PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Szybki portrecik

motyl_pm
25-02-2013, 11:29
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img845/4620/20130223imgp6762editedi.jpg)

eagis
25-02-2013, 12:50
Za szybki...

pgaik
25-02-2013, 13:57
Chyba coś z ostrością nie halo, wyostrzyłeś/aś po zmniejszeniu?

morzon
25-02-2013, 14:01
Strasznie drażni ta prawa krawędź kadru - przyciemniona, taki sztuczny margines. Po lewej ten ciemny pasek też przeszkadza... Na moje oko trochę za dużo kontrastu...

motyl_pm
25-02-2013, 14:07
Tak wyostrzałem przy zmniejszaniu.
Czyli ogólnie nie za dobrze?

misio1399
27-02-2013, 00:28
troszkę się grzywka jak dla mnie zlała

rmn1
28-02-2013, 14:26
Może coś z ostrością nie tak bo f/1.6? Chociaż coś mi gdzieś dzwoni, żę w pentaxie jest coś inaczej z matrycą i te f/1.6 to nie to samo czym by było przy N lub C. Czy coś źle mi się obiło o uszy? A jeszcze co do zdjęcia, może szerzej było by lepiej?

GonzoG
28-02-2013, 15:17
Może coś z ostrością nie tak bo f/1.6? Chociaż coś mi gdzieś dzwoni, żę w pentaxie jest coś inaczej z matrycą i te f/1.6 to nie to samo czym by było przy N lub C. Czy coś źle mi się obiło o uszy? A jeszcze co do zdjęcia, może szerzej było by lepiej?

Wygląda, jakby było coś nie tak - a dokładniej brak panowania na GO. Ostre wygląda dalsze oko, a na bliższym już troszkę tej ostrości brakuje. Płaszczyzna ostrości przechodzi przez prawe (lewe na zdjęciu) oko, ucho i lewe ramię. Prawe oko i grzywka już są poza GO.
Przy zdjęciach nie robionych prostopadle do płaszczyzny osoby i małej GO, należy pamiętać, że płaszczyzna ostrości również będzie nachylona. Jest to często niepożądany efekt na zdjęciach, choć są i tacy, którzy to niemal nagminnie wykorzystują i nawet to nie drażni.

Co do ostrzenia przy tak małej GO - trzeba umiejętnie dobrać punkt ostrości, szczególnie, gdy płaszczyzny się nie pokrywają. Przy takim ujęciu dobrze by było przesunąć punkt ostrości minimalnie w kierunku aparatu (wybrać bliższy punkt na twarzy), twarz byłaby wtedy ostrzejsza.
Niestety to jest tylko teoria, z praktycznym zastosowaniem tego sam mam problemy.

Co do wielkości matryc w P - są identyczne jak w N, to C ma minimalnie mniejsze.