Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Desktop/wyciszenie

Wpadlem na pomysl zeby wyciszyc sobie komputer. Chce zamontowac chlodzenie pasywne na procesor i cichy zasilacz. Obejrzalem kilka tutoriali ale jestem totalnym laikiem wiec chce sie upewnic czy zamawiam odpowiednie podzespoly.

Procesor Intel, 775, link: http://www.intel.com/content/www/us/...rd-dg41cn.html

Zamiast wentylatora: http://www.amazon.co.uk/Xigmatek-CAC...2308178&sr=1-1

A z zasilaczem mam klopot, czy wszystkie sa takiej samej wielkosci? Czy ten jest standardowej wielkosci i bedzie cichy? Link: http://www.amazon.co.uk/Corsair-CMPS...2310550&sr=8-1

Domyślnie

775? Nie no, archaiczna plyte zamawiasz! Poszukaj cos na 1155 i pomysl o cichej obudowie np. Fractal.
    A co do zasilacza Corsair, mam troche wyzszy model 550w. i tak on jest cichy, wiec ten 430w. pewnie tez.
    Ostatnio edytowane przez Mekano ; 03-03-2013 o 14:22
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mekano Zobacz posta
    775? Nie no, archaiczna plyte zamawiasz! Poszukaj cos na 1155 i pomysl o cichej obudowie np. Fractal.
    A co do zasilacza Corsair, mam troche wyzszy model 550w. i tak on jest cichy, wiec ten 430w. pewnie tez.

Nie zamawiam tej plyty, juz ja mam. Komputer ma 2 lata i nie jest rakieta ale mi wystarcza chce tylko zeby dzialal cicho.
    Procesor to Intel dual core E5400. Karta graficzna zintegrowana.
    Nie zamierzam go usprawniac/przyspieszac jest ok.

Nie kupie nowej obudowy za 350zl bo to sie mija z celem. Do serwisu tez nie zawioze bo koszt przekroczylby wartosc calego komputera sam chce wymienic dwa elementy: wiatrak na procesorze i zasilacz. Chce na to wydac £50.
    Jesli Corsair zmiesci sie do standartowej budy to super, biore. A wiatrak... nie jestem pewien co wybrac? Moze taki: http://www.amazon.co.uk/Arctic-Cooli...322832&sr=8-12

Domyślnie

Dales link do plyty glownej a nie processora. Na podstawke LGA775 jest "dosc" duzo roznych processorow.
    Co do tego chlodzenia - nie jestem przekonany. Pamietaj ze pasywne chlodzenie do normalnych processorow sprawdza sie wtedy keidy w obudowie masz wymuszony przyzwoity airflow. Zmiana chlodzenia na pasywne moze sie w przeciwnym wypadku odbic dosc wysokimi temperaturami i szybszym zuzywaniem sprzetu.

Opisz dokladnie jaki masz komputer, obudowe, etc, jezeli masz to pokaz zdjecia wnetrza. Wtedy latwiej bedzie Ci cos doradzic.

Jezeli chcesz wyciszac komputer, to pomysl najpierw o cichej obudowie z dobrym przeplywem powietrza, pozniej zmianie wszelkich czesci aktywnych ( mozna zaczac od chlodzenia na processorze, zamiast boxa wsadzic duze wydajne chlodzenie z wolnoobrotowymi wiatrakami badz calkowicei pasywnie ).
    Zwykle chinsko-badziewne wiatraki zuzywaja sie i zaczynaja wydawac coraz glosniejszy dzwiek po okolo roku ( w niektorych przypadkach po pol roku juz pracuja sporo glosniej - zalezy od szczescia ). Po dlugim czasie, czyli ok 2-3 latach nadaja si ejuz tylko do wyrzucenia. Jezeli masz dodatkowy wentylator w obudowie, warto jest go zamienic na cicha i wytrzymala jednostke ( np wiatraki 14mm PWM od noctuy ).
    Bardziej "profesjonalne" podejscie do wyciszania komputera neistety kosztuje. Koszt obudowy to od minimum 350 do srednio 500PLN, koszt coolera na processor ktory mzoe pracowac pasywnie bad zbardzo cicho to tez ok 200PLN, ciche wiatraki to ok 200-300PLN za zestaw do obudowy ( ok 4 dobrych coolerow do mocniejszej jednostki, do slabszej wystarcza 2 na wolnych obrotach ).

Jaka masz karte graficzna? Moze si eokazac ze to ona jest najglosniejszym elementem.

CX430V2 u mnie jest cichy, praktycznie nie slyszalny. Ma w miare standardowe wymiary i dobre opinie. O ile nie planujesz w przyslzosci mocnej jednostki z mocna GPU i kreconym 4 rdzeniowym prockiem, to ten zasilacz posluzy Ci dlugo. Do biurowych komputerow wydaje sie konkretna cenowa propozycja.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

tylko, ze jak chcesz miec cisze, to najpierw zacznij od obudowy bo po co ci nowe wentylatory/wiatraki w glosnej starej obudowie?
    Moze powiem na swoim przykladzie, kiedys zlozylam komputer, nie wzielam za bardzo pod uwage tego, zeby byla cisza i kupujac obudowe, za bardzo nie zwracalam uwagi na jej szczegoly, wynik byl taki, ze zasilacz corsaira, nowe wiatraki w obudowie na nic sie nie zdaly.. dopiero wymiana tej nowej obudowy na inna cicha z wyciszajacymi matami, przyniosla satysfakcjonujacy efekt.
    Ostatnio edytowane przez Mekano ; 03-03-2013 o 17:17
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

E5400 na stockowych zegarach jest dosc chlodny. Pasywne chlodzenie moze dac rade.

Kupno nowej obudowy to inwestycja. Obudowy nie wymienia sie razem z zestawem komputerowym - dobra obudowa posluzy nam dlugo.

Twoj budzet nie jest za duzy na dobre podejscie do wyciszenia. Ciezko poradzic co wybrac, bo wiekszosc coolerow ktore podajesz bedzie miala podobne wlasciwosci. Popatrz na to co masz dostepne, co mzoes zkupic, przeczytaj kilka recenzji z wynikami przy roznych processorach, etc. Wtedy sam podejmiesz decyzje.

Najlepiej przed zakupem CX430V2 sprawdz czy Ci sie zmiesci patrzac na specyfikacje Twojej obudowy i tego Corsaira. Najbezpieczniej.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Z wyciszaniem komputera jest ten problem, że wyciszasz jeden element i inne których wcześniej nie było słychać teraz hałasują, nieraz bardziej uciążliwie niż szum wentylatora, więc wyciszasz je, i kolejne stają się bardziej słyszalne. Ostatecznie dochodzisz do momentu, kiedy okazuje się że komputera nie słychać, ale monitor tak, mimo braku wentylatora w nim, a tykający zegar na ścianie doprowadza do szału.

Zlinkowałeś do płyty na 775 - miałem tę platformę wyciszoną - chłodzenie wodne, wentylatory Akasy 120 mm na 5V i zasilacz też przerobiony na taką Akasę. To było fajne bo można się było bawić w ostre kręcenie - w razie czego wystarczyło zwiększyć obroty. Ale do samego wyciszania to nie warto IMO, bo koszta spore. Jedyną rozsądną opcją dla ciebie jest wyciszenie obudowy - maty tłumiące, gdzie się da, dyski w obudowy tłumiące (mam taką zrobioną z obudowy napędu dvd - wkładasz do obudowy z napędu dysk i pomiędzy obudowę i dysk maty tłumiące). Takie coś podwieszasz na gumkach. Wentylatory musisz wymienić na jakieś 12 albo 14 cm (te ciche tanie niestety nie są) między wentylatorem, a obudową podkładki silikonowe. Problemem będzie sama obudowa - te tanie się do niczego nie nadają, ale jak dobrze wytłumisz drgania to powinno być OK.

Pamiętaj że rezygnując całkowicie z wentylatorów w obudowie, a nie mając chłodzonych wodą sekcji zasilających itd możesz negatywnie wpłynąć żywotność i stabilność płyty głównej, Te elementy normalnie cały czas są schładzane przez powietrze z wentylatora na procesorze, albo z tyłu obudowy, albo na ściance. Bez OC powinno być OK, ale to często po czasie wychodzi. Jeden wentylator puszczony nawet na 3V rozwiązałby sprawę. Nie każdy da się tak puścić, niektóre nie mają dość siły na rozruch i trzeba im pomóc.

Ps. socket 775 nie tylko jest prehistorią ze względu na wydajność, ale i ze względu na grzanie się i koszt rozbudowy.
    Ostatnio edytowane przez ThomasVoland ; 03-03-2013 o 17:43

Domyślnie

Sprawdzilem wymiary zasilacza: 150mm(W) x 86mm(H) x 140mm(L) a wiec tyle ile ma oryginalny, cieszy mnie to

Nie bede krecil procesora, nawet nie wiem jak to sie robi wiec moze jednak zaryzykuje chlodzenie pasywne. Co do inwestowania; robie to najtaniej jak sie da bo za pol roku i tak bede zmienial komputer.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez M. Wadowski Zobacz posta
    ...
    Nie bede krecil procesora, nawet nie wiem jak to sie robi wiec moze jednak zaryzykuje chlodzenie pasywne
    ....
    Ryzyko jest znikome, albo wręcz żadne:

http://www.dabs.com/products/xigmate...oler-77Q8.html
    http://benchmarkreviews.com/index.ph...1&limitstart=2
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Co do inwestowania; robie to najtaniej jak sie da bo za pol roku i tak bede zmienial komputer.
    To co powstryzmuje Cie przed kupieniem dobrej obudowy i dobrej klasy coolerow? Bedziesz mial idealnie, do nowego kompa.
    d70s + N18-70 + N55-200

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów