Cześć, jak w temacie [mam nadzieję, że w dobrym mscu i nie trzeba będzie przesuwać] ... mam pytanie do "oblatanych" w temacie i znających sporo szkieł z praktyki i słuchu...
Zaczynam dopiero przygodę z lustrem, puszka to D7k.
Po kupnie body nie dysponuję zbyt wielkim budżetem na szkło, popatrzyłem na wiele opcji i kręcę się w kółko...
Jeśli ktoś zapyta DO CZEGO CI SZKŁO MA SŁUŻYĆ - nie dostanie odpowiedzi... bo to początki... chcę wyczuć wszystkiego po trochu...
To, że z czasem będę kupował jaśniejsze i droższe - wiemPóki co chcę jakoś zacząć, zobaczyć co, jak i dlaczego działa, pobawić się w parametry przy tym, co będzie dostępne i snuć wnioski na przyszłość, czego będę potrzebował, co trzeba będzie zmienić itd.
Generalnie - mam kilkaset PLN do wyłożenia i tak sobie patrząc na sprzęt w miarę uniwersalny doszedłem do wniosku, że na 300mm przyjdzie jeszcze pora, 130+mm byłoby miło już mieć, tak samo ultra zaczeka, ale 18+mm byłoby OK.
Pod uwagę brałem te dwa szkiełka... niestety póki co tylko jedno do kupienia [brak funduszy po kupnie puszki].
- NIKKOR AF-S 18-135 f/3,5-5,6 G ED
- SIGMA 18-200 f/3,5-6,3 DC [z silniczkiem] tylko pytanie czy jest kompatybilny z D7k :/
A może ktoś doradziłby coś innego w podobnym przedziale cenowym? [niestety używka na start musi starczyć]
Będę wdzięczny za pomoc
Pozdrawiam![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami