Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 50mm 1.8D problem

militarius
18-03-2013, 17:04
Witam.

Ostatnio podczas pleneru po wyjęciu z torby puszki z podpiętą 50tką 1.8D podczas przelatywania skali słychać wyraźnie, że jest jakiś mechaniczny problem - gdzieś w środku coś haczy i dźwięk śrubokręta brzmi jak strzały z karabinu (jak wrócę do domu to wstawię filmik). Podczas ręcznego kręcenia pierścieniem również czuć jakby co kilkanaście milimetrów coś haczyło.
Mimo tego szkło ostrzy poprawnie, ale czuję, że powoli się kończy... :(

W moim posiadaniu nigdy nie upadł ani nie został uderzony, więc nie wiem z jakiego powodu to się dzieje. Na innej puszce to samo jakby ktoś pytał.

Czy ktoś miał kiedyś coś podobnego i da się z tym coś zrobić małym kosztem? może wystarczy wysłać na czyszczenie, bo dostał się jakiś piasek czy coś? myślę, że raczej nie ma sensu serwisować szkła wartego 300 zł...

TOP67
18-03-2013, 17:23
Najprawdopodobniej piasek. Ale może też być wyłamany jeden ząbek. Dosyć łatwo to stwierdzić, po wyjęciu zębatki śrubokręta.

militarius
18-03-2013, 18:16
jakieś wskazówki/tutorial jak to zrobić?

TOP67
18-03-2013, 18:37
Odkręcić tylko styki i bagnet. Wyjmij zebatke i pokręć ostrością

Wysłane z małego żółtego telefoniku

militarius
18-03-2013, 23:30
Zrobiłem filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=hd9GrkKmFS4&feature=youtu.be

i zabieram się za rozbieranie.

militarius
19-03-2013, 00:31
no i już po operacji.
okazało się, że w zębatce śrubokręta był jakiś mikro opiłek plastiku z zębatki plastikowej (pewnie nadlewka czy coś), który powodował ów blokowanie :) także szkło dostało nowe życie bez wysyłania do serwisu :) dzięki za pomoc.

FHR
19-03-2013, 01:05
Skoro problem rozwiązany, to zamykam temat. Gdyby ktoś chciał coś dodać - proszę PW.