PDA

Zobacz pełną wersję : prosba o porade

zbovid
24-01-2013, 16:43
W lipcu upadl mi Nikon D3000 co poskutkowalo nieostrzeniem obiektywu NIKKOR 18-55 na ogniskowych do 24, powyzej aparat zachowywal sie poprawnie.
W grudniu jednak po pstryknieciu zdjecia aparat nagle zwyczajnie zdechl. Oddalem do serwisu jednak dowiedzialem sie ze nie naprawia mi aparatu w ramach gwarancji poniewaz ulegl on upadkowi.
Naprawia go jezeli zaplace 760 zl za wymiane elektroniki i regulacje obiektywu oraz matrycy.
Dzwonilem do Wawy jednak Pani w serwisie poinformowala ze moge sie co najwyzej odwolac pisemnie i nikt nie bedzie ze mna rozmawial.
Jak myslice mam jakies szanse na gwarancyjne uznanie wymiany elektroniki bo ta moim zdaniem "zdechla" nie z winy upadku sprzed kilku miesiecy.
Jedyny dowod jaki moge im przedstawic to zdjecia przed upadkiem w lipcu i po upadku ktore nieostrza ale czy oni to uznaja? :(
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i z gory dziekuje za odpowiedzi.

pgaik
24-01-2013, 17:00
A mocno go eksploatowałeś po upadku? Moim skromnym zdaniem nie kwalifikuje się na naprawe gwarancyjną. Ale zawsze warto spróbować.

I skąd wiedzieli, że Ci upadł?

zbovid
24-01-2013, 17:17
Mysle ze zrobilem cos ok tysiaca zdjecia miedzy upadkiem a ucegleniem.
Nie wiem skad wiedzieli o upadku nie zglaszalem tego faktu bowiem nie sadzilem ze ma on zwiazek z ucegleniem. W formularzu zgloszeniowym do serwisu zglaszalem do naprawy tylko awarie systemu a nie optyki obiektywu.
Na obudowie tez nie bylo zadnych sladow bo upadek nie byl wielki bylo tylko lekkie otarcie na dekielku od obiektywu.

RAF7705
24-01-2013, 17:30
Pewnie po obiektywie się pokapowali.
Mogłeś wysłać z innym lub bez obiektywu.

zgera
24-01-2013, 18:11
Za tą kwotę kupisz używane puszkę, swój sprzedaj jako uszkodzony, chyba będzie korzystniej jak naprawa.

RAF7705
24-01-2013, 19:22
Ja zepsute d80 sprzedalem za 700zł. Ktoś ze wschodu kupił.

zbovid
25-01-2013, 16:23
Napisalem prosbe do serwisu aby awarie elektroniki naprawili w ramach gwarancji a awarie optyki zwiazana z upadkiem odplatnie. Teraz poczekam na odpowiedz.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i bardzo dziekuje za wpisy.

zbovid
04-02-2013, 14:08
Wlasnie dostalem informacje z serwisu ze uwzglednia moja prosbe i naprawia mi elektornike w ramach gwarancji.
No coz wypada tylko nam zyczyc aby jak wiecej takich serwisow bylow kraju.
Pozdrawiam.

pgaik
04-02-2013, 14:10
No to Ci się udało :), gratuluję.
Pozdrawiam.