Zobacz pełną wersję : Pierwsze szkło do D7k
Novamente
02-02-2013, 20:24
Cześć, jak w temacie [mam nadzieję, że w dobrym mscu i nie trzeba będzie przesuwać] ... mam pytanie do "oblatanych" w temacie i znających sporo szkieł z praktyki i słuchu...
Zaczynam dopiero przygodę z lustrem, puszka to D7k.
Po kupnie body nie dysponuję zbyt wielkim budżetem na szkło, popatrzyłem na wiele opcji i kręcę się w kółko...
Jeśli ktoś zapyta DO CZEGO CI SZKŁO MA SŁUŻYĆ - nie dostanie odpowiedzi... bo to początki... chcę wyczuć wszystkiego po trochu...
To, że z czasem będę kupował jaśniejsze i droższe - wiem :) Póki co chcę jakoś zacząć, zobaczyć co, jak i dlaczego działa, pobawić się w parametry przy tym, co będzie dostępne i snuć wnioski na przyszłość, czego będę potrzebował, co trzeba będzie zmienić itd.
Generalnie - mam kilkaset PLN do wyłożenia i tak sobie patrząc na sprzęt w miarę uniwersalny doszedłem do wniosku, że na 300mm przyjdzie jeszcze pora, 130+mm byłoby miło już mieć, tak samo ultra zaczeka, ale 18+mm byłoby OK.
Pod uwagę brałem te dwa szkiełka... niestety póki co tylko jedno do kupienia [brak funduszy po kupnie puszki].
- NIKKOR AF-S 18-135 f/3,5-5,6 G ED
- SIGMA 18-200 f/3,5-6,3 DC [z silniczkiem] tylko pytanie czy jest kompatybilny z D7k :/
A może ktoś doradziłby coś innego w podobnym przedziale cenowym? [niestety używka na start musi starczyć]
Będę wdzięczny za pomoc :)
Pozdrawiam :)
A nie wystarczy Ci 18-105?
W niezłej cenie wisi na forumowej giełdzie...
Dokładnie tak. Odpuść sobie oba. Jeśli masz mało kasy to kup używke 18-105 lub 16-85. Mają najlepszy stosunek jakości do ceny
Na forumowej giełdzie masz 18-105 za nieco ponad 600 PLN
To i ja przyłączę się do plebiscytu 18-105
Novamente
02-02-2013, 20:39
W takim razie wszystko jasne :) Poza tym stabilizacja w nim może okazać się pomocna dla snajpera z piaskownicy :P
a żeby rozszerzyć zestaw, jako drugie szkło... z jakimś większym zakresem...? Ktoś ma pomysł? :P Wiem, głupio pytam, ale... pomocy :P
Odpuść 18-135- to w porównaniu do innych kitów - kiepskie szkło. Jak masz mieć jeden obiektyw, to wybierz 18-105, a jak masz więcej kasy, to bierz 18-200 ale nikkora, nie sigmę i nie tamrona.
Na drugie proponuję N35 1.8G.
Dobrze daje radę N50 1.8D ale po chwili uznasz, że jest za wąsko. Niemniej w forumowo-giełdowej cenie Lesira brać 50 i nie wybrzydzać.
Novamente
02-02-2013, 20:48
N18-200 stoją cenowo około 1,5k... ciut dużo dla mnie w tej chwili... mam jeszcze do kupienia plecak, karty pamięci, jakieś tam bzdetki :) i tak kosztem cierpliwości mojej drugiej połóweczki :P
dzięki Wszystkim za pomoc :)
dezerter_27
03-02-2013, 00:29
Było kupić coś z dxx lub dxxxx miałbyś więcej funduszy na obiektyw/y. Teraz 18-105 będzie dobrym wyborem lub 35 lub 50 jak powyżej
hydra_ulik
03-02-2013, 00:44
Było kupić coś z dxx lub dxxxx miałbyś więcej funduszy na obiektyw/y. Teraz 18-105 będzie dobrym wyborem lub 35 lub 50 jak powyżej
no przecież kupił...:D - D7000
Zastanów się nad 18-70...mało kosztuje, a wiele potrafi !
Ja bym bral na Twoim miejscu nikkor 35 1.8G. Jest to zdecydowanie uniwersalne i b. Dobre jakosciowo szkielko. Od kiedy je zakupilem, kit 18-105 lezy w torbie.
50 to juz zbyt wasko jak na jedyne posiadane ssklo wiec tego bym raczej nie polecil, szybko bys musial zbierac na kolejne szkielko.
Wysłano z tapatalk.
hydra_ulik
03-02-2013, 01:07
Ja bym bral na Twoim miejscu nikkor 35 1.8G. Jest to zdecydowanie uniwersalne i b. Dobre jakosciowo szkielko. Od kiedy je zakupilem, kit 18-105 lezy w torbie.
50 to juz zbyt wasko jak na jedyne posiadane ssklo wiec tego bym raczej nie polecil, szybko bys musial zbierac na kolejne szkielko.
Wysłano z tapatalk.
nooo fakt... kupisz 35-f1/8 DX i będziesz bardzo zadowolony, ale to bardzo...:) - bardzo ładny "bokeh" (dla twardzieli) i sporo dobrej nauki GO
To fakt, ale zalozylem (mam nadzieje, ze nie blednie), że skoro ktos kupuje taka puszke, to albo co nieco wie, albo bedzie sie uczyl.
Nie powiesz mi, ze w tym przedziale cenowym, nie jest to jeden z najlepszych wyborow. Jest to szklo dajace mozliwosci.
Uprzedze fakt, i z gory przeprosze za brak polskich znakow.
Wysłano z tapatalk.
hydra_ulik
03-02-2013, 01:39
Nie powiesz mi, ze w tym przedziale cenowym, nie jest to jeden z najlepszych wyborow. Jest to szklo dajace mozliwosci.
Uprzedze fakt, i z gory przeprosze za brak polskich znakow.
Wysłano z tapatalk.
Jak najbardziej...nauka chodzenia ze stałką jest doskonała i obowiązkowa IMO...
W cenie tej stałki nie ma nic bardziej doskonałego, no chyba, że 50 f/1.8, ale może być ciut wąskawo...:)
Zastanów się nad 18-70...mało kosztuje, a wiele potrafi !
I w tych kliku stówach zamkniesz się jak sobie dokupisz na początek Sigmę APO 70-300 lub Tamrona 70-300 (w wersjach bez stabilizacji oczywiście). Dzięki temu będziesz miał nawet namiastkę makro szkła.
18-105 za 600zł
18-70 za 350zł
17-50 za 650zł
Wedle kolejności. Ceny za szkła używane skoro ma być tanio :-)
I w tych kliku stówach zamkniesz się jak sobie dokupisz na początek Sigmę APO 70-300 lub Tamrona 70-300 (w wersjach bez stabilizacji oczywiście). Dzięki temu będziesz miał nawet namiastkę makro szkła.
Takie pomysły to ja bym sobie darował na dzień dzisiejszy..
Ja posiadam 18-105, 70-300 VR IF i 35 1.8 i uważam że jest to najlepszy zestaw jaki miałem do tej pory. W między czasie były sigmy i tamrony ale nic tak dobrze nie współpracuje jak systemowe szkła. Do tego zestawu polecam dążyć i na pewno nic cie nie zaskoczy.
Swiete słowa. Jeśli ewentualnie nie starczy funduszu na 70-300vr to i tak nie brnij w sigme czy tampona - kup 55-200vr za 400 zł i będziesz bardzo zadowolony.
Na początek Nikkor 18-105 jest bardzo dobrym szkłem. Mając go będziesz w stanie ocenić czego Ci brakuje - światła bądź mniejszej/większej ogniskowej, albo jednego i drugiego :P
transporter
09-02-2013, 23:02
Mam nieco inne zdanie, nie lubię kupować czegoś "na teraz" a potem zmieniać na lepsze - proponuję na start Tamrona 17-50/2.8 (dokładnie Tamron SP AF 17-50mm F/2,8 XR Di II LD Aspherical [IF] - rekordy w długości nazw to na pewno domena Tamrona), przy tym świetle nie warto nawet zawracać sobie głowy stabilizacją, a potem dokupić tele.
Novamente
10-02-2013, 16:56
Dzięki Wszystkim za te kilka słów na start :) Za wszelkie opinie... Nie było mnie ponad tydzień w domu [odwiedzałem pielęgniarki niestety, pseudowakacje] i przepraszam za braki w wypowiedziach...
Z kupna małoprzebiegowego D7k udało mi się wybrnąć... i zahaczyć o jeszcze mniej wymęczoną puszkę [nieco ponad 2k strzałów], w miarę chyba nową bo S/N zaczyna się od 636...... w zestawie ze szkłami N 18-105 i N 18-55 plus jeszcze dokładał gość kartę pam. ultra 45/s.
Tak więc przygoda zaczyna się z KITem... i może to na dobre wyjdzie.
Już wiem, że na N 70-300 z VR będę polował na 100% za jakiś czas.
W Tamrony i Sigmy nie chcę się bawić, mimo, że stoją korzystniej cenowo. Co "N" to "N". Tak samo jako traktorzysta, nie kupię F1 do orania pola. [tylko przykład, nie mam traktoru... a szkoda, mogłoby to być ciekawe przeżycie :P za to pies nieźle chrapie w nocy]
Nie ujmując nic niektórym szkłom oczywiście. Wiem, że są szkła "niby to gorsze markowo", a w praktyce lepsze parametrami... ale wolałbym zaczekać i kupić markowe o identycznych parametrach chyba :P. Zbyt wiele negatywnych opinii o Tamronach... a o Sigmie to już nie wspomnę :P
Stałkę N35 pewnie też ogarnę, jak tylko moja "domowa kontrola zawartości portfela" okaże się łaskawa lub zauważy braki w szkłach [sama też klatkuje rzeczywistość] :P
Póki co sporo nauki przed nami, by wykorzystać możliwości puchy.
O filtrze UV już wiemy, że ma super funkcję ochronną dla optyki i nic ponadto... może nawet zepsuć efekt zdjęcia...
O pozostałe filtry musimy jeszcze albo Was spytać... albo pogrzebać i poczytać sporo, wyciągnąć średnią opinii, podzielić ją przez 3 i jeszcze raz poczytać :)
Póki co pozdrawiamy i życzymy owocnych wypraw z przyjacielem o szklanym oku :)
johnywalker
10-02-2013, 20:12
Sory ale siedzenie z d7000 z kitem to tak jakbyś miał ferrari z silnikiem malucha. Takie szkło zmarnuje potencjał tego aparatu. Kup szkło, niewiem tamrona 17-50, a jak nie lubisz to nikkora 17-55. Nie postępuj jak wiekszosć polaków, zmiana puszki co troche a szkieł ni huhu
Novamente
10-02-2013, 20:45
@johnnywalker :) to dopiero start z lustrem... pewnie, że zmienię szkła na jaśniejsze/lepsze... tylko nie mam 20k PLN na władowanie w VR II w tej chwili :P na kitówce zobaczę, czego potrzebuję, czego mi brak, co chcę zmienić :) taki zestaw mi się trafił i kupiłem :)
w tej cenie mogłem kupić jeszcze samo body... a mam jeszcze inne ważne niestety wydatki :)
to i ja się podłączę.
Chciałem zapytać konkretnie o 2 obiektywy:
1. - Nikon Lens SE 100mm f2.8 AI-S
2. - Nikon 28/2.8
oba obiektyw manualne (AF na razie nie przewiduję)
pytanie tylko czy w/w obiektywy będą działały z d7000
chodzi mi głównie o to czy nie uszkodzę czegoś wewnątrz - na zdjęciach tych obiektywów widać mocniej wysuniętą dźwigienkę przysłony
ewentualnie co byście polecali zamiast tych 2 obiektywów?