Witam po dłuższej przerwie.
Panowie, chciałbym wrócić do fotografowania. Na stanie mam starego D40 i kilka obiektywów. Sprzęt był sporo użytkowany ale zawsze dbałem o niego. Ostatnio inna osoba nim pstrykałą i nieco się "postarzał".
Chciałbym przywrócić mu nieco życia, naprawić ile tylko się da i wyczyścić co tylko można domowymi sposobami. I tutaj moje pytanie - jak siędo tego zabrać, od czego zacząć?
Body jest na pewno do czyszczenia z zewnątrz, obiektyw i filtr UV na pewno do czyszczenia, z matrycą sam trochę peniam ale wydaje mi się żę też będzie konieczne (zauważyłem kilka kropek kurzu na tych samych miejsach na fotkach-raczej nie od obiektywu czy filtru).
Największy problem mam z wbudowaną lampą - często zdarza się, żę fotografie wychodzą całe prześwietlone - tak jakby siła błysku była za duża. Próbowałem na auto i manualu-zawsze tak samo-wychodzi całe białe zdjęcie. Jak to można naprawić?
Problem z kitowym obiektywem: niestety zdarzył się upadek na obiektyw i od tamtej pory ciężko się obraca przy zoomowaniu (czuć lekki opór), sam chyba tego nie naprawię?
Jak zacząć? Może oddać do serwisu (nie orientuje się jak to wygląda z odrestaurowaniem aparatu tego typu, koszta pewnie spore i może nieopłacalne? Jakie czynności mógłbym wykonać we własnym zakresie aby dać drugą młodość temu D40?
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami