Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Domyślnie Domowe studio, do aktu i glamour

Na początek chciałbym przywitac i pozdrowic wszystkich na forum, czytam je od dłuższej chwili i dowiedziałem się mnóstwa ciekawych informacji.

Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Nikona d3100, i mam nadzieję na dobrej drodze do rozwoju swojej fotopasji. Dysponuję też pomieszczeniem o wymiarach 5x3,7m, o wysokości 2,8m, co mam nadzieję pozwoli mi na stworzenie własnego mini studio. Jestem totalnym amatorem i po swojej stronie mam dużo zapału i brak umiejętności, choc ostatnio cały czas czytam o fotografii i planuję się szkolic...

Zdjęcia które mnie inspirują? W dużej mierze ci panowie http://www.facebook.com/photo.tikhomirov?ref=ts&fref=ts www.janhronsky.net (uwaga content 18+), a także zdjęcia z najpopularniejszego męskiego magazynu, choc często odrzuca mnie zbyt intensywny retusz. Generalnie, akt w stylu glamour, raczej duża ilośc światła niż finezyjne światłocienie. Staram się stworzyc listę zakupów, jeżeli chodzi o o kwestie finansowe to granicą jest raczej zdrowy rozsądek niż konkretna kwota. Bardzo proszę o zweryfikowanie mojej listy:

-obiektyw stałoogniskowy: rozważałem 50mm 1,8 i 35 mm 1,8, jednak jak popstrykałem trochę zdjęc znajomym to okazało się, że przy tym pomieszczeniu by uchwycic całą sylwetkę niezbędny będzie 35mm, czy nie będzie on bardzo zniekształcał twarzy przy półportretach?

-największa zagwozdka - oświetlenie : na pewno wyzwalane radiowowo, błyskowe, zastanawiam się jednak między lampami reporterskimi a studyjnymi. Chwilowo nie planuje robic zdjęc w plenerze, więc nie zależy mi na wielkiej mobilności, a głównie na użyteczności w studio, tak więc chyba bardziej skłaniałbym się ku lampom studyjnym, zależy mi na tym bym mógł używac różnych końcówek modelujących, softboxów, plastrów miodu itp

-końcówki modelujące - tu jest większy problem, nie wiem jakie najlepiej nadadzą się do zdjęc jakie chciabym robic. Tu zupełnie mi odpowiadający efekt uzyskano za pomocą jednej lampy i octy http://patrykchoinski.pl/?p=945 widziałem też filmik z sesji Hronskyego gdzie miał identyczny zestaw i efekt też mi się podobał. A może zwykłe parasolki? Generalnie, jeśli różnica będzie zauważalna gołym okiem to jestem w stanie dopłacic do droższego rozwiązania.

Finanse na światło? Myślę, że rozsądny byłby wydatek do 1000 zł za zestaw (lampa, statyw, modyfikator i radiowyzwalacz) , co moglibyście mi polecic w tej kategorii cenowej? Lepiej kupic dwie lampy, czy może lepiej jedną a porządną. Generalnie wolałbym kupic coś dobrego na stałe, a nie coś co będe musiał zmieniac wkrótce. Czy taka jedna duża octa z lampą da mi wystarczająco duzo światła do fotek jakie podlinkowałem? Jaka moc lampy/ lamp do takiego pomieszczenia, 200W wystarczy?

Ostatnie pytania: czy arkusz styropianu białego dobrze sprawdzi się jako blenda czy lepiej kupic/zrobic ją z innego materiału? I jeżeli mam dużo wiatłą dziennego bądź światła z ulicy to muszę jakoś specjalnie je wytłumiac, np. czarnymi roletami itp?

Dziekuję i pozdrawiam

F

Domyślnie

...może zamiast zasypywać się stertą nowych gratów postaraj się zrobić świadomie chodź jedno zadowalające Cię zdjęcie wykorzystując to, co już masz? Na twoim miejscu martwiłbym się o to, czy któraś z wybranych przez Ciebie " niewiast" zechce pozować soute? Pozdrawiam serdecznie
    ~"~

Domyślnie

obejrzałem te inspiracje - naprawdę żeby pooglądać sobie , nie musisz wydawać aż tyle kasy

Domyślnie

Dziękuję za troskę, już sobie pooglądałem, a o modelki nie muszę się martwić, ponadtwo początkowo planuje się skupic na ładnych zdjęciach glamour więc modelki pozujące saute nie są niezbędne. Jeżeli chodzi o robienia zdjęcia tym co mam, to średnio podobają mi się zdjęcia wbudowaną lampą błyskową, nawet po przysłonieniu jej bibułką, i szukam dodatkowych akcesoriów które umożliwią mi robienie ciekawszych zdjęć.

Panie Marcinie, wolałbym aby zamiast dyskusji dotyczącej mojego pojęcie estetyki zdjęć udzielił mi Pan konkretnej porady, np. wyboru sensownej lampy na początek przygody ze studio od której można by zacząć naukę, i która da mi sensowną ilość i jakość światła - tzn. choćby taką jak tu http://www.pbase.com/fafniak/image/114455881

Będę wdzięczny za wszelkie merytoryczne uwagi i sugestie sprzętowe dotyczące oświetlenia i sprzętu do mojego studia.
    Ostatnio edytowane przez FrankWoody ; 14-03-2013 o 09:39

Domyślnie

na razie to zacznij od jednej lampy repo YN, mocowania bowens, i do tego BD, plus radio i statyw do lampy
    co do swiatel studyjnych i modyfikatorow, to wynajmij studio, wez modelke i zobacz co Ci najbardziej odpowiada

Domyślnie

Podałeś przykłady zdjęć przy których kompletnie nie widzę potrzeby kupowania lamp studyjnych - wręcz zepsułyby "efekt"

Ale jak bardzo chcesz to kup lampy z mocowaniem bowensa i jak najdłuższą gwarancją 400Ws powinno wystarczyć (np. 1x200Ws 2x400Ws ) 2 duże softboxy (np.60x90) i jeden bjutisisz .
    Na statywach nie oszczędzaj

Domyślnie

Patrząc na to z facebooka co zlinkowałeś, to kupiłbym lampę reporterską i parasol transparentny, żeby światło odbijało się od wszystkiego. Zbytnia kontrola nad światłem do takich zdjęć nie jest potrzebna więc taki parasol będzie ok, a przynajmniej odpadnie ci problem z doświetlaniem niektórych miejsc. Jako że lampa reporterska, to łatwo ją można przemieszczać po całym mieszkaniu bez przepinania kabla, a całość lekka i mobilna. Umiejętności chyba żadne nie są potrzebne do takiego fotografowania, więc z takim zestawem już kompletnie niczym niepotrzebnym nie trzeba będzie sobie głowy zawracać:)

Domyślnie

Dziękuje za odpowiedzi.

Panie Tomaszu, również dziękuję z stronę, informacje z niej były mi użyteczne już wcześniej. http://tomaszpluszczyk.pl/idalia-kiedys-i-teraz/ podoba mi się "czerwone" zdjęcie, rozumiem, że główne źródło światła to lampa YN z parasolem transparentnym skierowanym na modelkę... Podoba mi się uzyskany efekt.

Generalnie w kwestii lamp rozważam 2 opcje:

YN-460 II x 2+ statywy + radio + koncówki (warto doposaży w mocowanie bowensa i modifykatory które mogą posłużyc do lamp studyjnych?)

Lampa studyjna: czy ktoś mógłby polecic konkretny model w podanych wyżej granicach cenowych do opisanych przeze mnie zastosowań?Panie Marcinie, czy na główne źródło światła zakładając, że będzie jedno potrzebuję 400W, czy wystarczy 200W lub 300W? I którym w połaczeniu z softboxem 60x90 jestem w stanie dobrze oświetlic cała postac? Jeżeli chciałbym także dla zwiększenia dostepnych opcji dokupic parasolkę to o jakich rozmiarach?

pozdrawiam

F
    Ostatnio edytowane przez FrankWoody ; 14-03-2013 o 21:13

Domyślnie

Tak, wtedy nawet nie miałem nic innego jak parasol transparentny i lampy reporterskie . Na ebayu chyba YN560 masz w cenie takiej samej jak 460II. A na pewno 460II o wiele, wiele taniej niż w Polsce. Modyfikatory pod bowensa warto, tylko że te większe i tak będą nierównomiernie oświetlone.

Domyślnie

Na blogu pisze Pan o lampach Powerlux VE-300/400 i Powerlux VT-300/400. Co prawda przeczytałem uważnie oba artykuły, ale nie jestem w stanie na ich podstawie ocenić która lampa była by lepsza do mojego mini studio, proszę więc o drobną sugestie, a także o ocenę który zestaw da mi więcej mozliwości.

Opcja A: lampa VE lub VT 400 Ws + Octa 150cm, + parasolka

przykładowo http://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-st...parasolka.html vt ze statywem i parasolka

http://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-st...150cm-set.html niby dedykowany do lamp powerlux, w zestawie z plastrem miodu

Opcja B: lampa VE lub VT 300 Ws + Octa 90cm, a także lampa VE lub VT 200 Ws + parasolka bądź inny modyfikator

+ oczywiście system wyzwalania radiowego w obu opcjach. Będę wdzięczny za sugestie.

pozdrawiam

F
    Ostatnio edytowane przez FrankWoody ; 15-03-2013 o 22:45

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów