Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Pielgrzym...
Sebastianito
03-02-2013, 19:45
Niestety zdjecie nie dla ludzi z szumofobią :D Piersze moeje tego typu zdjecie statyczne, nocne. Wszelkie uwagi, zastrzezenia mile widziane...
Wiem juz, ze zdjecie strasznie szumi... niestety poradzic sobie z tym nie moge i moze ma ktos jakis zloty srodek na poprawe?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img339.imageshack.us/img339/2681/800pd.jpg)
|D200|Sigma 18-50mmm@18mm|ISO 250|f2.8|30 sek|
z lewej lapma blyskowa (przypadkiem wyzwolona przez Roberta) z prawej swiatlo ksiezyca o wschodzie.
Jak zmiejszam ziarno, wychodzi plastik... nie chce...
Bartekkw
03-02-2013, 21:17
Model doskonały. Du..y nie urywa, ale jest OK. Jak mniej szumu chcesz to chyba czas puche zmienić z leciwego D200 ;)
Super fota, jak zawsze :)
Nikonozaur
03-02-2013, 21:56
Co do puszki to zdecydowana zgoda z Bartkiem, osiągnięcia następców są nie do przecenienia.
Wolałbym zobaczyć to bez lampy... ;)
jacekz40
05-02-2013, 16:43
Jakby się uparł i szukał minusów i szumów, to może by coś tam znalazł ;) ale patrząc na kompozycję to ja powiem, że bardzo fajnie to wyszło, mnie się podoba.
Przy tym zdjęciu największą bolączką nie jest szum, niestety tym razem najbardziej boli podpis :( a dokładniej jego umiejscowienie, jak już koniecznie musi być, to dla tej fotki tylko i wyłącznie na samej górze i to w rogu.
Sebastianito
05-02-2013, 17:20
(...)najbardziej boli podpis :( a dokładniej jego umiejscowienie, jak już koniecznie musi być, to dla tej fotki tylko i wyłącznie na samej górze i to w rogu.
Bede mial na uwadze. Dzieki za zwrocenie uwagi...
TamTaramTam
07-02-2013, 08:57
Zdjęcie ładne, co do szumów - w menu masz chyba gdzieś do ustawienia "redukcja szumów przy dłuższym czasie naświetlanie" czy coś takiego. Mogę się mylić, bo D200 to akurat tylko przez chwilę w ręku miałem, ale spróbuj to znaleźć.
PS. Jak ktoś wyżej napisał - podpis psuje zdjęcie, jest mało subtelny i za bardzo się rzuca w oczy.. chciałbym podziwiać świetne zdjęcie a nie podpis :)
EDIT: Uważam też, że bardzo fajnie wyszło z błyskiem po lewej, właściwie to nie doczytałem tego wcześniej, a jakoś teraz uważam, że bez tego błysku wyszłoby raczej gorzej. Zdjęcie bardzo udane, pozdrawiam!
krzysztofz24
07-02-2013, 11:06
No troche szumi;-). Ale jest cakiem ciekawy klimat...
Ciekawa skamielina i fajny pomysł na pokazanie.
Próbowałeś jakiegoś softu do odszumiania z zaznaczeniem nieba tylko , zmienić krycie na warstwie tak by detal był i mieszanie na luminosity ?
Trochę poprawia, a jak zmienisz mieszanie na soft light wówczas niebo bardziej zaakcentujesz.
Ale, chyba to wiesz ;)
Jest ciekawie zwłaszcza przez piękne niebo, brakuje mi tu Twego błysku w obróbce. Może faktycznie D200 już nie chce pomóc w takich ujęciach?
Generalnie podoba się.
Klasa i to niebo genialne...