Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Sezon na huragany
Dzis udalo mi sie zawitac nad ocean, o swiatlo bylo trudno, ulewy co chwila, ale po raz pierwszy widzialem fale wysokosci trzy pietrowego domu i zalewajace samochody oddalone o jakies 20-30m od brzegu...robi wrazenie.
Sam dostalem dosc mocno fala, na tyle mocno zeby zalalo mi iPhonea i przestal dzialac przycisk home, czyli amm sluchawke do rozmow i smsow...mam nadzieje, ze zacznie dzialac sam:D
Ten "falochron" to miejsce z ktorego odplywa statek turystyczny na klify moheru oraz wyspy Arran.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://iv.pl/)
maniak666
28-01-2013, 00:31
Miejscówka jakby znana z wcześniejszych odsłon, z tym że natura dała tu do wiwatu, co widać i o czym wspominasz.
Zastanawia mnie tylko kolor wody przezierający się spośród fal. Mam wrażenie że przy takim sztormie nie powinna być tak klarownie czysta. Zresztą ten kolor widoczny jest także na skałach u dolnej krawędzi. I to są te dwa elementy, które nie dają mi spokoju.
Kadr-pewnie w tych warunkach nie dało się sensowniej nic skroić, ale nie będę ukrywał że nie należy do tych porywających.
P.S Zerknij do skype, jeśli możesz oczywiście.
Nikonozaur
28-01-2013, 00:49
Miejscówka jakby znana z wcześniejszych odsłon, z tym że natura dała tu do wiwatu, co widać i o czym wspominasz.
Zastanawia mnie tylko kolor wody przezierający się spośród fal. Mam wrażenie że przy takim sztormie nie powinna być tak klarownie czysta. Zresztą ten kolor widoczny jest także na skałach u dolnej krawędzi. I to są te dwa elementy, które nie dają mi spokoju.
Kadr-pewnie w tych warunkach nie dało się sensowniej nic skroić, ale nie będę ukrywał że nie należy do tych porywających.
P.S Zerknij do skype, jeśli możesz oczywiście.
W zasadzie zgadzam się z moim szanownym imiennikiem, jednak mam pewne ale.
Z moich norweskich obserwacji wynika, że jeśli dno i brzegi są skalno-kamieniste bełtania wody praktycznie nie ma. Nie wiem czy takie warunki są w tym miejscu, patrząc na fotę całkiem możliwe. W Bałtyku co innego, nawet niewielkie fale robią z wody zupkę nieokreślonego koloru. ;)
Ten sztorm idzie do nas, jakby pogoda dopisała to melduję się nad morzem we wtorek.
maniak666
28-01-2013, 00:52
Ten sztorm idzie do nas, jakby pogoda dopisała to melduję się nad morzem we wtorek.
Biorąc pod uwagę doświadczenia(bolesne) Grega,myślę że telefon zostawisz przynajmniej w aucie:)
A co do czystości wody po wyjaśnieniach Andrzeja przypomniałem sobie wypady do Portland gdzie faktycznie przy stosunkowo silnie wzburzonej wodzie pozostawała w zasadzie klarowna. Więc o jedną wątpliwość jakby mniej. Ale skąd ten kolor na skałkach u dołu kadru...?
Nikonozaur
28-01-2013, 00:58
Biorąc pod uwagę doświadczenia(bolesne) Grega,myślę że telefon zostawisz przynajmniej w aucie:)
Po odejściu lodowca nie było tu fal wielkości trzypiętrowej kamienicy... ;)
No i telefon mam porządny. :D
No i telefon mam porządny. :D
Tez taki mam, ale nie dziala najwazniejszy z guzikow:D Juz sie dowiadywalem ile....i okazuje sie, ze duzo.
Mam jeszcze kilka ujec z tego miejsca, kazde w innych jeszcze warunkach ktore sie dosc szybko zmienialy, ale to potem;)
Rzuć coś jeszcze, rzuć :)
U mnie się nie wyświetla na FF. Na chrome pokazuje kwadracik, który linkuje do iv.pl.
Edyta.
Już widzę. Robi wrażenie. Przydało by się zdjęcia do porównania, przy spokojnej wodzie ;)
Bartekkw
28-01-2013, 10:53
Mam Grzesiu niedosyt - grzmiało i huczało ale w dość przeciętnym kadrze. Wrzucaj coś szybko zamiennie ;)
Grzesiek, trzeba było filmik nagrać aby huczało ;)
Oj wiało, wiało - nawet surferzy z Redbula przylecieli by śmigać na falach w Kerry i Donegal :)
Klik (http://www.youtube.com/watch?v=NKzvgNoGqvs&feature=youtu.be)
jarekf34
28-01-2013, 13:24
Ciekawość mnie zżera co by zobaczyć kolejne, bo jak widać działo się nieżle.
Babinicz
28-01-2013, 19:18
Cóż by rzec:
Jeżeli choć poglądowo fotografia miała przedstawić ogrom zjawiska z tytułu - moim zdaniem nie udało się.
Sądzę, że miało na to wpływ nieuzasadnione rozmycie wody, które miast pokazać wykazać wielkość, rozmach, siłę, wysokość fali, pokazało pył, maziaje, brak punktu zaczepienia.
Pozostała część tej fotografii nie wyróżnia się niczym szczególnym, choć mogła być niezłym tłem dla widowiska.
Kolor wody niesamowicie niebieskozielony. Jeżeli występuje w naturze to zazdroszczę widoku.
Ale to nie te fale co na filmiku, tam faktycznie GIGANTY.
Babinicz
28-01-2013, 19:35
Yes SanSei!
Jeżeli nie życzysz sobie moich komentarzy to po prostu mi napisz lub daj ignora.
Tego typu wypowiedzi są dziecinne.
Cóż by rzec:
Jeżeli choć poglądowo fotografia miała przedstawić ogrom zjawiska z tytułu - moim zdaniem nie udało się.
Czekam na twoja wersje widowiska...
Sądzę, że miało na to wpływ nieuzasadnione rozmycie wody, które miast pokazać wykazać wielkość, rozmach, siłę, wysokość fali, pokazało pył, maziaje, brak punktu zaczepienia.
Pewnie podbil bys ISO do zrobienia takiech zdjec co by nie rozmyc wody a moze wydaje sie Tobie, ze uzywalem ciemnych filtrow..
NA CZERWONO: dawno takich bzdur nie czytalem...czy twoje ksiazki wspominaja o dynamice, rejestrowaniu ruchu?
Pozostała część tej fotografii nie wyróżnia się niczym szczególnym, choć mogła być niezłym tłem dla widowiska.
Czytajac co piszesz naprawde chcial bym zobaczyc twoje zdjecie z tego miejsca w tych warunkach.
Kolor wody niesamowicie niebieskozielony. Jeżeli występuje w naturze to zazdroszczę widoku.
Bywa i taki, to ocean a nie oleisty baltyk ktory tez potrafi zaswiecic blekitem.
Ale to nie te fale co na filmiku, tam faktycznie GIGANTY.
Darek fale na tamtym filmiku sa oddalone od brzegu o jakies 500-1000m dlatego jakie ujecia to sam widzisz, surferzy sa wyciagani skuterami bo troche za daleko zeby doplynac machajac lapkami, to co widzisz jest juz blisko brzegu, pod woda skaly i robila sie raczej "kipiel" a nie rowne piekne tuby, takie tworza sie dalej od brzegu, jest kilka spotow, gdzie takie fale moga sie utworzyc blizej brzegu, ale to nadal bedzie pare set metrow.
Obok miejscowosci gdzie robilem wczoraj zdjecia sa klify moheru a tam jedna z najwiekszych w europie ktora nazywa sie "Aileen (http://www.youtube.com/watch?v=4093965tUVE)" jednak jest oddalona od miejsca gdzie bylem o kilka kilometrow a najlepiej fotografowac ja z moherow a tam lepiej wczoraj bylo nie wchodzic;)
Jeżeli nie życzysz sobie moich komentarzy to po prostu mi napisz lub daj ignora.
Tego typu wypowiedzi są dziecinne.
Nie, ze nie zycze, ale jezdzisz po zdjeciach i to nie tylko moich, sam jednak zdjec nie robisz a raczej dopiero zaczynasz, pisales tez gdzies tam, ze uczysz sie przez komentowanie, chlopie zaczynasz brzmiec jak pewien U-boot ktrorego tutaj juz nie ma.
Nie twierdze, ze zdjecia moje sa idealne, ale czepianie sie wydluzonego czasu "bezpodstawne", jak sam pewnie nie wiesz jak wykonac takie zdjecie powala mnie na kolana.
Babinicz
28-01-2013, 22:54
Cóż by rzec:
Przyjąłem do wiadomości Twoje poniższe wypowiedzi.
Nie znasz mnie, nie znasz moich możliwości, ale z góry oceniłeś.
Nie każdy krytyk sztuki umie malować.
Nie każdy krytyk filmowy potrafiłby nakręcić film.
Itd, itp.
Nie każdy kto ocenia zdjęcia musi umieć je zrobić.
Wystarczy patrzeć, dostrzec, poczuć, wczuć się w atmosferę, klimat.
Wiem, że zapewne jest Ci to obojętne, ale sam rezygnuję z komentowania Twoich fotografii.
Nie jest Ci to do niczego potrzebne. Wiesz już wszystko.
Pozdrawiam
Wiem, że zapewne jest Ci to obojętne, ale sam rezygnuję z komentowania Twoich fotografii.
Nie jest Ci to do niczego potrzebne. Wiesz już wszystko.
Nie wiem kolego ktore to juz twoje wcielenie na tym forum, ale mozesz przestac sciamniac i przyznac sie, ze musiales wrocic...
Dziekuje szczerze, ze nie bedziesz komentowal moich fotografii, wcale nie dlatego, ze nie chce, ale dlatego, ze twoja duma nie pozwala, przyznaj sie chlopie, ze zalozyles sobie nowe konto i wszystko bedzie jasne, dawno tutaj twoich zdjec nie bylo i chetnie zobaczymy cos nowego.
krzysztofz24
30-01-2013, 15:19
Kolor wody gdzieniegdzie mi deczko nie pasuje;-), coc nie twierdze ze nie moglo tak byc:-).
Kadr nie jest zly, ale nie jest tez bardzo dobry Ale w sumie mi pasuje.
Power natury i moc uchwyciles elegancko. To lubie, jak pogoda pokazuje na co ja stac.
Jest miazdzaco-huraganowo.
P.s Domyslam sie, zeswobodne przemieszczanie sie w celu wyjmowania kadrow moglo byc troche utrudnione ze wzgledu na warunki:-).