Zobacz pełną wersję : Odrestaurowanie D40-pytania
kameleon30
22-01-2013, 11:41
Witam po dłuższej przerwie.
Panowie, chciałbym wrócić do fotografowania. Na stanie mam starego D40 i kilka obiektywów. Sprzęt był sporo użytkowany ale zawsze dbałem o niego. Ostatnio inna osoba nim pstrykałą i nieco się "postarzał".
Chciałbym przywrócić mu nieco życia, naprawić ile tylko się da i wyczyścić co tylko można domowymi sposobami. I tutaj moje pytanie - jak siędo tego zabrać, od czego zacząć?
Body jest na pewno do czyszczenia z zewnątrz, obiektyw i filtr UV na pewno do czyszczenia, z matrycą sam trochę peniam ale wydaje mi się żę też będzie konieczne (zauważyłem kilka kropek kurzu na tych samych miejsach na fotkach-raczej nie od obiektywu czy filtru).
Największy problem mam z wbudowaną lampą - często zdarza się, żę fotografie wychodzą całe prześwietlone - tak jakby siła błysku była za duża. Próbowałem na auto i manualu-zawsze tak samo-wychodzi całe białe zdjęcie. Jak to można naprawić?
Problem z kitowym obiektywem: niestety zdarzył się upadek na obiektyw i od tamtej pory ciężko się obraca przy zoomowaniu (czuć lekki opór), sam chyba tego nie naprawię?
Jak zacząć? Może oddać do serwisu (nie orientuje się jak to wygląda z odrestaurowaniem aparatu tego typu, koszta pewnie spore i może nieopłacalne? Jakie czynności mógłbym wykonać we własnym zakresie aby dać drugą młodość temu D40?
pioter m
22-01-2013, 12:25
Bez wbudowanej lampy da sie zyc.
Co do reszty. Korpus wyczyścisz izopropanolem, który także świetnie nadaje się do czyszczenia matrycy. Samą zaś matrycę może wystarczy przeczyścić gumową gruszką. Ja preferuję zasysanie paprochów, inni dmuchanie, ale były też żale, że paproch wlazł pod filtr na matrycy, więc tego nie polecam. Generalnie wolę usuwać śmieci zamiast zamiatać je 'pod dywan'.
Obiektyw jest słaby (praktycznie sam plastik), więc upadek mógł sporo napsuć. Kup używany 18-55VR i będzie dobrze (tani jest), ale na twoim miejscu sprawdziłbym najpierw sam korpus ze sprawnym obiektywem, czy upadek i jemu nie zaszkodził.
A tak na marginesie - co ci szkodzi wpisać, skąd jesteś? Może ktoś mieszka w twojej 'wsi' i mógłbyś się spotkać z doświadczonym kolegą/koleżanką, żeby obadać twoje zabawki.
Sam bardzo lubię ten aparat. Jest to jedyny Nikon, którego sobie zostawiłem. Kłopot z nim jest taki, że jest w tej chwili bardzo tani i każda próba naprawy może niebezpiecznie zbliżyć się do wartości sprzętu.
Moim zdaniem obiektyw kup nowy ( sprawna używka ). Resztę sprawdzić. To co się da doprowadzić do ładu samemu to zrobić i na tym poprzestać. Chyba, że w grę wchodzi sentyment - to wtedy serwis ( koszta odkładamy na bok ).
kameleon30
22-01-2013, 23:43
dziękuje za odpowiedzi, pomogliście mi Panowie podjąć decyzję, żeby zabrać się za to samemu. Pora poczytać kilka tematów - bo zasoby wiedzy ogromne na forum ;)
ps. chciałbym dokupić tani zamiennik pilota zdalnego wyzwalania migawki. na allegro jest spory wybor, glownie miedzy 2 firmami: jueying i MeiKe, cena praktycznie ta sama - róznią się czyś te modele czy też bebechy to jest to samo?
A jeśli jest róznica to który brać?
Bierz ten tańszy (zakładam, że chodzi o pilota IR bo jak zwykle pytanie jest nieprecyzyjne a nie chce mi się grzebać).
kameleon30
23-01-2013, 07:34
tak, chodzi o odpowiednik ml-l3-pilot na IR.
pioter m
23-01-2013, 07:52
Ja mam oryginał. Nie specjalnie często go używałem. Okazał się zbędnym gadżetem. Leży teraz gdzieś w szafie. Przydawał się tylko do fotek rodzinnych. Do reszty wystarcza samowyzwalacz.
Mam też wyzwalacz na kablu. Ten uważam za bardziej trafiony zakup (makro, fotki nocne).
kameleon30
23-01-2013, 18:44
wlasnie kupilem z zamiarem wykorzystania do fotek nocnych, robie na czasie 20-30s i czasami zdarza sie male poruszenie na początku mimo statywu. Czyli taki pstryczek nie zda w tym przypadku egzaminu?
ps.
za Wasza namowa zaczalem szukac nowego obiektywu, typowo pod reportaze, jak najjasniejszy-kwota do 700zl, co polecacie?
pioter m
24-01-2013, 08:23
Bez pilota IR sie obejdziesz. To tylko do pojedynczego wyzwolenia. O czasie B na nim zapomnij. Reszte mozna zalatwic samowyzwalaczem, bo przeciez po tych kilku sekundach drgania ustają (do wyboru 2,5,10,20 sekundowe opoznienie), a aparat sam odpala migawkę. Do czasów do 30 sek nie potrzebujesz pilota wcale.
W tej kwocie to af-s 35/1.8g. Af-s 50/1.8g jest chyba drozszy niz te 700pln i pytanie - jaki kat widzenia obiektywu cie interesuje, bo generalnie to twoje pytanie bez tej informacji jest pozbawione sensu.
kameleon30
25-01-2013, 19:57
przepraszam, oczywiście chodzilo mi o 35mm
Masz 35 i 50 w kwocie w której się chcesz zmieścić na forumowej giełdzie.
Bierz 35-tkę. Będziesz zadowolony. Super szkiełko.
kameleon30
01-03-2013, 20:17
Panowie, niestety nie udało mi się wyczyścić lustra moimi "jak najbardziej bezinwazyjnymi metodami" - tzn. przedmuchaniem. Najgorzej jest na f>10, przy f 25 mam coś takiego:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://123.studentlive.pl/paprochy.jpg)
jest to kawałek fotki, paprochy są na całości porozrzucane
przy f3 do f10 na fotkach mam lekko rozmyte plamy w miejscach tych paprochów - sporo to przeszkadza. Paprochy oczywiście zawsze w tych samych miejscach. Przeczyściłem filtr UV, obiektyw od "zewnątrz" i tak jak pisałem gruszką lekko potraktowałem lustro. Niestety niewiele to dało. Zlokalizowałem jeszcze małe plamki na obiektywnie od strony "wewnętrznej" być może one też tutaj przyczynek powodują ale jak je wyczyścić? Wacikiem? Nie wiem jak to technicznie się nazywa - sorry. Ta fotka to 88 051 wykonana tym aparatem ;)
Ile średnio kosztuje doprowadzenie tego lustra do stanu uzywalności (powiedzmy w stolicy?) przez specjalistę?
Są specjalne patyczki do czyszczenia + płyn. Możesz jeszcze tym spróbować.
Ty czyścisz lustro a dziwisz się, że masz paprochy na zdjęciach? Lustro nie ma tu nic wspólnego, czyść matrycę.
Lustro widzisz tylko w wizjerze.
Matryca - 40~50zł