Zobacz pełną wersję : Domowe studio, do aktu i glamour
FrankWoody
13-03-2013, 21:24
Na początek chciałbym przywitac i pozdrowic wszystkich na forum, czytam je od dłuższej chwili i dowiedziałem się mnóstwa ciekawych informacji.
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Nikona d3100, i mam nadzieję na dobrej drodze do rozwoju swojej fotopasji. Dysponuję też pomieszczeniem o wymiarach 5x3,7m, o wysokości 2,8m, co mam nadzieję pozwoli mi na stworzenie własnego mini studio. Jestem totalnym amatorem i po swojej stronie mam dużo zapału i brak umiejętności, choc ostatnio cały czas czytam o fotografii i planuję się szkolic...
Zdjęcia które mnie inspirują? W dużej mierze ci panowie http://www.facebook.com/photo.tikhomirov?ref=ts&fref=ts www.janhronsky.net (uwaga content 18+), a także zdjęcia z najpopularniejszego męskiego magazynu, choc często odrzuca mnie zbyt intensywny retusz. Generalnie, akt w stylu glamour, raczej duża ilośc światła niż finezyjne światłocienie. Staram się stworzyc listę zakupów, jeżeli chodzi o o kwestie finansowe to granicą jest raczej zdrowy rozsądek niż konkretna kwota. Bardzo proszę o zweryfikowanie mojej listy:
-obiektyw stałoogniskowy: rozważałem 50mm 1,8 i 35 mm 1,8, jednak jak popstrykałem trochę zdjęc znajomym to okazało się, że przy tym pomieszczeniu by uchwycic całą sylwetkę niezbędny będzie 35mm, czy nie będzie on bardzo zniekształcał twarzy przy półportretach?
-największa zagwozdka - oświetlenie : na pewno wyzwalane radiowowo, błyskowe, zastanawiam się jednak między lampami reporterskimi a studyjnymi. Chwilowo nie planuje robic zdjęc w plenerze, więc nie zależy mi na wielkiej mobilności, a głównie na użyteczności w studio, tak więc chyba bardziej skłaniałbym się ku lampom studyjnym, zależy mi na tym bym mógł używac różnych końcówek modelujących, softboxów, plastrów miodu itp:)
-końcówki modelujące - tu jest większy problem, nie wiem jakie najlepiej nadadzą się do zdjęc jakie chciabym robic. Tu zupełnie mi odpowiadający efekt uzyskano za pomocą jednej lampy i octy http://patrykchoinski.pl/?p=945 widziałem też filmik z sesji Hronskyego gdzie miał identyczny zestaw i efekt też mi się podobał. A może zwykłe parasolki? Generalnie, jeśli różnica będzie zauważalna gołym okiem to jestem w stanie dopłacic do droższego rozwiązania.
Finanse na światło? Myślę, że rozsądny byłby wydatek do 1000 zł za zestaw (lampa, statyw, modyfikator i radiowyzwalacz) , co moglibyście mi polecic w tej kategorii cenowej? Lepiej kupic dwie lampy, czy może lepiej jedną a porządną. Generalnie wolałbym kupic coś dobrego na stałe, a nie coś co będe musiał zmieniac wkrótce. Czy taka jedna duża octa z lampą da mi wystarczająco duzo światła do fotek jakie podlinkowałem? Jaka moc lampy/ lamp do takiego pomieszczenia, 200W wystarczy?
Ostatnie pytania: czy arkusz styropianu białego dobrze sprawdzi się jako blenda czy lepiej kupic/zrobic ją z innego materiału? I jeżeli mam dużo wiatłą dziennego bądź światła z ulicy to muszę jakoś specjalnie je wytłumiac, np. czarnymi roletami itp?
Dziekuję i pozdrawiam
F
...może zamiast zasypywać się stertą nowych gratów postaraj się zrobić świadomie chodź jedno zadowalające Cię zdjęcie wykorzystując to, co już masz? Na twoim miejscu martwiłbym się o to, czy któraś z wybranych przez Ciebie " niewiast" zechce pozować soute? Pozdrawiam serdecznie
obejrzałem te inspiracje - naprawdę żeby pooglądać sobie , nie musisz wydawać aż tyle kasy
FrankWoody
14-03-2013, 09:32
Dziękuję za troskę, już sobie pooglądałem, a o modelki nie muszę się martwić, ponadtwo początkowo planuje się skupic na ładnych zdjęciach glamour więc modelki pozujące saute nie są niezbędne. Jeżeli chodzi o robienia zdjęcia tym co mam, to średnio podobają mi się zdjęcia wbudowaną lampą błyskową, nawet po przysłonieniu jej bibułką, i szukam dodatkowych akcesoriów które umożliwią mi robienie ciekawszych zdjęć.
Panie Marcinie, wolałbym aby zamiast dyskusji dotyczącej mojego pojęcie estetyki zdjęć udzielił mi Pan konkretnej porady, np. wyboru sensownej lampy na początek przygody ze studio od której można by zacząć naukę, i która da mi sensowną ilość i jakość światła - tzn. choćby taką jak tu http://www.pbase.com/fafniak/image/114455881
Będę wdzięczny za wszelkie merytoryczne uwagi i sugestie sprzętowe dotyczące oświetlenia i sprzętu do mojego studia.
marszull
14-03-2013, 13:07
na razie to zacznij od jednej lampy repo YN, mocowania bowens, i do tego BD, plus radio i statyw do lampy
co do swiatel studyjnych i modyfikatorow, to wynajmij studio, wez modelke i zobacz co Ci najbardziej odpowiada
Podałeś przykłady zdjęć przy których kompletnie nie widzę potrzeby kupowania lamp studyjnych - wręcz zepsułyby "efekt"
Ale jak bardzo chcesz to kup lampy z mocowaniem bowensa i jak najdłuższą gwarancją 400Ws powinno wystarczyć (np. 1x200Ws 2x400Ws ) 2 duże softboxy (np.60x90) i jeden bjutisisz .
Na statywach nie oszczędzaj ;)
ThomasVoland
14-03-2013, 14:46
Patrząc na to z facebooka co zlinkowałeś, to kupiłbym lampę reporterską i parasol transparentny, żeby światło odbijało się od wszystkiego. Zbytnia kontrola nad światłem do takich zdjęć nie jest potrzebna więc taki parasol będzie ok, a przynajmniej odpadnie ci problem z doświetlaniem niektórych miejsc. Jako że lampa reporterska, to łatwo ją można przemieszczać po całym mieszkaniu bez przepinania kabla, a całość lekka i mobilna. Umiejętności chyba żadne nie są potrzebne do takiego fotografowania, więc z takim zestawem już kompletnie niczym niepotrzebnym nie trzeba będzie sobie głowy zawracać:)
FrankWoody
14-03-2013, 21:11
Dziękuje za odpowiedzi.
Panie Tomaszu, również dziękuję z stronę, informacje z niej były mi użyteczne już wcześniej. http://tomaszpluszczyk.pl/idalia-kiedys-i-teraz/ podoba mi się "czerwone" zdjęcie, rozumiem, że główne źródło światła to lampa YN z parasolem transparentnym skierowanym na modelkę... Podoba mi się uzyskany efekt.
Generalnie w kwestii lamp rozważam 2 opcje:
YN-460 II x 2+ statywy + radio + koncówki (warto doposaży w mocowanie bowensa i modifykatory które mogą posłużyc do lamp studyjnych?)
Lampa studyjna: czy ktoś mógłby polecic konkretny model w podanych wyżej granicach cenowych do opisanych przeze mnie zastosowań?Panie Marcinie, czy na główne źródło światła zakładając, że będzie jedno potrzebuję 400W, czy wystarczy 200W lub 300W? I którym w połaczeniu z softboxem 60x90 jestem w stanie dobrze oświetlic cała postac? Jeżeli chciałbym także dla zwiększenia dostepnych opcji dokupic parasolkę to o jakich rozmiarach?
pozdrawiam
F
ThomasVoland
15-03-2013, 01:08
Tak, wtedy nawet nie miałem nic innego jak parasol transparentny i lampy reporterskie :). Na ebayu chyba YN560 masz w cenie takiej samej jak 460II. A na pewno 460II o wiele, wiele taniej niż w Polsce. Modyfikatory pod bowensa warto, tylko że te większe i tak będą nierównomiernie oświetlone.
FrankWoody
15-03-2013, 22:35
Na blogu pisze Pan o lampach Powerlux VE-300/400 i Powerlux VT-300/400. Co prawda przeczytałem uważnie oba artykuły, ale nie jestem w stanie na ich podstawie ocenić która lampa była by lepsza do mojego mini studio, proszę więc o drobną sugestie, a także o ocenę który zestaw da mi więcej mozliwości.
Opcja A: lampa VE lub VT 400 Ws + Octa 150cm, + parasolka
przykładowo http://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-studia/lampa-funsports-powerlux-vt-400-i-statyw-i-parasolka.html vt ze statywem i parasolka
http://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-studia/softbox-funsports-softbox-osmiokatny-150cm-set.html niby dedykowany do lamp powerlux, w zestawie z plastrem miodu:)
Opcja B: lampa VE lub VT 300 Ws + Octa 90cm, a także lampa VE lub VT 200 Ws + parasolka bądź inny modyfikator
+ oczywiście system wyzwalania radiowego w obu opcjach. Będę wdzięczny za sugestie.
pozdrawiam
F
ThomasVoland
15-03-2013, 22:53
Na główną lampę VT bym nie kupował. Lepiej dołożyć do VE. Octę ja wolałbym mniejszą, ok. 120 cm, ale do Twoich zastosowań 150 pewnie też będzie OK. Parasolkę też sobie kup bo to tanie jest, a daje dodatkowe możliwości. Co do mocy to jest tyle zmiennych, że nie da się jednoznacznie odpowiedzieć - liczy się modyfikator, odległość od fotografowanego obiektu, przysłona, natywne iso lub inne jakiego się będzie używało, fizyczna wielkość matrycy. Ja kupiłem kiedyś 200 Ws na główną lampę, bo tak mi radzono do zdjęć beauty z dishem 70 cm i gridem, a okazało się że w sumie mógłbym kupić 1200. Natomiast do zdjęć na niskich przysłonach i z octą bez grida 300 Ws pewnie będzie OK. M.in. na temat wyboru lamp rozpiszę się we wtorek mocno (w kolejnym wpisie na stronie).
Radio kupowałbym Yongnuo RF603, tanie i dobre. Ma nawet wersję dedykowaną do lamp studyjnych, która nie potrzebuje baterii.
Statyw bardzo popularny na tym forum to Quantuum Air. Dwa moje statywy są właśnie takie i nie ma się do czego doczepić. Za tę cenę bardzo fajne.
FrankWoody
16-03-2013, 16:11
Zatem dziękuję i zniecierpliwością czekam na wpis. Na początek planuję porobic sporo zdjęc portretowych, więc pewnie będę korzystał z najniższych możliwych przysłon, a grid do octy i tak planuję zakupic dla powiekszenia liczby dostepnych możliwości.
FrankWoody
21-03-2013, 22:33
Wacham sie pomiędzy dm 2 lub powerlux vr 300 w. Do tego octa 120 z szybkim montażem. Dużą jest różnica pomiędzy pojedynczym a podwójnym dyfuzorrm w praktyce.
FrankWoody
26-03-2013, 23:38
Ok, skorzystałem z promocji fripersa i kupiłem zestaw dm2 300W i octę 120 cm szybko rozkładajacą sie. Oprócz instrukcji do lampy przydała by się instrukcja BHP co w jakiej kolejności podłączać by się nie spierdzieliło;) Mam też wyzwalacz YN 603, jutro bedę testował, na razie wiem że fotocela działa;) 2 pytanka do Was:
1. http://fripers.pl/product_info.php/info/p822_Softbox-osmiokat-120-cm-moc--Bowens---szybki-montaz-FreePower.html softbox rozkłada sie mega ciężko i trzeba postepować bardzo siłowo, podobnie ze składaniem, składa się z wielkim hukiem, też tak macie, czy może czegoś nie odczepiłem / coś przeoczyłem
2. Gwarancja do DM2 nie pokrywa uszkodzeń związanych z nadmierna eksploatacją "dopuszczalna częstotliwość to 4 błyski na minutę". Wydaje mi sie to nie za duzo, czy lampa ma jakieś zabezpieczenie które uniemozliwia przekroczenie tego limitu i jednocześnie bezpieczne uzytkowanie lampy?
Dziękuję za pomoc w wyborze lamp i akcesoriów.
RobertMiernik
27-03-2013, 00:01
1. http://fripers.pl/product_info.php/info/p822_Softbox-osmiokat-120-cm-moc--Bowens---szybki-montaz-FreePower.html softbox rozkłada sie mega ciężko i trzeba postepować bardzo siłowo, podobnie ze składaniem, składa się z wielkim hukiem, też tak macie, czy może czegoś nie odczepiłem / coś przeoczyłem
Mam takie ustrojstwo, może jestem bardziej przypakowany ale po usunięciu "mega" z "mega ciężko" rzeczywiście by się zgadzało. Opór jest 'znaczny' i dobrze, tak ma być. Co do składania, postaraj się nie odpuszczać do samego końca, żeby składało się bez huku, ja robię to tak, że kładę oktę na mocowaniem na podłodze i napierając ciałem zwalniam blokadę, po czym powoli zluźniam napór (rozkładanie w odwrotną stronę...).
2. Gwarancja do DM2 nie pokrywa uszkodzeń związanych z nadmierna eksploatacją "dopuszczalna częstotliwość to 4 błyski na minutę". Wydaje mi sie to nie za duzo, czy lampa ma jakieś zabezpieczenie które uniemozliwia przekroczenie tego limitu i jednocześnie bezpieczne uzytkowanie lampy?
4 na minutę to jednak raczej dość często, pamiętaj że to nie jest reportaż, gdzie walisz lampą w rytm klubowych rytmów. Każdy kadr powinien być przemyślany i różny od poprzedniego, tutaj wszystko można powtórzyć więc nie ma sensu się spieszyć i łapać 'zastane', ...chill... ;-)
4 na minutę to jednak raczej dość często, pamiętaj że to nie jest reportaż, gdzie walisz lampą w rytm klubowych rytmów. Każdy kadr powinien być przemyślany i różny od poprzedniego, tutaj wszystko można powtórzyć więc nie ma sensu się spieszyć i łapać 'zastane', ...chill... ;-)
O lol ;) Mogli od razu dać jeden błysk na tydzień, w końcu dobre zdjęcie nie rodzi się częściej ;) A czas ładowania 10 sec. jest zbędnym luksusem ;)
Błyskaj normalnie, albo dadzą radę, albo się spierniczą co znaczy że trzeba kupić lepsze. Cztery raz na minutę to modelka ci zaśnie ;)
Błyskaj normalnie, albo dadzą radę, albo się spierniczą co znaczy że trzeba kupić lepsze.
Dadzą radę, jak chyba wszystkie. Tylko kto da koledze kasę na naprawę albo nowe lampy po jednej intensywnej sesji? ;)
O lol ;) Mogli od razu dać jeden błysk na tydzień, w końcu dobre zdjęcie nie rodzi się częściej ;) A czas ładowania 10 sec. jest zbędnym luksusem ;)
Błyskaj normalnie, albo dadzą radę, albo się spierniczą co znaczy że trzeba kupić lepsze. Cztery raz na minutę to modelka ci zaśnie ;)
Tak tak... napierdzielaj częściej - to bardziej "profi" będziesz wyglądał a i efekty od razu będą lepsze
Heheh nie mogę ;) Wyobrażam sobie pomierzenie kontrastów przy modelce z błyskiem co 15 sekund. Jak fajna i ładnie pachnie, to bym jej nawet wkręcił że lampy mogą błyskać tylko co dwie minuty ;))
To ustalmy - piszesz o zrobieniu pomiarów - czy ciągłej pracy? Bo widzę że sobie dowolnie "płyniesz".
Zrobienie 6-8 pomiarów w minutę - lampom nie zaszkodzi - to raczej pewne. Jak natomiast potem będzie napierdzielał co 2-3 sekundy - może mieć bardzo malowniczy widok i atrakcje dźwiękowe.
Uprzedzę - tak piszę na podstawie 4 przypadków gdzie 2 z nich spowodowali "napierdalacze"(pomimo moich ostrzeżeń) i 2 gdzie koszt spalenia lampy został wcześniej wliczony w koszt sesji... (tu poszedłem 2 razy na całość ;) )
RobertMiernik
27-03-2013, 10:47
Heheh nie mogę ;) Wyobrażam sobie pomierzenie kontrastów przy modelce z błyskiem co 15 sekund. Jak fajna i ładnie pachnie, to bym jej nawet wkręcił że lampy mogą błyskać tylko co dwie minuty ;))
O czym Ty w ogóle piszesz, czym "mierzysz kontrasty przy modelce" ekierką?
Każdy pracuje w studio jak chce, lubisz spawać lampami jak stroboskopem - proszę Cię bardzo, wprawdzie palnik ma ograniczoną żywotność, a modelka tylko jedną parę oczu ale przecież Ci nie zabronię robić jak lubisz.
Według mnie, rzadko jest potrzeba zrobienia więcej niż 4 zdjęć na minutę i nie ma to nic wspólnego z czasem ładowania lamp, im szybciej tym lepiej (jak prawie zawsze) ale to nie znaczy, że trzeba od razu błysnąć jak się lampa załaduje..
Ja rozumiem, że są ludzie wychowani tylko na cyfrze i machnięcie 2 tysięcy zdjęć w dwie godziny w studiu to dla nich naturalna i oczywista sprawa, ale to wcale nie musi tak być...
W czasie ostatnich warsztatów w trzy dni zrobiłem 100 (+/- 10) zdjęć + koło 40 testowych po zmianie ustawienia świateł czy innych śmieci (np. 10 zanim się zorientowałem, że brak światła wynika nie z ustawień ale z braku wyzwalacza na sankach aparatu ;P).
Uwierz mi, w większości przypadków mniej znaczy lepiej*...
* (co nie znaczy, że moje najmniej było najlepsze, ale tu już dochodzi tzw. "czynnik ludzki"... niestety...)
Wiesz, są różne rodzaje zdjęć i wiele metod pracy. Przy sesji fashion nie będziesz pracował godzinę nad jednym błyskiem, chyba że chcesz mieć nudne zdjęcia. Raczej przygotujesz wszystko z modelką a potem zrobisz set zdjęć w odstępach kilkusekundowych. Popatrz zresztą jak robione są takie sesje. Powiedzieć stroboskop, napierdzielanie po oczach, a najlepiej jeszcze wyciągnąć argument że teraz cyfrą a kiedyś analogiem... tania zagrywka.
tak - na generatorach
na dobrych lampach z ładowaniem w do 2 sekund
Dwa - część sesji filmuje się także pod TV i wtedy "ma się dziać szybciej" (tak, tak)
Weź sie chłopie zastanów - człowiek kupuje pierwsze lampki a ty mu proponujesz gotowanie kondensatorów....
RobertMiernik
27-03-2013, 13:04
Popatrz zresztą jak robione są takie sesje.
Widzisz i o to chodzi zamiast popatrzeć, spróbuj...
Powiedzieć stroboskop, napierdzielanie po oczach, a najlepiej jeszcze wyciągnąć argument że teraz cyfrą a kiedyś analogiem... tania zagrywka.
tania bo co, bo Ty tak nie pracujesz?...
Kulisy to reklamy a nie dokumenty mają wyglądać "wow"...
Telefonowane - może brakować ogonków...
Nie no, przepraszam wielkich "fachowców" od mody....
Co do gotowania kondensatorów, to nie wiedziałem że takie lampy wybuchają czy coś. Fajnie że taka kwestia została podniesiona, bo chyba mało kto z kupujących takie lampy ma świadomość, że będzie mógł cztery raz na sekundę. Z moich kilku nikt o tym nie wiedział. Chociaż tak na poważnie to myślę, że można nimi normalnie strzelać i nic im się nie stanie, a dla forumowiczów nikoniarzy trzeba opracować specjalny timer z fotocelą ;)
RobertMiernik
27-03-2013, 15:08
No widzisz, problem w tym, że nie wiesz, nie robiłeś, nie umiesz, ale dyskutować i obrażać to pierwszy, po co takie wycieczki uprawiać, humor Ci to poprawia?
Zamiast tylko "myśleć" trzeba by może sprawdzić albo uwierzyć na słowo, komuś kto wie co?
azaz44 - a co tak na 100% wiesz ? Jakie masz doświadczenia?
Robert - sam zacząłeś osobiste wycieczki... Ciągle się mądrzysz i ciągle nie trafiasz..
fafniak - mam takie, że często błyska się częściej. Modelka to nie produkt, nie leży godzinę nieruchomo. Na dodatek często nie umie wiele, nie powtórzy pozy do wycyzelowanego kadru, im mniej umie tym więcej trzeba się nabłyskać. Są też sytuacje gdzie zawsze trzeba się nabłyskać, np. ze sztucznym wiatrem. I że 4x / min to kolosalne ograniczenie.
RobertMiernik
27-03-2013, 22:59
Robert - sam zacząłeś osobiste wycieczki... Ciągle się mądrzysz i ciągle nie trafiasz..
fafniak - mam takie, że często błyska się częściej. Modelka to nie produkt, nie leży godzinę nieruchomo. Na dodatek często nie umie wiele, nie powtórzy pozy do wycyzelowanego kadru, im mniej umie tym więcej trzeba się nabłyskać. Są też sytuacje gdzie zawsze trzeba się nabłyskać, np. ze sztucznym wiatrem. I że 4x / min to kolosalne ograniczenie.
A tak konkretnie to co zacząłem?
No i może jak w temacie jesteśmy to z czym nie trafiłem?
Pewnie że są sytuacje gdzie błyska się częściej, ale nie jest to regułą i zwykle "ma się" lepsze lampy... A nei zbudowane ze podrzędnych podzespołów.
Markoflesz był na tyle fajny że przerobił mi 2 lampy, wstawiajac wysokiej klasy kondensatory i coś tam jeszcze...- właśnie po to żeby mozna było strzelać częściej :)
Tylko powtórzę jeszcze raz.. przeczytaj co zaproponowałeś facetowi...
A weź se przeskroluj do góry z łaski swojej...
Update - to powyżej do Roberta.
fafniak - zaproponowałem, żeby błyskał częściej. No przyznam, nie wiem... czy te lampy naprawdę wybuchają od dziesięciu błysków na minutę? Widziałem quantuumy, nie wybuchały.
RobertMiernik
27-03-2013, 23:16
A weź se przeskroluj do góry z łaski swojej...
A wiesz co, sam "se przeskroluj", (..)
Miałem coś pisać ale się rozmyśliłem, krzyżyk Ci na drogę, błyskaj sobie komu i w co chcesz, tylko swoimi lampami a nie cudzymi, co?...
No przyznam, nie wiem... czy te lampy naprawdę wybuchają od dziesięciu błysków na minutę? Widziałem quantuumy, nie wybuchały.
Nie, nie wybuchną od 10 błysków na minutę. Po 5 minutach, po 15 minutach pewnie się wyłączą, jak nie będzie błyskał non stop 10xmin to może i 10 sesji wytrzymają, ale przypuszczalnie kupił lampy na ciut dłużej, nie?...
Za krzyżyk dzięki.
Czyli jak przyjmiemy, że kolega z nowymi lampami będzie błyskał nawet 10x / min, a co dwie minuty przedyskutuje z modelką pozę, usta, oczy, a ta ogarnie włosy, to wszyscy będą happy?
RobertMiernik
28-03-2013, 00:11
Za krzyżyk dzięki.
Czyli jak przyjmiemy, że kolega z nowymi lampami będzie błyskał nawet 10x / min, a co dwie minuty przedyskutuje z modelką pozę, usta, oczy, a ta ogarnie włosy, to wszyscy będą happy?
Znaczy kto będzie?
Ty może tak, a właściciel lamp, wymieniając je co 10-15 sesji - wątpię...
Jezu, ogarnij się chłopie :/ Słowo 'wszyscy' jest chyba dosyć jasne.
fafniak - zaproponowałem, żeby błyskał częściej. No przyznam, nie wiem... czy te lampy naprawdę wybuchają od dziesięciu błysków na minutę? Widziałem quantuumy, nie wybuchały.
Nie wiem czy TE wybuchają od błyskania 10 razy na minutę...
Wiem natomiast że spokojnie można zagotować i rozwalić lampy kilkukrotnie droższe.
Jal zrobi serię zdjęć nawet 20 błysków na minutę a potem da odpocząć elektryce/elektronice - pewnie nic się nie stanie.
ALE musi mieć świadomość że szlag może je trafić. Nikt nie robi prezentów i w taniej lampie będą najtańsze podzespoły.
O ile wiem nie ma zabezpieczeń przy kondensatorach. Są jakieś termiczne (ale nie wiem gdzie umieszczone)
Tania lampa stanęła mi prawie w ogniu - na sesji w knajpie :D - nigdy więcej nie kupiłem lampy tej firmy
FrankWoody
28-03-2013, 12:33
Mam nadzieję że moja JinBei nie stanie w płomieniach, planuję się stosować do zaleceń o ile mnie nie poniesie:)
Myślę że to już trochę sprzeczanie się o detale. W sytuacji j/w, tj. dwie minuty strzelania a potem dwie minuty układania pozy nie powinno się moim zdaniem nic stać. A co do lamp który wybuchły to myślę że nie ma co się wzbraniać przed podaniem nazwy tej firmy, wszyscy jesteśmy przecież potencjalnymi kupcami ;)
FrankWoody
01-04-2013, 18:36
No to się pochwale pierwszymi zdjęciami, na razie kumpli bo nie śmiał bym zaprosić modelki w sytuacji gdy nie ogarniam aparatu i lamp, w każdy razie
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10200503546244688&set=a.10200503546004682.1073741825.1038611056&type=1&theater
u boku po prawej stronie widać ciemny pasek, tu go zmniejszyłem poprzez wykadrowanie, a tu
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10200503554204887&set=a.10200503546004682.1073741825.1038611056&type=1&theater
zrobilem mały bieda-retusz. Generalnie na wszystkich zdjeciach z sofboxem na zawsze tej samej krawędzie zdjęcia (zakładając że trzymam aparat poziomo będzie to dolna krawędź) jest przebiegający wzdłuż krawędzie zdjęcia brzydki cień, czasem nawet beżowy:/ Przy czym ten cień zazwyczaj jest od strony która "pochłania swiatło" czyli podłoga badź brak ściany. Myślałem, ze coś z aparatem / matrycą, więc zrobiłem zdjęcie ściany z fleszem na aparacie i pasek się nie pojawił. Będę wdzięczny za pomoc! Nie mam jeszcze gridu, lampy DM 2 300W uzywałem z okta 120 cm, na 1/2 bądź 1/3 mocy, przesłona 5, niżej zejść nie mogę bo mam tylko kitowy obiektyw. B
Będę wdzięczny za wszelkie uwagi odnośnie zdjęć, nie tylko odnośnie brzydkiego cienia;)
RobertMiernik
01-04-2013, 18:45
Linkuj tutaj, nie lubimy facebooka...
A problem to czas synchronizacji, w studio czas krótszy niż 1/120 jest całkowicie zbędny, ustaw na 1/120 i problem zniknie.
FrankWoody
01-04-2013, 21:00
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/441/cienc.jpg/)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/689/cien.jpg/)
Tu dość dobrze to widać, wystepuje na zdjęciach z parasolem i softboxem. Tzn zmienić czas otwarcia migawki na 1/120? Czy wtedy nie będę miał na zdjęciach także światła zastanego? (Gdy wyłącze wszystkie światła i zostawie tylko pilota to nie będę mógł złapać ostrości). Sorki za te amatorskie pytania, ale proszę o wyjaśnienie;)
RobertMiernik
01-04-2013, 22:49
Tzn zmienić czas otwarcia migawki na 1/120?
Tak, przysłony studyjne to (zwykle) 5,6 - 8
Czas (prawie zawsze) 1/120
ISO Natywne takie jak masz w puszce.
Ilość światła ustalasz przysłoną w lampie a nie w aparacie (chyba, że lampa za silna/za słaba wtedy aparatem)
Czy wtedy nie będę miał na zdjęciach także światła zastanego? (Gdy wyłącze wszystkie światła i zostawie tylko pilota to nie będę mógł złapać ostrości).
Raczej nie (chyba, że bardzo dużo go) sprawdź, zrób zdjęcie bez lamp i sam zobacz... Przy 1/120 ISO 200 i przysłonie 5.6 musiałoby być na prawdę dużo zastanego, żeby miało to znaczenie.
tu masz filmik jak sie to robi http://fripers.pl/article_info.php/articles_id/4/article/Rozkladanie---skladanie-softboxu-szybkiego-montazu
RobertMiernik
05-04-2013, 13:27
tu masz filmik jak sie to robi http://fripers.pl/article_info.php/articles_id/4/article/Rozkladanie---skladanie-softboxu-szybkiego-montazu
To pytanie było niedawno na forum...
Tak ma być, trzeba napierać ciałem na sprężynę i delikatnie ją zwalniać.
Użyj masy Luk!...
EDIT: ... no tak, fulpo "nie umi" cytować...
To pytanie było niedawno na forum...
Użyj masy Luk!...
zacznij chodzić na ;) siłownie.... :)
FrankWoody
27-05-2013, 17:31
Ok, muszę przyznać, że jestem całkiem zadowolony z lampki jaką kupiłem, chciałbym dokonać kolejnego zakupu który mógłbym wykorzystać na kilka różnych sposobów.
Otóż chciałbym lampę reporterską, która nadawałaby się zarówno do zdjęć "imprezowych" ale również mógłbym ją wykorzystać jako druga lampę w studio z ws-omnianym wyżej DM 2 -300W
http://www.skapiec.pl/site/cat/53/comp/2235956 Myślę o tej, ale mam następujące wątpliwości.
1. Jak wyżej ustaliliśmy, moja lampa + aparat przy czasie otwarcia migawki 1/200 = niedoświetlone fotki, tak wieć musiałbym używać 1/100, jak to się ma do światła reporterskiego?
2. Brak TTL, czyli pozostaje jedynie ręczna regulacja błysku. Warto zainwestować w droższą lampę TTL?
3. Jaki modyfikator polecacie do lampy reporterskiej? (Mówię o użytku studyjnym, do zdjęć imprezowych wyceluję palnik w sufit i powinno być ok:)
Ok, muszę przyznać, że jestem całkiem zadowolony z lampki jaką kupiłem, chciałbym dokonać kolejnego zakupu który mógłbym wykorzystać na kilka różnych sposobów.
Otóż chciałbym lampę reporterską, która nadawałaby się zarówno do zdjęć "imprezowych" ale również mógłbym ją wykorzystać jako druga lampę w studio z ws-omnianym wyżej DM 2 -300W
http://www.skapiec.pl/site/cat/53/comp/2235956 Myślę o tej, ale mam następujące wątpliwości.
1. Jak wyżej ustaliliśmy, moja lampa + aparat przy czasie otwarcia migawki 1/200 = niedoświetlone fotki, tak wieć musiałbym używać 1/100, jak to się ma do światła reporterskiego?
2. Brak TTL, czyli pozostaje jedynie ręczna regulacja błysku. Warto zainwestować w droższą lampę TTL?
3. Jaki modyfikator polecacie do lampy reporterskiej? (Mówię o użytku studyjnym, do zdjęć imprezowych wyceluję palnik w sufit i powinno być ok:)
1. Ta mała będzie błyskać szybciej, więc wszystko będzie bez problemu działać.
2. Jako druga do studia - TTL zupełnie zbędny, a do strzelania w sufit wręcz wymagany.
3. Parasolko-softbox odbijający np. od fripers. Taka odbijająca parasolka z białą powłoką.
Poza tym
4. Temperatura barwowa tych lamp niekoniecznie będzie się zgadzać..
5. Lepiej kupić drugą cokolwiek-tam-masz do studia, a do światła reporterskiego coś z TTL, SB700 np. tym bardziej że to pierwsze będzie pewnie tańsze niż to drugie, modyfikatory wspólne z resztą studia etc.
6. Co nie znaczy że jakiś modyfikator to tej reporterskiej się nie przyda, chociażby jako mobilny zestaw, ale jak mierzysz w te ceny to taka parasolka plus uchwyt to już będzie prawie koszt tej lampki co wkleiłeś.
FrankWoody
28-05-2013, 08:40
Dziękuję, tak więc TTL przyda się. Tylko że SB-700 kosztuje tyle co moja lampa studyjna ze statywem i softboxem;) Ogólnie rozważam jeszcze 2 opcje;)
1. Tania lampa błyskowa z TTL - prosze o podanie rozsądnej propozycji - tania to znaczy do 550 zł, np Nissin Speedlite Di622. Czy taką lamp.e mógłbym również uruchamiać zdalnie przez YN-RF 603?
2. Mam biały parasol i wyzwalacze radiowe, więc rozważam używanie u siebie YN 460II z parasolem po nabyciu odpowiedniego statywu, bo jakbym rozłożył lampę studyjną na imprezie to umarłbym ze strachu;) No i taki zestaw ewentualnie mozna by juz zabrać w plener, bez strachu, a kiedyś pewnie będę chciał coś pstryknąć w plenerze także;)
1. Tania lampa błyskowa z TTL - prosze o podanie rozsądnej propozycji - tania to znaczy do 550 zł, np Nissin Speedlite Di622. Czy taką lamp.e mógłbym również uruchamiać zdalnie przez YN-RF 603?
Obecnie sprzedawane Di622 "Mark II" - tak (na RF603 nie będzie działać w TTL, tylko jako M), a jak już patrzysz na Yongnuo, to robią także lampy z TTLem (jest też Triopo, Oloong)
2. Mam biały parasol i wyzwalacze radiowe, więc rozważam używanie u siebie YN 460II z parasolem po nabyciu odpowiedniego statywu, bo jakbym rozłożył lampę studyjną na imprezie to umarłbym ze strachu;) No i taki zestaw ewentualnie mozna by juz zabrać w plener, bez strachu, a kiedyś pewnie będę chciał coś pstryknąć w plenerze także;)
Jeśli się nie mylę, YN460II została zrobiona właśnie do tego celu. Swoją drogą: YN460II ok. 200zł, uchwyt do parasolki 50zł, lampa studyjna 100Ws 210-260zł ;) Oczywiście studyjna wymaga gniazdka, a to jest pewne ograniczenie.