PDA

Zobacz pełną wersję : D7000 Balans Bieli

wmakorski
13-01-2013, 12:41
Wczoraj napadało śniegu, to i chciałem sobie porobić zdjęcia nocne.
I napotkałem problem z ustawieniem balansu bieli.
Wciskam WB, wypełniam kadr śniegiem, wciskam spust i za każdym razem mam No Good.
Przy przyświeceniu lampą jest już Good, ale dlaczego nie chce ustawić bez lampy?
Zaznaczam, że jest w miarę jasno, śnieg oświetlony lampami z parkingu supermarketu.

J51
13-01-2013, 12:57
Rób w RAW,będzie tobie łatwiej.

GonzoG
13-01-2013, 12:59
Wciskam WB, wypełniam kadr śniegiem, wciskam spust i za każdym razem mam No Good.
Przy przyświeceniu lampą jest już Good, ale dlaczego nie chce ustawić bez lampy?
Zaznaczam, że jest w miarę jasno, śnieg oświetlony lampami z parkingu supermarketu.

Albo jest za ciemno, albo za duże różnie w temperaturze barwowej w kadrze, albo temperatura barwowa jest poza zakresem w którym dobiera wartości.
Z tego co zauważyłem zakres to ok 3500-8000K czyli tak jak dla auto.

Yanluk
14-01-2013, 02:48

RAWy, jesli musza byc JPEGi a nie chce ustawic automatycznie, to WB Manual i troche metoda prob i bledow z podgladem na wyswietlaczu.

wmakorski
14-01-2013, 08:23
Robię RAWy ale wolałbym od razu zdjęcie poprawne zrobić a nie potem się bujać w CR.
A co sądzicie? Czy jak ten śnieg będzie błyśnięty lampą, to będzie ten balans podobny jakby udało się jednak ustawić bez lampy?

Yanluk
15-01-2013, 00:44
Robię RAWy ale wolałbym od razu zdjęcie poprawne zrobić a nie potem się bujać w CR.
A co sądzicie? Czy jak ten śnieg będzie błyśnięty lampą, to będzie ten balans podobny jakby udało się jednak ustawić bez lampy?

Kolory będą zupełnie inne. Mieszane światło (w tym wypadku latarnie i lampa blyskowa) zawsze tak się kończy. Jeśli nie możesz robić tylko na zastanym i musisz do świętach lampa to to wb na lampę żeby główna część zdjęć miała poprawny kolor. Bez psa i poprawianie wb lokalnego w rawach się nie obejdzie.

wmakorski
15-01-2013, 01:06
Dzięki :) Czyli muszę robić tak, żeby jednak WB wyszedł w jakiś sposób. Spróbuję popracować z kartką białą zamiast śniegu, może zadziała.

kze
15-01-2013, 11:26
Ustawionych +1ev. Moze wtedy snieg nie będzie szary ...

redi078
15-01-2013, 18:27
popatrz w ustawieniach może masz coś włączone