Zobacz pełną wersję : D80 Dziwny problem z buforem
coutonmar
14-01-2013, 00:08
Witam. jestem posiadaczem D80-tki i jak każdemu wiadomo ma ona bufor ma 3 zdj RAW w serii.
I rzeczywiście gdy kupiłem były 3
Aż któregoś pięknego dnia nagle stało się 6!!! a i prędkość zdj znacząco wzrosła, nie umie ocenić ale stawiam na jakieś 3.5-4. i wszystko tak śmigało z gripem czy bez, inni z D80 nie wierzyli ze sie tak da bo do 80tki o ile wiem power kitów(buforów) innych niz stock nie ma.
i śmigało mi to tak z pół roku...a dziś nagle jest 2 i nie dość że tylko 2 a nie nomindzlne 3 to i tak robi jedno i go muli..
Ktoś wie o co chodzi? Może wina oprogramowania? Karty uzywam najszybszej dostępnej SanDisk 8GB EXTREME PRO 95MB/s Klasy 10 spełniająca norme UHS-1.
Z góry dzięki a os z Krk moge postawić piwo za rozwiązanie
Proponuje spróbować użyć innej karty, jeśli pomoże to polecam zerowanie ten z której korzystasz.
moge sie mylic, ktos moze mnie poprawic, jesli nie mam racji.. ale wydaje mi sie ze po sformatowaniu takiej karty w komputerze, szybkosc jej zapisu moze ulec zmianie, najlepiej wiec formatowac karte w aparacie..
Najlepiej użyć do tego dedykowanego oprogramowania polecanego przez producenta, a następnie format w aparacie ;)
Witam. jestem posiadaczem D80-tki i jak każdemu wiadomo ma ona bufor ma 3 zdj RAW w serii.
Aż któregoś pięknego dnia nagle stało się 6!!! a i prędkość zdj znacząco wzrosła, nie umie ocenić ale stawiam na jakieś 3.5-4. i wszystko tak śmigało z gripem czy bez, inni z D80 nie wierzyli ze sie tak da bo do 80tki o ile wiem power kitów(buforów) innych niz stock nie ma.
i śmigało mi to tak z pół roku...a dziś nagle jest 2 i nie dość że tylko 2 a nie nomindzlne 3 to i tak robi jedno i go muli..
Ktoś wie o co chodzi? Może wina oprogramowania? Karty uzywam najszybszej dostępnej SanDisk 8GB EXTREME PRO 95MB/s Klasy 10 spełniająca norme UHS-1.
D80 ma bufor na 6 zdjec w RAW, i 3kl/s. Kiedy naciskasz spust do polowy na wyswietlaczy powinno pokazac sie "r06".
Sprobuj wyciagnac karte pamieci z aparatu i sprawdz wtedy. Bo tak naprawde nawet jesli karta jest uszkodzona to i tak powieniene zrobic 6 klatek z predkoscia 3/s i wtedy dopiero "zamulic" sie.
Jesli nawet bez karty pokazuje mniej niz 6 to cos jest nie tak. Mozna zresertowac wszystkie ustawienia aparatu.
Aaaa nie jestem pewien na 100% ale cos mi sie kojarzy ze jesli masz funkcje odzusmiania zdjec przy wysokiuch iso, i ustawisz wysokie iso w aparacie to buffor spada i prekosc tez. Ale tego na 100% pewien nie jestem.
EDIT:
Sprawdzilem teraz na moim D7000. W momencie wlaczenia funckji redukcji szumow przy dlugiej ekspozycji, bufor spada z 10 do 9, tak wiec w tym szukalbym problemu.
Włączona redukcja szumów wysokiego ISO i długich czasów naświetlania zmniejsza pojemność bufora.
ja mam włzczoną funkcję redukcji długich ekspozycji i czsów naświetlania i mam bufor na 3zdj. Potem zamula, wyłaczę te cuda i sprawdzę ile można pstrykać
mateo912
14-01-2013, 12:53
jeszcze iso powyżej 1600 zmniejsza bufor.
Problem został rozwiązany?
wyłączyłem redukcję i wyświetla mi r06 czyli bufor ma miejsce na 6 zdjęć a i tak zwalnia po ok. ośmiu, dodam, że zdjęcia robię w RAW
wyłączyłem redukcję i wyświetla mi r06 czyli bufor ma miejsce na 6 zdjęć a i tak zwalnia po ok. ośmiu, dodam, że zdjęcia robię w RAW
Czyli wszystko tak jak nalezy. Bufor mamy na 6 zdjec. W ciagu tych pierwszych 6 pierwsze jedno moze dwa sie zapisza tak wiec mamy bufor ~7-8 zanim aparat sie zapelni i zwolni.
a później znowu przyśpiesza ;-)
coutonmar
25-02-2013, 21:14
Dobra! Panowie wieeeeeeeeeeeeeeeelkie dzięki. Wina redukcji szumów i ISO :]
coutonmar
25-02-2013, 21:15
Wszystko śmiga tak jak powinno. Ale już niedługo bo zmiana na D90/D300.
Wielkie piwo i pozdro!
mateo912
25-02-2013, 21:26
Dobra! Panowie wieeeeeeeeeeeeeeeelkie dzięki. Wina redukcji szumów i ISO :]
i potrzebowałeś na przeczytanie odpowiedzi aż półtora miesiąca? :)
Wszystko śmiga tak jak powinno. Ale już niedługo bo zmiana na D90/D300.
Wielkie piwo i pozdro!
Jak zmieniać to już na d300
coutonmar
30-03-2013, 16:38
D300 nie do zajechania co się okazuje :) Upoluje taki co ma 100 tyś naklepanie i spokojnie do 300 dojade i wymienie migawke :)