Zobacz pełną wersję : Lampy ELINCHROM - dziwny efekt
Nie wiem, czy zakładam we właściwym miejscu (w razie czego proszę modów o przesunięcie do właściwego działu).
Prawie nie mam doświadczenia w fotografii studyjnej, a poprosił mnie znajomy o pomoc w tym temacie.
Do dyspozycji 2 lampy Elinchrom D-Lite RX4 z softboxami.
Pytanie moje: dlaczego przy czasie 1/200 f/5.6 iso200 jest wszystko ok, natomiast zwiększając czas do 1/400 połowa zdjęcie jest niedoświetlona. i odpowiednio idąc czasami w górę nie doświetla całego zdjęcia.
sorki, za może laickie pytanie. dotychczas focę zazwyczaj ze światłem zastanym.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img812.imageshack.us/img812/7727/prbne016.jpg)
No Twoje pytanie rzeczywiście świadczy o tym że nie masz doświadczenia w studio :)
Aparaty małoobrazkowe mają synchronizację błysku do czasów ~1/250. Nie martw się, że tak mało bo to w zupełności wystarcza. Ja w canonie mam do 1/125 i daje radę. Jedynym wyjściem jest błyskanie z lampą reporterską na szybszych czasach albo zakupienie średniaka. Tam będziesz miał synchro do 1/4000 :)
RobertMiernik
03-03-2013, 18:56
albo zakupienie średniaka. Tam będziesz miał synchro do 1/4000 :)
Migawka centralna w średnim formacie ma zwykle koło 1/800...
Reszta cycuś glancuś
dlatego nie udaje znawcy w tym temacie, bo to pierwsze kroczki.
czyli do 1/250 i potem operować ogniskową i ewentualnie mocą lamp?
a może miał ktoś do czynienia z fotografią produktową - w tym wypadku zdjęcia ubrań na żywej modelce.
może podpowiecie jakiś ciekawy setup.
RobertMiernik
03-03-2013, 19:00
zdjęcia ubrań na żywej modelce
Mam wielką nadzieję, że nikt nie miał do czynienia z fotografią produktową w postaci zdjęć ubrań na martwej modelce!
Setupów szukaj na strobox - tony tego tam są...
Migawka centralna w średnim formacie ma zwykle koło 1/800...
Przesadziłem. W tych lepszych 1/1600
Przy tych lampach ustaw 1/125 i nie ruszaj..
Mam wielką nadzieję, że nikt nie miał do czynienia z fotografią produktową w postaci zdjęć ubrań na martwej modelce!
haha :) chodziło mi o to, że nie na manekinach.
poza tym - jeżeli jedyne światło na zdjęciu pochodzi z lamp błyskowych to czy ustawisz na 1/125 czy 1/200-250 to na zdjęciu nie będzie żadnej różnicy.. bo moc błysku na zdjęciu ustawiasz albo na lampie... albo zabawa przysłoną i od bidy iso (przy błyskaniu, gdzie całe światło ma pochodzić z lampy czas naświetlania nie robi nic - ma jedynie znaczenie jeżeli mieszasz błysk ze światłem zastanym - to reguluje ilość zastanego ale to już inne kombinacje).
ThomasVoland
03-03-2013, 22:12
Poczytaj sobie to (http://tomaszpluszczyk.pl/swiatlo-blyskowe-podstawy-podstaw/) o podstawach związanych z błyskaniem, oszczędzi to kolejnych pytań :). Generalnie wszystko zależy od najsłabszego ogniwa - aparat ma czas synchro 1/250, więc krótszego czasu nie możesz ustawić. Ale może być też sytuacja tala. że radio którego używasz radzi sobie max przy 1/200 i wtedy tyle ustawiasz. Ja tam mam ze swoim D700 i Rf-602 (które w teorii powinno dawać radę przy 1/250, w praktyce nie daje).
trixiglk
04-03-2013, 09:36
W stopce masz D700 a z info o nim wynika, że: X=1/250 s; synchronizacja z błyskiem do 1/320 s (Auto FP) we współpracy z wbudowaną lub opcjonalną lampą błyskową (z redukcją liczby przewodniej). Jesli używasz do wyzwalania chińczyków RF-603 to niestety często one są wąskim gardłem. U mnie w zależności od bateryjek potrafią działać 1/200s lub 1/160s. Inaczej widzę kurtynę migawki jak u Ciebie na zdjęciu. Pozatym chyba za mocno ustawiłeś lampki.
To nie takie proste, to jeszcze zależy jak szybko lampy błyskają, a te konkretne szybko nie błyskają. Ja mam delikatny paseczek na 1/160 mimo że aparat może 1/200. Trzeba przetestować po prostu, albo olać i ustawić sprawdzone przez mnie 1/125.
marszull
05-03-2013, 11:56
te lampy maja T0,5 1/800
A t.1 nie wiadomo jakie...
W stopce masz D700
tu chodzi o znajomego. w jego przypadku D90.
Ja tam mam ze swoim D700 i Rf-602 (które w teorii powinno dawać radę przy 1/250, w praktyce nie daje).:mrgreen: to podłącz sobie pod RF-602 nie lampe studyjną tylko SB800 dla przykładu. I sie zdziwisz :)
To nie takie proste, to jeszcze zależy jak szybko lampy błyskają, a te konkretne szybko nie błyskają. Ja mam delikatny paseczek na 1/160 mimo że aparat może 1/200. Trzeba przetestować po prostu, albo olać i ustawić sprawdzone przez mnie 1/125.to nie zależy od szybkości (długości błysku lamp) ale od opóźnienia w synchronizacji.
Migawka centralna w średnim formacie ma zwykle koło 1/800...Róznie to bywa. Generalnie zalezy od średnicy tej migawki. Najczęściej czas to 1/500. Jak jest 1/1000 to juz jest bardzo dobrze. Mamiya RZ ma 1/400.
te lampy maja T0,5 1/800
A t.1 nie wiadomo jakie...
To nieistotne. Chodzi o synchronizacje, a nie o czas błysku.
Jacku, od długości błysku lamp też zależy... Temat był dyskutowany w tym wątku po którym nikt mnie nie lubi przecież..
W mojej szkole foto są Elinki BXRi z którymi mój D90 śmigał na 1/160 (ale na 1/200 nie, mimo wyzwalania błyskiem).
Z D-Lite'mi które są wolniejsze na 1/160 już ściemnia boczek i trzeba zejść do 1/125...
To nic, że masz taki efekt, jest on wynikiem czegos innego niż myślisz. Przy normalnej synchronizacji (nie HSS czyli FP) błysk najpowolniejszej lampy musi sie calutki zmieścić w 1/250. Jeśli tak nie jest to znaczy, że odpalenie lampy nastepuje za póżno lub za wcześnie. To problem z synchronizacją - przez to wychodzi problem z uwidocznieniem zapalania się czy wygaszania błysku lampy.
Każdy aparat ma ciut inna zwłokę jesli chodzi o poczatek synchronizacji. I co gorsza inna zwłoke maja rózne lampy. W efekcie każda konfiguracja sprzętu może dawać inny efekt końcowy (jak u ciebie).
Jacku ;)
Nie mogę podjąć tego tematu na dłużej, bo jutro wyjeżdżam na urlop i nie będę mógł toczyć bojów ;) Poza tym temat był wałkowany.
Jednak jak wiesz, przy czasie 1/250 (dla D90 1/200) czas na błysk jest znacznie krótszy. 1/200 to czas odsłonięcia każdego piksela. Czas w którym całość matrycy jest odsłonięta jest krótszy, i w nim musi zmieścić się lampa. Cokolwiek będzie świecić potem, naświetli tylko część kadru.
Zresztą, skoro wszystkim forumowiczom high sync na lampach studyjnych działa (a tak się zapierali), to znaczy że te wszystkie lampy przekraczają ten czas i to znacznie.
Opóźnienie o którym wspominasz jest oczywiście również istotne...
ThomasVoland
08-03-2013, 01:16
:mrgreen: to podłącz sobie pod RF-602 nie lampe studyjną tylko SB800 dla przykładu. I sie zdziwisz :)
Dłużej używałem z RF Metzów i Yongnuo niż studyjnych.
Jednak jak wiesz, przy czasie 1/250 (dla D90 1/200) czas na błysk jest znacznie krótszy. 1/200 to czas odsłonięcia każdego piksela. Czas w którym całość matrycy jest odsłonięta jest krótszy, i w nim musi zmieścić się lampa...Zdaję sobie z tego sprawę. Dlatego wstrzelenie sie w odpowiednim momencie z błyskiem jest tak ważne. "Zapalanie się" lampy trwa krótko, wygaszanie dłużej. Istotny więc jest moment zgrania startu. Obcięcie wygaszania będzie trudniejsze do zaobserwowania.
To co piszę potwierdza fakt, że rózne sposoby synchronizacji powoduja powstanie paska ... albo i nie.
Zauważ, że dłuższy błysk powinien naświetlić poprawnie całą klatkę (bo zachowa sie jak światło ciągłe) o ile będzie dobra synchronizacja. Krótki błysk (np taki jak z lamp reporterskich) wymaga synchronizacji precyzyjniejszej. A przecież nie ma problemu z synchronizacją z lamp systemowych.
Zauważ, że dłuższy błysk powinien naświetlić poprawnie całą klatkę (bo zachowa sie jak światło ciągłe) o ile będzie dobra synchronizacja. Krótki błysk (np taki jak z lamp reporterskich) wymaga synchronizacji precyzyjniejszej. A przecież nie ma problemu z synchronizacją z lamp systemowych.
Nie zgadzam się z tym fragmentem. To nie światło ciągłe. W normalnym trybie (nie FP) aparat da sygnał błysku, gdy cała matryca jest otwarta, czyli czas jej otwierania jest już stracony. Było ciemno. A światło ciągłe by to wykorzystało. A czas zamykania nie jest stracony, jeśli lampa świeci zbyt długo, stąd nierównomierne naświetlenie kadru....
Lampy reporterskie są po prostu szybkie, z zasady działają na technologii IBGT (czy tam IGBT). Stąd zawsze mieszczą się w czasie.
Oczywiście każde opóźnienie synchronizacji działa tak samo źle, jak wydłużenie czasu błysku - tu zgoda.
Zobacz jak łagodna jest krzywa intensywnosci błysku przy jego wygaszaniu. A klatki ze złą synchronizacja mają wyraźne przejście z jasnego w ciemne.
Bo to zależy od migawki a nie krzywej wygaszania.
Bo to zależy od migawki Czyli od jej synchronizacji.
Nie.
To może inaczej. Wyobraź sobie papier światłoczuły. Kładziesz na stół, zapalasz światło. Czekasz 5 sekund (się naświetla). Potem zaczynasz go zakrywać czarną kartką powoli, od jednego boku aż do całości, tak jakby ta kartka była lamelą migawki zakrywającą matrycę. Ten ruch trwa też 5 sekund. Potem wywoływacz, utrwalacz... Co dostaniesz? Łatwo sobie wyobrazić.
Odpowiada to dokładnie sytuacji, w której lampa nie zgasła na czas i świeci podczas zakrywania matrycy.
Nie.
To może inaczej. Wyobraź sobie papier światłoczuły. Kładziesz na stół, zapalasz światło. Czekasz 5 sekund (się naświetla). Potem zaczynasz go zakrywać czarną kartką powoli, od jednego boku aż do całości, tak jakby ta kartka była lamelą migawki zakrywającą matrycę. Ten ruch trwa też 5 sekund. Potem wywoływacz, utrwalacz... Co dostaniesz? Łatwo sobie wyobrazić.
No właśnie. Łagodny gradient, a nie ostrą krawędź zaciemnienia.
No tak, ale w typowych warunkach lampa jednak kiedyś tam gaśnie, więc trzeba by w tej drugiej fazie zgasić światło. Wtedy ten papier będzie wyglądał inaczej. Ale to już nie ma żadnego znaczenia, lampa się nie wyrobiła = ekspozycja zepsuta, więc nie ma sobie co szczegółami d.. zawracać tylko wydłużyć czas.
No tak, ale w typowych warunkach lampa jednak kiedyś tam gaśnie, więc trzeba by w tej drugiej fazie zgasić światło. ... więc nie ma sobie co szczegółami d.. zawracać tylko wydłużyć czas.Co ci da wydłużenie czasu, skoro jak twierdzisz lampa juz nie świeci? W takim przypadku wydłużanieczasu nic nie da.
A jeśli zła synchronizacja (czyli lamelki) obcięły błysk to wydłużanie może pomóc.
Pogubiłem się i nie wiem teraz w jakiej kwestii się nie zgadzamy ;)