy?).
Raczej też dokupię kartę zew. np. creative xfi - ew. może ktoś polecić inną?

Kyle
03-06-2013, 07:59
wcale nie jest to takie proste, żeby wybrać dobre głośniki, szczególnie jak się ma duże wymagania a mały budżet, sama muszę sobie kupić nowe, bo stare strasznie trzeszczą i tym samym nie mam przyjemności ze słuchania muzyki. Powiedzcie mi co myślicie o tych http://www.i-box.pl/g%C5%82o%C5%9Bniki/132-seattle.htmlWcześniej wyraziłem opinię, że te głośniki, to CRAP (szajs, dziadostwo) ... została usunięta (?).

Teraz dla czego to crap ... z doświadczenia wiem, że jak firma "krzak" zabiera się za robienie głośników, to jest to produkt dużo gorszy jakościowo, od np. "mistrzów plastiku" pokroju Creative / Logitech (oni też nie robią super sprzętu, ale w porównaniu do krzaków typu i-box, tracer, manta, to produkty Logitech/Creative są o niebo lepsze).

Co można kupić za 100zł? - coś co będzie się nadawało do słuchania jakichś dźwięków z Youtube, typu "kolejny śmieszny filmik" ... nic rewelacyjnego.

Z dobrych 2.0 do kompa, to Edifier wie jak robić kolumny:
http://allegro.pl/glosniki-edifier-2-0-r2600-czarne-i3278504886.html

mają jeszcze tańsze modele, ale nie łudź się że za 100zł kupisz coś sensownego do muzyki.

ja między innymi dzięki temu wątkowi chyba kupię BEHRINGER ms20 lub ms40 (rozumiem, że jedyna różnica między nimi to różnica mocy?).
Raczej też dokupię kartę zew. np. creative xfi - ew. może ktoś polecić inną?One mają wejście cyfrowe, więc po co kupować głośniki z takim wejściem (wbudowanym DAC) a następnie kupować jeszcze kartę (czyli kolejny DAC) ? Bez sensu. Swoją drogą dobra integra, do niedrogich kolumn powinna oblecieć (nawet po analogu, np. taki Realtek 889 w zupełności wystarczy, pod warunkiem że producent płyty głównej czegoś nie spaprał). Tak czy inaczej i tak wolałbym Edifier R2600 zamiast Behringer MS40.

JAP
03-06-2013, 11:55
Z dobrych 2.0 do kompa, to Edifier wie jak robić kolumny:
http://allegro.pl/glosniki-edifier-2-0-r2600-czarne-i3278504886.html

mają jeszcze tańsze modele, ale nie łudź się że za 100zł kupisz coś sensownego do muzyki.

One mają wejście cyfrowe, więc po co kupować głośniki z takim wejściem (wbudowanym DAC) a następnie kupować jeszcze kartę (czyli kolejny DAC) ? Bez sensu. Swoją drogą dobra integra, do niedrogich kolumn powinna oblecieć (nawet po analogu, np. taki Realtek 889 w zupełności wystarczy, pod warunkiem że producent płyty głównej czegoś nie spaprał). Tak czy inaczej i tak wolałbym Edifier R2600 zamiast Behringer MS40.

Słyszałem, że bez dobrej karty b. ogranicza się możliwości głośników; jeżeli to niekonieczne to tylko będę się cieszył :)
muszę sprawdzić co mam w kompie..

Możesz rozwinąć czemu wolałbyś tego Edifier'a?
na szybko coś przeczytałem i nie bardzo wyobrażam sobie te głośniki w odstępie max 1,5m

A napisze ktoś coś nt. wychwalanych:
http://allegro.pl/glosniki-microlab-solo6c-bass-reflex-pilot-drewno-i3272016837.html ?

Kyle
03-06-2013, 12:06
Możesz rozwinąć czemu wolałbyś tego Edifier'a?

Miałem Edirol MA-20D, bliźniacze kolumny dla Behringer MS40 ... miało to "coś" w brzmieniu (jakaś czytelność i przestrzeń), ale ogólnie bas był płytki, z podbiciem, brzmienie nieco jazgotliwe na górze.

Edifier R2600 mają bi-amp (daleko bardziej zaawansowane rozwiązanie, polegające na tym że każdy głośnik kolumny ma własny wzmacniacz, a podział pasma jest przed wzmacniaczami - zysk to lepsza dynamika i przejrzystość ... oczywiście bardzo drogie kolumny pasywne będą bardziej dynamiczne i przejrzyste od tanich aktywnych, ale mam na myśli podobny przedział cenowy). Widziałem pomiary tych Edifier - zadziwiająco równe (jak na tak niską cenę) i nisko schodzące (wpisz sobie w google "ixbt Edifier R2600" ) ... jeśli Behringer MS40 grają podobnie do Edirol MA-20D , to będą znacznie mniej neutralne pod wzgl. równomierności pasma i będą miały gorsze rozciągnięcie pasma w dół.

Tak czy inaczej nie słuchałem ani jednych, ani drugich, ale jak bym miał brać w ciemno. to zdecydowanie wolałbym Edifier R2600 (bo bi-amp, większy woofer, w pomiarach widać neutralne pasmo i niezłe zejście)

A napisze ktoś coś nt. wychwalanych:
http://allegro.pl/glosniki-microlab-solo6c-bass-reflex-pilot-drewno-i3272016837.html ?W testach na portalu IXBT wypadają gorzej od Edifier ... no i mają tylny bassreflex (osobiście wolę przedni, bo bezpośrednio promieniuje w słuchacza = na końcu końców mniejszy problem z ustawieniem by nie dudniło)

Gdybym musiał posegregować z tego co wybadałem, poczytałem od najlepszego do najgorszego to :
1 Edifier R2600
2 Microlab solo 6 (pomimo tylnego bassreflex)
3 Behringer MS40

kkokosz
03-06-2013, 12:11
To ja tylko napiszę, że od trzech lat używam takiego zestawu: http://dane.lauda-audio.pl/static/lauda-audio/alesis/monitory/active320.html i BARDZO sobie chwalę. Jak na tę cenę (ok. 400zł) jest to świetny sprzęt. Jedyne, co mi w nich przeszkadza, bo "dająca po gałach" diodka, ale z tym się da żyć. Naprawdę polecam (i nie, nie pracuję u dystrybutora ;) )

Kyle
03-06-2013, 12:13
Słyszałem, że bez dobrej karty b. ogranicza się możliwości głośników; jeżeli to niekonieczne to tylko będę się cieszył :)
Zależy jakiej klasy karta i jakiej klasy kolumny. Na przykład do monitorów za kilka tys zł, to bym jakiejkolwiek integry nie łączył.

Mekano
03-06-2013, 14:34
Jezeli karta to moze Xonar? ja sie zatrzymalam pare lat wstecz na tym etapie, ale kiedys to byly bardzo dobre karty od Asusa.. i do muzyki ok.

JAP
03-06-2013, 21:33
Kyle serdeczne dzięki za pomoc;
o karcie myślałem też dlatego, że dawałaby większe możliwości ustawień tych "technicznych" behringerów.
Rozumiem, że prosto pisząc Edifiery będą od razu przyjemniejsze dla ucha.
Trochę jeszcze poczytam i chyba faktycznie zasugeruję się Twoimi radami :)
Tylko kabel będę musiał dać komuś żeby mi dosztukował; sam w tego rodzaju kablach nie grzebałem..
Jeszcze raz dzięki!

JAP
10-07-2013, 01:43
Od 2 dni cieszę się z Edifierów :)
Grają rewelacyjnie; trochę czasu straciłem na sprawdzanie jak zagrają moje ulubione płyty..

Kilka dodatkowych uwag dla potencjalnych kupujących:
- rozmiary fizyczne są dosyć duże, przy moich 2 monitorach na biurku zrobiło się ciasno..
- ja wybrałem wersję z bassem z przodu (nie "plus") i myślę, że do małych pomieszczeń to lepsze rozwiązanie; ładnie gra, a nie dudni cały pokój (btw dla wielbicieli basów nawet maksymalne ustawienie może okazać się za małe, dla mnie jest w zupełności wystarczające)
- kabel 1,5m to nie jedna wielka porażka tylko półtorej porażki! Do tego w instrukcji jest napisane, że ze względu na duży magnes głośniki powinny stać min. 1m od monitora.. Będę musiał zabawić się w sztukowanie kabelka.. :(
- szkoda, że nie można regulować balansu; klikanie w ustawieniach w kompie zajmuje więcej czasu;
do tego na pilocie nie ma regulacji tonów wysokich i basów, tylko źródło dźwięku, vol i mute

Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc Kyle!