Zobacz pełną wersję : Slik Pro 33DX czy Pro 340DX?
werensztajn
10-02-2013, 13:19
Jak w tytule waham się między dwoma statywami. Który polecacie, jakie są miedzy nimi różnice i jakie mają wady? :) Najcięższy sprzęt na nim to będzie Nikon D3000 i nikkor 70-300mm .
wasilewk
10-02-2013, 13:51
Niektórzy muszą najpierw popróbować, żeby wybrać coś na stałe. No, niby nie ma co im tej przyjemności zabierać - tylko szkoda te parę złotych...
Ja jużbym wolał to (http://www.fotorimex.pl/product.php/2531,pl,velbon_sherpa_750_rf.htm).
A sam też tak wojowałem z różnymi lekkimi (nawet automatami) i teraz mam to (http://www.fotorimex.pl/product.php/3694,pl,manfrotto_055xprob.htm).
Pzdr.
werensztajn
10-02-2013, 14:55
Mnafrotto trochę nie na moją kieszeń :) i cały czas upieram się przy Sliku :)
Modele 330 DX i 340 DX różnią się maksymalną wysokością roboczą oraz długością po złożeniu, dokonując wyboru musisz uwzględnić przede wszystkim swój wzrost ;). Dokładne informacje znajdziesz na stronie producenta (http://www.slik.co.jp/slik_com/pro_series.html).
Osobiście używam modelu 340DX i bardzo sobie go chwalę za jakość wykonania i mobilność ale montuję na nim Fuji S5 Pro z podpiętą Sigmą 10-20 lub 50-ką. Przy tak zwartym i niezbyt ciężkim zestawie nie ma najmniejszych problemów ze stabilnością w czasie robienia zdjęć nocnych przy czasach naświetlania rzędu 2-3 minut. Jednak kiedy szykują się zdjęcia z użyciem cięższych obiektywów i dłuższych ogniskowych zabieram ze sobą masywny i ciężki statyw (mam Vanguarda Tracker 4).
werensztajn
10-02-2013, 16:06
Mam 166 cm. 330DX ma max. wys. 160 cm a 340DX 160 cm. :P więc dalej nie wiem :D Jakieś wady? A zalety?
Najważniejszą różnicą jest ilość sekcji: 330DX ma 3 sekcje nóg, 340-ka 4 sekcje więc teoretycznie ten pierwszy powinien być bardziej stabilny. Spojrzałam na stronę sklepu gdzie kupowałam swoją 340-kę i tam są podane następujące wymiary:
330DX:
Maksymalna wysokość: 160 cm
Długość złożonego statywu: 60 cm
Waga: 1,57 kg
340DX:
Maksymalna wysokość: 147 cm
Długość złożonego statywu: 49 cm
Waga: 1,52 kg
Obydwa statywy mają piankowe zabezpieczenia na nogach co znacznie poprawia komfort pracy i noszenia statywu w chłodne dni (z tego powodu wybrałam Slika, a nie polecanego wyżej Velbona Sherpa 750r).
oldarcher
10-02-2013, 22:59
Zastanawia mnie trochę dobieranie statywu do wzrostu fotografa. Rozumiem ze chodzi głównie o wygodę pracy fotografa na ww. Z drugiej jednak strony umyka wam jeden bardzo ważny fakt. Na co dzień zajmuje się fotografią związaną z fotografowaniem ludzi i do tego chciał bym się teraz odnieść.
Mianowicie poprawne kadrowanie zdjęć, na kadr składa się też punkt widzenia aparatu.
Przy fotografowaniu całej sylwetki zazwyczaj powinno się umieszczać oś obiektywu nieco powyżej środka tej postaci, przy szerszym portrecie na wysokości mostka modelki (o ile dobrze pamiętam).
Tak wiec podążając tym tokiem rozumowania to przy modelkach nawet wyższych czyli kolo 177cm wzrostu, nie będziemy wykorzystywali więcej jak 160-165cm wys statywu.
Moim zdaniem jednym z najważniejszych cech statywu na jaki trzeba zwrócić uwagę jest stabilność i wysokość statywu bez wyciągania kolumny centralnej. Wysunięcie jej zdecydowanie obniża stabilność statywu.
wasilewk
10-02-2013, 23:03
...Mianowicie poprawne kadrowanie zdjęć, na kadr składa się też punkt widzenia aparatu.
Przy fotografowaniu całej sylwetki zazwyczaj powinno się umieszczać oś obiektywu nieco powyżej środka tej postaci, przy szerszym portrecie na wysokości mostka modelki (o ile dobrze pamiętam).
Tak wiec podążając tym tokiem rozumowania to przy modelkach nawet wyższych czyli kolo 177cm wzrostu, nie będziemy wykorzystywali więcej jak 160-165cm wys statywu.
....
A jak modelka usiądzie, lub co gorsza, położy się ?
(Bez obrazy - tak mi się skojarzyło)
Pzdr.
oldarcher
11-02-2013, 00:00
To nawet prościej. Przecież statyw zawsze można nieco złożyć :-D
Niżej niż 60cm sie nie schodzi raczej.
Jedyny rozsądny wyjątek jaki przychodzi mi do głowy to fotografia makro kiedy to przydało by się niżej.
wojtas0009
11-02-2013, 00:22
Tak w temacie Slika 330DX :) polecam ten statyw... przeszedł ze mną trochę- stał w morzu- w piasku, w śniegu i takie tam... służył do wyciągania śniegu spod samochodu, gdy wyleciał z trasy (wiem, bardzo inteligentne, ale się przydał). Po dwóch latach mogę powiedzieć, że jest wytrzymały i wszystko w sumie za tą cenę jest ok, ale:
-stopki- fajnie mieć także te z ostrym końcem- nie tylko gumowe
-blokady nóg- nie najgorsze, ale widziałem patenty skręcane np. w Triopo, Sirui itd. i te chyba są wygodniejsze
-wytrzymuje raczej większe obciążenie niż deklarowane 3kg- i jest całkiem stabilnie (przy nie rozłożonym całkowicie statywie), D90 z 70-300, czy 5d mk2 z 70-200 2.8 dawało radę bez problemów
-rozkręcana na dwie części kolumna głowicy- dobra rzecz, zazwyczaj używam krótszej
-głowica jest całkiem w porządku- ale po pewnym czasie stwierdzam, że lepsza byłaby kulowa- kwestia gustu- sam pewnie niedługo na taką zmienię
W tej cenie, nie wiem czy można dorwać coś lepszego (do ~250zł za statyw z głowicą).
Zastanawia mnie trochę dobieranie statywu do wzrostu fotografa. Rozumiem ze chodzi głównie o wygodę pracy fotografa na ww. [...]
Moim zdaniem jednym z najważniejszych cech statywu na jaki trzeba zwrócić uwagę jest stabilność i wysokość statywu bez wyciągania kolumny centralnej. Wysunięcie jej zdecydowanie obniża stabilność statywu.
Chyba rzeczywiście zbytnio uprościłam sprawę doboru statywu więc już tłumaczę co miałam na myśli... Sama mam tylko 161cm wzrostu i kilka lat temu po przestudiowaniu na forum wszelkich możliwych wątków na temat doboru statywu trochę się zagalopowałam przy zakupach. W efekcie mam statyw o maksymalnej wysokości roboczej blisko 190cm, ponad 70cm długości transportowej, ważący ponad 3,5kg. Zeby komfortowo go używać bez wspinania się na palcach do wizjera jedną z sekcji nóg rozkładam tylko częściowo lub zwiększam rozstaw nóg statywu ale jest przecież super stabilny więc bezpiecznie mogę na nim postawić aparat z podpiętym dowolnym posiadanym przeze mnie obiektywem, lampą czy innym osprzętem ;)
Mądrzejsza o wyżej opisane doświadczenia odradzałabym kupowanie statywu "na wyrost", niektórzy chyba zapominają, że między wizjerem, a kolumną statywu znajduje się jeszcze głowica i duża część korpusu - dodatkowe przynajmniej 20cm wysokości całego zestawu. Oczywiście pełna zgoda, że kolumny centralnej najlepiej nie wysuwać bo jej wysuwanie znacznie zmniejsza stabilność.
sokolnik
11-02-2013, 01:24
co myślicie o tym statywie ?
http://www.fotorimex.pl/product.php/3937,pl,velbon_sherpa_803r.htm#
(http://www.fotorimex.pl/product.php/3937,pl,velbon_sherpa_803r.htm#)
teraz mam taki zwykły (z poziomicą a nawet dwoma i ostrymi nogami - Treq- Tri 14), jednak chciałbym zmienić go na coś bardziej stabilnego.
Będę chciał wykorzystywać go do robienia panoram oraz tzw małych planet.
Czy ta głowica kulowa która jest w zestawie jest dobra ? Czy lepiej kupić inny statyw bez głowicy a głowicę dokupić osobno? Jeśli tak to co polecacie ?