Zobacz pełną wersję : Nikkory AF-D, a problemy FF/BF
Otóż mam problem z obiektywami serii AF-D, którego ja - niespełna roczny użytkownik nikona nie mogę zrozumieć.
Do rzeczy:
Nikkor 50mm 1.8D na D90 jak i F80 ustawia ostrość bardzo ładnie, nie ma tendencji do FF/BF
Nikkor 35mm 2D na obu puszkach ma spory BF - na dwóch metrach przestrzał wynosi ok. pół metra.
Dlaczego?
Do tej pory sądziłem, że obiektywy serii AF-D będą współpracowały, z raz skalibrowanym pod śrubokręt body, bezproblemowo. O ile wiem nie posiadają one elektroniki wymuszającej przesunięcie płaszczyzny ostrości i nie dają się kalibrować. Więc skąd ten rozrzut?
irek6311
14-03-2013, 20:03
Obiektyw Nikkor 35mm 2D trafił się felerny co trzeba wyłapać przy zakupie zaraz ,
z tego co piszesz totalny szmelc i nawet mikro regulacja w D300 nic by nie zdziałała .
pacific masz problem z Nikkorem 35/2,0 a nie z Nikkorami AF-D. To spora różnica i tytuł wprowadza w błąd.
Jeżeli na dwóch metrach szkło myli się o pół metra to zdecydowanie serwis a jeżeli możesz to do zwrotu. Był już tu wątek o wadliwej 35/2,0 ale dotyczył af i ostrości. TUTAJ (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=220445)
Jesteś pewien, że to wina szkła? Może pokażesz jakieś poglądowe zdjęcie?
marek2004, prawdopodobnie masz rację :)
Zastanawiam się tylko, dlaczego jest tak źle.
Pod tym linkiem są dwa zdjęcia. Jedno z 50mm drugie z 35mm. Przesłony max otwarte, ostrzone centralnym punktem na środek czarnej perły.
http://www.sendspace.com/file/pvxh05
Z moich obserwacji wynika, że 35tka nigdy nie trafia detekcją fazy(D90,F80,F70) i zawsze jest to BF. Na live view jest ok. Może przesadziłem, że z dwóch metrów przestrzeliwuje o pół, ale na f2 - 2.8 nie jest możliwe wykonanie ostrego zdjęcia. Dziwi mnie to, ponieważ obiektyw jest w ładnym stanie, tam gdzie trafi tam jest ostro (w centrum) nie jest skrzywiony - głębia ostrości przebiega płasko :)
Według mojego rozumowania (jeżeli się mylę - sprostujcie) obiektyw rzuca obraz na sensory af, a one dają sygnał silnikowi w body o ile ma przestawić ostrość. Jedna, dwie korekty i powinno być ok. Elektronika obiektywu nie bierze udziału w ustawianiu ostrości. Więc skoro optyka działa bez zarzutu, to skąd ta różnica?
50tka trafia w 90% z zadowalającą ostrością.
Rzeczywiście to ciekawie nie wygląda. Mocno techniczny to ja nie jestem. Proponuję napisać do serwisu Nikona załączając zdjęcia. Ciekawe co powiedzą.
Ale jak już wspomniałem z takim rozrzutem to ratuje Cie serwis. Możesz jeszcze sprawdzić jak działa to szkło z inny body. Wiadomo - jak będzie podobnie to ewidentnie wina szkła. Gorzej jak będzie ok :)