Zobacz pełną wersję : [ Pentax ] Pentax FF
korkillus
04-03-2013, 23:57
Czy ktoś słyszał że takie body może powstać ? Co sądzicie o tym systemie w ogóle ? Czy FF od Pentaxa narobiłoby zamieszania czy może takie body nigdy nie powstanie ? Jestem ciekaw co macie do powiedzenia:)
superkomornik
04-03-2013, 23:59
Przecież już powstało ;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://pentaxlife.com/files/2008/05/pentax-mz-d.jpg)
Większość osób w tym dziale pewnie ma do powiedzenia, że DSLR FF to bardzo dziwny ruch w obecnych czasach i lepiej byłoby ukierunkować wysiłki w stronę evila FF. No ale na razie to wszystko wróżenie z fusów, pożyjemy, zobaczymy.
korkillus
05-03-2013, 00:03
a co to za body ?:) czytam teraz dużo o Pentaxie ale takiego ze zintegrowanym gripem nie widziałem
Pentax MZ-D (http://en.wikipedia.org/wiki/Pentax_MZ-D)
Moim zdaniem nie powstanie, ale może zrobią pełnoklatkowe 645 za jakiś czas.
korkillus
05-03-2013, 14:46
ten który pokazałeś kh29228 jednak nie zaistniał zbyt na rynku foto. Pytałem raczej czy jest szansa na konstrukcję porównywalną do d600 czy 6d. Gundrum chyba masz rację, Pentax z tego co czytam nie myśli o FF
Jak już Pentax pokaże FX to nie będzie to półka D600 a raczej D800 - jeżeli coś w ogóle pokażą. A tak obstawiam ze będzie bezlusterkowiec FX :)
pentax 67D to by było dopiero coś :)
niestety, pentax jest na równi pochyłej, i stacza się z roku na rok.
pentax 67D to by było dopiero coś :)
Tylko, żeby to było takie prawdziwe 67, a nie jakiś crop znowu ;)
niestety, pentax jest na równi pochyłej, i stacza się z roku na rok.
zapomniałeś dodać że stacza się strzelając sobie co i rusz w kolano albo stopę
cz4rnuch
25-03-2013, 10:25
Możliwe, że za dwa dni wszystko się wyjaśni: <<klik>> (http://photorumors.com/2013/03/24/pentax-k-3-24mp-full-frame-camera-announcement-on-march-27th/)
Fajnie, Pentax potrafi dobrze stosować matryce Sony, może zdetronizować wszystko jeżeli chodzi o syntetyczny DR.
Pentax do tej pory robił szklarnię tylko z myślą o DX. To, z czego jest znany (naleśniki) na FX to same problemy - przeogromna winieta. No i tu mają problem.
Jesli poważnie potraktują FX to mają sporo do nadrobienia w szklarni. A że Pentax ma bardzo mało premier, a podstawą w dochodach jest DX to pytanie czy mu się opłaca kierowac siły w segment, który da mu znikomy % dochodu i jednocześnie zaniedbać DX.
Lucas1981r
06-04-2013, 01:00
Nie do konca...ponad polowa limitedow pokrywa FF w Pentaxie...nie wiem jak jest tylko z *.
Wlasnie trafilem na jeden (rosyjski) artykuł - zapowiedzi na 2013 rok:
- http://www.pentaxist.ru/2013/02/sluhi-o-pentax-k3.html
Nie do konca...ponad polowa limitedow pokrywa FF w Pentaxie...Ja nie mówiłem, że nie pokrywa, tylko, że będzie duża winieta (z naleśników). Nie wszyscy lubią winietę.
Najlepszym dla nich ruchem byłoby chyba zastosowanie jakiegoś konkurencyjnego bagnetu ...
Ale to mało realne ;)
Sam bym pewnie chętnie kupił pendraka klasy d800 w cenie d600 z mocowaniem nikona :mrgreen:
Lucas1981r
08-04-2013, 02:33
Ja nie mówiłem, że nie pokrywa, tylko, że będzie duża winieta (z naleśników). Nie wszyscy lubią winietę.
Tylko wlasnie nie jestem pewien czy to wlasnie nie nalesniki nie pokrywaja....
mi chodzilo bardziej np. o:
15 mm f/4
31 mm f/1.8
43 mm f/1.9
77 mm F/1.8
Ogolnie ponoc puszka FF juz jest,ale pracuja jeszcze nad szklami aby wypuscic caly zestaw.
Dla mnie głownym brakiem w Pentaxie jest cos w rodzaju Nikkor'a AF-S VR II 70-200mm f/2.8 :)
cz4rnuch
22-09-2013, 16:01
Ciąg dalszy sagi o aparacie widmie: <<klik>> (http://photorumors.com/2013/09/21/rumors-full-frame-pentax-dslr-k-3-specs-and-a-new-da-18-70mm-f2-8-lens/) Zdjęcie to pewnie fake ale cena, że aż się łezka w oku zakręciła.
Robi się taka historia jak z Duke Nukem Forever. No, ale Duka wypuścili to i może Pentax FF się pojawi.
Borat1979
22-09-2013, 16:24
Powiedzmy sobie szczerze kto to FF od Pentaxa będzie kupował? Pentax po prostu przespał dobre 5 lat jak nie lepiej i teraz to musztarda po obiedzie.
Jaki sens ma będzie miało pchanie się w system FF Pentaxa mając do wyboru Canona, Nikon i Sony z pełną paletą szkieł systemowych, lamp i akcesoriów. Do tego dochodzą jeszcze producenci niezależni jak Sigma, Tamron czy Tokina, którzy również nie palą się z wypuszczaniem obiektywów z bagnetem Pentaxa.
cz4rnuch
22-09-2013, 16:43
Oczywiście za wcześnie się podnieciłem. Nie żebym uwierzył w 1200$ za full frejma, ale oczywiście cena odnosiła się do porcji plotek o K-3.
Nie oni pierwsi i nie ostatni będą zaczynali od zera (zapowiadany NEX FF). W sumie nie od zera, bo trochę limitedów FA Pentax wypuścił.
Powiedzmy sobie szczerze kto to FF od Pentaxa będzie kupował? Pentax po prostu przespał dobre 5 lat jak nie lepiej i teraz to musztarda po obiedzie.
Jaki sens ma będzie miało pchanie się w system FF Pentaxa mając do wyboru Canona, Nikon i Sony z pełną paletą szkieł systemowych, lamp i akcesoriów. Do tego dochodzą jeszcze producenci niezależni jak Sigma, Tamron czy Tokina, którzy również nie palą się z wypuszczaniem obiektywów z bagnetem Pentaxa.
Bo świat się nie kończy na tych systemach?
Bo pentax zwykle miał coś ciekawego do zaoferowania ?
Bo produkował małe prawie profi korpusy które niektórymi funkcjami przewyższały korpusy profi ?
Bo potrafi lepiej oprogramować matrycę niż nikon ?
Znajdzie się parę argumentów za zakupem puszki pentaxa. Ja z dziką rozkoszą opuściłbym stajnię nikona tylko po to żeby mieć 31mm 43mm 77mm problem by powstał tylko przy szkle ok 200mm . 14-24 mało użyteczne z mojego punktu widzenia przez babola związanego z tymi syper duper nanopowłokami zamieniłbym na ciamcianga 14mm :) - taki zestaw wystarczy :)
ach... zapomniałbym.... pentax potrafi zrobić cichą migawkę która nei napierd... jak klapa od śmietnika :D
MariuszJ
22-09-2013, 17:17
Przez 16 lat cyfryzacji Nikon nie wydalił z siebie ani jednego obiektywu, dla którego warto by było dla tego systemu zdradzić inny. Pentax (Ricoh) ma czas. Fuji zbudował świetny system (X) w trzy lata. Co przez ten czas zrobił Nikon, widać po wykresach jego dochodów.
Do tego dochodzą jeszcze producenci niezależni jak Sigma, Tamron czy Tokina, którzy również nie palą się z wypuszczaniem obiektywów z bagnetem Pentaxa.
Ostatnio nie palą się również do wypuszczania szkieł z bagnetem Nikona. Zawsze w końcu jest ryzyko że się zdąży tuż przed ogłoszeniem plajty Kolegi o Zbyt Wielkim Mniemaniu Kim To Się Niby Jest.
Borat1979
22-09-2013, 20:05
Przez 16 lat cyfryzacji Nikon nie wydalił z siebie ani jednego obiektywu, dla którego warto by było dla tego systemu zdradzić inny. Pentax (Ricoh) ma czas.
A cóż takiego cudownego pokazał przez te 16 lat Pentax?
Fuji zbudował świetny system (X) w trzy lata. Co przez ten czas zrobił Nikon, widać po wykresach jego dochodów.
Fuji to system bezusterkowy czyli stosunkowo młoda kategoria sprzętu i żaden z producentów nie zapewnił sobie takiego udziału w rynku jak Canon i Nikon w przypadku lustrzanek FF.
Jaki sens ma będzie miało pchanie się w system FF Pentaxa mając do wyboru Canona, Nikon i Sony z pełną paletą szkieł systemowych,.No i jeszcze Leikę ;)
Co do tego czy Sony ma pełna paletę szkieł mozna dyskutować. Pentax wchodząc w FF będzie się stawiał na 4-tym miejscu.
Chciałbym zauważyć,że nr 3 sony ma optykę Zeissa, raczej wyżej stawiana niz Limitedy a mimo to jest jakaś wielka migracja z Canona i Nikona do Sony? A tam jest parę obiektywów i to juz nowych konstrukcji pod cyfrę FF. W Pentaxie ich nie ma.
Bo świat się nie kończy na tych systemach?
Bo pentax zwykle miał coś ciekawego do zaoferowania ?
Bo produkował małe prawie profi korpusy które niektórymi funkcjami przewyższały korpusy profi ?
Bo potrafi lepiej oprogramować matrycę niż nikon ?
Znajdzie się parę argumentów za zakupem puszki pentaxa. Ja z dziką rozkoszą opuściłbym stajnię nikona tylko po to żeby mieć 31mm 43mm 77mm problem by powstał tylko przy szkle ok 200mm .
ach... zapomniałbym.... pentax potrafi zrobić cichą migawkę która nei napierd... jak klapa od śmietnika :DPoczekaj aż szkiełka które wymieniasz będziesz podpinał pod FF to ci entuzjazm mocno spadnie. To samo z prędkościa migawki - DX a FX to 2 rózne sprawy. Miniaturyzacja, która była zaletą w filmowym małym obrazku jest problemem w cyfrze (to samo co Pentax dotyczyło Olympusa). Szkła są blisko matrycy i to będą problemy z konstruowaniem obiektywów szerokokątnych w szczególności. Popatrz jak musiała kombinować Leica by na brzegach klatki było w miarę dobrze.
Z paroma innymi stwierdzeniami się zgadzam. Tylko .. co z tego, że pentax lepiej oprogramuje matryce. Wyniknie z tego tyle samo co z tego, że Nikon ma lepsze matryce niż canon. Wielkiej migracji nie ma (tzn jest migracja w obie strony). Z matrycy i fajnego body nie będzie pożytku jak nie będzie systemu szklarni konkurencyjnego do canona i nikona. Pomijam osoby mające sentyment do systemu takie jak ty, gdzie także tata fotografował Pentaxem.
Przez 16 lat cyfryzacji Nikon nie wydalił z siebie ani jednego obiektywu, dla którego warto by było dla tego systemu zdradzić inny. 1. To zależy co kto szuka. Sporo osób przeszło do systemu nikona dla 14-24, choć post wyżej niz twój fafniak kwestionował właśnie ten obiektyw.
2. W system się wchodzi nie dla 1 obiektywu, ale dla systemu obiektywów. I tu 2 firmy przodują.
3. Musi zrobić choć 1 taki obiektyw? Nie :) Wystarczy to co ma, co odświeża. Przejdzie ktos do Pentaxa kto potrzebuje 200/2. 300/2.8, 400/2.8, 500/4 czy 600/4 (i 800?). Limitedy to legenda, ale za moment okaże się, że król jest nagi. Nikon musiał odnowić prawie całą ofertę (do teraz tak w 100% nie zdążył - ja czekam na 105 i 135). Obym nie był złym prorokiem, ale obawiam się czy Pentax będzie miał jakiekolwiek dobre obiektywy pod FF - myślę tu o podstawowych szkłach, a nie o ekstremalnych tele.
Jacek - nie każdy lubi duże szkła
31 i 77 miałem podpiete pod normalny mały obrazek na filmie - jak dla mnie jakość więcej niż wystarczająca - tym bardziej że miałem także porównanie z cyfrą tyle że nie na brzegu klatki ale to mnie mniej interesuje.
Mały aparat + małe dobre szkła ot co..
Jak ktos nie che winiety to jego lubienie małych szkieł jest tylko kwestią życzeń. Ale z używaniem gorzej. Nikon ma malutkiego pleśniaka 45 mm. Nawet gdyby miał AF to popularnośc tego szkła byłaby dyskusyjna (no chyba, że byłby tani, a mógłby taki tani być).
Bardziej niż winieta i ostrość na brzegach obchodzi mnie czy mam coś fajnego do zrobienia
Ok, ale mówimy o sprzęcie. Bo czy cos fajnego to od systemu nie jest zależne.
Chodzi o to że cała reszta jest mało istotna dla mnie
Można oczywiści ebić konika nad testami optyki itp. Ale w pewnym momencie dochodzisz do wniosku ż eto jest najmniej istotne.
Liczy sie wygoda - bo jakosć jest juz tak zbliżona że naprawdę staje się drugorzędna sprawą.
Swoja drogą podejrzewam ze nie miałeś okazji robić limitedami :) Jeżeli udałoby sie zachowac pentaxowi wielkosć puszki zbliżoną do K5 + te szkła too by była bajka
Ale to nie tylko ja nie robiłem limitedami na cyfrowym FF. Te dyskusje musimy odłożyć do czasu aż Pentax wypuści FF.
Ja wiem, bo nie ma pentaxowej cyfry FF. Dlatego piszę, że trzeba na taką poczekac by kontynuować dyskusję.
Nie ma prostego przełożenia tego jak obiektyw spisywał sie za analoga, a jak pracuje na cyfrze.
Generalnie jakby pospadała ostrość, trzeba dawać lepsze powłoki antyodlbaskowe by kontrast był OK.
Winieta urosła, szczególnie w obiektywach, którym było daleko do ideału telecentryczności. Czyli generalnie sie posypało z szerokimi kątami i z obiektywami ciemnymi. Teleobiektywy się wybroniły najlepiej.
Popatrz jak sie nakombinowała leica. Winieta usuwana softowo i innym ułożeniem mikrosoczewek w bokach klatki. Sęk w tym, że jak inaczej ustawisz te soczeweczki to juz dla wszystkich szkieł jakie będziesz podpinał. Czyli jak poprawisz szerokim kątom to pogorszysz teleobiektywom. Leica nie ma teleobiektywów. Pentax ma.
Przy filmach promienie mogły wpadac na emulsje pod znacznym kątem - dla halogenków nie miało to znaczenia, sa trójwymiarowe. Komórka CMOS jest płaska i to co pada na nią pod mocnym kątem to sie po części odbija.
Nie jestem pewien, czy Pentaxowi FF jest potrzebny. Firma chyba lepiej by zrobiła konsekwentnie rozwijając system oparty na aps-c o kolejne naleśniki, bo lustrzanki tego producenta jako jedyne pod względem gabarytów mogą stanowić alternatywę dla bezlusterkowców, dając jednocześnie większe możliwości. Wypełniają one lukę między dużymi lustrzankami, a dużymi bezlusterkowcami. Jednocześnie Pentax mógłby też rozwinąć system 645, bo na razie dorobił sięon dwóch obiektywów zoptymalizowanych z cyfrą. Ogólnie to taki tandem crop małego obrazka i crop średniego formatu znacznie bardziej do mnie przemawia niż budowanie systemu FF od zera.
Wiesz... jak patrzę na pentaxa LXa który spokojnie konkurował z profi lustrzankami , to marzy mi się właśnie taki korpus małego obrazka zwanego dziś dumnie pełną klatą ;)
A że da sie zrobić mały korpus profi - pentax udowodnił już kilka razy
JA cię rozumiem, też mi się marzy, ale nawet jeśli powstanie,to co do niego podpiąć? Cały ten FF w zetknięciu z 645 to i tak lipa, więc ta droga wydaje się bardziej sensowna. Lekko i poręcznie K-cośtam, a jak priorytetem jest obrazowanie to 645. W obu przypadkach brakuje obiektywów, w 645 dużo bardziej i w dodatku przydałby się też CMOS.
Jak już mam marzyć, to 645 z CMOS za 20 tys i do niego 30-65/4, 35/2.8 i 22/4 oraz k-5 mark ileśtam i 14/4, 18/2, 30/2, 70/2.4 (istnieje) oraz 16-45/4 (istnieje, ale poproszę raz jeszcze od nowa).
Lucas1981r
25-09-2013, 02:14
A cóż takiego cudownego pokazał przez te 16 lat Pentax?
Hmmm pomyslmy przez te ostatnie 5 lat.. m.in.:
- DA* 16-50 mm F2.8 ED AL [IF] SDM
- DA* 50-135 mm F2.8 ED [IF] SDM
- 18-250mm F3.5-6.3ED AL [IF]
- DA 55mm F1.4 SDM
- DA 60-250mm F4 ED [IF] SDM
- DA 70mm F2.4 Limited
- DA 17-70mm f/4.0 AL [IF] SDM
- DA 15 mm F4 ED AL Limited
- D FA 100 mm f/2,8 Macro WR
- smc DA 35mm f/2,4 AL
- DA 18-135mm F3.5-5.6ED AL IF DC WR
- DA 50 mm f/1,8
- HD PENTAX DA 560mm F5.6 ED
- DA 18-270mm f/3.5-6.3 ED SDM
- DA 40 mm f/2.8 XS
A ostatnio firma Ricoh poinformowała o wprowadzeniu do swojej oferty pięciu zmodyfikowanych obiektywów stałoogniskowych Pentax DA Limited:
- 15 mm f/4,
- 21 mm f/3,2,
- 35 mm f/2,8 Macro,
- 40 mm f/2,8
- 70 mm f/2,4
Wiec cos tam sie dzieje.... :)
a i chodza pogloski ze w przyszlym miesiacu maja pokazac nastepce K-5/II/IIs - K-3? z nowym kitem:
-DA 18-70mm f/2.8 - pozyjemy....zobaczymy ;)
Fuji to system bezusterkowy czyli stosunkowo młoda kategoria sprzętu i żaden z producentów nie zapewnił sobie takiego udziału w rynku jak Canon i Nikon w przypadku lustrzanek FF.
Nie byl bym taki pewien...bezlusterkowce cholernie szybka sie rozwijaja...takze klasa APS-C lustrzanek dzieki wiekszej konkurencji...czego nie mozna powiedziec o klasie FF.
JanTarn1
25-09-2013, 11:22
Pentax z premierą body FF mógłby też poczekać do pojawienia się na rynku nowych szkieł Sigmy - 24, nowe 50 1,4, 135 i 24-70. Do tej pory Sigma robiła wersje dla Pentaxa, więc tym bardziej po premierze body FF tej firmy powinna mieć mocowanie nowych szkieł do Pentaxa. Bo to chyba dobry interes zapewnić sprzedaż szkieł także dla systemu, który nie ma ich własnych odpowiedników pod FF. Do tego dochodzą już dostępne dobre S 35, 50 i 85 1,4 oraz 70-200 OS HSM. W połączeniu z możliwością wymiany bagnetu w Sigmie - byłoby nad czym myśleć, gdyby Pentax wypuścił tańszy a nie gorszy odpowiednik D800. A nawet body w tej samej cenie, ale porównywalne jakościowo, z mniejsza ilością Mpx a większą fps (jak Canon 5d mk III). Byłby to już jakiś początek, zwłaszcza dla posiadaczy body APSC w Pentaxie. Ale są jeszcze księgowi i może oceniają sprawę podobnie jak Nikon wypuszczenie D400.
Lucas1981r
26-09-2013, 15:59
Mozliwe ze poczekaj wlasnie na te targi z puszka FF (zreszta ponoc mowili ze wlasnie w przyszlym roku ma byc) , na razie ponoc 8 pazdziernika ma sie pokazac K-3 - ciekaw jestem tej puszki -sporo info jest na necie juz.
Co do szkiel Sigmy to zapowiedzieli na przyszly rok 9 nowych szkiel :) -> http://fotoblogia.pl/2013/09/12/plotka-sigma-wypusci-9-nowych-obiektywow
JanTarn1
28-09-2013, 00:04
Tak, zapowiedzi Sigmy co do szkieł są ciekawe. Jest o tym osobny post. Napisałem tylko o kilku podstawowych umożliwiających stworzenie systemu z FF Pentaxa. Sam mam 4-te szkło Sigmy i jest OK.
A K-3 również chętnie obejrzę.
Borat1979
28-09-2013, 01:35
Hmmm pomyslmy przez te ostatnie 5 lat.. m.in.:
- DA* 16-50 mm F2.8 ED AL [IF] SDM
- DA* 50-135 mm F2.8 ED [IF] SDM
- 18-250mm F3.5-6.3ED AL [IF]
- DA 55mm F1.4 SDM
- DA 60-250mm F4 ED [IF] SDM
- DA 70mm F2.4 Limited
- DA 17-70mm f/4.0 AL [IF] SDM
- DA 15 mm F4 ED AL Limited
- D FA 100 mm f/2,8 Macro WR
- smc DA 35mm f/2,4 AL
- DA 18-135mm F3.5-5.6ED AL IF DC WR
- DA 50 mm f/1,8
- HD PENTAX DA 560mm F5.6 ED
- DA 18-270mm f/3.5-6.3 ED SDM
- DA 40 mm f/2.8 XS
A ostatnio firma Ricoh poinformowała o wprowadzeniu do swojej oferty pięciu zmodyfikowanych obiektywów stałoogniskowych Pentax DA Limited:
- 15 mm f/4,
- 21 mm f/3,2,
- 35 mm f/2,8 Macro,
- 40 mm f/2,8
- 70 mm f/2,4
Wiec cos tam sie dzieje.... :)
Czego ma dowodzić ta wyliczanka?
Lucas1981r
30-09-2013, 22:45
A K-3 również chętnie obejrzę.
Takze jestem ciekaw tej puszki - ponoc w okolicach 8 pazdziernika ma sie pokazac.
A tu troche info co znalazlem:
- link 1 (http://photorumors.com/2013/09/21/rumors-full-frame-pentax-dslr-k-3-specs-and-a-new-da-18-70mm-f2-8-lens/)
- link 2 (http://photorumors.com/2013/09/23/new-pentax-k-3-leak-and-rumored-specifications/)
- dpreview forums (http://www.dpreview.com/forums/thread/3548509)
- dpreview forums 2 (http://www.dpreview.com/forums/post/52225331)
- pentaxforums (http://www.pentaxforums.com/forums/pentax-news-rumors/237978-promises-promises-k3-24mp-new-tracking-auto-focus.html)
Czego ma dowodzić ta wyliczanka?
Odpowiedzialem na pytanie - taki problem ze zrozumieniem?
cz4rnuch
01-10-2013, 09:12
Odpowiedzialem na pytanie - taki problem ze zrozumieniem? No chyba nie do końca. Borat pytał raczej o coś co wyróżnia się z tłumu, a Ty wymieniłeś wszystko(lub prawie wszystko bo nie znam systemu) jak leci. Z ciekawości przejrzałem testy części obiektywów(na wszystko czas nie pozwolił) i poza kilkoma perełkami, reszta to wg mnie przeciętniaki lub jak kto woli średnia krajowa a są też na twojej liście ewidentne wpadki jak np pierwszy z wymienionych 16-50 w którym lista wad jest prawie tak długa jak twoje zestawienie :)
Wyróżnia z tłumu podobnych produktów :
- bardzo dobre oprogramowanie matrycy
- fajne małe szkła (tak wiem niektórzy są szalenie dumni że mają dużego ;) obiektywa ;) )
- małe rozwiązania które ułatwiają życie np. HyP-M - coś czego w nikonach brakuje jak cholera
- korpusy są małe i bardzo ciche
Lucas1981r
02-10-2013, 00:21
No chyba nie do końca. Borat pytał raczej o coś co wyróżnia się z tłumu, a Ty wymieniłeś wszystko(lub prawie wszystko bo nie znam systemu) jak leci. Z ciekawości przejrzałem testy części obiektywów(na wszystko czas nie pozwolił) i poza kilkoma perełkami, reszta to wg mnie przeciętniaki lub jak kto woli średnia krajowa a są też na twojej liście ewidentne wpadki jak np pierwszy z wymienionych 16-50 w którym lista wad jest prawie tak długa jak twoje zestawienie :)
No chyba kolego nie zrozumiales Ty rozmowy - rozmowa byla na temat szkiel (produkcji Nikona z ostatnich 16 lat i tego co Pentax wypuscil przez ten czas) - wroc 2 strony i doczytaj.
Nie wymienilem wszystkiego - tylko to co zostalo wprowadzone w ostatnich ok5 latach ;)
a 16-50 nie jest az takim zlym szklem - no chyba ze czytasz opatycznych tylko - ja wole opinie znanych fotografow,np.:
- http://www.benjaminkanarekblog.com/2011/01/11/the-benjamin-kanarek-blog-2010-camera-lens-favorites-part-1/
a takze innych uzytkownikow - poczytaj komentarze pod testem optycznych.
lub sam fakt ze to szklo razem z Nikkorem 12-24 i Canonem 24-70 dostało nagrodę Photographera za najlepszy zoom roku :)
cz4rnuch
02-10-2013, 12:05
No chyba kolego nie zrozumiales Ty rozmowy - rozmowa byla na temat szkiel (produkcji Nikona z ostatnich 16 lat i tego co Pentax wypuscil przez ten czas) - wroc 2 strony i doczytaj.
Sugeruję samemu skorzystać ze swojej rady i doczytać, bo dyskusja nie dotyczyła byle jakich obiektywów, byle powstały w przeciągu ostatnich 15 lat. Jeden z kolegów, podejrzewam że trochę zaczepnie zasugerował że w przeciągu 15 lat Nikon nie wyrzucił z siebie nic nadzwyczajnego, na co drugi z delikatną nutką złośliwości zapytał co takiego cudownego w tym czasie wypuścił Pentax na co Ty odpowiedziałeś mu listą . Nie byłoby się do czego przyczepić gdybyś w tej liście zgodnie z pytaniem które wcześniej zacytowałeś umieścił jedynie Pentaxowe perełki, ale ty umieściłeś tam wszystko co powstało w przeciągu kilku lat. Są na tej liście obiektywy bardziej i mniej udane, ale jedno jest pewne. Nie wszystkie po dokonaniu swojego żywota pójdą prosto do obiektywowej Valhalli. Mam do Ciebie jedną małą prośbę. Zanim zarzucisz mi brak umiejętności czytania ze zrozumieniem(przyznam, że szyk wyrazów w zdaniu jest przedziwny) , co jest delikatnie mówiąc w złym tonie w przypadku kulturalnie wymieniających poglądy osób, przeczytaj raz jeszcze o co pytał cytowany przez Ciebie kolega oraz w jaki sposób się do tego odniosłem. Wracając do przeczytanych przeze mnie testów a w szczególności tych dotyczących 16-50 to korzystałem z optycznych, fotopolis, photozone oraz forum Pentax user. Prawdą jest, że obiektywowi najbardziej dostało się na Aptecznych, ale jak się domyślam nie dlatego, że byli stronniczy ale bardziej ze względu na to, że dostali uwalony sprzęt jak sugeruje jeden z forumowiczów pod testem lub wstępniak na fotopolis. Niestety nawet olewając test optycznych i czytając inne testy można dojść do tych samych wniosków. Obiektyw zaliczył wpadki w takich kategoriach jak poziom aberracji chromatycznej, praca pod światło w stylu tokiny, dystorsja i winietowanie(choć to akurat normalka przy tego typu zoomach), koma i miekkie rogi. Na forum Pentax szkło ma chyba tyle samo zwolenników co przeciwników, wielu wybrało znacznie tańszego 17-70. Najlepsza jednak z tego wszystkiego jest cena, za prawie 4 tysie to jednak tych wad jest za dużo. Moim zdaniem za tyle to lepiej kupić Sigmę 17-50 os, bardziej ostra w centrum, na brzegach taka sama kiszka, lepiej sobie radzi z odblaskami i CA. Na korzyść Pentaxa przemawia moim zdaniem tylko budowa, a że budową zdjęć się nie robi to za różnicę w cenie wybrałbym się na wakacje.
P.s To że szkło dostało nagrodę to dla mnie średni argument. Z tego co widzę to co roku każdy producent ucent za coś musi ją dostać żeby mu smutno nie było. Namnożyło się tych nagród tyle że trudno się w tym połapać. Pozdrawiam.
praca pod światło w stylu tokiny,
Bo wszystko wskazuje na to, że to JEST Tokina 2,8/16-60, podobnie jak i 2,8/50-135: http://www.dpreview.com/forums/post/26853183
Pentax od wielu już lat zamawiał obiektywy u innych producentów, np. 4-5,6/28-105 to Tamron, podobnie jak i 28-200.
Lucas1981r
02-10-2013, 17:04
Sugeruję samemu skorzystać ze swojej rady i doczytać, bo dyskusja nie dotyczyła byle jakich obiektywów, byle powstały w przeciągu ostatnich 15 lat. Jeden z kolegów, podejrzewam że trochę zaczepnie zasugerował że w przeciągu 15 lat Nikon nie wyrzucił z siebie nic nadzwyczajnego, na co drugi z delikatną nutką złośliwości zapytał co takiego cudownego w tym czasie wypuścił Pentax na co Ty odpowiedziałeś mu listą . Nie byłoby się do czego przyczepić gdybyś w tej liście zgodnie z pytaniem które wcześniej zacytowałeś umieścił jedynie Pentaxowe perełki, ale ty umieściłeś tam wszystko co powstało w przeciągu kilku lat. Są na tej liście obiektywy bardziej i mniej udane, ale jedno jest pewne. Nie wszystkie po dokonaniu swojego żywota pójdą prosto do obiektywowej Valhalli. Mam do Ciebie jedną małą prośbę. Zanim zarzucisz mi brak umiejętności czytania ze zrozumieniem(przyznam, że szyk wyrazów w zdaniu jest przedziwny) , co jest delikatnie mówiąc w złym tonie w przypadku kulturalnie wymieniających poglądy osób, przeczytaj raz jeszcze o co pytał cytowany przez Ciebie kolega oraz w jaki sposób się do tego odniosłem. Wracając do przeczytanych przeze mnie testów a w szczególności tych dotyczących 16-50 to korzystałem z optycznych, fotopolis, photozone oraz forum Pentax user. Prawdą jest, że obiektywowi najbardziej dostało się na Aptecznych, ale jak się domyślam nie dlatego, że byli stronniczy ale bardziej ze względu na to, że dostali uwalony sprzęt jak sugeruje jeden z forumowiczów pod testem lub wstępniak na fotopolis. Niestety nawet olewając test optycznych i czytając inne testy można dojść do tych samych wniosków. Obiektyw zaliczył wpadki w takich kategoriach jak poziom aberracji chromatycznej, praca pod światło w stylu tokiny, dystorsja i winietowanie(choć to akurat normalka przy tego typu zoomach), koma i miekkie rogi. Na forum Pentax szkło ma chyba tyle samo zwolenników co przeciwników, wielu wybrało znacznie tańszego 17-70. Najlepsza jednak z tego wszystkiego jest cena, za prawie 4 tysie to jednak tych wad jest za dużo. Moim zdaniem za tyle to lepiej kupić Sigmę 17-50 os, bardziej ostra w centrum, na brzegach taka sama kiszka, lepiej sobie radzi z odblaskami i CA. Na korzyść Pentaxa przemawia moim zdaniem tylko budowa, a że budową zdjęć się nie robi to za różnicę w cenie wybrałbym się na wakacje.
Sorry moze lekko przesadzilem
ale rozmowe ich mozna dwojako odebrac - szczegolnie uzywajac slow "cudowego" itp. jako szydercza lekko wypowiedz w stosunku do drugiego systemu.
Ja bylem i w jednym i w drugim systemie a takze w Canonie. - wiec podchodze bardziej neutralnie.
A tą lista pokazalem (nie tylko te dobre szkla ale ogół ) ze cos sie dzieje w tym systemie Pentaxa.
Co do 16-50 to rozne sa zdania - tak samo jak i wyniki testow.
Moj szwagier ma K-5II (wczesniej K20 i k10) ze szklami 16-50 i 50-135 -wczesniej troche narzekal na ostrosc itp. ale po zmianie na nowa puszke mowi ze jakby nowe szkła dostal - az zdziwiony jest ze taka roznica.
Ludzie roznie wybieraja szkla...jedni patrza na gołe testy....jedni na sample i oceny uzytkownikow....ja osobiscie wole nalezec do tych drugich.
Pozdrawiam!
cz4rnuch
17-09-2014, 08:18
Wygląda na to, że jednak będzie eFeF od Pentaxa: <<klik>> (http://photorumors.com/2014/09/16/ricoh-confirms-the-pentax-full-frame-camera-is-coming-in-2015/)
Połapali się po czasie, że APS-C mają bezlusterkowce i lepsze kompakty, a Pentax nadal ma małe matryce i dużą dziurę (tzn bagnet), z czego profitów nie ma żadnych. Nikon oferuje teraz więcej serii modeli FX (D6xx, D7xx, D8xx, Df, D4) niż DX.
Większość pentaxiarzy co chciała FX (a chciało wielu) przeszło do innych systemów. Pentax zaspał okrutnie.
jeżeli razem z tą ewentualną premierą korpusu nie wrzucą na rynek kilku obiektywów z cichym silnikiem (podstawowe zoomy, parę stałek) to będzie słabo
mam nadzieję, że nie liczą tylko na użytkowników FA Ltd
sokrates
17-09-2014, 10:51
Musztarda poobiedna. Chociaż nie powiem jak Pentax pójdzie po tradycji i da dobrą stabilizację w puszce, i cena na poziomie semi pro (poniżej D610 czy 5d) - może to być ciekawa propozycja. Zawodowcy raczej po pentaxa FF nie sięgną. Kto chciał FF już dawno ma Nikona lub Canona czy tam Sony.
cena na poziomie semi pro (poniżej D610 czy 5d)
nie liczyłbym na to
raczej w okolicach d750/d800
To będzie taki system bardziej dla artystów. Body tanie (zakładam) do którego da się podpiąć wszystko i w dodatku będzie stabilizacja. Tego nie ma ani w Canonie ani w Nikonie. Więc jakieś atuty to ten Pentax będzie miał.
sokrates
17-09-2014, 12:52
Czyli tak jak pisałem, pod warunkiem dobrej ceny będzie fajna, stabilizowana cyfrowa "dupka" FF do wszelakiej maści mniej lub bardziej egzotycznych szkieł - starszych lub młodszych (z naciskiem na starszych) i raczję dla wąskiej grupy lub fanów marki pentax.
Reszta nawet krzywo nie spojrzy na to body....
cz4rnuch
17-09-2014, 13:21
Może to być również ciekawa alternatywa dla filmujacych lustrzankami.
Może to być również ciekawa alternatywa dla filmujacych lustrzankami.
wywiad z repami PentaRico imho świadczy raczej o czymś przeciwnym
#14. Raw/uncompressed video is being offered in an increasing number of HDSLRs. Is this something you have explored?
We do value the importance of video recording, but at the same time, as the brand Pentax/Ricoh, we value the still image rather than videos. So at this moment, we are not giving priority to this issue
Read more at: http://www.pentaxforums.com/articles/photokina-2014/pf-interview-with-ricoh-imaging-photokina-2014.html#ixzz3DZTv1bOx
Z Canona i z Nikona to ludzi nie ściągną. Konkurować mogą z Sony, które to wykonuje nieprzewidywalne ruchy. Wsadzili lustro połprzepuszczalne (nie wszystkim sie to podoba), teraz robią bardzo zaawansowane bezlusterkowce, FF i nie wiadomo czy będą kontynuowali za jakiś czas normalne lustrzanki (tradycyjnych z ruchomym lustrem już nie robią).
W dodatku sentyment do Minolty to niektórzy mieli, ale Sony nie wzbudza takich nostalgicznych uczuć. Pentax tak.
Cały problem Pantaxa to taki, że nie mają chyba za dużego kapitału na rozwój małego obrazka. Ile modeli DX jest aktualnie robionych (nie jestem w temacie) 2-3? Nagłe mocne odświeżenie szklarni FX chyba nie nastąpi. To proces na wiele, wiele lat.
Myślę, że to będzie system dla tych co będą sobie chcieli podpiać różne egzotyczne (manualne) szkiełka, mieć pomiar światła, potwierdzenie AF (i stabilizację). Szału to te obiektywy jesli chodzi o ostrość generalnie nie zrobią, ale niektóre fajnie rysują (bokeh itd).
Niech Pentax tylko nie wsadza 36 Mpx, bo pliki będą za duże (dyski i szybsze komputery tez kosztują) a wady słabszej optyki pokażą się mocno. Módlcie się o matrycę w okolicach 20-24 Mpx ;) W dodatku bardziej upakowana matryca byłaby droższa i body nie znajdzie wtedy wielu entuzjastów.
Lucas1981r
17-09-2014, 16:46
Z Canona i z Nikona to ludzi nie ściągną.
Oj nie bylbym taki pewien - mam kilku znajomych co maja puchy FF w C i N -mimo to chetnie spogladaj na system P i czekaja z ciekawoscia na FF od nich - nawet z zamiarem kupna.
Ile modeli DX jest aktualnie robionych (nie jestem w temacie) 2-3? Nagłe mocne odświeżenie szklarni FX chyba nie nastąpi. To proces na wiele, wiele lat.
w tej chwili K-500 , K-50 , K-5II / K-5IIs i K-3 - oraz wlasnie wchodzi do sprzedazy KS-1
Szkla - co chwila odswiezaja stare (wersje HD) i dodaja co pewien czas nowe jakies - pisalem 2 strony wczesniej.
W tej chwili wlasnie bedzie wchodzil nowy spacerzoom 16-85mm i juz sa zapowiedzi na 70-200 i 100-400:
-> http://www.pentaxforums.com/articles/photokina-2014/three-new-pentax-k-mount-lenses-2014.html
-> http://www.pentaxforums.com/forums/16-pentax-news-rumors/273122-hd-pentax-da-16-85mm-f3-5-5-6ed-dc-wr-10.html#post2943356
Co do FF to fakt...troche pozno...moze zbyt pozno...ale pozyjemy zobaczymy...dla mnie ciekawym/dobrym posunieciem byl by bezlusterkowiec FF od Pentaxa na start
Oj nie bylbym taki pewien - mam kilku znajomych co maja puchy FF w C i N -mimo to chetnie spogladaj na system P i czekaja z ciekawoscia na FF od nich - nawet z zamiarem kupna.
Spoglądaja chętnie ci (nikoniarze, canonierzy) co byli w Pentaxie - przykładem fafniak :)
Natomiast ci co od początku siedzą w N czy C nie patrzą w stronę Sony czy Pentaxa, prędzej patrzą na dobry kompakt lub bezlusterkowiec jako kolejne body (np do podrózy).
Pentax FF (wystarczą gabaryty obecnych k5) i trzy odświeżone, ale niekoniecznie w sumie nawet, limitedki 31, 43, 77. Było by to warte grzechu, oj warte. :)
cz4rnuch
18-09-2014, 09:27
wywiad z repami PentaRico imho świadczy raczej o czymś przeciwnym Wygląda na to, że masz rację. Pentax miał też szansę wypromować swoją średnioformatówkę na maszynę do video, ale tego nie zrobił. Mi chodziło jednak o możliwości podpięcia czegokolwiek i cieszenia się ze stabilizacji w video. Sam fakt braku RAWów dla mnie jest nieistotny bo i tak nigdy bym tego nie użył. Powinienem dodać, że moja pierwsza wypowiedź była z punktu widzenia amatora i FF od Pentaxa też widziałbym jako sprzęt dla amatora a nie dla zawodowca i w tej kategorii bym go rozpatrywał.
Wygląda na to, że masz rację. Pentax miał też szansę wypromować swoją średnioformatówkę na maszynę do video, ale tego nie zrobił. Mi chodziło jednak o możliwości podpięcia czegokolwiek i cieszenia się ze stabilizacji w video. Sam fakt braku RAWów dla mnie jest nieistotny bo i tak nigdy bym tego nie użył. Powinienem dodać, że moja pierwsza wypowiedź była z punktu widzenia amatora i FF od Pentaxa też widziałbym jako sprzęt dla amatora a nie dla zawodowca i w tej kategorii bym go rozpatrywał.
no to tutaj też muszę cię zasmucić (chyba że czytałeś cały wywiad i już to wiesz)
#13. Many users do not find electronic video stabilization to be satisfactory. Do you have plans to bring back sensor-shift video SR like in the K-5, or possibly a different type of stabilization? Was there a reason you moved away from mechanical video SR?
The sensor-shift SR is one of our advantages, even for videos, but at this time we have had difficulties solving the problem of sounds of shifting (noise during recording). So it might take time to get a real solution to avoid this problem, and then we will consider how to do it.
Read more at: http://www.pentaxforums.com/articles/photokina-2014/pf-interview-with-ricoh-imaging-photokina-2014.html#page_1#ixzz3DeSOC0fM
cz4rnuch
18-09-2014, 09:56
Zobaczymy jak będzie. Lustrzanka planowana jest na przyszły rok i z tego co czytam decyzja jeszcze nie zapadła więc do tego czasu być może uporają się z trudnościami.
pytanie czy się uporają z produkcją aparatu do przyszłego roku ;-)
Spoglądaja chętnie ci (nikoniarze, canonierzy) co byli w Pentaxie - przykładem fafniak :)
Natomiast ci co od początku siedzą w N czy C nie patrzą w stronę Sony czy Pentaxa, prędzej patrzą na dobry kompakt lub bezlusterkowiec jako kolejne body (np do podrózy).
Nie tylko tacy. Ja na przykład również spoglądam życzliwie na Pentaxa, bo bardzo nie podoba mi się wykończenie sprzętu Nikona i szukam alternatywy. Nikon poszedł w masówę, plastik i odpustową estetykę. Może dałoby się to przeżyć, gdyby nie ceny, które są kompletnie niewspółmierne jakości. Sprzęt Nikona ma oczywiście duże możliwości, ale przy jego cenach oczekiwałbym także stosownej estetyki i jakości.
Inna sprawa, że ostatnią Premierą Pentax dał czadu jeśli chodzi o wygląd body :)
Tak czy inaczej, uważam że jest na rynku fotograficznym przestrzeń dla jeszcze jednej firmy oferującej body FF, jednak tylko pod warunkiem, że pójdą w bardziej niszowy produkt. Przykłady bezlusterkowców Fuji pokazały, że takie podeście może nieźle zaprocentować. Warunkiem jest spójna koncepcja i konsekwentne jej realizowanie.
cz4rnuch
18-09-2014, 10:23
pytanie czy się uporają z produkcją aparatu do przyszłego roku ;-) Może będzie tak jak z Tokiną. Zapowiedź, po 2 latach prototyp, czekamy kolejne 2 lata i sprzęt leży na półkach (po jednej sztuce na każdy kraj) :)
.. Ja na przykład również spoglądam życzliwie na Pentaxa, bo bardzo nie podoba mi się wykończenie sprzętu Nikona i szukam alternatywy. Nikon poszedł w masówę, plastik i odpustową estetykę. Może dałoby się to przeżyć, gdyby nie ceny, które są kompletnie niewspółmierne jakości. Sprzęt Nikona ma oczywiście duże możliwości, ale przy jego cenach oczekiwałbym także stosownej estetyki i jakości.
...
Inna sprawa, że ostatnią Premierą Pentax dał czadu jeśli chodzi o wygląd body :)
Jeśli Pentax zrobi to body naprawdę solidnie, to może okazać się, że nie jest ono tanie. I kupią je tylko fanboye Pentaxa. Nikon też ma solidne body, tylko one dużo kosztują. Nie licz na to, że zamiast Nikona D3300 Pentax będzie miał solidnego FX w tej samej cenie co nikonowski plastik.
Co do wzornictwa - oby nie przypominał tego co ostatni Pentax z ledami na gripie:). Jeśli chcą pozyskac ludzi z sentymentem do marki to muszą wystrugać coś jak stare manuale (czyli w te stronę co Nikon z Df, może uda się im bardziej).
Jeśli Pentax zrobi to body naprawdę solidnie, to może okazać się, że nie jest ono tanieja wręcz jestem przekonany, że tak będzie (dlatego napisałem wcześniej, że nie ma co liczyć na cenę poniżej d610/6d raczej na coś w okolicy d750/d800) - do tego wniosku doszedłem jakiś rok temu i stwierdziłem że nawet jak już wyjdzie, to dla mnie będzie po prostu za drogo (mając jeszcze na uwadzę konieczność zmiany szklarni z DA na D(F)A )
Jeśli Pentax zrobi to body naprawdę solidnie, to może okazać się, że nie jest ono tanie. I kupią je tylko fanboye Pentaxa. Nikon też ma solidne body, tylko one dużo kosztują. Nie licz na to, że zamiast Nikona D3300 Pentax będzie miał solidnego FX w tej samej cenie co nikonowski plastik.
Co do wzornictwa - oby nie przypominał tego co ostatni Pentax z ledami na gripie:). Jeśli chcą pozyskac ludzi z sentymentem do marki to muszą wystrugać coś jak stare manuale (czyli w te stronę co Nikon z Df, może uda się im bardziej).
Nie liczę na ceny D3300, mogą być ceny jak w Nikonie ale niech idzie za tym odpowiednie wykonanie. Jak marudzę na wykonanie Nikona, nie mam wątków do niskich segmentów, tylko do takich konstrukcji jak D600/610/750. Wyższe modele są niby lepsze, ale nadal jest w nich coś z masowego badziewia. To trochę jak ze Skodą, jeździ dobrze, technicznie jest ok, ale mając wybór nigdy bym nie kupił. Różnicę dobrze pokazuje porównanie takich body jak K-5/3 do Nikona D7000/7100. Nikony wielkie i niezgrabne z odklejającymi się gumami, a Pentaxy niemal wzorcowe. Z obiektywami jest jeszcze gorzej, Pentax ma sporo koszmarków, ale też ładne i solidne Limitedy, Nikon całkiem poszedł w wydmuszki G ze złotymi obwódkami.
A co do Df, to jest niedorzecznie drogi, a przy tym tak sobie dopracowany i nie bardzo jest co do niego podpiąć aby pasowało do koncepcji.
Jako konsument chciałbym po prostu, żeby jak coś jest drogie było też dopracowane, ładne, wykonane z porządnych materiałów. Nie jest to droga dla firm takich jak Nikon, bo one mają trafić do klienta masowego, ale przykładowy Pentax spokojnie mógłby zawalczyć w takiej niszy. Nie musi mieć do tego nie wiadomo ilu obiektywów, wystarczy dobrze przemyślany i w miarę uniwersalny zestaw.
Wysokie modele nikona nie są dla masowego klienta.
Zaprzestaję gdybania. Niech sie to body pokaże to dyskusja będzie konkretniejsza.
cz4rnuch
18-09-2014, 13:26
Różnicę dobrze pokazuje porównanie takich body jak K-5/3 do Nikona D7000/7100. K-3 jest jednak sporo droższy od D7100 (4200 vs 3400) i to raczej wyższa półka. Zestawiać powinno się go raczej z 7D czy D300s. Poza tym nie wiem ile osób byłoby w stanie dopłacić tyle samo (procentowo) do D750 bo taki aparat kosztowałby w okolicach 11 tysi. Inna sprawa, że nie słyszałem jeszcze o odpadających od D7100 gumach. Wiem że K-3 jest mniejszy, ale do wielkości D7100 też nie mam zastrzeżeń (a mam małe dłonie).
Lucas1981r
18-09-2014, 14:02
Sek w tym kolego - ze Ci znajomi nigdy nie siedzieli w tym systemie. - tylko czasem mieli przyjemnosc pobawic sie puszkami takimi jak K-5 czy K-5II/IIs i z tego co mowili byli pozytywnie zachwyceni tymi puszkami.
Co do KS-1 - fakt ze smiesznie wygalda...i te diody...ale raz jest to puszka amatarska...dwa glownymi rynkami zbytu jest Japonia i Chiny - a oni lubia takie gadzety ;) - a ostatnio na youtube ogladalem maly review i powiem szczerze ze fajnie sie chyba to trzyma w rece jak sie przyjrzalem.
Co do jakosci przyszlej FF jakos sie tego mniej obawiam - znajac troche ten system praktycznie zawsze body bylo lepiej wykonane niz konkurencyjne - pytanie bedzie tylko cena - zapewne na wejsciu nie mala - ale znajac ich polityke cenowa - szybko spadnie - tak jak w Stanach od dluzszego czasu mozna kupic np. K-5IIs ponizej 700$ :D
K-3 jest jednak sporo droższy od D7100 (4200 vs 3400) i to raczej wyższa półka. Zestawiać powinno się go raczej z 7D czy D300s. Poza tym nie wiem ile osób byłoby w stanie dopłacić tyle samo (procentowo) do D750 bo taki aparat kosztowałby w okolicach 11 tysi. Inna sprawa, że nie słyszałem jeszcze o odpadających od D7100 gumach. Wiem że K-3 jest mniejszy, ale do wielkości D7100 też nie mam zastrzeżeń (a mam małe dłonie).
Na starcie kosztowały chyba w miarę podobnie, a d300 nie przytaczałem, bo już go nie produkują.
Co do wielkości, nie ma znaczenia że Tobie i wielu innym pasują rozmiary D7100, bo znajdzie się sporo takich którzy będą chcieli aparat wielkości K-5. Ja chciałbym mieć wybór, wtedy mogę się zainteresować zmianą. Na razie jest tak że w lustrzankach jest dwóch producentów których oferta jest bardzo podobna i kręci się wokół tej samej koncepcji. Sony nie liczę, bo się mota jak sarna we wnykach i coraz bardziej widać że do niczego to nie doprowadzi.
cz4rnuch
18-09-2014, 21:24
Z tego co pamiętam, ale głowy nie dam sobie obciąć to K-3 na początku kosztował niecałe 6 koła więc jednak był droższy i tendencja się utrzymała. Moim zdaniem słusznie bo to dwie różne klasy sprzętu. D300 już nie produkują ale jest nowy 7D mark II i choć cenę ma zabójczą to specyfikacją K-3 bliżej właśnie do niego (i do jeszcze nie wymodlonego D400). Nie bez powodu na tym forum po premierze K-3 pisało się, że Pentax zrobił D400 :) Druga sprawa, że cena produktu w dniu premiery ma małe znaczenie (tu wycofuję fragment w którym odnoszę się do ceny D750 bo nie ma ona nic wspólnego z rynkową). Co do rozmiaru to sam pisałeś, że Nikon jest wielgachny i niezgrabny. Dla mnie nie jest więc wyraziłem jedynie swoje zdanie. Równie dobrze mógłbym napisać, że nie ma znaczenia że Tobie odpowiada rozmiar K-3. Rozmiar D7000/D7100 to nie wada tylko cecha. Aparat trzyma się stosunkowo wygodnie a daleko mu rozmiarami do klockowatego D300(S). Poza tym nie wyobrażam sobie by firma wyprodukowała kilka takich samych aparatów różniących się jedynie wymiarami by zadowolić wszystkich. Gdyby zdecydowali się upakować wszystko w mniejszym body podniosłyby się głosy że to wydmuszka dla dzieci (i tak wielu tak piszę i dyskredytuje ten aparat jedynie z powodu wymiarów). Firma musiała zdecydować jaki rozmiar podpasuje większości fotoamatorów i akurat w tym przypadku moim zdaniem wybrali rozsądnie.
Lucas1981r
06-01-2015, 03:57
A zanim Pentax pokaze FF...pokaze nowe APS-C - nazwa nie znana :D
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/ricoh_ces_2014_01-1.jpg
źródło (http://www.photographyblog.com/images/uploads_ee2/news_gallery_images/ricoh_ces_2014_01.jpg)
Brak drugiego ekraniku sugeruje ze to chyba nastepca K-50?
Plus nowe 3 szkla:
- kit 18-50 (na zdjeciu wyzej z nowym body)
- super zoom
- gwiazdkowy super zoom
http://photorumors.com/2015/01/05/new-pentax-products-on-display-at-ces/
http://www.dpreview.com/articles/9930134268/ricoh-announces-it-will-launch-pentax-dslr-in-spring-and-lenses-later
trochę bez sensu wrzucać info o amatorskim APS-C do wątku o teoretycznym FF, czyż nie ?
Lucas1981r
07-01-2015, 13:35
Temat po czesci sie wiaze...bo jezeli ma wyjsc FF...to raczej te nowe dwa zoomy powinny kryc FF...
ps.bez sensu to narzekac, z drugiej strony takze zakladac kolejny temat :)
hostman22
07-01-2015, 21:16
A zanim Pentax pokaze FF
to człowiek stanie na marsie :D
a w temacie to pentax u mnie robić ładne kompaktowe szkła fajny ten kit :)
No, ponieważ Pentax oficjalnie przyznał się do prac nad FF, to teraz mamy wyścig pomiędzy Pentaxem a NASA - ciekawe, kto będzie pierwszy? ;-)
Nie wiem dlaczego,ale stawiam na NASA
W sumie słusznie, bo na Pentaxa stawiać nie można - bo go już nie ma, jest Ricoh.
trochę bez sensu wrzucać info o amatorskim APS-C do wątku o teoretycznym FF, czyż nie ?
Trochę bez sensu jest dyskutować o FF Pentax'a. :)
jo44 - masz rację
a skoro w wątku pojawił się już puch24 to można po prostu zacząć tu dyskutować o Samsungu NX zamiast o FF Pentaxa :-/
Oczywiście, czekam na Samsunga NX FF! Na pewno będzie prędzej, niż Pentax FF.
Lucas1981r
02-02-2015, 01:11
Trochę bez sensu jest dyskutować o FF Pentax'a. :)
Niby dlaczego? pogdybac mozna :)
Szczegolnie ze Pentax pozyskal goscia od Nikona (Kenneth Sporsheim) - z tego co mowi na forum pentaxforums.com - ponoc Ricoh kupil go pokazujac plany na 2015 rok dlatego zmienil "statek".
Kolekcjoner
02-02-2015, 08:04
Niby dlaczego? pogdybac mozna :)
Szczegolnie ze Pentax pozyskal goscia od Nikona (Kenneth Sporsheim) - z tego co mowi na forum pentaxforums.com - ponoc Ricoh kupil go pokazujac plany na 2015 rok dlatego zmienil "statek".
Wyrzucili :)?
http://www.pentaxforums.com/articles/pentax-news/pentax-full-frame-officially-coming-cpplus-2015.html
No i będzie
Wreszcie.
na optycznych też jest info http://www.optyczne.pl/7956-news-Ricoh_poka%C5%BCe_pe%C5%82noklatkowego_Pentaxa_na_ targach_CP+.html
Ciekawe kiedy będzie gotowy aparat.
Są 2 nowe obiektywy.
cz4rnuch
05-02-2015, 01:15
Nie takie wreszcie. Z tego co piszą na dpreview to ma się pojawić do końca roku, a na targach zaprezentują jedynie jakiś koncept. Z obiektywów mają być tele 70-200 i 150-450.
To nie fake ?!?!?
Pryzmat jest jak z 6x7 "najnowszej" wersji....
Brzydki jak cholera ten korpus.
Ale wizja pracowania takumarem 1.4 50mm - przyjemna.... Niestety w tym badziewnym nikonie ni cholery nie da rady
Lucas1981r
05-02-2015, 06:22
P 70-200mm F2.8 -> http://www.adorama.com/PX70200.html?emailprice=t&utm_source=rsys&utm_medium=email&utm_campaign=Email020415NewProduct
P 150-450mm F4.5-5.6 -> http://www.adorama.com/PX150450.html?emailprice=t&utm_source=rsys&utm_medium=email&utm_campaign=Email020415NewProduct
I tu o FF -> http://www.pentaxeros.com/forum/index.php?topic=85490
Sensor 36Mpx - z A7R??
Spokojnie. To dopiero wydruk 3D.
Odkurzyli by blue-printy LXa, nie zmieniali nic poza poprawieniem wyswietlania danych w celowniku, wsadzeniem matrycy i malego monitorka z tylu i mogliby tluc taka odmiane udoskonalana czasem przez nowa matryce przez kilkadziesiat lat. Nie rozumiem dlaczego do dzisiaj nikt nie zrobil malego aparatu z duza matowka i manualna ostroscia. Canon T90D, Nikon FM3D, Penatax LXD czy Olympus OM4D. Tego ostatniego z Zuiko 28mm f2 sam bym kupil.
Moze byc silniczek albo moze zostac jak w TYM (http://www.luminous-landscape.com/reviews/cameras/epson-rd1.shtml).
http://photorumors.com/2015/02/12/the-rest-of-the-new-pentax-full-frame-k-mount-dslr-camera/#more-67822
Troche kloc...
cz4rnuch
13-02-2015, 10:39
Chyba jeszcze trochę czasu upłynie zanim ta bryła plastiku zmieni się w aparat.
Może skala im się przestawiła przy wydruku 3D :D
A moze poszli na latwizne i wsadzili sensor z 645 :mrgreen:
Lucas1981r
13-02-2015, 17:55
http://photorumors.com/2015/02/12/the-rest-of-the-new-pentax-full-frame-k-mount-dslr-camera/#more-67822
Troche kloc...
Kloc?
Pentax FF (a raczej druk 3D) vs K-3
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/02/twobodies-2.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-spCk9yEsp70/VNxMWvAsl2I/AAAAAAAAV2o/RhqpNCNDgCw/w1311-h874-no/twobodies.jpg)
a tu K-3 VS D810:
-> http://camerasize.com/compare/#557,485
2pompony
13-02-2015, 18:34
Pentax od zarania robił małe puszki*, myślę że słowo 'kloc' bierze się raczej nie z wielkości jako takiej, tylko z designu, który na tym druku 3D wygląda rzeczywiście jakoś tak bryłowato, grama finezji. Ale prawdziwa puszka, nawet w dokłądnie tych samych gabarytach będzie wyglądać lepiej, jak się doda szkło ekranów, białe rozjaśniające literki podpisów guzików, i te rzeczy.
Kloc to raczej nie opis samych wymiarów ile ogólne wrażenie jak mi się wydaje...
*Jako ciekawostka - wydaje mi się, że Pentax MX z '76 był w ogóle najmniejszą małoobrazkową lustrzanką, jaka była produkowana.
MG/MV/ME były chyba jeszcze odrobinkę (o jakieś drobne milimetry) mniejsze od MX.
2pompony
13-02-2015, 18:57
Nie doceniasz mnie. :) Mam te dwa i sprawdzałem:
źródło (http://www.iv.pl/images/49847521576924294708.jpg)
Aczkolwiek na szerokość MX rzeczywiście jest bardzo delikatnie szerszy, ale za to niższy! :)
Sprawdzałem w Sieci. (mam z nich tylko ME Super). Na szerokość są jakieś 4 mm różnicy, a na wysokość jakiś 1-2, więc ogólnie ME/ME Super jest mniejszy, ale to już dzielenie włosa na czworo. Do moich łap te Pentaxy są już troszkę za małe, choć robią wrażenie swoją "malizną".
Lucas1981r
13-02-2015, 19:04
2pompony to ze niektorzy pomysleli ze kloc to takze moze byc wina obiektywu podpietego do tego druku 3D - ktory dodatkowo optycznie powieksza body ;)
Druk 3D pewnie pokazali z dwoch powodow - aby narobic troche szumu ze FF nadchodzi i aby rozreklamowac swoje drukarki 3D :D
-> http://www.ricoh.com.hk/en/products-c4879.aspx
pewnie i tak finalna puszka troche sie zmieni wizualnie....tak jak kiedys pokazali pierwsze prototypy 645D - podobno ludzie glosowali ktora puszka ma wejsc do produkcji :D
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/02/pentax1_09l-2.jpg
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-EyBOmgJRK4g/VN4B9zY9_JI/AAAAAAAAAJQ/SaAr1Kd62ik/w800-h600-no/pentax1_09l.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/02/pentax1_10l-2.jpg
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-_uQTVTvoEsA/VN4CSit0WpI/AAAAAAAAAJg/AKZnPS8LwYw/w800-h600-no/pentax1_10l.jpg)
2pompony
13-02-2015, 19:13
No to ja C, B, długo nic, potem A. B ze względu na sentyment do skośnego pokładu, jak w MZ-S.
A fakt, nie zobaczyłem, to ja bym chciał C, a potem przód od A i tył od B
*Jako ciekawostka - wydaje mi się, że Pentax MX z '76 był w ogóle najmniejszą małoobrazkową lustrzanką, jaka była produkowana.Myślę, że jakiś model Olympusa mógłby konkurować o to miano.
2pompony
13-02-2015, 19:41
Nie doceniasz mnie. Najmniejszy Olympus (z serii OM) też jest wyższy. Też mam oba i też sprawdzałem. :)
jako zagorzały fan pentaxa - musze przyznać że oli miał jednak lepszy wizjer/matówkę
2pompony
13-02-2015, 20:37
Ale za to MX był fajniejszy, i z odpowiednimi obiektywami miał wszystkie dane - poza ASA - w wizjerze :) .
Najmniejszy Olympus (z serii OM) też jest wyższy. Rozmiar to nie tylko wysokość. A co z pozostałymi wymiarami? (może Cie nadal nie doceniam ;))
Tzn ja nie wiem co było większe, kojarzę tylko, że Olympusy tez były dość mikroskopijne. Zresztą Nikony FM/FE też nie były wielkoludami. Dopiero wsadzenie silników do naciągu, gripów spowodowało znaczny wzrost rozmiarów. Poniekąd poprawiające ergonomię (grip) przy pracy z dużymi teleobiektywami.
Olympusy OM nie dość że małe, nie dość, że ze świetnym wizjerem, to jeszcze ergonomicznie mistrzostwo z tym pierścieniem czasów przy obiektywie.
Rozmiar to nie tylko wysokość. A co z pozostałymi wymiarami? (może Cie nadal nie doceniam )
Jak mawiała pewna moja znajoma, nie musi być wielki. Ważne, żeby był długi i gruby.
cz4rnuch
14-02-2015, 00:06
Jak mawiała pewna moja znajoma, nie musi być wielki. Ważne, żeby był długi i gruby. Albo przynajmniej dopasowany.
Kloc to raczej nie opis samych wymiarów ile ogólne wrażenie jak mi się wydaje...
Dobrze Ci sie wydawalo ;)
Jak mawiała pewna moja znajoma, nie musi być wielki. Ważne, żeby był długi i gruby.
Jak mawiała moja jedna znajoma, Tomasz Adamek braci Kliczków nie pokona...
Ustawione jak odważniki na dobrej siłowni :D
cz4rnuch
27-02-2015, 10:40
Podobno na starcie ma być po 2 tysie eurasów <<klik>> (http://photorumors.com/2015/02/26/rumors-the-pentax-full-frame-dslr-camera-to-start-shipping-in-october-with-a-2000-euros-price-tag/)
Ricoh faktycznie napiera na temat, zgodnie z daklaracjami. Może w końcu powstanie jakaś sensowna alternatywa w klasie FF DSLR...?
Lucas1981r
03-06-2015, 13:06
Ciekawa "plotka" o AF Pentaxa:
-> http://www.optyczne.pl/8437-news-O_tym_si%C4%99_m%C3%B3wi__czyli_plotki_i_ploteczki _z_ostatniego_tygodnia.html
-> http://photorumors.com/2015/05/27/the-latest-patents-from-ricoh-tamron-olympus-and-canon/
-> https://translate.google.com/translate?sl=auto&tl=en&js=y&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fdigicame-info.com%2F2015%2F05%2Faf-18.html&edit-text=
Lucas1981r
23-10-2015, 18:38
Czyzby juz nie forma tylko egzemplarz (przed?)produkcyjny?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/pentaxfffrontjpg01RIDF173CF0187314Dcmaka-1.jpg
źródło (http://www.adorama.com/alc/sites/default/files/uploads/pentaxff-front.jpg?01RI=DF173CF0187314D,cm:akamai.mathtag.c om%2fevent%2fimg%3fakam_state%3d0%26no_log%26mt_ns ync%26mm_bnc%26relay%3dhttp%253A%252F%252Fak-sync.datasvc.mediamath.com%252Ffcgi.insight-drp%253Furl%253D-%2526referer%253Drelaytest%2526ip_address%253D127. 0.0.1%2526cpcode%253D52202%2526akid%253D3vC5dEbL_8 0DeA5GtoRzr9baROaI3TcDCqCCXnPL59grR9FyYM5qfPQ%2526 blob-id%253D7%2526blob%253D%255BMM_UUID%255D%255Cr%255C n&01NA=ck&)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/pentaxback-1.jpg
źródło (http://www.adorama.com/alc/sites/default/files/uploads/pentax-back.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/22384530492_5cf01b4c2f_b-1.jpg
źródło (https://farm6.staticflickr.com/5778/22384530492_5cf01b4c2f_b.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/22384531872_0942e0056c_b-1.jpg
źródło (https://farm6.staticflickr.com/5808/22384531872_0942e0056c_b.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/22371697766_904502b757_b-1.jpg
źródło (https://farm6.staticflickr.com/5696/22371697766_904502b757_b.jpg)
Info:
-> http://www.adorama.com/alc/8328/article/photo-plus-2015-first-glimpse-pentax-full-frame-dslr?kbid=65093
-> http://www.pentaxforums.com/forums/16-pentax-news-rumors/306414-some-crappy-shots-new-ff-camera.html
Ale brzydal ;). A tak serio to co oni zrobili z tym ekranem. Wyglada jak transformers.
Zdjecia sa ale specki nie widac
Lucas1981r
18-02-2016, 01:01
I własnie oficjalnie pokazala sie puszka FuFu od Pentaxa:
-> https://www.youtube.com/watch?v=wDpXOFhciPg
-> http://www.pentaxforums.com/articles/pentax-news/pentax-k-1-officially-announced.html
-> http://www.whatdigitalcamera.com/reviews/digital-slrs/pentax-k-1-review
źródło (https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpt1/v/t1.0-9/12717832_10208573643529372_3886621900720663459_n.j pg?oh=0690684686cf3c4d6f8cec96fc276975&oe=572FFEBE)
Gratulacje. Kolejna firma z FF.
oficjalnie: http://us.ricoh-imaging.com/product/k-series/k1/
Mają taki ulepszony D810 i w bardzo niskiej cenie. Powinien być popularny.
uchylny wyświetlacz to jakiś hardcore.
Myślałem, że na jakiejś gałce u góry (na zdjęciach wcześniej udostępnionych nie było widoku z góry) będą choć czasy ekspozycji, ale nie. Szkoda.
Nie ma sRAW
4,4 fps - mało, z reztą podobnie jak u nas - 5 fps to też mało.
synchro z błyskiem 1/200
jest FHD, nie ma 4K
USB 2.0
pokrycie punktami AF bardzo mizerne - samo centrum
wyciągam to co mogli poprawić, ale:
stabilizacja matrycy - to jest warte bardzo dużych pieniędzy!
ISO do 204 tys - jesli użyteczne jest choć 102 tys to i tak biją w oprogramowaniu matrycy nikona (czyli sony, tej 36 Mpx) nas na głowę
WiFi i GPS
U1 aż do U5 - mozna zapomnieć co się pod którym ma :)
Jest mnóstwo drobnych róznic, ale mniej istotnych.
W końcu się w bólach urodził. Dobrze, zawsze większy wybór. Specyfikacja OK, ale kloc, ponad kilo wagi. Cena dobra, porównywalna jak za A7II. Ciekawe, co wyjdzie jako choroby wieku szczenięcego mimo, że nie można powiedzieć, by projektanci cierpieli na niedomiar czasu.
Jestem wrogiem szufladkowania, ale tak po cichu zastanawiam się, dla kogo on jest? ;-)
sokół wędrowny
18-02-2016, 02:12
Ciekawe jak się przyjmie bo wyczekiwany był raczej na pewno :-)
Lucas1981r
18-02-2016, 02:34
Specyfikacja OK, ale kloc, ponad kilo wagi. Cena dobra, porównywalna jak za A7II. Ciekawe, co wyjdzie jako choroby wieku szczenięcego mimo, że nie można powiedzieć, by projektanci cierpieli na niedomiar czasu.
Ze Kloc?
K-1 - 136.5 x 110 x 85.5mm , 1010g with battery
D810 - 146 x 123 x 81,5 mm, 980 g z akumulatorem
5DMIII - 152 x 116,4 x 76,4 mm, 950 g (sam korpus)
no to faktycznie kloc na tle konkurencji...raczej chorob nie szukalbym w P to nie N :)
- - - - kolejny post - - - - - -
Ciekawe jak się przyjmie bo wyczekiwany był raczej na pewno :-)
Patrzac na pierwsze komentarze najbardziej oczekujacych to raczej bardzo dobrze - szczegolnie chyba przez CENE 1796$ :)
Mnie bardziej ciekawi plotka o nowej roadmapie szkiel Pentaxa ktora ma sie pokazac na CP+....podobno 12 szkiel :O
Ale wiesz, kilo to taka granica psychologiczna.;-) Zobaczymy co w tego wyjdzie w praniu, bo na razie porównywać go do profesjonalnego sprzętu reporterskiego, to trochę ekwilibrystyka.;-)
Też mnie ciekawią te szkła, bo do tej pory z tego co kojarzę, są do niego chyba tylko Limitedy, dobre ale jeszcze z czasów analoga.
Jest też chyba Sigma A. Tamrony.
meliszipak
18-02-2016, 03:08
Super pucha!
Lucas1981r
18-02-2016, 03:19
Ale wiesz, kilo to taka granica psychologiczna.;-) Zobaczymy co w tego wyjdzie w praniu, bo na razie porównywać go do profesjonalnego sprzętu reporterskiego, to trochę ekwilibrystyka.;-)
Też mnie ciekawią te szkła, bo do tej pory z tego co kojarzę, są do niego chyba tylko Limitedy, dobre ale jeszcze z czasów analoga.
wyjmiesz baterie i tez masz ponizej 1kg :D
a do jakiego mam go sprzetu porownywac? - tak z ciekwosci chetnie poslucham :D
no to widac ze cos slabo kojarzysz.....na daną chwiile szkla:
DFA 15-30/2.8 WR
DFA 24-70/2.8 WR
DFA 28-105/3.5-5.6 WR
DFA 70-200/2.8 WR
DFA 150-450/4.5-5.6 WR
DFA 50/2.8 Macro
DFA 100/2.8 Macro
FA 31/1.8 Limited
FA 35/2
FA 43/1.9 Limited
FA 50/1.4
FA 77/1.8 Limited
Wszystkie te obiektywy są obiektywami z definicji pełnoklatkowymi, dostępnymi jako nowe w sklepach.
Do tego szkieł DA przetestowanych na (cyfrowej i analogowej) pełnej klatce mamy:
DA 35/2.4
DA 40/2.8 Limited
DA 50/1.8
DA* 55/1.4
DA 70/2.4 Limited
DA* 200/2.8
DA* 300/4
dodajmy jeszcze kilka starszych co mozna kupic na ebay'u....wiec juz "cos tam" na start maja w P....
No ale jak focić z wyjętą baterią?:P
Fakt, trochę szkieł jest, da się coś założyć. Dziękuję za ogrom pracy włożonej w kopiowanie, by przekonać nieprzekonanego.;-)
A co do porównywania z innym - tak naprawdę nie wiem. Załóżmy, że wszelkie dane na papierze będą odpowiadały rzeczywistości, aparat nie będzie posiadał żadnych ułomności typu powolny czy niecelny AF, albo niedokładne wskazania światłomierza. Tylko według tej specyfikacji to nadal jest wysoka półka amatorska i trochę wątpię, żeby chwycił za niego ktoś robiący np. reporterkę prasową. Bo to kilo wagi jest.;-)
Do krajobrazu powinien być bardzo fajny (uszczelnienia). Nie każdy robi reporterkę.
andy royal1209
18-02-2016, 09:35
Pomacalbym :p
cz4rnuch
18-02-2016, 10:52
...Jestem wrogiem szufladkowania, ale tak po cichu zastanawiam się, dla kogo on jest? ;-)Przyda się astrografom bo ma astrotrackera. Ale myślę, że potencjalnych nabywców będą szukać też w mniej hermetycznych środowiskach.
Jest też chyba Sigma A. Tamrony. Z Tamronem współpraca widać się układa bo kilka z najnowszych Pentaxów to po prostu przebrandowane Tamrony. Może zatem wyjdą też pentaxo-tamronowe-stałeczki typu 35 i 45 a może i nawet te dwie nowe, zapowiedziane niedawno przez Tamrona.
Do tego szkieł DA przetestowanych na (cyfrowej i analogowej) pełnej klatce mamy:... Z tabelki umieszczonej na dpreview wynika, że tylko te najdłusze tele są w pełni funkcjonalne. Resztę trzeba przymykać lub używać na cropku. No i pozostaje pytanie czy ta używalność nie objawia się przypadkiem bardzo miękkimi rogami. Niemniej jednak cena bardzo dobra jak na początek a szkła jakieś są. System FE od Sony też rodził się w bólach a tam na początku nie mieli nic. Tu szkła są a będą też nowe. Firmy takie jak Sigma i Tamron też pewnie coś dorzucą.
...Tylko według tej specyfikacji to nadal jest wysoka półka amatorska... Ja to jednak trochę inaczej widzę. Dla mnie ma on specyfikację bardzo zbliżoną do D810. Plus: wi-fi, gps, 5-osiowa stabilizacja, jakiś magiczny pseudo tilt-shift w body(bez tilta), ekranik jak z trasformersów.
W końcu się w bólach urodził. Dobrze, zawsze większy wybór. Specyfikacja OK, ale kloc, ponad kilo wagi. Cena dobra, porównywalna jak za A7II. Ciekawe, co wyjdzie jako choroby wieku szczenięcego mimo, że nie można powiedzieć, by projektanci cierpieli na niedomiar czasu.
Jestem wrogiem szufladkowania, ale tak po cichu zastanawiam się, dla kogo on jest? ;-)
Dla kogo? Przecież ten korpus na pierwszy rzut oka miażdży D810 pod niemal każdym względem, nie licząc jakiś subtelnych różnic po przecinku jak Twój argument z wagą. Znacznie niższa cena, znając Pentaxa świetna jakość wykonania, doskonała stabilizacja, znacznie trwalsza migawka, gibany ekrany... no na pewno dla mnie :)
... ten korpus na pierwszy rzut oka miażdży D810 ....
Mocne słowa.
tomek_jj
18-02-2016, 11:26
Mocne słowa.
Właśnie. Poczekajmy na testy, wrażenia użytkowników. Ale gdyby nawet w w co wierzę były pozytywne, to o miażdżeniu nie ma mowy. Mogą to być co najwyżej podobne korpusy.
Dajmy się wyszumieć pentaksiarzom, tyle lat czekali ... :) Moim zdaniem, to zwyczajny aparat fotograficzny, ukierunkowany raczej na plener. Im będzie tańszy, tym lepiej, konkurencji nigdy zbyt wiele.
Mogą to być co najwyżej podobne korpusy.
Czy my aby czytamy o tym samym korpusie? Wg Ciebie to są "podobne korpusy"? To co musiałby mieć nowy Pentax, aby w Waszej opinii zasłużyć na choćby minimalnie wyższe miejsce na podium niż D810? Argumenty, które wymieniłem wcześniej - a jest ich znacznie więcej - to niby mało? Daleko mi do "pentaksiarza" ale możliwość trzeźwej oceny raczej zachowałem...
Krzysztof_BB
18-02-2016, 11:40
Dla amatorów jest za dobry (czyli za drogi). Dla kotletów za słaby.
Tani (tak w okolicach max 5 tys PLN) może być prosty korpus miałby wielu chętnych.
2 tys $ to cena w USA, a w Polsce pewnie będzie kosztował ca 10 tys PLN.
O wadze szkoda gadać bo to nie ma sensu w przypadku lustrzanek - nawet D7200 jest ciężką cegłą.
Wiadomo, że jeżeli ktoś chce lekkie i małe to jest bezlusterkowy Sony A7 - szkoda, że bez konkurencji.
andy royal1209
18-02-2016, 11:44
Właśnie. Poczekajmy na testy, wrażenia użytkowników. Ale gdyby nawet w w co wierzę były pozytywne, to o miażdżeniu nie ma mowy. Mogą to być co najwyżej podobne korpusy.
Korpusy i ich podobientswa, czy roznice to jedna sprawa, a marka, jej wizerunek, podejscie do klienta to juz inna. Czy Pentax powtorzy "sukcesy" Nikona jak z D600, D7000, czy D800? Zmaizdzenie moze nastapic na tej plaszczyznie. Wystarczy, ze jesli Pentax popelni blad (co zdarzyc sie moze kazdemu) to sie do tego przyzna i zareaguje bez lufy przy skroni.
Ale fakt, poczekajmy.
cz4rnuch
18-02-2016, 11:48
Zaraz się posypią głosy, że D810 też jest dobrze wykonany (co w sumie jest prawdą, choć nie wiadomo czy Pentax go nie przebije), że gibany nie dla pro i tylko patrzeć jak odpadnie, że najlepsza stabilizacja to ta w obiektywie, że gps i wi-fi to gadżety, że astrotrackera i tak nikt nie będzie używać za to 17g(czy ile tam jest w rzeczywistości) różnicy w wadze to sprawa kluczowa ;) Co do migawki to bym się tak nie podniecał bo oba aparaty mają je wytrzymałe i pewnie prędzej sprzęt się zmieni niż padną. Poza tym to raczej nie są aparaty do reporterki typu karabin maszynowy więc nie strzela się nimi jak z Uzi. Ciekawe czy AF z K1 dorówna temu z D810. Ogólnie wydaje mi się, że Pentax dał więcej niż Nikon do D810 ale nawet jeśli nie wszystkim te gadżety się przydają to trzeba pamiętać, że wyceniono go na 1800$ a D810 mimo, że jest na rynku już od jakiegoś czasu nadal kosztuje tysiaka zielonych więcej.
Dla amatorów jest za dobry (czyli za drogi). Dla kotletów za słaby... Krzysiek, jeśli K1 jest za słaby do kotleta to sam nie wiem co mam napisać.
Czy my aby czytamy o tym samym korpusie? Wg Ciebie to są "podobne korpusy"? To co musiałby mieć nowy Pentax, aby w Waszej opinii zasłużyć na choćby minimalnie wyższe miejsce na podium niż D810? Argumenty, które wymieniłem wcześniej - a jest ich znacznie więcej - to niby mało? Daleko mi do "pentaksiarza" ale możliwość trzeźwej oceny raczej zachowałem...Podobne. Ta sama matryca - tyle samo Mpx, co do DR i ISO - zapewne w Pentaxie będą ciut lepsze - pentax zawsze potrafił dobrze programować, a pewnie też jest to nowsza wersja matrycy. Fps - podobnie kiepsko 4,4 vs 5.
Przewagą Pentaxa jest stabilizacja matrycy. I to by było na tyle. Sprawa najistotniejsza - AF zobaczymy, ale rozłożenie pól na szerokości jest kiepskie - tak na oko to poziom D610. Nie ma mowy o tym co w D750, D810 a już w ogóle nie to co będzie w D5. Miałem nadzieję, że Pantax potrafi zrobić punkty poza obszarem DX, a tu kicha straszna.
Wypisuję wady, ale jak pisałem na forum Pentaxa - mają świetne body, z super matrycą, tanie. To spopularyzuje FF w Pentaxie - taki jest cel. Będzie kultowy jak Canon 5D mk1 czy Nikon D700.
Krzysztof_BB
18-02-2016, 13:40
Zaraz się posypią głosy, że D810 też jest dobrze wykonany (co w sumie jest prawdą, choć nie wiadomo czy Pentax go nie przebije), że gibany nie dla pro i tylko patrzeć jak odpadnie,.
Gibany jako taki bardzo mi się podoba. Żal, ze w Nikonie jest tylko D750.
że najlepsza stabilizacja to ta w obiektywie.
Jakoś tak dla mnie stabilizacja mogłąby nie istnieć - OK tele 200 mm wzwyż ale to załatwia VR które można wyłączyć.
Wolałbym więc korpus bez stabilizacji a w zamian niższą cenę - choć wiadomo że z tym przełożeniem funkcji na cenę różnie bywa.
, że gps i wi-fi to gadżety, że astrotrackera i tak nikt nie będzie używać za to 17g(czy ile tam jest w rzeczywistości) różnicy w wadze to sprawa kluczowa ;) .
gadżety to fakt aczkolwiek bywają przydatne. W tym pułapie cenowym powinny być standardem skoro są w korpusach za 1500 PLN.
,
Co do migawki to bym się tak nie podniecał bo oba aparaty mają je wytrzymałe i pewnie prędzej sprzęt się zmieni niż padną..
Pełna zgoda.
,
Poza tym to raczej nie są aparaty do reporterki typu karabin maszynowy więc nie strzela się nimi jak z Uzi...
Tu mam mieszane uczucia bo skoro mój bezlusterkowiec naparza 9 klatek/s a model wyższy 15.... i słyszałem opinie że to się przydaje.
Wyobrażasz sobie serię na pędzącym obiekcie z której ma z 70% ostrych zdjęć? I co się okazuje pomimo tylu zdjęć w serii każde ujęcie jednak jest inne tu są wybałuszone oczy tam wywieszony język nie ma z czego wybrać ładnego ujęcia:)
,
Ciekawe czy AF z K1 dorówna temu z D810. ...
Obstawiam, że nie.
,
Ogólnie wydaje mi się, że Pentax dał więcej niż Nikon do D810 ale nawet jeśli nie wszystkim te gadżety się przydają to trzeba pamiętać, że wyceniono go na 1800$ a D810 mimo, że jest na rynku już od jakiegoś czasu nadal kosztuje tysiaka zielonych więcej.
Krzysiek, jeśli K1 jest za słaby do kotleta to sam nie wiem co mam napisać.
Cena nie jest też specjalnie niska - weźmy pod uwagę, iż jest to cena w pewnym sensie promocyjna - czyli Pentax chce sprzedać możliwie dużo tych korpusów na początek
aby spopularyzować system co zaowocuje zyskami w przyszłości albo zastosuje inną taktykę - tani korpus drogie szkło.
Weźmy też pod uwagę, ze jak niektórzy zauważyli w tym korpusie nie ma najnowocześniejszych rozwiązań - konstrukcja oparta jest na starszych komponentach to pozwala obniżyć cenę.
Korpus to za mało, o całości decyduje też reszta.
Czy za mało do kotleta? Wszystko zależy od wymagań i dostępnych opcji i czy ten kotlet biega czy skwierczy na patelni..
IMO do kotleta propozycje Canona i Nikona w sensie dysponowania kompletnym sprzętem są lepsze.
Z kolei amator tak sądzę wolałby prostotę i niską cenę - w Canonie Nikonie ma kilka opcji w postaci 6D i D610 też ciut za drogich
no ale z drugiej strony jest na rynku znacznie więcej gorszych aparatów o cenach podobnych do tych korpusów FF.
Tak czy inaczej premiera wygląda ciekawie - ciekawie dla amatorów o zasobnym portfelu miłośników marki.
Do krajobrazu, portretu, architektury itp. może to być świetne narzędzie.
Niezła matryca 36 MP w sporo tańszym od D800 korpusie może być zachętą.
Do zdjęć akcji z dużą dynamiką ruchu cóż... tańszy Canon 7DMk2 chyba lepiej zrobi robotę pomimo mniejszej matrycy.
hostman22
18-02-2016, 13:50
kto tak zrobi z nikonem d750 ..... ?
źródło (http://cdn0.mos.techradar.futurecdn.net/art/cameras/Pentax/K-1/Hands%20on%20shots/P2170193-420-90.JPG)
:p
cz4rnuch
18-02-2016, 13:57
Mi tam wystarcza 1fps a serii używam od wielkiego dzwonu więc nie będę się podniecać tym, że ze zdjęć mogę sobie ułożyć film. Na weselach i ślubach, komuniach św czy chrzcinach też nie widziałem napierdzielania seriami więc dla mnie to nie argument choć zdaję sobie sprawę, że różne są style pracy. 4-5 klatek na sec wrażenia nie robią, ale też nie ma powodu do dramatyzowania a dodatkowo wśród aparatów od 35mpxów nie ma chyba żadnego sprzętu który by jakoś pozytywnie się wyróżniał. D810, A7RII czy 5DR/S to też powolniaki. Całe to gadanie o tym, że K1 jest do niczego ma dla mnie o tyle mało sensu, że podobną lub gorszą specyfikacje mają D8xx i nikt nie psioczy, że są do niczego mimo, że są dużo droższe. Chyba nawet jakieś nagrody zgarniają. A co do ceny to znajdź lepszy model z takimi parametrami. Nikt też nie powiedział, że to ostatni ruch Pentaxa, może za jakiś czas pojawi się K2(w wersji didżital) dla ludu.
Z tym ekranem chyba mocno przegięli. Można ustawić dziwne kąty, ale ... po co to komu? Jak są dobre kąty widzenia to ekranik nie musi być ustawiony idealnie prostopadle do operatora.
Za to jak np tym ekranem zrobić sobie selfie? Da się go tak ustawić? Nie widziałem jeszcze tego na filmie.
Sama konstrukcja wygląda bardzo dziwnie - nie wiem jak będzie z awaryjnością.
Chyba położyli nacisk na uzyskanie efektu wow :) i jakiegoś transformersa ;) a nie na praktyczność rozwiązania.
EDIT - oczywiście, że to body krajobrazkowo - podrózniczo - przyrodniczo - studyjne.
Choć na podróże trochę za cięzkie.
Canon 5d2 ma prawie 40% niższą rozdzielczość, ledwie 3 klatki na sekundę, maksymalne ISO 6400 i ma już 8 lat, a mimo tego w tym roku udało się nim zrobić zdjęcie roku WPP. W nocy. Bez lampy. Na najwyższym ISO. W nienajłatwiejszych warunkach. Drut kolczasty. Uchodźcy. Te sprawy.
Myślę, że do sfotografowania I komunii świętej w Krośniewicach pod Kutnem tudzież ślubu w Łańcucie pod Rzeszowem ten Pentax nada się aż nadto.
cz4rnuch
18-02-2016, 14:21
Z tym ekranem chyba mocno przegięli. Można ustawić dziwne kąty, ale ... po co to komu? Jak są dobre kąty widzenia to ekranik nie musi być ustawiony idealnie prostopadle do operatora... Pewnie żona Jamesa Nachtwey'a (gdyby ją miał) byłaby wniebowzięta, że mąż nie musi nadstawiać głowy przy każdym ujęciu a zamiast tego może sobie "spokojnie" focić zza winkla :)
..Za to jak np tym ekranem zrobić sobie selfie? Da się go tak ustawić?... Pewnie nie, ale jest wifajek więc można problem obejść.
Lucas1981r
18-02-2016, 14:44
Sprawa najistotniejsza - AF zobaczymy
Obstawiam, że nie.
a dlczego nie?
wszystko zalezy kto jak definiuje "dobry AF":
- dla jednych liczy sie szybkosc ostrzenia - tu fakt C i N byly zawsze lepsze - mozna zauwazyc ze dla wiekszosci to jest glowny argument dobrego AF - ale Pentax powoli lekcje odrabia z kazdym nowym modelem
- dla innych dzialanie AF w gorszych warunkach - tu musze przyznac ze P (K-5'tki,K-3'tki) lepiej sobie radzily od C(60d,70d,7D) i N (D7000,D7100) - sprawdzone podczas nocnej wycieczki rowerowej ze znajomymi po mostach Warszawy :)
- odchylki trafionych zdjec - na optycznych widac ze Pentaxy sporo lepiej wypadaly niz C i N,
jedynie co w tym przypadku ciekawi mnie jak bedzie sprawowal sie AF w swietle zarowym...
Pamietajmy ze 1796$ to jest cena za "nowosc" - czyli pewnie jeszcze w tym roku sporo spadnie...1500$? strzelam ze sie ustabilizuje mniej wiecej tak: D610,6D<= cenaK-1 <D750 ??
nie zdziwie sie takze ze Ricoh/Pentax wypusci jeszcze wyzszy model w ciagu roku...jakas wersje K-1 Pro - z lepsza matryca, procesorem, AF itp.
Canon 5d2 ma prawie 40% niższą rozdzielczość, ledwie 3 klatki na sekundę, maksymalne ISO 6400 i ma już 8 lat, a mimo tego w tym roku udało się nim zrobić zdjęcie roku WPP. W nocy. Bez lampy. Na najwyższym ISO. W nienajłatwiejszych warunkach. Drut kolczasty. Uchodźcy. Te sprawy.
Myślę, że do sfotografowania I komunii świętej w Krośniewicach pod Kutnem tudzież ślubu w Łańcucie pod Rzeszowem ten Pentax nada się aż nadto.
Herezje waść uprawiasz. Życie dziś w biegu, wszystko dzieje się szybciej i na wesele trzeba matrycy po brzegi pokrytej czujnikami krzyżowymi, seria conajmniej 7 kl/s i iso bez grama ziarna na stotysięcyileśtam...
Nawet nie chce mi się wchodzić w kolejną bezsensowną polemikę widząc te argumenty u przedmówców jakie to od biedy "podobne" body do Nikona. Skoro najprawdopodobniej lepsza matryca, świetna stabilizacja, o połowę trwalsza migawka, świetne wykonanie znając pentaxa, gibany ekran i to wszystko okraszone ZNACZNIE niższą ceną nikoniarzy nie zadowala to albo ludzie już zdrowy rozsądek potracili albo jakiś dziwny fanatyzm na nowo wkrada się w nikoniarskie szeregi po jakimś czasie względnego spokoju...
meliszipak
18-02-2016, 15:23
Niekoniecznie.
Jak będzie bezksiężycowa noc i sztachety pójdą w ruch może nie dać rady.
Wolę bezlustra, ale pucha jest ekstra.
Ja w ogóle lustrzanek nie lubię, ale pucha jest WYSTARCZAJĄCO dobra do praktycznie wszelkiego typu zastosowań. I sensownie wyceniona. I Pentax umie robić od dawna szkła, a nie jak Sony, co to ze szkieł to się zna na kineskopach.
To z pewnością dobry aparat. Chociaż ja przewiduję, wróżąc z moczu i fusów, że Pentax znów spóźnił się na przyjęcie. Jak już zrobili aparat, który zrobić powinni z 10 lat temu, to teraz będą pompować ten system, a w tym czasie reszta konkurencji im odjedzie wynalazkami typu Leica SL. Tak sobie myślę.
Lucas1981r
18-02-2016, 15:37
Troche sie spoznil - ale powiedzmy prawde ze Pentax chyba nie mial zbyt wiele kasy aby mocniej uderzyc,
Sony ma - dlatego sie bawi - robi co chce - bez jakiejs konkretnie wybranej strategi w dzialaniu :/
Dopiero od kiedy Ricoh wykupil Pentaxa - cos sie zaczelo dziac od 2013 - a powiedzmy prawde ze Ricoh ma spory budzet na to i widac jakas przynajmniej strategie w dzialaniu - nie tak jak w Sony :)
Na Canonie chyba lekki ból...
-> http://www.canon-board.info/sprzet-fotograficzny-innych-firm-24/pentax-ff-97334/index23.html
meliszipak
18-02-2016, 16:10
To z pewnością dobry aparat. Chociaż ja przewiduję, wróżąc z moczu i fusów, że Pentax znów spóźnił się na przyjęcie. Jak już zrobili aparat, który zrobić powinni z 10 lat temu, to teraz będą pompować ten system, a w tym czasie reszta konkurencji im odjedzie wynalazkami typu Leica SL. Tak sobie myślę.
Nieubłaganie i bez kompleksów nadchodzą bezlustra...
Af i wizjery coraz lepsze, inne zalety poza dyskusją.
Minus to prądożerność, ale to też się poprawi.
Póki co aku zamienniki bardzo tanie i dobre.
Poza tym, do takiego sony a7 można włożyć baterię która będzie ważyć pół kilo i wciaż chyba będzie lżejszy od lustrzanki.
meliszipak
18-02-2016, 16:25
Odnośnie wizjera w Leica SL piszą, że przypomina MF, natomiast opóżnienie odświeżania poza zdolnością ludzkiej percepcji.
co to znaczy, że przypomina MF? też strony są pozamieniane jak w TLRach?
cz4rnuch
18-02-2016, 16:36
...I Pentax umie robić od dawna szkła... Chyba już zapomniał, bo tylko ostatnio jedynie nakleja swoje metki na Tamrony :)
Poza tym, do takiego sony a7 można włożyć baterię która będzie ważyć pół kilo i wciaż chyba będzie lżejszy od lustrzanki. A do Pentaxa podpiąć balonik z helem. A7 są lżejsze, ale nikt komu zależy na odchudzeniu zestawu nie będzie rozważał kupna tej klasy sprzętu. Jest wielu ludzi, który nawet wolą cięższy sprzęt.
meliszipak
18-02-2016, 16:45
Znaczy, że powiększenie w wizjerze przypomina średnioformatowe.
Sprawdziłem.
powiększenie 0,8O x.
100% pokrycia.
4,400 000 pikseli.
myślę, że a7 z batterypackiem (nie wiem nawet czy istnieją, ale zakładam że tak) wciaż będzie mniejszy od lustrzanek, a zdjęcia zrobi takie same.
cz4rnuch
18-02-2016, 16:54
A co gdy waga nie ma dla kogoś znaczenia, za to woli mieć solidniej zbudowany sprzęt to też ma wybrać A7 z gripem? Przecież nikt tu nie pisze, że lustrzanki są lżejsze od bezluster albo, że robią lepsze zdjęcia. Dla niektórych ciągle bardziej liczy się ergonomia i poczucie, że trzyma się w łapie coś solidnego. Mi waga przeszkadza i od trzymania kilogramowego klocka w łapie (nie licząc szkła) pewnie by mi ręka uschła ale inni mają swoje preferencje. Dla kraobrazowca albo fotografa gwiazd (tych na niebie) którzy aparat i tak maja na statywie takie detale jak waga mogą być nieistotne, dla innych może ważne być wyważenie zestawu z dłuższymi szkłami itd. Gdyby Pentax pojawił się z tej klasy sprzętem kilka lat temu pewnie osiągnąłby jakiś rynkowy sukces, w tej chwili nie jestem tego pewny.
meliszipak
18-02-2016, 16:58
No nie do końca, bo jeszcze muszą zatargać graty na miejsce.
Po cholerę ten telewizor gibie się na wszystkie strony?
Chyba tylko po to, żeby zwrócić uwagę.
cz4rnuch
18-02-2016, 17:03
Lepiej jakby się gibał w jedną stronę? :) Wielu twierdziło, że ekran D750 jest do dupy bo kręci się tylko do góry i do dołu. Tutaj kręci się we wszystkie strony i też źle. Co to wagi to w moim przypadku dopóki aparat mam w plecaku to nic nie waży, dopiero gdy wezmę go do ręki zaczynam marudzić. Nie podważam w żadnym razie, że nie ma różnicy w wadze między takim A7 a K1. Po prostu uważam, że nie wszyscy przykładają do tego jednakową wagę.
meliszipak
18-02-2016, 17:12
No, nie
Ale wygląda jak robocop, albo lusterko w samochodzie:-)
Świetna puszka!
Ceną, stabilizacją, astrotrackerem oraz resztą bajerów zjada w tym momencie puszki nikona. No może poza tymi szybkostrzelnymi do reporterki.
Jak opadnie kurz to będę się mocno zastanawiał czy nie wymienić na nią swojego d750.
Lucas1981r
18-02-2016, 17:16
Chyba już zapomniał, bo tylko ostatnio jedynie nakleja swoje metki na Tamrony :)
Raczej nie zapomnial - bo swoje nadal produkuje,ale wszedl we wspolprace z Tamronem - to chyba lepiej - bo:
raz- szybciej uzupelnia szklarnie,
dwa szybciej beda sie prawdopodobnie ukazywaly szkla dla P niz dla innych (pytanie jaka umowe podpisali),
oprocz metki to na bank sa dodane uszczelnienia WR i lepsze powloki HD, ciekawi mnie jak z napedem...ale tu chyba nic nie zmieniali...
a takze zastanawiam sie czemu nie wroca do kilku starych bardzo udanych konstrukcji jakie mieli... :/
Co do wagi a7 vs lustra FF, wszystko zalezy kto ma jakie priorytety, dla mnie wazniejsza jest ergonomia - do tego malych raczek nie mam :)
ale z drugiej strony...rozumiem ze w dobie coraz wieksze ilosci "rurkowcow wychowanych na roslinkach" ktorzy mieli by problem z podstawowym przeszkoleniem wojskowym - to w sumie kazdy gram jest wazny :p ciesze sie ze wraca obowiazkowy pobor do wojska :)
Ja się nie cieszę. Wojsko jest głupie jak but z lewej nogi. A im dłużej się człowiek nad nim zastanawia, tym bardziej absurdalnym konceptem się to wojsko być zdaje.
cz4rnuch
18-02-2016, 17:49
...ale z drugiej strony...rozumiem ze w dobie coraz wieksze ilosci "rurkowcow wychowanych na roslinkach"... Zapomniałeś dodać, że lubimy pedałować ;) A co do pentaxo-tamronów to nie ma nic złego w podpisywaniu się pod czyimś dziełem o ile obie firmy się na to zgadzają (choć skoro jak sam twierdzisz, że szkła Pentaxa cieszą się pewną estymą wśród użytkowników to taki rebranding można odebrać jako nabijanie kogoś w butelkę) ale nie wiem czy Pentax sobie za to dodatkowo nie policzy. Co do powłok to te z nowych tamronów podobno są bardzo dobre więc nie wiem czy Pentax dodał coś ekstra, z uszczelnieniami to chyba też trochę takie Twoje gdybanie.
że gibany nie dla pro i tylko patrzeć jak odpadnie
Jest jeszcze w D500
Nie podważam w żadnym razie, że nie ma różnicy w wadze między takim A7 a K1. Po prostu uważam, że nie wszyscy przykładają do tego jednakową wagę.
Niektórzy widzą też absurd ergonomiczny bezlusterkowców Sony.
To tak jakby opracować superlekki rower z ramą z włókna węglowego, wypasionym systemem przerzutek i potem założyć do niego koła od monster trucka.
hostman22
18-02-2016, 18:43
tu też gadacie o bezlustrach... litości.. ;).Samo sony też zapowiedziało ruch w slt, więc może dajmy pentaxowi kolejne 10 lat na coś pokroju a7 i wrócimy do dyskusji ;).
Pucha wygląda fajnie i dobrze że jej nie było jak kupowałem d600 :). Spóźniony.. może, ale mając d5200 (czy "ileś tam") wraz z zoomem dx i 50 1.8 :) ;) przy jednoczesnym parciu na ff... mocno bym się zastanowił. Ciekaw jestem testu oraz zgodności body z sigmami, jak będzie w porządku - to zbudować zestaw na "artach" z stabilizacją, to do mnie przemawia i to bardzo :D
Tez bym się zastanawiał. Albo na "artach" albo tamronach. Ciekawe czy do pentaxa będą pozbawione vc. W olkach i 300 f4 niby stabilizację swietnie się uzupełniają.
cz4rnuch
18-02-2016, 20:51
Pewnie tak będzie bo rebrandowane pentaxy: 15-30 i 24-70 stabilizacji nie mają. A może w ogóle nie będzie nowych Tamronów pod Pentaxa i wszyskie będą miały od razu logo Pentasia.
sokół wędrowny
18-02-2016, 21:16
Standardowo po tabelkach już wiadomo kto kogo zmiażdży :-) Strasznie się cieszę, że właśnie się zdecydowałem i te wszystkie doniesienia i nowości czytam faktycznie z ciekawości bo jakoś migawka może jeszcze chwilę wytrzyma a stabilizację mam w obiektywie i kolejne też zapewne bedą miały VR więc ... co do jakości i ceny to wiadomo każdy ma swoje podejście i nie ma sprawy. Wątek się rozwija w tempie niewiarygodnym wręcz :-)
meliszipak
18-02-2016, 21:40
Tu sample. Jest zajeb..... (http://www.ricoh-imaging.co.jp/english/products/k-1/ex/index.html)
Nie wiem co was tak zastanawia. To D810 z gibanym ekranem. Największe roznice miedzy P i N sa w ergonomii.
Ten aparat mozna oceniać tak jak D810. W kazdym razie bardzo podobnie. D810 jest dobry czy zły? Nadaje sie do wszystkiego? Tu i tam odpowiedzi bedą podobne. Lubiący wielomegapikselowce bedą zachwyceni.
Jak opadnie kurz to będę się mocno zastanawiał czy nie wymienić na nią swojego d750.Myślalem ze stoisz w kolejce ;) po D810A :)
Nie wiem co was tak zastanawia. To D810 z gibanym ekranem. Największe roznice miedzy P i N sa w ergonomii.
Ten aparat mozna oceniać tak jak D810. W kazdym razie bardzo podobnie. D810 jest dobry czy zły? Nadaje sie do wszystkiego? Tu i tam odpowiedzi bedą podobne. Lubiący wielomegapikselowce bedą zachwyceni.
Myślalem ze stoisz w kolejce ;) po D810A :)
Po pierwsze za drogi. A taki K-1 ma baardzo mocne atuty. Wbudowany astrotracker przy pełnej klatce to jest naprawdę coś. Czekam na info jak długi ekspozycję może kompensować. Przed chwilą wyczytałem, że jest podświetlania ułatwiające pracę w ciemności. Jest dioda oświetlająca bagnet, wejścia na karty pamięci, podświetlająca tył aparatu. Wbudowany gps i kompas. Autopoziomujący się sensor dbający o to żeby zdjęcia były proste. Ilość opcji wyciągniętych bezpośrednio na body. No bajka! Moim zdaniem Pentax zostawił daleko w tyle całą konkurencję. Do tego normalna cena!
sokół wędrowny
18-02-2016, 22:29
Loki masz na pewno sporo racji ale to na prawdę dopiero dane techniczne a system to sporo więcej niż samo body. Jak komuś szklarnia wystarczy to spoko będzie bardzo dobra / wszechstronna opcja i do tego rozsądna cenowo choć to nie jest chyba najważniejsze. Jak się oceni tonalność, kolorystykę jakość obrazka a trzeba pamiętać, że to FF i to pierwszy w P a matryca będzie wymagająca itd. Nie wierzę w zmianę systemową zatwardziałych wyznawców N czy C bo jedna fajna puszka wyszła ale dla niezdecydowanych czy mających jedno szkiełko w torbie na pewno wart uwagi. Tylko bez potwierdzenia w praniu ciężko wyrokować. Szczególnie jeżeli chodzi o AF, czy kolorystykę jako taką a to ma duże znaczenie przynajmniej dla mnie :-)
Pentax już nieraz pokazał, że potrafi lepiej oprogramować od Nikona te same matryce od Sony. O jakość bym się więc nie martwił. Generalnie nie słyszałem w ostatnim czasie o żadnej poważnej wpadce Pentaxa. Jak komuś nie jest potrzebne szybkostrzelne body to ten K-1 jest naprawdę dobrą opcją. A dla mnie to już całkiem. Choć tak jak napisałem trzeba poczekać aż kurz opadnie. Mając 3 aparaty nie mam dużego parcia i spokojnie mogę poczekać.
meliszipak
18-02-2016, 22:43
Ja nie przewiduje, że będą migracje z N, C, S do P.
sokół wędrowny
18-02-2016, 23:04
Wąsko rynek wygląda jak tak nawet bardzo wąsko
Borat1979
18-02-2016, 23:47
Ja nie przewiduje, że będą migracje z N, C, S do P.
Jasne całymi stadami będa migrować bo się jedno body pojawiło. No bądźny poważni :)
sokół wędrowny
18-02-2016, 23:56
Jasne całymi stadami będa migrować bo się jedno body pojawiło. No bądźny poważni :)
Właśnie jesteśmy i myślimy podobnie :-) kwestia gdzie ten target ? FF dla nowo nawróconych za dobre pieniądze ale bez otoczki systemu ?
hostman22
19-02-2016, 00:04
co znaczy bez otoczki systemu?
Borat1979
19-02-2016, 00:09
Generalnie nie słyszałem w ostatnim czasie o żadnej poważnej wpadce Pentaxa.
W porównaniu z Canonem czy Nikonem to Pentax sprzedaje się w ilościach aptecznych to i problemów nie ma :)
cz4rnuch
19-02-2016, 00:12
Skoro tak to nie będzie problemów i z K1.
sokół wędrowny
19-02-2016, 00:30
co znaczy bez otoczki systemu?
Ciężko porównać ilość potencjalnych opcji C / N do P choćby body + szklarnia o reszcie nie wspominając.
cz4rnuch
19-02-2016, 00:52
Ciężko porównać ilość potencjalnych opcji C / N do P choćby body + szklarnia o reszcie nie wspominając. Akurat zestaw podobny do tego jaki masz w stopce bez problemu znajdziesz u Pentaxa. Są tam właściwie wszystkie odpowiedniki świętej trójcy. Szkieł nie ma na pęczki, ale na start jest portretówka, makrówka, spacerniak, długie tele, 31, 43, jasna 50ka i wspomniana trójca. Jest też chyba jakaś Sigma Art i ze trzy Tamrony. Naprawdę aż taka bida, że nie ma czym zdjęć robić?
sokół wędrowny
19-02-2016, 01:13
Nie mam na myśli mojego zestawu bo to jedno body i jedno szkiełko więc nie ma o czym mówić.Jeżeli uważasz, że producent, który zapodał jedno body FF po x latach i ma jakieś tam szkiełka do podpięcia to już system to ok. Ja mam na myśli całokształt a więc wszystko co do tej pory zostało wyprodukowane i jest dostępne do podpięcia nowe czy w używce itd. Jak chcesz body FF w C czy N to zastanawiasz się nad funkcjonalnością, mpix, szybkością, wagą, rozmiarem, ceną i czym tam jeszcze chcesz to masz kilka do wyboru. Jak chcesz P to masz jedno ... podobnie z optyką. Nie powiedziałem, że P jest be albo, że nie ma szklarni w ogóle. Stwierdziłem, że ilość opcji do zakupu / zmiany w razie zmiany preferencji jest nieporównywalnie więcej w C bądź N. Choćby 5 D marki już są 3 w C a czwarty w drodze itd itp. P jest ok i na pewno zapewni pełną kreatywność pod warunkiem, że szkła dadzą odpowiedniej jakości obrazek w rogach bo jak wspomniałem to pierwsze FF a matryca nie będzie wybaczała lipy. Tyle i absolutnie bez obrazy bo o P mam dobre zdanie ogólnie, co nie znaczy że będę twierdził, że ilość szpeju jest porównywalna bo nie jest i tyle :-) Mam na myśli głównie markowy sprzęt bez niezależnych.
Alledrogo foto P - 68 stron, C - 396, N - 313 i powiedzmy, że chcesz coś sobie dopasować do swojego body ...
cz4rnuch
19-02-2016, 01:26
Trochę dziwna ta rozmowa. Czyli jak to jest? Najpierw wybierasz P, N albo C a później się zastanawiasz jaki model? Chyba nie tędy droga. Jeśli ktoś się na coś decyduje to na konkret i jeśli to będzie pełnoklatkowy Pentax to znaczy, że spodobał się K1 a nie Pentax ogólnie. Od ilu body i szkieł zaczyna się system bo nie wiem? Mogą być systemy mniejsze i większe? Leica to już system bo na allegro wyszło mi jeszcze mniej stron niż do Pentasia?
sokół wędrowny
19-02-2016, 01:45
Bez znaczenia bo to nie na temat zresztą. Wybierając pierwszy zestaw brałem pod uwagę właśnie system w kontekście jego rozwoju i może się zdziwisz ale właśnie zastanawiałem się nad body i szklarnią szeroko pojętą a nie tę ze stopki ( na szczęście dywagacje z wątku o obiektywie trochę zbagatelizowałem :-) ). Ciężko jest określić co kryje się pod pojęciem system, starałem się ale widzę, że mi nie wyszło. Dla mnie jedno body i coś do podpięcia w kontekście FF to jeszcze nie jest system i tyle. Pamiętam czasy giełdy w wawce ale jakoś P nie za bardzo. Szukałem do F 80 szkiełka 80 - 200 i znalazłem bez problemu a czy by tak było z P nie wiem i już nie sprawdzę. Każdy ma swoje preferencje i tak jest dobrze.
Od ilu body i szkieł zaczyna się system bo nie wiem?
Od jednego na pewno nie :-)
cz4rnuch
19-02-2016, 01:46
Ciężko jest określić co kryje się pod pojęciem system, starałem się ale widzę, że mi nie wyszło... <<klik>> (https://pl.wikipedia.org/wiki/Bagnet_K) Co do wyboru to masz rację, każdy wybiera pod siebię. A to, że Tobie i wielu innym bardziej podoba się mocowanie F niż K nie oznacza, że to drugie nie jest tym tajemniczym systemem.
...Od jednego na pewno nie :-) kolejny <<klik>> (http://www.optyczne.pl/8976-news-Leica_SL_%28Typ_601%29.html) ;)
sokół wędrowny
19-02-2016, 01:56
Każdemu wg. potrzeb jednak jedne body jeszcze wiosny nie czyni. Twoim zdaniem zakres oferty jest porównywalny a moim nie i co to zmienia :-) ? Szczerze mówiąc wątpię, żeby AF był porównywalny z moim ale pożyjemy zobaczymy bo na tym polega rozwój i o to chodzi tak na prawdę :-)
Już dawno przestałem traktować optycznych jako wyroczni jeżeli o to chodzi :-)
cz4rnuch
19-02-2016, 01:59
...Twoim zdaniem zakres oferty jest porównywalny a moim nie i co to zmienia :-) ?... Możesz mi wskazać miejsce w którym tak napisałem?
...Już dawno przestałem traktować optycznych jako wyroczni jeżeli o to chodzi :-) Ja też <<klik>> (https://en.leica-camera.com/Photography/Leica-SL) <<klik>> (http://fotopolis.pl/n/21478/leica-sl-typ-601-system-dla-profesjonalistow/) <<klik>> (http://digitalcamerapolska.pl/strefa-sprzetu/1994-leica-sl-nowy-bezlusterkowy-pelnoklatkowy-system)
sokół wędrowny
19-02-2016, 02:10
Możesz mi wskazać miejsce w którym tak napisałem?
Kolego jesteś inteligentny gość a takie bzdury piszesz :-) Cały czas twierdzę, że system to szeroko pojęta oferta a Ty mi udowadniasz, że nie ma sprawy P jest porównywalny, bo też jest pełnoprawnym systemem. Jedno body i kila szkieł i po sprawie. Więc to tak na logikę :-) Albo się zgadzasz z moją argumentacją albo nie więc P jest systemem sensu stricte albo nim nie jest ok ? Faktycznie definicji nie da się wyguglować i zależy jak kto to czuje i już. Cieszę się, że P w końcu po wielu doniesieniach dał konkret i zobaczymy co z tego wyjdzie. Wiem, że jak mnie najdzie to pójdę do N i kupię sobie D 5 podepnę swoje szkło i gitara a jak bym miał to jedno jedyne body P to na co bym zmienił w razie czego ? Rozumiesz o co mi chodzi czy tracę czas w środku nocy zresztą :-) ?
Nie no fotopolis to bez przesady ...
cz4rnuch
19-02-2016, 02:28
Kolego jesteś inteligentny gość a takie bzdury piszesz :-)... Cóż, ja natomiast Twierdzę, że to Ty bzdury piszesz :)
Cały czas twierdzę, że system to szeroko pojęta oferta a Ty mi udowadniasz, że nie ma sprawy P jest porównywalny, bo też jest pełnoprawnym systemem... Poproszę jeszcze raz o wskazanie miejsca w którym tak napisałem, że jest porównywalny. Jeśli tak ciężko Ci idzie czytanie moich słów ze zrozumieniem to pozwól, że streszczę. Tak Pentax to system, tyle że bez porównania mniejszy niż te od C czy N. Poza tym premiera była wczoraj a start mają w mojej ocenie nienajgorszy. Systemy Fuji czy Sony E które ostatnio startowały i odniosły jakiś sukces z tego co pamiętam (choć mogę się mylić) miały dużo skromniejszy start. Podobnie z resztą jak system bezlusterkowy Nikona czy Canona (choć tego też nie jestem w 100% pewny, ale można to sprawdzić). Nie, systemy nie są porównywalne ale i w Pentaxie można znaleźć coś dla siebie i zrobić z tego swój system czego dowodem kilka wpisów w tym wątku.
...Rozumiesz o co mi chodzi czy tracę czas w środku nocy zresztą :-) ? Ja też tracę więc nie rób z siebie cierpiętnika. I rozumiem, że wolisz mieć alternatywę (gdyby Ci się coś zmieniło) i nie chcesz wtedy zmieniać bagnetu (gorzej jak Cię najdzie na Canona), ale dlaczego Twoje preferencje mają stanowić punkt wyjścia do tego co jest systemem a co nie to już niestety nie pojmuję.
...Nie no fotopolis to bez przesady ... Faktycznie żenada. Leica pewnie też nie wie co to system. W kontrze zaś mamy Twoje: system to takie coś co trudno nazwać, ale na pewno to nie jest mocowanie Pentaxa :) Dobrej nocy.
P.S A tak w ogóle to temat jest w niewłaściwym miejscu. Co on robi w "innych systemach" :(
sokół wędrowny
19-02-2016, 02:42
Czyli mamy system i systemik i niech tak zostanie. P bardzo by pewnie chciał do tego miana pretendować czego mu życzę szczerze ale jeszcze trochę pracy przed nim zanim będzie porównywalny i ok. Nie moje preferencje tylko szerokość oferty jako takiej czy to aż takie trudne ???
hostman22
19-02-2016, 03:12
mając 1DX Mark II wątpię, aby ktoś nagle skakał po d5 ;). Tak samo kupiec lexusa IS, chyba nie wybiera tego modelu z myślą o LFA :lol:.
Jak komuś potrzeba body z linii top - to je kupuje, a nie bawi się w d610 czy d750... .
K1 będzie dla osób które wiedzą czego chcą, lub dla osób które dopiero budują system.
moim zdaniem najciekawsze premiera od czasow sony a7 .
nareszcie aparat dla profi , na ktory mozna zarobic w przyzwoitym czasie . tani a ma wszystko co potrzeba , nawet wiecej.
z ostatecznym osadem trzeba bedzie jednak a poczekac do chwili uzyskania pierwszych doswiadczen - jak sie bedzie sprawdzal praktycznie.
andy royal1209
19-02-2016, 11:15
Ja tam trzymam kciuki za Pentax'a. Jesli to co na papierze prelozy sie na rzeczywistosc, to z taka cena startowa utra nosa N i C.
Co do tego, czy ten K-1 to już system czy nie, z tego co pamiętam Fuji X-pro startowało z trzema szkłami. Skopiowałem z optyczne.pl, to ponoć lista tego, co można podpiąć pod tego Pentaxa (12 obiektywów, kryjących od 15mm do 450mm):
Zoomy
15-30/2.8 WR
24-70/2.8 WR
28-105/3.5-5.6 WR
70-200/2.8 WR
150-450/4.5-5.6 WR
Stałki
31/1.8 Limited
35/2
43/1.9 Limited
50/1.4
77/1.8 Limited
50/2.8 Macro
100/2.8 Macro
Normalny aparat fotograficzny. Nie wiem, czym ma poucierać te nosy ? Nie sądzisz chyba, że posiadacze FF C i N przesiądą się nagle na Pentaxa. Posiadacze bezluster Sony też tego nagle nie zrobią, bo kto by to dźwigał. Cieszy fakt, że pentaksiarze będą mieli dobre amatorskie FF w ofercie, ale rewolucji światowej to nie wywoła.
Żaden aparat fotograficzny nie wywoła rewolucji światowej. Takową wywołała już fotografia jako taka przez samo pojawienie się.
Natomiast jakbym miał kupować teraz pełnoklatkową lustrzankę, to tego Pentaxa z pewnością bym rozważył.
Krzychoo_
19-02-2016, 12:12
Z zainteresowaniem poczekam na testy Limitedów na FF, jak 15 letnie konstrukcje na śrubokręcie wypadną w stosunku do 1,8 G. Myślę, że długo nie będę musiał czekać.
Ja używam 60 letniego obiektywu i jestem pewien, że optycznie spokojnie dałby sobie radę z nowymi 35tkami. O Limitedy byłbym więc spokojny :)
Już widzę ten krzyk, że obiektyw był wadliwy i takie tam ... O muzealnej technice śrubokręta szkoda wspominać. Ciekawe, ile jeszcze pentaksiarze będą jeszcze czekać na szkło w rodzaju nikonowskiego 18-70 DX ?
Ja używam 60 letniego obiektywu i jestem pewien, że optycznie spokojnie dałby sobie radę z nowymi 35tkami. O Limitedy byłbym więc spokojny :)
To zalezy od oceniajacego. Matryca bez filtra AA pokaze ze te twoje szklo produkuje mydło. Wg cropoonanistow.
Kwestionowanie tego ze Pentax K to system jest co najmniej dziwne. Bagnet K jest starszy od aktualnego Canonowskiego. Firma nalezala do tzw wielkiej piątki - C N O P i M.
To źe jest na razie tylko 1 body FF nic nie znaczy. Bedzie ich więcej. Sa body DX.
Czy nikon D500 nie jest w systemie bo jest cropowy? Nie mozna wykluczać body dlatego ze jest cropem. Nawet jesli system jest wyłącznie DX to tez jest system. 4/3 to tez system. Sa systemy MF. Skad pomysł ze systemem jest cos co ma kilka maloobrazkowych i to w dodatku cyfrowych body? Bo sa analogi Pentaxa. W dodatku Pentax ma (miał) kolejne systemy - 645 i 67.
System sie wybiera pod siebie. Biorac pod uwage body i optyke.
Pentax nie bedzie konkurentem w ostrej repo typu sport itd. Ale widze ze sie mocno pozycjonuje jako sprzęt do foto przyrodniczej. Zreszta tak samo promuje 645.
Dla wyboru systemu nie jest wazna ilosc szkieł. Niektorym wystarczą 2-3 szkla. Jesli sa w systemie to OK. Czasami ludzie wybieraja system dla jednego obiektywu. Np byli tacy co szli do Canona bo ma 85/1.2 a do Nikona bo ma 14-24.
andy royal1209
19-02-2016, 13:02
Normalny aparat fotograficzny. Nie wiem, czym ma poucierać te nosy ? Nie sądzisz chyba, że posiadacze FF C i N przesiądą się nagle na Pentaxa. Posiadacze bezluster Sony też tego nagle nie zrobią, bo kto by to dźwigał. Cieszy fakt, że pentaksiarze będą mieli dobre amatorskie FF w ofercie, ale rewolucji światowej to nie wywoła.
U mnie tylko 1000 funtow tanszy na start od D500. Gdyby sie jeszcze okazalo, ze bez wad ukrytych to potrzebujesz wiecej? Jak napisales -"normalny aparat".
hostman22
19-02-2016, 15:05
O Limitedy byłbym więc spokojny :)
a czemu ta forma przyszła..? ;) wszystkie lit zostały już dawno dokładnie sprawdzone na a7R i wypadły bardzo dobrze. Jest pewna grupa osób które nie sprawdzą tylko wypisują głupoty. Sam k1 ma sporo rozwiązań które dodatkowo polepszą tylko jakość obrazka.
A Limitedy fajne są i basta. :-)
RobertMiernik
19-02-2016, 15:45
System to system, jeśli są 'standardy' to można zbiór akcesoriów uznać za system. Jeśli system jest kompletny to oczywiście lepiej ale definicja nie jest trudna przecież.
Masz mieć (chociaż) po jednym szkle, UWA, standard, tele, makro, poza tym lampę reporterską i wyzwalacz do studyjnych, czy pilot/wężyk spustowy. Jak to masz to masz system. Oprócz tego żeby system był kompletny to przydało by się oczywiście więcej, bo na przykład zoomy, czyli pokrycie ogniskowych od 14 do minimum 300. Minimum, dalej zaczynają się ultratele, i 400, 500, 600 albo takie coś jak grip też byłoby miło je mieć w 'pełnym' systemie.
Ten zresztą błąd popełniło sony wypuszczając bardzo ale to bardzo fajną lustrzankę pełnoklatkową (A99?)
Sony to nie system, bo nie ma pełnoklatkowej lustrzanki ;)
RobertMiernik
19-02-2016, 19:19
Pewnie, że ma!
i to od lat przecież...
właśnie a99 cośtam
Dla kogo? Przecież ten korpus na pierwszy rzut oka miażdży D810 pod niemal każdym względem, nie licząc jakiś subtelnych różnic po przecinku jak Twój argument z wagą. Znacznie niższa cena, znając Pentaxa świetna jakość wykonania, doskonała stabilizacja, znacznie trwalsza migawka, gibany ekrany... no na pewno dla mnie :)
Zobaczymy czy Ricoh nie przyciął na kosztach i co wyjdzie z tą świetną jakością wykonania.
Tutaj gibany zaliczasz na plus, a w D750 na minus:
Kolejny element, który może się zepsuć
Dla mnie główne minusy - wybór szkieł i AF - tutaj przewaga Nikona jest bardzo duża, gorny ekranik jakiś okrojony ;) . Główne plusy: stabilizacja, być może wykonanie i uszczelnienie.
Lucas1981r
19-02-2016, 22:13
AF - tutaj przewaga Nikona jest bardzo duża
a to juz byly jakies testy porownawcze? 8-)
Ale przecież wiadomo ze nikon będzie lepszy ;)
Lucas1981r
19-02-2016, 22:49
Wg. ceny na pewno... 8-)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/02/K7wCBkJ-1.jpg?1
źródło (http://i.imgur.com/K7wCBkJ.jpg?1)
Nie dopisałeś najważniejszego ;) a według mnie pentax z tego nie zrezygnuje - czyli trybu HypM (o ile on nadal tak sie nazywa)
No... zobaczymy... moze wrócę do pentaka :)
Wg. ceny na pewno... 8-)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/02/K7wCBkJ-1.jpg?1
źródło (http://i.imgur.com/K7wCBkJ.jpg?1)
Jeszcze mi powiedz, ze sam to naskrobales.
Pewnie, że ma!
i to od lat przecież...
właśnie a99 cośtam
Przeca wiem. Tylko to antyk z 24 Mpx matrycą. Body zupełnie niepopularne. Jak każda z pelnoklatkowych lustrzanek Sony. Ciekawostką jest to, że ich bezlustra FF są popularniejsze. I mają wiele lepsze parametry od ich lustrzanek. Po prostu Sony zupełnie olewa te linie. Choc podobno mają cos wypuścić.
Zrobili wiele modeli A7. A w lustrzankach FF mają posuchę.
Chyba niedługo będzie można pisać o 3 systemach lustrzanek FF. Canon Nikon i Pentax.
cz4rnuch
20-02-2016, 02:28
...Ciekawostką jest to, że ich bezlustra FF są popularniejsze... To nie ciekawostka ale chłodna kalkulacja. Czy to się komuś podoba czy nie lustrzanki czeka los dinozaurów.
...Chyba niedługo będzie można pisać o 3 systemach lustrzanek FF. Canon Nikon i Pentax. Albo będzie można pisać, ale w czasie przeszłym :) Kto się załapie na pociąg bezlustrzankowy ten zyska, reszta odejdzie w niebyt.
Jeśli konstrukcja będzie dopracowana, szkła sensowne a uszczelnienia realne, to będzie się sprzedawał. Na jakość zawsze jest miejsce.
To nie ciekawostka ale chłodna kalkulacja. Czy to się komuś podoba czy nie lustrzanki czeka los dinozaurów.
Albo będzie można pisać, ale w czasie przeszłym :) Kto się załapie na pociąg bezlustrzankowy ten zyska, reszta odejdzie w niebyt.
Czyli sadzisz ze Canon i Nikon odejdzie w niebyt a Sony bedzie nr 1?
To nie jest niemożliwe. Jak sie popatrzy na firmy Kodak i Nokia....
Przegapiły zmiany na rynku.
Lustrzanki pociągną jeszcze wiele lat. Ale co bedzie za lat 10 i więcej to nie wiem.
luck1985
20-02-2016, 10:32
1999 to sugerowana cena. 9k albo lepiej u nas.
Drogo. Wiem, że nowość, ale Pentax mocno nie stoi w naszym kraju. Za mniejszy pienieądz można mieć tańsze FF od konkurencji, która ma lepszy rynek wtórny.
Kilka lat temu i z tą ceną mógłby konkurować z 5DmarkiemII.
Jeszcze Canon pokazał 80D. Przełomu nie ma.
cz4rnuch
20-02-2016, 11:28
Czyli sadzisz ze Canon i Nikon odejdzie w niebyt a Sony bedzie nr 1?... Sądzę, że nie. Tak jak pisaliśmy sobie w innym wątku. Canon podobno szykuje jakiegoś mocnego bezlusterkowca i chce wejść na serio na ten rynek. Nikon raczej nie pozostanie mu dłużny a jeśli nie to wtedy całkiem możliwe, że oba giganty stracą swoje pozycje.
Co do ceny to gdzieś mi się obiło o oczy 8999 PLN na start.
Wg. ceny na pewno... 8-)
Szacun za wrzucenie tego porównania.
krolewicz
20-02-2016, 21:59
To nie ciekawostka ale chłodna kalkulacja. Czy to się komuś podoba czy nie lustrzanki czeka los dinozaurów.
niech tylko wyjdzie bezlustro z sensownym AF i robiące wiecej niz 100 fot na jednym aku ;)
cz4rnuch
21-02-2016, 10:01
niech tylko wyjdzie bezlustro z sensownym AF i robiące wiecej niz 100 fot na jednym aku ;) Co do aku to wymagania masz w sumie niewielkie. Już teraz są bezlustra (np GH4 czy NX1) które na jednym aku robią po 500 fotek wg standaru CIPA co oznacza, że w praktyce da się ich zrobić sporo więcej. Mniej prądożerne sensory, ekraniki czy procki w przyszłości powinny sytuację poprawić. Większe obudowy w sprzęcie PRO (o ile takie powstaną) będą też miały więcej miejsca na większe akumulatorki. No chyba, że wychodzimy z założenia, że ludzkość osiągnęła już kres swoich możliwości. Co do sensownego AFu to zależy co masz na myśli. Dla mnie nowe bezlusterkowce już mają sensowny AF, ale jeśli chodzi Ci o zastosowanie profesjonalne np do sportu to tu także sytuacja dynamicznie się rozwija. W przeciągu kilku lat wykonano tu dobrą robotę i AF jest coraz lepszy (choć pewnie jeszcze nie tak dobry jak w lustrzankach). Spójrz jednak na sprawę z drugiej strony. Niedawno w innym wątku sam się zachwycałeś szybkostrzelnością 1DXII a tu bezlusterkowce mają przecież duży potencjał. Już teraz amatorski przecież sprzęt jak np NX1 potrafi pruć 15fpsów ze śledzeniem a podejrzewam, że na tym się nie kończą możliwości bezluster. Pokrycie niemal całej klatki fazowymi punktami AFu to kolejna zaleta.
Sorki za OT, temat dotyczy K-1, który na papierze jest świetnym sprzętem i jestem bardzo ciekawy czy ktoś z forum go kupi i porówna np do D810.
Przyznam, że ten Pentax całkiem interesująco się prezentuje. Czas chyba zacząć odkładać kasiorę :)
A co do wątku OT, to NX1 jest już pozamiatany, w sensie że NX-2 i kolejnych nie będzie. No i summa summarum, jeśli bezlusterkowce mają mieć gabaryty zbliżone do lustrzanek to jaki jest ich sens istnienia? Więcej fpsów, kręcenie filmów?
Kojocisko
21-02-2016, 23:26
Prostota konstrukcji mechanicznej, brak kłopotów z kalibracją autofocusa, mniej ograniczeń konstrukcyjnych, fpsy...
cz4rnuch
22-02-2016, 10:51
...A co do wątku OT, to NX1 jest już pozamiatany, w sensie że NX-2 i kolejnych nie będzie. No i summa summarum, jeśli bezlusterkowce mają mieć gabaryty zbliżone do lustrzanek to jaki jest ich sens istnienia? Więcej fpsów, kręcenie filmów? Co do NX1 to doskonale o tym wiem, ale nie zmienia to faktu, że sprzęt pokazuje jakie są możliwości bezlusterkowców. A sens istnienia bezlusterkowców jest. Po pierwsze tak jak w każdym innym systemie oferta powinna być zróżnicowana więc obok tych większych i bardziej ergonomicznych jest też miejsce na maleństwa. Mniejsze mogą być też teoretycznie szkła do bezlusterkowców choć z tym różnie bywa czego przykładem są najnowsze obiektywy pod bagnet FE. Pod bezlusterkowce podepniesz wszystko co dla pasjonatów może być istotne, dla zawodowców pewnie mniej. Nie ma lustra więc nie ma też co za bardzo drżeć. Niby błahostka, ale w D800 chyba sporo osób na to narzekało. Wizjer elektroniczny pewnie dla konserwatystów będzie ciężki do przełknięcia (a takie cuda jak PRO1 to wyjątek od reguły) ale pomimo wad ma też swoje niezaprzeczalne zalety bo można przez niego patrzeć podczas filmowania, bo można mieć w wizjerze symulację tego jak będzie wyglądać zdjęcie, bo w wizjerze jest pełne info z np histogramem, bo są ułatwiacze ustawiania ostrości jak lupka, peaking, bo jest zebra itd. Bo AF hybrydowy jest precyzyjny, bo odchodzą problemy z BF,FF. Bo fpsy, bo mnóstwo nowinek, bo lepsze filmowanie, co chwila nowy soft itd.
Ekranik w K-1 chyba nie jest taki delikatny na jaki wygląda (od 1:50):
https://www.youtube.com/watch?v=WUDFxWO-8GQ
Nie rozumiem jednego: czemu ten głupi ekranik nie odchyla się tak, jak pierwsze ruchome ekrany w DSLR? Tego nie da się obrócić do przodu! Podobnie jest np. w a6000. Czy ci ludzie powariowali?
Krzysztof_BB
24-02-2016, 15:00
Widziałem to zdjęcie i OK na WPP może być ale gdybyś zdjęcia o takiej jakości wręczył klientowi nawet z tej komunii to po sądach by Cię ścigał:)
Jest jeszcze w D500
Miałem na myśli pełnoklatkowe korpusy inaczej to i o D5000+ należałoby wspomnieć:)
cz4rnuch
24-02-2016, 15:35
Widziałem to zdjęcie i OK na WPP może być ale gdybyś zdjęcia o takiej jakości wręczył klientowi nawet z tej komunii to po sądach by Cię ścigał:)... Krzysiek, ale na świecie jest wiele zdjęć robionych 5DII, które nie tylko zasiliły domowe albumy komunijne, ale także pojawiły się na okładkach wielu magazynów i w wielu kampaniach reklamowych oraz wypełniły reportażami setki tysięcy stron w gazetach i w necie ;)
...Miałem na myśli pełnoklatkowe korpusy inaczej to i o D5000+ należałoby wspomnieć:) No ale zacytowałeś akurat mój post w którym pisałem ogólnie o korpusach PRO (a nie tylko i wyłącznie pełnoklatkowych). D500 do nich należy a D5000 i jego nowsze odsłony już nie za bardzo.
Wytrzymałość odchylanego ekraniku:
https://www.youtube.com/watch?v=c6bVqtb5SdI&feature=youtu.be&t=25s
Czy po tym "teście" widać jeszcze coś na ekraniku? :)
Ciekawe, czy teraz sprzedadzą jakiemuś klientowi ten egzemplarz
Lucas1981r
23-03-2016, 14:39
Nie rozumiem jednego: czemu ten głupi ekranik nie odchyla się tak, jak pierwsze ruchome ekrany w DSLR? Tego nie da się obrócić do przodu! Podobnie jest np. w a6000. Czy ci ludzie powariowali?
Ja za to jakos to rozumiem...ekranik do selfi w puszcze FF ktora malo nie wazy....nie wyobrazam sobie aby ktos walil sobie selfie z D810 lub 5DMIII :mrgreen:
Druga sprawa - wytrzymalosc konstrukcji takiego ekranu...czy tymi DSLRami zrobisz to samo co w filmiku wyzej wrzuconym? 8)
Dla tych co uwazaja ze puszka za droga....porowanie cen przed rabatami:
-> http://www.bhphotovideo.com/c/search?atclk=Bodies%2FKits_Body+Only&ci=6222&N=4288586280+4058298209+4131729766&mnp=1000.00&mxp=3000.00
Istnieje coś takiego jak statyw. Dle wielu osób filmujących aparatami taki ekran byłby o wiele lepszy, a nie byłby w niczym gorszy od tego, co dali w tym Pentaxie.