Zobacz pełną wersję : SB-800 - piąty pojemnik i czas ładowania
Witam, czy ten piąty pojemnik na baterię jest w każdym standartowym zestawie?
Czas ładowania SB-800 między błyskami o pełnej mocy wynosi 4 sek przy czterech akumulatorkach, a przy dodanym piątym o ile się skraca czas?
Z zaskoczeniem przeczytałem, że w SB-600 czas ładowania wynosi 2,5 sekund, czyli znacznie mniejszy, ale to jest pewnie związane z słabszą mocą lampy niż w tej SB-800.
Aha, jeszcze jedno.
Rozumiem, że wraz z zwiększaniem ISO zasięg powiększa się?
Czy pokryje zakres 200 mm przy ISO np. 800?
Z zaskoczeniem przeczytałem, że w SB-600 czas ładowania wynosi 2,5 sekund, czyli znacznie mniejszy, ale to jest pewnie związane z słabszą mocą lampy niż w tej SB-800. Nie rozumiem czym sie martwisz... Jak czesto zdarza Ci sie fotografowanie z pelna moca lampy? Osobiscie nie pamietam juz kiedy odczulem jakikolwiek dyskomfort zwiazany z czasem ladowania lampy, a pojemnika na 5-ta baterie nie uzywam.
Czy pokryje zakres 200 mm przy ISO np. 800? 200 mm to ogniskowa. A Tobie chodzi o zasieg. Zasieg zwiazany jest przeciez z odlegloscia i nie mozna uzyc ogniskowej obiektywu do okreslenia odleglosci. :) Chyba, ze uzyjesz jeszcze dodatkowych parametrow -- tj. wielkosci fotografowanego obiektu i wielkosci jego odwzorowania w kadrze. Cala postac czlowieka fotografowanego na 200mm to bedzie jakies kilkadziesiat metrow, ale juz zeby wpasowac np. wrobelka, to tych metrow bedzie ledwie kilka.
ale juz zeby wpasowac np. wrobelka, to tych metrow bedzie ledwie kilka.
stig... Ty to tak slicznie tlumaczysz... :D
pozdrawiam ! :)
Lampę planuję używać do fotografowania sportów walki w przeważnie ciemnych salach, gdzie akcja zmienia się z sekundy na sekundę. Ale skoro twierdzisz stig, że rzadko błyska z pełną mocą, no to tym lepiej, będzie krótszy czas ładowań. Nie mam jeszcze tej lampy i czekam.
A co do zooma, to zasugerowałem się zoomem lampy, która dla SB-800 wynosi 24-105 mm, ale tutaj chyba chodzi o zupełnie inna rzecz? To postawię inaczej pytanie, jaki jest zasięg lampy dla ISO 800? Jak minimum musi byc niski sufit by światło odbite oświetliło scenę parę metrów dalej tak z koło 3-5 metrów?
Aha jeszcze lampa ma wspomaganie AF, jak to się sprawuje? Znacznie lepiej?
odpowiem ci tak... wyrobisz z seria np 5 zdjec w d70
Mam już tą lampę i faktycznie czas ładowania to nie jest problem, dioda gotowości pojawia się po sekundzie, dwóch.
Przejrzałem polską, oryginalną instrukcję i zauważyłem, że w tabelkach brak jest podanych wartości ISO i nie tylko, w kolumnach. Wy też tak macie i jakie to powinny być wartości zaczynając od lewej?
A zdjęcia piękne i ostre ;)