Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Pielgrzym

ycp
27-01-2013, 19:29
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img259/5369/20130127r00114172.jpg)

6868
28-01-2013, 00:24
A po czym rozpoznales,ze to pielgrzym?

ycp
28-01-2013, 03:58
Miejsce. Czas. Parasolka.

element07
28-01-2013, 07:13
Miejsce. Czas. Parasolka.

moim zdaniem nie rzucają się w oczy te twoim zdaniem istotne elementy, które cechowały by tą fotografie:)

ycp
29-01-2013, 10:41
Nie napisałem że są to istotne elementy.
Fakt, mogłem zostawić jako tytuł nazwę pliku typu "20130127-R0011015.jpg", albo parafrazując to co zrobił ostatnio Wojteh - "Portret mlodego mężczyzny z ogoloną głową patrzącego w brudne lustro, z parasolką w tle". Też fajnie. Tyle o tytule.

amirez
29-01-2013, 13:30
No, ;)
Po pierwsze to krzywo. Słup leci w prawo.
Po drugie: bałagan w tle bardziej odciąga wzrok niż tytułowy "Pielgrzym".
Po trzecie gość golący głowę /z ogoloną głową/ bardziej kojarzy mi się z miejscowym kibolem klubu sportowego "Pługi - naprzód".
Chociaż to też w wielu przypadkach pielgrzymi ;)
MZ trudno orzec co fotka przedstawia i co autor miał na myśli.
Pełniejsza prezentacja zdjęcia wymaga chyba krótkiego opisu, np.: "miejscowy przywódca grupy kibiców
przygotowuje się do kolejnej pielgrzymki za swoją ukochaną drużyną", "chwila przerwy w pielgrzymce parafii... w... do miejsca...", czy coś w ten deseń.
Miejsce. Czas. Parasolka - to elementy słabo agitujące za obecnym tytułem.

6868
29-01-2013, 14:46
Bardzo dobrze to skomentowales amirez :)

ycp
29-01-2013, 15:25
Dzięki za skomentowanie!

No, ;)
Po pierwsze to krzywo. Słup leci w prawo.

Jak robię architekturę, to linii pilnuję i poprawiam. Przy takim zdjęciu, nie do końca jestem przekonany, że jest to ważne. I dodatkowy problem akurat tego ujęcia - jest proste, a słup faktycznie w prawo leci. Krzywy był. Tutaj to normalne :wink:

Po drugie: bałagan w tle bardziej odciąga wzrok niż tytułowy "Pielgrzym".

Racja. Bałagan. I ta parasolka...:wink: Ale racja, może przeszkadzać.

Po trzecie gość golący głowę /z ogoloną głową/ bardziej kojarzy mi się z miejscowym kibolem klubu sportowego "Pługi - naprzód".
Pełniejsza prezentacja zdjęcia wymaga chyba krótkiego opisu, np.: "miejscowy przywódca grupy kibiców
przygotowuje się do kolejnej pielgrzymki za swoją ukochaną drużyną", "chwila przerwy w pielgrzymce parafii... w... do miejsca...", czy coś w ten deseń.

O, tu mnie zgiąłeś. O kibicach nie pomyślałem...
No to żeby trochę "tła" dodać - dam jego żonę i córkę - kibickę :wink:
I skoro jesteśmy przy tytułach - "Czarne oczy" chyba nie będą przesadą :-)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img521/7070/20130127r0011415.jpg)

amirez
29-01-2013, 21:01
... taki skecz kabaretu Młodych Panów (http://www.youtube.com/watch?v=Xv5WmNr2tCY&playnext=1&list=PL772035A0AAE52B17&feature=results_main) mi się przypomniał, w okolicy 2 min. 30 sek.

fufinek
31-01-2013, 16:05
Fajne to dziecko. Świeżo ogolone , do poświęcenia. Pielgrzym o posturze kibola też zapewne po goleniu głowy.
No taki tam już zwyczaj.
Dwa dni łaziłem jak nakręcony koło głównej świątyni w Madurai, żeby złapać moment postrzyżyn dziecka przed świątynią. Nie udało się . Przynosili je właśnie w takim stanie. Ogolone i wybielone :)
Co do samego zdjęcia pielgrzyma w lustrze , to samo odbicie przyciąga, pomysł dobry, trochę za dużo cielska pielgrzyma przytłacza kadr, który sam w sobie jest dość ciasny i zapewne niepotrzebnie pionowy.
pozdrawiam. :)

ycp
31-01-2013, 18:25
A mi się udało. Chyba przez zaskoczenie, bo fryzurę mam taką jak na pierwszym zdjęciu. Znalazłem miejsce gdzie golili głowy, wszedłem, zrobiłem zdjęcie, po czym zostałem łagodnie acz stanowczo stamtąd wyprowadzony.
Przeprosiłem i się wycofałem. Ale zdjęcia nie kazali skasować.

Tak, pielgrzyma na pierwszym planie chyba trochę za dużo. Poziomo - być może, ale po bokach było dużo więcej "brudów" niż teraz widocznych, więc pewnie byłoby gorzej. Zobaczę jak będzie z niewielkim wykadrowaniem.
I wracając do tego nieszczęsnego słupa - tak bardzo przeszkadza żeby prostować? Wtedy inne linie polecą w lewo...

amirez
31-01-2013, 19:48
No, to teraz wiem gdzie to jest, po co i dlaczego. Nawet pielgrzym może być i slup też.
A jak by ktoś dodał skąd - dokąd pielgrzymują w jakim celu i czemu właśnie głowy golą to bym miał komplet wiedzy. Zdjęcie ma wydźwięk i zaczyna nabierać siły.
Proszę nie oczekiwać, że po zamieszczeniu zdjęcia lokomotywy z tytułem goła [d], domyślę się, że chodzi o żonę zawiadowcy stacji w kąpieli... bo ciepła woda pochodzi z tejże "bany". Większość zdjęć robiona w odległych kulturowo dla nas regionach świata to samograje. Dla nas atrakcja, dla nich zwyczajny dzień. Zamieszczone zdjęcie bez opisu odczytałem tak jak w 1 poście. Po dodaniu kilku skąpych informacji wygląda to już trochę inaczej.
ps. bana po poznańsku - lokomotywa parowa.

ycp
01-02-2013, 06:28
Większość zdjęć robiona w odległych kulturowo dla nas regionach świata to samograje.

Tutaj sie z Tobą nie zgodzę. Trochę, ale nie wiele. Jest niestety wiele przykladów na to, że zdjęcia nawet z bardzo egzotycznych miejsc samograjami nie są.
Sam się o tym boleśnie przekonałem, także na tym Forum, kiedy na 7 moich zdjęć z Wietnamu zaledwie jedno zostalo uznane za „znośne”. Po kilku miesiącach sam widzę, że i to było na wyrost. Inne posty łaskawie zostały zbyte milczeniem, co samo w sobie też jest oceną.
Cóż, trzeba sie uczyć i wyciągać wnioski z komentarzy. Wiele osób tutaj ma olbrzymią wiedzę i doświadczenie, i chwała im że się nimi dzielą z innymi.

Więcej materiału z tego święta będzie wkrótce, także z opisem.
Wciąż brakuje mi czasu na wywołanie i selekcję. Niestety jako dziecko ery cyfrowej zbyt łatwo naciskam spust migawki. I podziwiam kolegę, który na tą samą „imprezę” przyszedł ze Speed Graphic/Aero Ektar i ciągu 6 godzin zrobił JEDNO zdjęcie...