Szukaj
Chyba coś z ostrością nie halo, wyostrzyłeś/aś po zmniejszeniu?
pralka Siemens, żelazko Tefal, kuchenka Samsung, stolik najtańszy z ikei
Strasznie drażni ta prawa krawędź kadru - przyciemniona, taki sztuczny margines. Po lewej ten ciemny pasek też przeszkadza... Na moje oko trochę za dużo kontrastu...
Tak wyostrzałem przy zmniejszaniu.
Czyli ogólnie nie za dobrze?
troszkę się grzywka jak dla mnie zlała
Może coś z ostrością nie tak bo f/1.6? Chociaż coś mi gdzieś dzwoni, żę w pentaxie jest coś inaczej z matrycą i te f/1.6 to nie to samo czym by było przy N lub C. Czy coś źle mi się obiło o uszy? A jeszcze co do zdjęcia, może szerzej było by lepiej?
http://rmn1.pl Sony i telefon.
Wygląda, jakby było coś nie tak - a dokładniej brak panowania na GO. Ostre wygląda dalsze oko, a na bliższym już troszkę tej ostrości brakuje. Płaszczyzna ostrości przechodzi przez prawe (lewe na zdjęciu) oko, ucho i lewe ramię. Prawe oko i grzywka już są poza GO.
Przy zdjęciach nie robionych prostopadle do płaszczyzny osoby i małej GO, należy pamiętać, że płaszczyzna ostrości również będzie nachylona. Jest to często niepożądany efekt na zdjęciach, choć są i tacy, którzy to niemal nagminnie wykorzystują i nawet to nie drażni.
Co do ostrzenia przy tak małej GO - trzeba umiejętnie dobrać punkt ostrości, szczególnie, gdy płaszczyzny się nie pokrywają. Przy takim ujęciu dobrze by było przesunąć punkt ostrości minimalnie w kierunku aparatu (wybrać bliższy punkt na twarzy), twarz byłaby wtedy ostrzejsza.
Niestety to jest tylko teoria, z praktycznym zastosowaniem tego sam mam problemy.
Co do wielkości matryc w P - są identyczne jak w N, to C ma minimalnie mniejsze.
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Skontaktuj się z nami