Na początek chciałbym przywitac i pozdrowic wszystkich na forum, czytam je od dłuższej chwili i dowiedziałem się mnóstwa ciekawych informacji.

Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Nikona d3100, i mam nadzieję na dobrej drodze do rozwoju swojej fotopasji. Dysponuję też pomieszczeniem o wymiarach 5x3,7m, o wysokości 2,8m, co mam nadzieję pozwoli mi na stworzenie własnego mini studio. Jestem totalnym amatorem i po swojej stronie mam dużo zapału i brak umiejętności, choc ostatnio cały czas czytam o fotografii i planuję się szkolic...

Zdjęcia które mnie inspirują? W dużej mierze ci panowie http://www.facebook.com/photo.tikhomirov?ref=ts&fref=ts www.janhronsky.net (uwaga content 18+), a także zdjęcia z najpopularniejszego męskiego magazynu, choc często odrzuca mnie zbyt intensywny retusz. Generalnie, akt w stylu glamour, raczej duża ilośc światła niż finezyjne światłocienie. Staram się stworzyc listę zakupów, jeżeli chodzi o o kwestie finansowe to granicą jest raczej zdrowy rozsądek niż konkretna kwota. Bardzo proszę o zweryfikowanie mojej listy:

-obiektyw stałoogniskowy: rozważałem 50mm 1,8 i 35 mm 1,8, jednak jak popstrykałem trochę zdjęc znajomym to okazało się, że przy tym pomieszczeniu by uchwycic całą sylwetkę niezbędny będzie 35mm, czy nie będzie on bardzo zniekształcał twarzy przy półportretach?

-największa zagwozdka - oświetlenie : na pewno wyzwalane radiowowo, błyskowe, zastanawiam się jednak między lampami reporterskimi a studyjnymi. Chwilowo nie planuje robic zdjęc w plenerze, więc nie zależy mi na wielkiej mobilności, a głównie na użyteczności w studio, tak więc chyba bardziej skłaniałbym się ku lampom studyjnym, zależy mi na tym bym mógł używac różnych końcówek modelujących, softboxów, plastrów miodu itp

-końcówki modelujące - tu jest większy problem, nie wiem jakie najlepiej nadadzą się do zdjęc jakie chciabym robic. Tu zupełnie mi odpowiadający efekt uzyskano za pomocą jednej lampy i octy http://patrykchoinski.pl/?p=945 widziałem też filmik z sesji Hronskyego gdzie miał identyczny zestaw i efekt też mi się podobał. A może zwykłe parasolki? Generalnie, jeśli różnica będzie zauważalna gołym okiem to jestem w stanie dopłacic do droższego rozwiązania.

Finanse na światło? Myślę, że rozsądny byłby wydatek do 1000 zł za zestaw (lampa, statyw, modyfikator i radiowyzwalacz) , co moglibyście mi polecic w tej kategorii cenowej? Lepiej kupic dwie lampy, czy może lepiej jedną a porządną. Generalnie wolałbym kupic coś dobrego na stałe, a nie coś co będe musiał zmieniac wkrótce. Czy taka jedna duża octa z lampą da mi wystarczająco duzo światła do fotek jakie podlinkowałem? Jaka moc lampy/ lamp do takiego pomieszczenia, 200W wystarczy?

Ostatnie pytania: czy arkusz styropianu białego dobrze sprawdzi się jako blenda czy lepiej kupic/zrobic ją z innego materiału? I jeżeli mam dużo wiatłą dziennego bądź światła z ulicy to muszę jakoś specjalnie je wytłumiac, np. czarnymi roletami itp?

Dziekuję i pozdrawiam

F