Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Domyślnie Lampy ELINCHROM - dziwny efekt

Nie wiem, czy zakładam we właściwym miejscu (w razie czego proszę modów o przesunięcie do właściwego działu).
    Prawie nie mam doświadczenia w fotografii studyjnej, a poprosił mnie znajomy o pomoc w tym temacie.
    Do dyspozycji 2 lampy Elinchrom D-Lite RX4 z softboxami.
    Pytanie moje: dlaczego przy czasie 1/200 f/5.6 iso200 jest wszystko ok, natomiast zwiększając czas do 1/400 połowa zdjęcie jest niedoświetlona. i odpowiednio idąc czasami w górę nie doświetla całego zdjęcia.
    sorki, za może laickie pytanie. dotychczas focę zazwyczaj ze światłem zastanym.

D700, N35/1.8, N50/1.8, S24-70/2.8, N85/1.8, T70-200/2.8, SB900

Domyślnie

No Twoje pytanie rzeczywiście świadczy o tym że nie masz doświadczenia w studio
    Aparaty małoobrazkowe mają synchronizację błysku do czasów ~1/250. Nie martw się, że tak mało bo to w zupełności wystarcza. Ja w canonie mam do 1/125 i daje radę. Jedynym wyjściem jest błyskanie z lampą reporterską na szybszych czasach albo zakupienie średniaka. Tam będziesz miał synchro do 1/4000

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Flores Zobacz posta
    albo zakupienie średniaka. Tam będziesz miał synchro do 1/4000
    Migawka centralna w średnim formacie ma zwykle koło 1/800...

Reszta cycuś glancuś

Domyślnie

dlatego nie udaje znawcy w tym temacie, bo to pierwsze kroczki.
    czyli do 1/250 i potem operować ogniskową i ewentualnie mocą lamp?

a może miał ktoś do czynienia z fotografią produktową - w tym wypadku zdjęcia ubrań na żywej modelce.
    może podpowiecie jakiś ciekawy setup.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szelass Zobacz posta
    zdjęcia ubrań na żywej modelce
    Mam wielką nadzieję, że nikt nie miał do czynienia z fotografią produktową w postaci zdjęć ubrań na martwej modelce!

Setupów szukaj na strobox - tony tego tam są...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Migawka centralna w średnim formacie ma zwykle koło 1/800...
    Przesadziłem. W tych lepszych 1/1600

Domyślnie

Przy tych lampach ustaw 1/125 i nie ruszaj..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Mam wielką nadzieję, że nikt nie miał do czynienia z fotografią produktową w postaci zdjęć ubrań na martwej modelce!
    haha chodziło mi o to, że nie na manekinach.

Domyślnie

poza tym - jeżeli jedyne światło na zdjęciu pochodzi z lamp błyskowych to czy ustawisz na 1/125 czy 1/200-250 to na zdjęciu nie będzie żadnej różnicy.. bo moc błysku na zdjęciu ustawiasz albo na lampie... albo zabawa przysłoną i od bidy iso (przy błyskaniu, gdzie całe światło ma pochodzić z lampy czas naświetlania nie robi nic - ma jedynie znaczenie jeżeli mieszasz błysk ze światłem zastanym - to reguluje ilość zastanego ale to już inne kombinacje).

Domyślnie

Poczytaj sobie to o podstawach związanych z błyskaniem, oszczędzi to kolejnych pytań :). Generalnie wszystko zależy od najsłabszego ogniwa - aparat ma czas synchro 1/250, więc krótszego czasu nie możesz ustawić. Ale może być też sytuacja tala. że radio którego używasz radzi sobie max przy 1/200 i wtedy tyle ustawiasz. Ja tam mam ze swoim D700 i Rf-602 (które w teorii powinno dawać radę przy 1/250, w praktyce nie daje).
    Ostatnio edytowane przez ThomasVoland ; 03-03-2013 o 22:14

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów