PDA

Zobacz pełną wersję : Desktop/wyciszenie

Cosnek
03-03-2013, 13:36
Wpadlem na pomysl zeby wyciszyc sobie komputer. Chce zamontowac chlodzenie pasywne na procesor i cichy zasilacz. Obejrzalem kilka tutoriali ale jestem totalnym laikiem wiec chce sie upewnic czy zamawiam odpowiednie podzespoly.

Procesor Intel, 775, link: http://www.intel.com/content/www/us/en/motherboards/desktop-motherboards/desktop-board-dg41cn.html

Zamiast wentylatora: http://www.amazon.co.uk/Xigmatek-CAC-SXHH7-U01-Thors-Hammer-Cooler/dp/B001VDOJ02/ref=sr_1_1?s=computers&ie=UTF8&qid=1362308178&sr=1-1

A z zasilaczem mam klopot, czy wszystkie sa takiej samej wielkosci? Czy ten jest standardowej wielkosci i bedzie cichy? Link: http://www.amazon.co.uk/Corsair-CMPSU-430CXV2UK-Builder-Series-CX430V2/dp/B0057GTW56/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1362310550&sr=8-1

Mekano
03-03-2013, 14:12
775? Nie no, archaiczna plyte zamawiasz! Poszukaj cos na 1155 i pomysl o cichej obudowie np. Fractal.
A co do zasilacza Corsair, mam troche wyzszy model 550w. i tak on jest cichy, wiec ten 430w. pewnie tez.

Kurtz
03-03-2013, 14:20
Dales link do plyty glownej a nie processora. Na podstawke LGA775 jest "dosc" duzo roznych processorow.
Co do tego chlodzenia - nie jestem przekonany. Pamietaj ze pasywne chlodzenie do normalnych processorow sprawdza sie wtedy keidy w obudowie masz wymuszony przyzwoity airflow. Zmiana chlodzenia na pasywne moze sie w przeciwnym wypadku odbic dosc wysokimi temperaturami i szybszym zuzywaniem sprzetu.

Opisz dokladnie jaki masz komputer, obudowe, etc, jezeli masz to pokaz zdjecia wnetrza. Wtedy latwiej bedzie Ci cos doradzic.

Jezeli chcesz wyciszac komputer, to pomysl najpierw o cichej obudowie z dobrym przeplywem powietrza, pozniej zmianie wszelkich czesci aktywnych ( mozna zaczac od chlodzenia na processorze, zamiast boxa wsadzic duze wydajne chlodzenie z wolnoobrotowymi wiatrakami badz calkowicei pasywnie ).
Zwykle chinsko-badziewne wiatraki zuzywaja sie i zaczynaja wydawac coraz glosniejszy dzwiek po okolo roku ( w niektorych przypadkach po pol roku juz pracuja sporo glosniej - zalezy od szczescia ). Po dlugim czasie, czyli ok 2-3 latach nadaja si ejuz tylko do wyrzucenia. Jezeli masz dodatkowy wentylator w obudowie, warto jest go zamienic na cicha i wytrzymala jednostke ( np wiatraki 14mm PWM od noctuy ).
Bardziej "profesjonalne" podejscie do wyciszania komputera neistety kosztuje. Koszt obudowy to od minimum 350 do srednio 500PLN, koszt coolera na processor ktory mzoe pracowac pasywnie bad zbardzo cicho to tez ok 200PLN, ciche wiatraki to ok 200-300PLN za zestaw do obudowy ( ok 4 dobrych coolerow do mocniejszej jednostki, do slabszej wystarcza 2 na wolnych obrotach ).

Jaka masz karte graficzna? Moze si eokazac ze to ona jest najglosniejszym elementem.

CX430V2 u mnie jest cichy, praktycznie nie slyszalny. Ma w miare standardowe wymiary i dobre opinie. O ile nie planujesz w przyslzosci mocnej jednostki z mocna GPU i kreconym 4 rdzeniowym prockiem, to ten zasilacz posluzy Ci dlugo. Do biurowych komputerow wydaje sie konkretna cenowa propozycja.

Cosnek
03-03-2013, 17:01
775? Nie no, archaiczna plyte zamawiasz! Poszukaj cos na 1155 i pomysl o cichej obudowie np. Fractal.
A co do zasilacza Corsair, mam troche wyzszy model 550w. i tak on jest cichy, wiec ten 430w. pewnie tez.

Nie zamawiam tej plyty, juz ja mam. Komputer ma 2 lata i nie jest rakieta ale mi wystarcza chce tylko zeby dzialal cicho.
Procesor to Intel dual core E5400. Karta graficzna zintegrowana.
Nie zamierzam go usprawniac/przyspieszac jest ok.

Nie kupie nowej obudowy za 350zl bo to sie mija z celem. Do serwisu tez nie zawioze bo koszt przekroczylby wartosc calego komputera:) sam chce wymienic dwa elementy: wiatrak na procesorze i zasilacz. Chce na to wydac £50.
Jesli Corsair zmiesci sie do standartowej budy to super, biore. A wiatrak... nie jestem pewien co wybrac? Moze taki: http://www.amazon.co.uk/Arctic-Cooling-Freezer-Rev-2-Cooler/dp/B002G392ZI/ref=sr_1_12?ie=UTF8&qid=1362322832&sr=8-12

Mekano
03-03-2013, 17:13
tylko, ze jak chcesz miec cisze, to najpierw zacznij od obudowy bo po co ci nowe wentylatory/wiatraki w glosnej starej obudowie?
Moze powiem na swoim przykladzie, kiedys zlozylam komputer, nie wzielam za bardzo pod uwage tego, zeby byla cisza i kupujac obudowe, za bardzo nie zwracalam uwagi na jej szczegoly, wynik byl taki, ze zasilacz corsaira, nowe wiatraki w obudowie na nic sie nie zdaly.. dopiero wymiana tej nowej obudowy na inna cicha z wyciszajacymi matami, przyniosla satysfakcjonujacy efekt.

Kurtz
03-03-2013, 17:17
E5400 na stockowych zegarach jest dosc chlodny. Pasywne chlodzenie moze dac rade.

Kupno nowej obudowy to inwestycja. Obudowy nie wymienia sie razem z zestawem komputerowym - dobra obudowa posluzy nam dlugo.

Twoj budzet nie jest za duzy na dobre podejscie do wyciszenia. Ciezko poradzic co wybrac, bo wiekszosc coolerow ktore podajesz bedzie miala podobne wlasciwosci. Popatrz na to co masz dostepne, co mzoes zkupic, przeczytaj kilka recenzji z wynikami przy roznych processorach, etc. Wtedy sam podejmiesz decyzje.

Najlepiej przed zakupem CX430V2 sprawdz czy Ci sie zmiesci patrzac na specyfikacje Twojej obudowy i tego Corsaira. Najbezpieczniej.

ThomasVoland
03-03-2013, 17:31
Z wyciszaniem komputera jest ten problem, że wyciszasz jeden element i inne których wcześniej nie było słychać teraz hałasują, nieraz bardziej uciążliwie niż szum wentylatora, więc wyciszasz je, i kolejne stają się bardziej słyszalne. Ostatecznie dochodzisz do momentu, kiedy okazuje się że komputera nie słychać, ale monitor tak, mimo braku wentylatora w nim, a tykający zegar na ścianie doprowadza do szału.

Zlinkowałeś do płyty na 775 - miałem tę platformę wyciszoną - chłodzenie wodne, wentylatory Akasy 120 mm na 5V i zasilacz też przerobiony na taką Akasę. To było fajne bo można się było bawić w ostre kręcenie - w razie czego wystarczyło zwiększyć obroty. Ale do samego wyciszania to nie warto IMO, bo koszta spore. Jedyną rozsądną opcją dla ciebie jest wyciszenie obudowy - maty tłumiące, gdzie się da, dyski w obudowy tłumiące (mam taką zrobioną z obudowy napędu dvd - wkładasz do obudowy z napędu dysk i pomiędzy obudowę i dysk maty tłumiące). Takie coś podwieszasz na gumkach. Wentylatory musisz wymienić na jakieś 12 albo 14 cm (te ciche tanie niestety nie są) między wentylatorem, a obudową podkładki silikonowe. Problemem będzie sama obudowa - te tanie się do niczego nie nadają, ale jak dobrze wytłumisz drgania to powinno być OK.

Pamiętaj że rezygnując całkowicie z wentylatorów w obudowie, a nie mając chłodzonych wodą sekcji zasilających itd możesz negatywnie wpłynąć żywotność i stabilność płyty głównej, Te elementy normalnie cały czas są schładzane przez powietrze z wentylatora na procesorze, albo z tyłu obudowy, albo na ściance. Bez OC powinno być OK, ale to często po czasie wychodzi. Jeden wentylator puszczony nawet na 3V rozwiązałby sprawę. Nie każdy da się tak puścić, niektóre nie mają dość siły na rozruch i trzeba im pomóc.

Ps. socket 775 nie tylko jest prehistorią ze względu na wydajność, ale i ze względu na grzanie się i koszt rozbudowy.

Cosnek
03-03-2013, 17:43
Sprawdzilem wymiary zasilacza: 150mm(W) x 86mm(H) x 140mm(L) a wiec tyle ile ma oryginalny, cieszy mnie to:)

Nie bede krecil procesora, nawet nie wiem jak to sie robi wiec moze jednak zaryzykuje chlodzenie pasywne. Co do inwestowania; robie to najtaniej jak sie da bo za pol roku i tak bede zmienial komputer.

Johanan
03-03-2013, 18:51
...
Nie bede krecil procesora, nawet nie wiem jak to sie robi wiec moze jednak zaryzykuje chlodzenie pasywne
....

Ryzyko jest znikome, albo wręcz żadne:

http://www.dabs.com/products/xigmatek-thors-hammer-hdt-cooler-77Q8.html
http://benchmarkreviews.com/index.php?option=com_content&task=view&id=300&Itemid=62&limit=1&limitstart=2

Kurtz
03-03-2013, 19:04
Co do inwestowania; robie to najtaniej jak sie da bo za pol roku i tak bede zmienial komputer.
To co powstryzmuje Cie przed kupieniem dobrej obudowy i dobrej klasy coolerow? Bedziesz mial idealnie, do nowego kompa.

Johanan
03-03-2013, 19:10
To co powstryzmuje Cie przed kupieniem dobrej obudowy i dobrej klasy coolerow? ...

A jak sądzisz? ;)

Kurtz
03-03-2013, 19:12
Przeczytaj cytat do ktorego sie odnioslem :]
A ja nie sadze, mog eise jedynei domyslac :]

Cosnek
03-03-2013, 19:15
Zamowilem Crosair 430 i Arctic Cooling Freezer 7. Niestety ten pasywny okazal sie za duzy 160mm i nie zmiesci mi sie do komputera (moze na styk).

W przyszlosci zainwestuje w iMaca lub maca mini wiec czesci i tak nie wykozystam.

Johanan
03-03-2013, 19:15
Przeczytaj cytat do ktorego sie odnioslem :]
A ja nie sadze, mog eise jedynei domyslac :]

Pół roku, to całych sześć miesięcy i ok. 180 dni, więc dzisiaj nie jest równe jutru. ;)

Aaa, czepiasz się słówek. :)

kzkzg
03-03-2013, 19:37
Zamowilem Crosair 430 i Arctic Cooling Freezer 7. Niestety ten pasywny okazal sie za duzy 160mm i nie zmiesci mi sie do komputera (moze na styk).

W przyszlosci zainwestuje w iMaca lub maca mini wiec czesci i tak nie wykozystam.

Ten freezer to bardzo stara konstrukcja, nie wiem ile za niego dales ale sa lepsze w tej polce cenowej. Dodatkowo wentylator jest niewymienialny, jak zacznie ci halasowac to bedziesz kombinował.

Cosnek
03-03-2013, 20:01
oo dzieki za info! Moge jeszcze anulowac zakup.

jamirq
04-03-2013, 10:42
sprawdz czy przypadkiem grafika Ci za bardzi nie halasuje. Ja mam e5200 i sam inteliwski wentylator nie halasuje. Niestety mam karte graf bezx regulacji wentylatora i to daje w kosc.

Cosnek
07-03-2013, 23:54
Dotarły dzisiaj zamówione części, w weekend będę składał. Mam nadzieje ze się uda;) i ze będę miał w końcu cicho!

JacKill
08-03-2013, 16:48
Kup sobie maty bitumiczne i wyklej obudowę. U mnie tez dużą różnicę dało podłożenie kawałków styropianu pod nóżki obudowy (chociaż jest z grubaśnej blachy i z matami), zawieszenie elastyczne dysku twardego to tez dobry pomysł. Elastyczne mocowania (nawet podkładki z gumy) pod wentylatory. Poprzednicy już o tym wspominali.

Cosnek
08-03-2013, 23:24
Wymieniem zasilacz. lol 2 godziny:) jestem z siebie dumny bo nic nie uszkodziłem i komp działa. Zdejmowałem tez wiatrak ale nowy pomimo oznaczenia 775 miał inny rozstaw klipsów i musiałem założyć stary.

Podsumowując: zatrzymałem dla testu wiatrak na procesorze i stwierdzam ze najgłośniejszy element to właśnie zasilacz, pomimo ze to nowy Corsair nie słyszę żadnej różnicy:( komputer buczy tak jak wcześniej. Przyznaje ze jestem rozczarowany.

Tak z ciekawości zapytam: czy ktoś kiedyś miał/widział peceta który jest cichy? Powiedzmy poziom hałasu na poziomie iMaca?

Mekano
08-03-2013, 23:30
A jaka masz obudowe?

ThomasVoland
08-03-2013, 23:48
Tak z ciekawości zapytam: czy ktoś kiedyś miał/widział peceta który jest cichy? Powiedzmy poziom hałasu na poziomie iMaca?
No ja miałem, ale już o tym pisałem wcześniej :). Ten radiator zamocuj czymkolwiek, nie musi być przecież oryginalne mocowanie. Na kablu albo na opaskach zaciskowych najprościej.

Cosnek
08-03-2013, 23:51
A jaka masz obudowe?

Niestety to tania obudowa "no name".

@skinny500 -nie zaczepie warzącego prawie kilogram radiatora na gumki recepturki...

Mekano
08-03-2013, 23:54
Niestety to tania obudowa "no name".

No to niestety nie dziw sie, dobra porzadna obudowa, na pewno by wiecej pomogla niz wymiana zasilacza, wspomnialam o tym nawet wczesniej. Obudowe bys mial i tak na przyszlosc, jakbys chcial pozniej zmienic komputer.

Kurtz
09-03-2013, 00:00
czy ktoś kiedyś miał/widział peceta który jest cichy? Powiedzmy poziom hałasu na poziomie iMaca?
Tak. Nie raz. Dobra obudowa, pasywnei chlodzona GPU, dobre chlodzenie processora, maty tlumiace, wolnoobrotowe wiatraki od Noctuy, same dyski SSD, etc.

Podsumowując: zatrzymałem dla testu wiatrak na procesorze i stwierdzam ze najgłośniejszy element to właśnie zasilacz, pomimo ze to nowy Corsair nie słyszę żadnej różnicy komputer buczy tak jak wcześniej. Przyznaje ze jestem rozczarowany.
Co to znaczy buczy? To nie jest normalne zjawisko, Moj Cx450V2 jest zupelnie nislyszalny bo permanetnie pracuje na wolnych obrotach cooler.
Chodzi Ci moze o buczenie cewek? Ja z tym w przypadku tych zasilaczy nie mialem problemu.
Zatrzymywales wiatrak w zasilaczu?

Cosnek
09-03-2013, 00:13
1 -Rozbudowa i grzebanie się w komputerach mnie nie pociąga, to strata czasu.
2 -Chce mieć bezproblemowy cichy komputer, ma działać bez zagłębiania się w tajniki systemowe.

Na 99% będzie to mac mini.

@Kurtz -tak zatrzymywałem wiatraki. Z tym buczeniem może przesadziłem ale wyraźnie słychać wuuuuu ...ble

maly5
15-03-2013, 21:25
Tak z ciekawości zapytam: czy ktoś kiedyś miał/widział peceta który jest cichy?
Tak. Stoi u mnie pod biurkiem ;) Co prawda ostatnio posypał się jeden wentyl i chwilowo nie jest idealnie, ale to przez lenia (nowy - lepszy leży w pudełeczku, tylko jakoś weny brak).
Widziałem też pecety, które nie dawały słyszalnych oznak życia, mimo całkiem konkretnych parametrów. Ale to już parę złotych trzeba dołożyć
Podstawa to dobra buda. Te najtańsze niestety są z cienkiej blachy, byle jak poskładane, powyginane, słabo spasowane i wpadające w wibracje.
Co do zasilacza. Od razu po starcie kompa buczy czy po jakiejś chwili ? Odpalałem nawet wczoraj Corsarza Cx430 i był cichuteńki, więc albo coś z Twoim jest nie tak, albo buda Ci się tak grzeje, że wentyl wchodzi na obroty.

A jak na 99% ma być Mac, to się przemęczyć i nie kombinować. Później będzie można pomarudzić w innym wątku ;)

Vinci
15-03-2013, 23:26
Jeśli za bardzo kręcą się wiatraki w obudowie to można zastosować program speedfan (http://www.almico.com/speedfan.php). Na początku może wydawać sie trudny w konfiguracji, ale jak raz poświecisz czas, to potem jest w zasadzie bezobsługowy. Rożne słyszałem o nim opinie, ale mam go zainstalowanego w 2 komputerze już 3 rok, a i w poprzednim też używałem, dodatkowo w kompie w pracy i nigdy nic złego się nie stało. U mnie program zarządza wiatrakiem na tyle obudowy, z przodu i na karcie graficznej. Tylko w zasilaczu wiatrak pracuje niezależnie, ale za to sam sobie ustala obroty (bez szaleństw) wiec w zasadzie jest cicho. Powiem tak - lapki moich pociech hałasują bardziej :). Dodatkowy wiatrak (o dużej wydajności powietrznej) ma niezależne zasilanie i sterowanie i jak zabieram sie za gierki, to rezygnuję z ciszy. Coś za coś.
Oczywiście "głośność komputera" to często subiektywne wrażenie (tak wiem, że można zmierzyć), ale samo spowolnienie wiatraków do 70 lub 60 procent daje znaczący efekt, a jeśli na pocesorze jest dobry pasywny cooler, to sam przewiew w budzie wystarcza (plus ułożenie kabli) . Wyciszenie dysku gumkami wydaje się ok, za to oklejanie go i osłanianie matami jest MZ bez sensu. Miałem kieszeń do dysku zewnętrznego w której można było "upiec" dysk, ten sam dysk w kieszeni aluminiowej był tylko ciepły. A mata ciepła nie przewodzi. No chyba że wybierzemy SSD -wtedy jeden hałasujący element odpada.

mOSAd
17-03-2013, 01:27
Na 99% będzie to mac mini.
Polecam. Nie ma co walczyć z wiatrakami. Don Kichot jesteś? :D

A jeżeli masz ochotę to na maczku postawisz sobie windowsa i też będzie działał. Nie pograsz na nim w nic 3D, ale bezgłośność i granie to w ogóle temat tylko dla najtwardszych i dostatecznie zamożnych jednocześnie. Ja pykam z nudów w D3 na mac mini z 2009 z Core 2 Duo. Zatem jakbyś się decydował, to tylko jedna rada - maksymalna ilość pamięci od razu! Czy to firmowo, czy minimalna na starcie i tanio dokupić inną już samemu. System działa super, jednak lubi mieć rezerwę.

GLaF
17-03-2013, 02:19
Wyciszenie dysku gumkami wydaje się ok, za to oklejanie go i osłanianie matami jest MZ bez sensu. Miałem kieszeń do dysku zewnętrznego w której można było "upiec" dysk, ten sam dysk w kieszeni aluminiowej był tylko ciepły. A mata ciepła nie przewodzi.
Mata bitumiczna przewodzi ciepło. Dysk nagrzewa się powoli i powoli stygnie, ale nie nagrzewa się dużo bardziej niż na gumach. Ale wyciszającego działania "bitumenboksa" na dysk nie zauważyłem. Za to nie radzę okładać dysku gąbką - nagrzewa się szybko i mocno.
Do "wibratorów" w rodzaju Samsung F1 doskonale sprawdza się powieszenie na gumach. Jedynym znanym mi tego typu wynalazkiem jest trudno już dostępny Sharkoon Vibe Fixer I (http://www.sharkoon.com/?q=en/node/915).
Poza dyskiem i wentylatorami czasem hałasuje jeszcze sama elektronika - cewki lubią piszczeć, zwłaszcza w zasilaczu.
Mam cichy komputer, ale miałem o tyle łatwo, że w ogóle nie gram i mój komp zużywa mało energii.

Kyle
17-03-2013, 11:52
Jak ma nie być grania to można zrobić całkowicie pasywny PC (obudowa Streacom FC10, dysk SSD, procesor Intel Pentium G2020 zero wentylatorów itp. elementów mechanicznych)

Jeśli za bardzo kręcą się wiatraki w obudowie to można zastosować program
JA bym radził kupić płytę z regulacją RPM z poziomu UEFI + odpowiedni wentylator, który np. będzie miał 900 RPM (łatwo będzie obniżyć RPM do np. 600). Programy, już z pod systemu operacyjnego są bardziej zawodne.

A co do pasywnego chłodzenia CPU - najlepszy jest No-Fan CR95 , ale i tak pozostaje problem ciepła w budzie, z tego powodu jak ktoś myśli poważnie nad 100% pasywnym PC to tylko obudowa ciepłowodowa (odprowadzanie ciepła z procesora od razu, bezpośrednio na zewnątrz budy) ... no i dysk oczywiście SSD.

ska
17-03-2013, 13:28
Pamiętajcie, że chłodzenie z rurkami head pipe działają tylko dobrze jak są ustawione w pionie. Ja w swoim ''bezgłośnym'' kompie zastosowałem chłodzenie wodne z chłodnicą wymiany ciepła bez pompy (woda sama krąży tylko trzeba odpowiednio ustawić rurki żeby woda ''chłodniejsza'' miała duży spad). E5200 podkręcony do 3.2 Ghz nie przekracza 45 stopni a słychać tylko szumiące dyski :)

GLaF
17-03-2013, 13:56
Jak ma nie być grania to można zrobić całkowicie pasywny PC (obudowa Streacom FC10, dysk SSD, procesor Intel Pentium G2020 zero wentylatorów itp. elementów mechanicznych)
(...)
A co do pasywnego chłodzenia CPU - najlepszy jest No-Fan CR95 , ale i tak pozostaje problem ciepła w budzie, z tego powodu jak ktoś myśli poważnie nad 100% pasywnym PC to tylko obudowa ciepłowodowa (odprowadzanie ciepła z procesora od razu, bezpośrednio na zewnątrz budy) ... no i dysk oczywiście SSD.

A potem będzie elektronika piszczeć, monitor bzyczeć... Dla zdrowia psychicznego i oszczędności $ radzę jednak zostać przy paru wolno kręcących się wentylatorach z dobrymi łożyskami.

Tom01
17-03-2013, 14:25

Próbował Pan zidentyfikować co buczy? Można zrobić cichego peceta, ale trzeba eliminować źródła hałasu a nie maskować. Proponuję odpinać zasilanie poszczególnych elementów aż do chwili kiedy przestanie to co buczało. W najgorszym przypadku może to być dysk a z tym problem bo wibracje przenoszą się na blachy i rezonują.

Podzielę się doświadczeniami z budowania komputerka mającego pracować jako Mediacenter więc bezgłośność była warunkiem bezwzględnym. Zdjąłem obudowę zasilacza, chłodzi się konwekcyjnie, zastosowałem spory radiator na procesorze, jeden bardzo duży wentylator w obudowie z regulatorem ustawionym tak, że niemal widać obracające się łopatki. Nie obyło się bez zastosowania cichego HDD z serii do urządzeń AV, 5400obr zamocowany na kształtkach tłumiących wibracje a nie przenoszących. Skutek taki że z 20cm nie słychać, że komputer pracuje. Żony iMac jest głośniejszy. :)

Kyle
17-03-2013, 17:44
Pamiętajcie, że chłodzenie z rurkami head pipe działają tylko dobrze jak są ustawione w pionie. Jakoś na karcie graficznej i CPU mam w poziomie i działają dobrze. W obudowach Streacom też widzę są w poziomie ... więc pytam: skąd te bujdy o których piszesz?

... inna sprawa że nie ma czegoś takiego jak "head pipe" x-P