Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Question Pierwsze szkło do D7k

Cześć, jak w temacie [mam nadzieję, że w dobrym mscu i nie trzeba będzie przesuwać] ... mam pytanie do "oblatanych" w temacie i znających sporo szkieł z praktyki i słuchu...

Zaczynam dopiero przygodę z lustrem, puszka to D7k.
    Po kupnie body nie dysponuję zbyt wielkim budżetem na szkło, popatrzyłem na wiele opcji i kręcę się w kółko...
    Jeśli ktoś zapyta DO CZEGO CI SZKŁO MA SŁUŻYĆ - nie dostanie odpowiedzi... bo to początki... chcę wyczuć wszystkiego po trochu...
    To, że z czasem będę kupował jaśniejsze i droższe - wiem Póki co chcę jakoś zacząć, zobaczyć co, jak i dlaczego działa, pobawić się w parametry przy tym, co będzie dostępne i snuć wnioski na przyszłość, czego będę potrzebował, co trzeba będzie zmienić itd.

Generalnie - mam kilkaset PLN do wyłożenia i tak sobie patrząc na sprzęt w miarę uniwersalny doszedłem do wniosku, że na 300mm przyjdzie jeszcze pora, 130+mm byłoby miło już mieć, tak samo ultra zaczeka, ale 18+mm byłoby OK.
    Pod uwagę brałem te dwa szkiełka... niestety póki co tylko jedno do kupienia [brak funduszy po kupnie puszki].
    - NIKKOR AF-S 18-135 f/3,5-5,6 G ED
    - SIGMA 18-200 f/3,5-6,3 DC [z silniczkiem] tylko pytanie czy jest kompatybilny z D7k :/
    A może ktoś doradziłby coś innego w podobnym przedziale cenowym? [niestety używka na start musi starczyć]

Będę wdzięczny za pomoc
    Pozdrawiam
    Po co łapać kotka skoro tak fajnie się go goni
    D7k [] N18-55 [] N18-105 [] co będzie dalej?

Domyślnie

A nie wystarczy Ci 18-105?
    W niezłej cenie wisi na forumowej giełdzie...
    Ostatnio edytowane przez galaza ; 02-02-2013 o 20:35
    Wypijmy za blendy...

Domyślnie

Dokładnie tak. Odpuść sobie oba. Jeśli masz mało kasy to kup używke 18-105 lub 16-85. Mają najlepszy stosunek jakości do ceny

Na forumowej giełdzie masz 18-105 za nieco ponad 600 PLN
    D300+MB-D10| N18-55 | 35/1.8 | 50/1.8 | SY85/1.4 | SB-900 | Flipside 400 | MF 055XPROB | 2x YN 560 | RF-602 | F&V |

Domyślnie

To i ja przyłączę się do plebiscytu 18-105
    Fuji

Domyślnie

W takim razie wszystko jasne Poza tym stabilizacja w nim może okazać się pomocna dla snajpera z piaskownicy :P
    a żeby rozszerzyć zestaw, jako drugie szkło... z jakimś większym zakresem...? Ktoś ma pomysł? :P Wiem, głupio pytam, ale... pomocy :P

Domyślnie

Odpuść 18-135- to w porównaniu do innych kitów - kiepskie szkło. Jak masz mieć jeden obiektyw, to wybierz 18-105, a jak masz więcej kasy, to bierz 18-200 ale nikkora, nie sigmę i nie tamrona.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Na drugie proponuję N35 1.8G.
    Dobrze daje radę N50 1.8D ale po chwili uznasz, że jest za wąsko. Niemniej w forumowo-giełdowej cenie Lesira brać 50 i nie wybrzydzać.
    Wypijmy za blendy...

Domyślnie

N18-200 stoją cenowo około 1,5k... ciut dużo dla mnie w tej chwili... mam jeszcze do kupienia plecak, karty pamięci, jakieś tam bzdetki i tak kosztem cierpliwości mojej drugiej połóweczki :P

dzięki Wszystkim za pomoc
    Ostatnio edytowane przez Novamente ; 02-02-2013 o 21:00

Domyślnie

Było kupić coś z dxx lub dxxxx miałbyś więcej funduszy na obiektyw/y. Teraz 18-105 będzie dobrym wyborem lub 35 lub 50 jak powyżej
    moją obecność na forum sponsoruje nikon
    d300s + S17-50 f/2.8 + SB600

dawniej hydra.ulik Awatar hydra_ulik
    Miasto
    Wioska obok Szczecina

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dezerter_27 Zobacz posta
    Było kupić coś z dxx lub dxxxx miałbyś więcej funduszy na obiektyw/y. Teraz 18-105 będzie dobrym wyborem lub 35 lub 50 jak powyżej
    no przecież kupił... - D7000

Zastanów się nad 18-70...mało kosztuje, a wiele potrafi !
    Pozdrawiam kolektyw. Grzesiek
    --------------------------------------
    Aparat, obiektywy...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów