Zobacz pełną wersję : Nikon d300s vs d600
drummer84
18-02-2013, 08:54
Moim pytaniem jest czy warto wymienić model d300s na d600? Znam doskonale parametry obu aparatów. Od dwóch lat pracuję na d300s i jest to bardzo dobry sprzęt. Miałem w planach przesiąść się na d700 (ale niestety tego aparatu nie ma już w sprzedaży, a nie chciałbym kupować używek) Na d800 niestety nie mam funduszy, dlatego na dzień dzisiejszy zostaje jedynie d600. Największą wadą tego aparatu jest czas otwarcia migawki do 1/4000s (obecnie w d300s jest to 1/8000s) oraz mniejsza liczba pól ostrości (39 obecnie mam 51). Wyczytałem też, że d600 posiada wolniejszy AF niż d300s. Z drugiej strony jest to przeskok na pełną klatkę, możliwość operowania większymi czułościami. Fotografuję głównie reportaże ślubne, także te ostatnie parametry są dla mnie bardzo kuszące. Obiektywy które posiadam, również są sprzętem pod matrycę FX, tak więc kolejny +.
Proszę o opinie użytkowników d600 jak również wszystkich zainteresowanych czy faktycznie warto zmienić ten aparat.
Chodzi mi głównie jak to działa w praktyce. Tabelek i wykresów już się naczytałem ;)
cz4rnuch
18-02-2013, 09:22
Oj leniuszku :) Tu masz post kolegi, który też jest kotleciarzem i przeszedł tę samą drogę o której myślisz <<klik>> (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2956371&postcount=1833) Z resztą w tym wątku jest jeszcze sporo informacji, które mogą być dla Ciebie istotne, także zapraszam do lektury. Wątek przepastny, ale skoro mi się chciało to Tobie tym bardziej powinno się chcieć. Inna sprawa, że zajeło mi to może ze 3 minuty(wyszukanie konkretnej opinii a nie przeczytanie całego tematu oczywiście :)). Pozdrawiam
Największą wadą tego aparatu jest czas otwarcia migawki do 1/4000s (obecnie w d300s jest to 1/8000s)
Ale masz ISO 100, w D300 jest najmniej 200 ;)
Slawek Wojtczak
18-02-2013, 11:38
Ale masz ISO 100, w D300 jest najmniej 200
A po drugie w reportażach ślubnych, aż tak często używasz czasu 1/8000? :)
siwyozzman
18-02-2013, 11:58
Wystarczy przeszukać forum.... co do sensowności przesiadki to nie ma sensu dyskutować....W jakości obrazu przepaść... argument o czasie migawki jak koledzy zauważyli bez sensu... to jest szukanie magi do zupy żeby nie powiedzieć dosłownie :) Kupno puszek nowej generacji typu D7000 D600 i D800 wiąże się z nieco większym ryzykiem na trafienie sztuki "obdarzonej" problemami produkcyjnymi lub konstrukcyjnymi... Nie chodzi o sianie paniki ale generalnie problemów jest więcej niż dawniej... W tym modelu sypie się coś na filtr i nie mogłeś na takie info nie trafić szukając wiadomości o tym modelu.... Trzeba korzystać z "gruchy" i generalnie po jakimś czasie się to uspokaja.... Zdarzają się też problemy z ostrzeniem w świetle żarowym... nie ma co panikować - do fotografii ślubnej to body jest chyba stworzone... Świetne wysokie iso pikseli dużo ale chyba do tych celów to się może przydać... Jak chcesz nowego nikona FX tańszego niż D800 to jedyny wybór :)
Kupno puszek nowej generacji typu D7000 D600 i D800 wiąże się z nieco większym ryzykiem na trafienie sztuki "obdarzonej" problemami produkcyjnymi lub konstrukcyjnymi... Nie chodzi o sianie paniki ale generalnie problemów jest więcej niż dawniej... ... nie ma co panikować (...)
To dlaczego siejesz i panikujesz?
siwyozzman
18-02-2013, 12:13
To dlaczego siejesz i panikujesz?
Gdzie napisałem żeby nie kupować? Z drugiej strony trudno nie wspomnieć o np. kurzu w D600? To są fakty nie urban legend...
drummer84
18-02-2013, 13:19
Niestety tak. Na plenerach używam przysłon 2, 2.8 aby uzyskać głębię ostrości. A kiedy słońce operuje wtedy przydają się czasy rzędu 1/8000s ;)
Moim zdaniem warto zmienić D300s na D600.
Mi ze zmiana body się nie śpieszy, więc poczekam jeszcze troszkę na następcę D7000, wtedy podejmę decyzję - D7100 czy D600 :)
Niestety tak. Na plenerach używam przysłon 2, 2.8 aby uzyskać głębię ostrości. A kiedy słońce operuje wtedy przydają się czasy rzędu 1/8000s ;)
Ale wtedy dajesz ISO 100 i masz taką samą ekspozycję, jak w D300s. Większym problemem jest czas synchronizacji bez auto FP, jeśli doświetlasz w plenerze.
misio1399
18-02-2013, 14:03
Moim zdaniem każda zmiana DXa na FXa jest rozsądna :)
siwyozzman
18-02-2013, 14:42
Moim zdaniem każda zmiana DXa na FXa jest rozsądna :)
To już raczej mit... Jak ktoś pracuje głównie na bazowej czułości lub niewiele wyższej to nie kończynie różnica będzie duża poza finansami... W tym wypadku wypada zacytować kolegę Czornyj i nic więcej nie dodawać:)
"Pamiętam moment, gdy pierwszy raz wpadł w me zniecierpliwione dłonie D3. Piękny, cudowny wizjer, wielki telewizor, zarąbisty AF, aparat-marzenie. Założyłem swoje 24-70, rąbnąłem kilka próbnych zdjęć, potem przełożyłem go na D2X i zrobiłem te same kadry. Zniecierpliwiony pobiegłem do komputera i szybko wrzuciłem NEF-y do konwertera, oczekując masakry mojego strupieszałego X-a. Tłumaczyłem sobie, że większa matryca to lepsza MTF, że będzie ostrzej, kontrastowiej i wogóle bjuti.
No i NEF-y się wyświetliły, powiększam na 100, na 200, na 300%... a tu qva ni cholery nie ma różnicy, a jak się dobrze wpatrzyć, to stary rząch z mikromatrycką jest nawet ostrzejszy - i piękną teorię niestety szlag nagły trafił... A że na domiar złego 100% swych zdjęć wykonuję na bazowej czułości, to cudowne możliwości fotografowania nocnych tańców somalijskich czarnuchów w mrokach dżungli nie wydały mi się ani trochę kuszące."
19-02-2013, 12:03
To już raczej mit... Jak ktoś pracuje głównie na bazowej czułości lub niewiele wyższej to nie kończynie różnica będzie duża poza finansami... W tym wypadku wypada zacytować kolegę Czornyj i nic więcej nie dodawać:)
"Pamiętam moment, gdy pierwszy raz wpadł w me zniecierpliwione dłonie D3. Piękny, cudowny wizjer, wielki telewizor, zarąbisty AF, aparat-marzenie. Założyłem swoje 24-70, rąbnąłem kilka próbnych zdjęć, potem przełożyłem go na D2X i zrobiłem te same kadry. Zniecierpliwiony pobiegłem do komputera i szybko wrzuciłem NEF-y do konwertera, oczekując masakry mojego strupieszałego X-a. Tłumaczyłem sobie, że większa matryca to lepsza MTF, że będzie ostrzej, kontrastowiej i wogóle bjuti.
No i NEF-y się wyświetliły, powiększam na 100, na 200, na 300%... a tu qva ni cholery nie ma różnicy, a jak się dobrze wpatrzyć, to stary rząch z mikromatrycką jest nawet ostrzejszy - i piękną teorię niestety szlag nagły trafił... A że na domiar złego 100% swych zdjęć wykonuję na bazowej czułości, to cudowne możliwości fotografowania nocnych tańców somalijskich czarnuchów w mrokach dżungli nie wydały mi się ani trochę kuszące."
Jest jeszcze jedna zasadnicza różnica między FX, a DX - mega większa kontrola nad GO. W fotografi ślubnej/okazjonalnej... to coś wspaniałego. Szkła f1.8 dają tak płytką GO, że można świetnie kreować co ma być widoczne, co ostre... POLECAM.
A sama zmiana zasadna, kurzem się nie ma co martwić, bo przy ślubniakach nie wychodzisz poza f5.6... nie widać nawet sporych paprochów.
siwyozzman
19-02-2013, 12:12
Do fotografii ślubnej na pewno zdanie że każda zmiana DX na FX jest rozsądna - to prawda. Natomiast kolega misio1399 napisał to bez tego przypisu/ zastosowanie/ a to zmienia postać rzeczy.... niektórzy wcale nie chcą płytkiej głębi a wysokie iso im nie potrzebne...
Nie można generalizować. Do fotografii ślubnej pomiędzy jakością obrazu D300s a D600 jest przepaść i co do tego nie ma żadnych wątpliwości.... Co do opinii że FX miażdży na każdym polu DX nie mogę się zgodzić...a jak się weźmie pod uwagę cenę to już w ogóle....
drummer84
19-02-2013, 13:09
Dziękuję za posty. Moje wątpliwości trochę się zmniejszyły i zaczynam bardziej doceniać d600, bo przedtem w ogóle nie brałem go pod uwagę.
Fraglesso
19-02-2013, 13:22
Do fotografii ślubnej na pewno zdanie że każda zmiana DX na FX jest rozsądna - to prawda. Natomiast kolega misio1399 napisał to bez tego przypisu/ zastosowanie/ a to zmienia postać rzeczy.... niektórzy wcale nie chcą płytkiej głębi a wysokie iso im nie potrzebne...
Nie można generalizować. Do fotografii ślubnej pomiędzy jakością obrazu D300s a D600 jest przepaść i co do tego nie ma żadnych wątpliwości.... Co do opinii że FX miażdży na każdym polu DX nie mogę się zgodzić...a jak się weźmie pod uwagę cenę to już w ogóle....
No oczywiste, że do focenia samolotów, czy ptaków lepiej wziąć DX, bo masz crop i większą głębie ostrości. Ale do ślubów... możliwość spłycenia GO daje mega możliwości.
Poza tym w ślubniakach walczysz o każdy kawałek światła... więc duże iso i mała przysłona to standard...
DominikGSI
19-02-2013, 18:48
To i ja się dołożę w tym wątku, bo też pożegnałem D300s i wskoczyłem w D600, a nawet najpierw wskoczyłem a potem sprzedałem D300s. Robię trochę koncertów i w D300s musiałem kombinować jak tu nie wyjść poza ISO 1600. W sobotę robiłem warszawski Rocket Festiwal i leciałem na AUTO ISO z granicą na 6400. Jak dla mnie to co ten aparat robi na tej czułości po zmniejszeniu jest genialne. Poza tym wszystkie moje stałki 35/50/85 1.8 są na maksymalnej dziurze ostrzejsze niż były na DXie i pewniej trafiają z D600. Ja jestem bardzo zadowolony ze zmiany i zupełnie nie tęsknię za 300s
Gdyby tylko S30mm chciała współpracować z FF :-(
Tak - uciekająca Panna Młoda !!!!;););)
A czy to w prypadku porównania D300s z D600 nie jest tak, że porównujemy podstarzałego lidera DX do nowego kopciuska FF? Czy nie będie tak, że wiele opcji takich jak choćby ta 1/8000s będą w następcy D300s/D7000? A co z szybkostrzelnościa? D600 tutaj nie grzeszy a wydaje mi się, że nowy lider DXowy będzie miał co najmnie 5-6fps. Cy takie sprawy się nie liczą? Oczywiście to może być ważne tylko dla niektórych, ale ja myśląc o wymianie na D600, właśnie nadal czekam na coś nwoego w DX, b liczę że dostanę więcej w tych kategoriach niż mam w D90.
A czy to w prypadku porównania D300s z D600 nie jest tak, że porównujemy podstarzałego lidera DX do nowego kopciuska FF? Czy nie będie tak, że wiele opcji takich jak choćby ta 1/8000s będą w następcy D300s/D7000? A co z szybkostrzelnościa? D600 tutaj nie grzeszy a wydaje mi się, że nowy lider DXowy będzie miał co najmnie 5-6fps. Cy takie sprawy się nie liczą? Oczywiście to może być ważne tylko dla niektórych, ale ja myśląc o wymianie na D600, właśnie nadal czekam na coś nwoego w DX, b liczę że dostanę więcej w tych kategoriach niż mam w D90.
Dlatego jest takie zróżnicowanie w modelach, aby każdy mógł sobie wybrać najlepiej pasującą do niego puszkę.
gdyby tylko s30mm chciała współpracować z ff :-(
true...
Po przejściu drogi: D300->D300s->D700->D600 stwierdzam, że te D300s i D700 to były niepotrzebnie wydane pieniądze.Teraz mam co chciałem, czyli Fx , fajne kolorki+reszta dobrego z D700.
Mając na względzie przyszłościowo przejście z D300s na D600 zastanawiam się jak wielka jest ta "przepaść" w jakości obrazka przytaczana tutaj prawie przez wszystkich.Może by ktoś zrobił takie dwa zdjęcia dla porównania i umieścił w tym wątku jedno przy drugim żeby to unaocznić (ten sam obiektyw,ta sama ogniskowa,te same ustawienia w body).Byłoby to bardzo ciekawe zestawienie. A w ogóle zdjęć z D600 jest na Forum bardzo mało.
ja coś dodam z d600 + N50/1.4 w następnym tyg jak puszka przyjdzie, bo zamówiłem ;)
Po przejściu drogi: D300->D300s->D700->D600 stwierdzam, że te D300s i D700 to były niepotrzebnie wydane pieniądze.Teraz mam co chciałem, czyli Fx , fajne kolorki+reszta dobrego z D700.
Czy piszac D700 zapomniales dopisac jednego zera?
Czegos tu nie rozumiem, jest tyle sprzecznosci w tym co tu napisales, ale z komentem poczekam na Twoja odpowiedz.
josephebeloki
04-03-2013, 23:03
Niesamowite. Przy f2.8 masz czas 1/8000 przy ISO 50 no to ja nie wiem jak Ty te zdjęcia robisz. Celuj w młodych nie w słońce :) Akurat przerabiałem ostatnio temat. Przeglądnąłem z 1 tyś fotek aby sprawdzić jakie czasy sadziłem w jakie dni. 40% fotek ze słonecznych dni, Sigmą 30mm f1.4 przy f1.4 było na 1/8000 przy ISO 160 (kompensacja cienia). Podejrzewam, że zjechanie z ISO do 50 i przymknięcie do f1.8 wydłużyło by czas do 1/3200. Więc tutaj wydaje mi się, że przegięcie pały z tym f2.8.
Jak widzę, że aparat nie wyrabia, biorę młodych gdzieś w cień (no ale te światło o 16-17 już nie jest takie ostre), albo gdzieś do wnętrza aby te 30min wyczekać aż zejdzie ze światłem (jak już chcę te 2 fotki na f1.2 zrobić) i już, bo reszte sadzę na f1.4 - f2.2.
Trzeba sobie radzić => 1/8000 nie widzę, żadnego problemu jeśli chodzi o ślubniaki nawet w bardzo słoneczne dni.
ja tam do stałek w lato zawsze używam szarych fitrów. i jak masz -4ev to i z lampą zrobisz na 1/320. wiec nieposiadanie 1/8000 to dla amatora żaden problem, profesjonalista sam sobie odpowie na to pytanie
Borat1979
04-03-2013, 23:40
Gdyby tylko S30mm chciała współpracować z FF :-(
Sigma 30 mm działa z D600 i podobnie jak z 35 nikona można z niej korzystać.
A w ogóle zdjęć z D600 jest na Forum bardzo mało.
Bo użytkowników forum bardziej interesują fotki białej kartki na f/22 niż normalne zdjęcia :)
Sigma 30 mm działa z D600 i podobnie jak z 35 nikona można z niej korzystać.
Bo większość bardzo interesuje się fotką białej kartki na f/22 niż normalnymi zdjęciami :)
Nie zgodzę się, a wręcz stwierdzę, że nie da rady z Sigmy korzystać PODOBNIE jak z nikona 35.
O ile włączy się DX mode ale to żaden argument bo tak to każdy obiektyw DX można, a na FF brzegi są nieatrakcyjne, czarne po całości a nie tylko przyciemniane klimatycznie jak to jest w 35.
O proszę:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/7/80108655.jpg/)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/29/34316776.jpg/)
hostman22
05-03-2013, 00:07
Trzeba sobie radzić => 1/8000 nie widzę, żadnego problemu jeśli chodzi o ślubniaki nawet w bardzo słoneczne dni.
przy f/1.4 w słoneczny dzień jest problem ;) tylko do tej pory nikon miały natywne iso200 i czasy do 1/8000.
Miedzy 1/4000 a 1/8000 mamy 1ev, tak samo jak między iso100 a 200 więc ta sprawa odpada, a dostajemy jeszcze chyba nawet dość dobre programowalne 50 ;)
Chyba nikt nie wspomniał, ale w D600 nie można przypisać 2 funkcje do 1 klawisza - dotyczy i Fn i głębi ostrości, tak jak w D300s...
No i D600 może mieć "fabrycznego" pilota.
Mam pytanko do gejzerów wiedzy ;-). Czy Nikon D300s jest jeszcze w produkcji czy sprzedają tylko stan magazynowy ?
to co pozostało - kupili "chłopcy radarowcy", więc to tylko wyprzedaże magazynowe i ewentualne oczekiwanie na następcę, jeśli kiedykolwiek się pokaże :(, bo na razie ni widu ni słychu, odświeżyli d600 i ponoć mają dołożyć d5300 ?
to co pozostało - kupili "chłopcy radarowcy", więc to tylko wyprzedaże magazynowe i ewentualne oczekiwanie na następcę, jeśli kiedykolwiek się pokaże :(, bo na razie ni widu ni słychu, odświeżyli d600 i ponoć mają dołożyć d5300 ?
Szkoda.. Dzięki :-)