Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17
    Oszczędny w słowach Awatar coutonmar
    Miasto
    Wrocław / Kraków

Domyślnie D80 Dziwny problem z buforem

Witam. jestem posiadaczem D80-tki i jak każdemu wiadomo ma ona bufor ma 3 zdj RAW w serii.

I rzeczywiście gdy kupiłem były 3
    Aż któregoś pięknego dnia nagle stało się 6!!! a i prędkość zdj znacząco wzrosła, nie umie ocenić ale stawiam na jakieś 3.5-4. i wszystko tak śmigało z gripem czy bez, inni z D80 nie wierzyli ze sie tak da bo do 80tki o ile wiem power kitów(buforów) innych niz stock nie ma.

i śmigało mi to tak z pół roku...a dziś nagle jest 2 i nie dość że tylko 2 a nie nomindzlne 3 to i tak robi jedno i go muli..

Ktoś wie o co chodzi? Może wina oprogramowania? Karty uzywam najszybszej dostępnej SanDisk 8GB EXTREME PRO 95MB/s Klasy 10 spełniająca norme UHS-1.

Z góry dzięki a os z Krk moge postawić piwo za rozwiązanie
    Czarny fulfrejm, czarny obiekty, czarny obiektyw, czarny statyw i biały komputer z jabłkiem. Gdy nikt nie patrzy, robie zdjęcia telefonem!

FACEBOOK | 500PX | INSTAGRAM | NATIONAL GEOGRAPHIC

Domyślnie

Proponuje spróbować użyć innej karty, jeśli pomoże to polecam zerowanie ten z której korzystasz.

Domyślnie

moge sie mylic, ktos moze mnie poprawic, jesli nie mam racji.. ale wydaje mi sie ze po sformatowaniu takiej karty w komputerze, szybkosc jej zapisu moze ulec zmianie, najlepiej wiec formatowac karte w aparacie..
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Najlepiej użyć do tego dedykowanego oprogramowania polecanego przez producenta, a następnie format w aparacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez coutonmar Zobacz posta
    Witam. jestem posiadaczem D80-tki i jak każdemu wiadomo ma ona bufor ma 3 zdj RAW w serii.

I rzeczywiście gdy kupiłem były 3
    Aż któregoś pięknego dnia nagle stało się 6!!! a i prędkość zdj znacząco wzrosła, nie umie ocenić ale stawiam na jakieś 3.5-4. i wszystko tak śmigało z gripem czy bez, inni z D80 nie wierzyli ze sie tak da bo do 80tki o ile wiem power kitów(buforów) innych niz stock nie ma.

i śmigało mi to tak z pół roku...a dziś nagle jest 2 i nie dość że tylko 2 a nie nomindzlne 3 to i tak robi jedno i go muli..

Ktoś wie o co chodzi? Może wina oprogramowania? Karty uzywam najszybszej dostępnej SanDisk 8GB EXTREME PRO 95MB/s Klasy 10 spełniająca norme UHS-1.

Z góry dzięki a os z Krk moge postawić piwo za rozwiązanie
    D80 ma bufor na 6 zdjec w RAW, i 3kl/s. Kiedy naciskasz spust do polowy na wyswietlaczy powinno pokazac sie "r06".
    Sprobuj wyciagnac karte pamieci z aparatu i sprawdz wtedy. Bo tak naprawde nawet jesli karta jest uszkodzona to i tak powieniene zrobic 6 klatek z predkoscia 3/s i wtedy dopiero "zamulic" sie.
    Jesli nawet bez karty pokazuje mniej niz 6 to cos jest nie tak. Mozna zresertowac wszystkie ustawienia aparatu.

Aaaa nie jestem pewien na 100% ale cos mi sie kojarzy ze jesli masz funkcje odzusmiania zdjec przy wysokiuch iso, i ustawisz wysokie iso w aparacie to buffor spada i prekosc tez. Ale tego na 100% pewien nie jestem.

EDIT:

Sprawdzilem teraz na moim D7000. W momencie wlaczenia funckji redukcji szumow przy dlugiej ekspozycji, bufor spada z 10 do 9, tak wiec w tym szukalbym problemu.
    Ostatnio edytowane przez Yanluk ; 14-01-2013 o 02:45
    Fuji: X100, X-Pro1, X-T2

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Włączona redukcja szumów wysokiego ISO i długich czasów naświetlania zmniejsza pojemność bufora.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

ja mam włzczoną funkcję redukcji długich ekspozycji i czsów naświetlania i mam bufor na 3zdj. Potem zamula, wyłaczę te cuda i sprawdzę ile można pstrykać
    D80 + 50 1.8D + 18-55 + 18-200VR

Domyślnie

jeszcze iso powyżej 1600 zmniejsza bufor.
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

Problem został rozwiązany?

Domyślnie

wyłączyłem redukcję i wyświetla mi r06 czyli bufor ma miejsce na 6 zdjęć a i tak zwalnia po ok. ośmiu, dodam, że zdjęcia robię w RAW
    D80 + 50 1.8D + 18-55 + 18-200VR

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów